Néhány napja valami furcsa érzésem volt, ahogy tekertem hazafelé a gyorsforgalmin, hiányoztak a fák. Mára már legalább kétszáz méter hosszan kivágták az összes fát válogatás nélkül. A polgármester tiltakozott a fővárosnál, hogy csak a beteg és az építkezés miatt útban levő fákat vágják ki, úgy tűnik nem elég határozottan. Úgy hiszem ez a mértéktelen pusztítás nemcsak ezekre a fákra vonatkozott. Igaz nem értek a fák betegségeihez, azt sem tudom eldönteni, hogy az építkezés miatt mennyi fa kivágása volt szükségszerű de megszemlélve a csonkokat, a legtöbb egészségesnek tűnt.

http://csepel.info/?cat=11

ilyen voltilyen lett- és még nincs vége

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
fbobe képe

Ne már... Hétfő reggel

Ne már... Hétfő reggel félálomban tekertem ott, és felnézve azt se tudtam, hol vagyok. Azt hittem, eltévedtem. Persze ha tényleg betegek, az más, de akkor is feltétlenül kell ültetni újakat.

2
WP képe

Kivágják, vagy csak

Kivágják, vagy csak 'visszametszik'? Nem mindegy. Egy (vagy kettő?) éve itt a 13. kerületben is nagyjából úgy vagdosták az akácfákat, hogy értetlenül álltam a jelenség előtt. A 10-20 méteres fák közül volt olyan, hogy zöldet sem hagytak rajta, csak a csonk maradt. Ma viszont már megint olyanok, mint régen voltak. Amit a talajszintnél elvágtak, amellett már 3-4 méretes nagyra nőtt törzsek vannak.

Én ezek után bízom benne, hogy csak a balesetveszély elkerülése végett vagdossák a fákat...

3
D.Kriszta képe

nos, ha a visszametszés azt

nos, ha a visszametszés azt jelenti, hogy a talajtól kábé 40 centire elvágják a fa derekát, akkor igen, visszametszik :((

4
WP képe

Ha mindegyikkel így

Ha mindegyikkel így tesznek, akkor az már több, mint gyanús. Itt csak egy fát vágtak vissza ennyire, ami a járdán volt. Ez a már általam említett 3-4 méretes bokorszerű fa.

5
D.Kriszta képe

Senki nem tudja mi van a

Senki nem tudja mi van a háttérben, annyi bizonyos, hogy a fővárosi főkertész ítélte halálra a fákat. Az is nehezen elképzelhető, hogy kétszáz méter hosszan minden fa beteg lett volna, a bekötő út építése miatt szükségtelen volt ennyi fa kiirtása.

6
WP képe

Ha a bekötő út miatt

Ha a bekötő út miatt vágták ki a fákat (jobb beláthatóság), akkor azért valamennyire megértem. De nem ismerem a helyszínt, úgyhogy nem tudom mi a helyzet.

Mindenesetre remélem a természet győz ebben a harcban! :)

7
D.Kriszta képe

Ezek nem kereklombú fák,

Ezek nem kereklombú fák, hanem jegenyék, tehát semmiben nem zavarták a beláthatóságot, fenti képen láthatod. Érdekes módon az út túloldalán lévő, valóban néhol az útra is belógó fák nem zavarják a beláthatóságot. Bár ahogy a dolgok állnak, lehet, hogy nem állnak meg ennél a pontnál, a másik oldal is kiirtásra kerül.

8
err képe

A termeszet sajnos

A termeszet sajnos folyamatosan alul marad az emberi gyokerseg ellen vivott harcokban. Kipusztulnak az allatok, eltunnek az erdok :/ Remenykedni persze lehet...

- errorka

9
D.Kriszta képe

Ami még szomorúbb, hogy a

Ami még szomorúbb, hogy a hétvégén tovább folytatjáák a fák kivágását, felthetően az egész fasort elpusztítják. Ezek a fák túlélték a két évvel ezelőtti augusztus 20-át, úgy látszik az elmúlt két évben olyan szörnyű kórt szedhettek össze, ami miatt mára ezek a fák életveszélyessé váltak. Azért ezt erősen kétlem

10
err képe

En szerdan voltam ugyanigy

En szerdan voltam ugyanigy (akkor kezdtem a hetet :F). Eloszor nem tudtam, mi a fura, de aztan rajottem. Nem hiszem, hogy ujakat ultetnenek. Akkor a Szabadkikoton a dugoban allo autosok nem gyonyorkodhetnenek a szennyviztisztitoban ugyebar...

- errorka

11
hf képe

Az önkormányzatok

Az önkormányzatok hajlamosak túldimenzinálni a fabetegségeket, mivel ha rádőlnek valamire akkor fizetniük kell.
Tehát inkább kivágják az egészségeset is....

hf, aki arra fordítja az idejét, hogy az észak-pesti bringásoknak jó legyen

12
toreki képe

A nyárfák szösze

A nyárfák szösze allergiát okoz. Sok helyen azért vágják ki, hogy helyette más fákat ültessenek. Pl a 13 ker is foglalkozik ilyennel.

13
D.Kriszta képe

Nem értek az allergiához,

Nem értek az allergiához, de itt egy tüdőgyógyász véleménye:

“Mi (az) a szösz? Szemét? Nem. A nőivarú nyárfák magtermésein lévő szép, hófehér pihe, amely a szél segítségével röpíti tova a piciny magvakat, a természet örök, bölcs parancsa szerint. Szem vagy orrnyálkahártya közelbe érve (néhány oda is jut valóban, de mennyivel több jut oda porból, kipufogógázból, miközben a motorizációt még mindig rohamosan “fejlesztjük”), ingerlő hatásuk van, de nem okoznak allergiát. Allergiát egyébként is a hím példányok pollenje szokott okozni, de a nyárfa pollenje nem allergén. Minden egyéb tavaszi barkás fa és cserje sokkal inkább allergizáló hatású. Ilyenek például: a nyír-, mogyoró-, éger- és a tölgyfa, a kőris, a ciprus, a cédrus és a borókafélék. Szerencsére ezek is csak ritkán okoznak enyhe fokú légúti allergiás betegségeket, pedig a nyárfaszösz még segít is nekik, csapdaként viselkedve nemcsak a saját, de más allergizáló polleneket is begyűjtve. De sok más ilyen csapda is van. Például saját ruhánk, hajunk, autónk nyitott ablaka stb.

A nyárfaszösz egy-két hétig okoz csak némi kellemetlenséget. Ember bitorolta környezetünk rehabilitációjában viszont sokat segít nekünk a nyárfa: igénytelen, gyorsan nő, kellemes árnyékot ad, dús lombja megköti a levegő szennyeződéseit, amit mi, emberek zúdítunk szegényre, és így ő többet szenved miattunk, mint mi őmiatta. Mégis, halála után is minket szolgál deszkapalánkjainkban, kerítéseinkben, gyümölcsös, zöldséges ládáinkban, fakanalainkban.
Gondoljuk meg! Miközben a velünk élő növény- és állatfajok nem változtak érdemben az évszázadok során (parlagfű is csak a rendetlen ember környezetében terem), aközben 20-40-szer több az allergiás beteg, mint ötven-száz évvel ezelőtt. Vagyis az ember természetet, így önmagát is pusztító tevékenységei lehetnek ebben alapvetően felelősek (kemikáliák, égéstermékek pollúciója a levegőbe napi milliárd tonnányi mennyiségben). Hová vezetne, ha saját magunk generálta bajaink orvoslására – meg- vagy kitalálva újabb és újabb, ilyen-olyan ok,- okozati viszonyt a természeti környezetünk szereplőivel - mindig kipusztítanánk egy fa- vagy állatfajt? A magyar nép kultúrájában is mélyen gyökerezik éppen a nyárfa:

- “Hajlik a jegenye, pereg a levele”
- “Magas jegenyefán sárgarigó fészek”
- “Tisza partján jegenyefa virágzik”
- “Sudár jegenyefa van az udvarába”
- “Lehullott a rezgőnyárfa levele”
- “Megmutatom aranyvesszős tanyámat, közepében két szál jegenyefámat”
- “Ki tanyája ez a nyárfás?”
- “Hullajtsd, hullajtsd leveledet te susogó ezüstnyárfa” stb.
Mi lenne e gyönyörű dalok sorsa? Indexre kerülnének? Én meghalnék, ha értelmüket vesztve nem énekelhetném többé őket. És mit szólna a sárgarigó?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a Természet nagyon jól meglenne nélkülünk, de mi nem létezhetünk nélküle. Mégis, akarva-akaratlanul, tudva-tudatlanul folyamatosan pusztítjuk. Környezettudatosság nélkül (ez kell, hogy legyen a jelen és a jövő emberének egyik legfőbb jellegzetessége) az emberiség ki fog pusztulni. Jelenleg még mindig a kipusztulás útját járjuk.
Dr. Pánczél Gyula, a Tüdőbeteg Gondozó Intézet és az Allergológiai Szakrendelés vezető főorvosa"

14
lajhár képe

Tök jó írás. Köszi,

Tök jó írás. Köszi, hogy belinkelted!

Ádám
______________________________________________________
"There is nothing more horrifying than stupidity in action."

15
Vegha képe

ja, jó arc a fazon,

ja, jó arc a fazon, megmondja a frankót.

16
Névtelen képe

Éljen soká Budapest, az

Éljen soká Budapest, az autók városa! Azok az emberek allergiásak a természetre, akik még soha nem látták azt a maga valójában. Allergiásak a virágokra, állatokra, a szabad levegőre, tériszonyuk van és klausztrofóbiájuk (hál' Istennek nem tudom hogy kell helyesen leírni...), mert soha nem voltak még sziklafalon és mezőn, vagy egy barlangban. Evezni és gyalogolni, tekerni nem tudnak csak motorcsónakot és autót vezetni. Hétvégén pedig gyerünk a plázába kirándulni, mert allergiás a gyerek! Éljen a sterilitás és a beton, gyerünk, vágjátok ki a többit is és építsetek sok- sok parkolóházat meg lakóparkot, vagy tök mindegy mit, csak fű ne nőjön ott, mert azt utáljuk!
É.

17
x-fegyver képe

jesz +++ --------------------

jesz
+++

-----------------------------------------------
"...tudja,én már nem hiszek se törvényben,se igazságban.de egyvalamiben hiszek.a Batmanben."

18
Zizz71 képe

nagyon+ Zita ~~~~~~~~~~~~~~~~

nagyon+

Zita
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
trek 3700 zöld-fehér-virágos-láthatatlan

20
co2_zero képe

Persze, hogy betegek voltak

Persze, hogy betegek voltak a fák ilyen forgalom mellett nem csoda. Majd ültetnek a helyükre műanyag fákat. Éljen a főváros és a debilek akik eldöntik az ilyen baromságokat.

21
err képe

Dehogy ultetnek. Valaki majd

Dehogy ultetnek. Valaki majd felszolal, hogy a muanyag fanak semmi ertelme, mer haszontalan, nem lesz tole szebb a taj, mert mindenki tudja, hogy mu, es csak a helyet foglalna. Es amugyis csomo penz, amit el lehet kolteni uj ceges autokra.

- errorka

22
lord képe

Ezt mondja a Főkert: A

Ezt mondja a Főkert:

A vizsgálatra fölkért független szakértői vélemény a fák állapotát balesetveszélyesnek ítélte.

A kivágáskor készült körszeletek valamint a fák után maradt csonkok vizsgálata egyértelművé teszi a belső szöveti szerkezet elváltozásait, mely törékennyé a szélterhelésnek kevésbé ellenállóvá teszi a karcsú és magas fák törzseit. A kivágást a fák egészségi állapota sajnos szükségessé teszi.

A kivágás mintegy 190-200 db nagyméretű idős fát érint.

Teljes cikkük + fotók itt:
http://www.fokert.hu/php/news.php?item.58.1

23
err képe

"a változó környezethez

"a változó környezethez és a változó életfeltételekhez alkalmazkodó növényanyagból választhassunk új zöldfelületek létesítésekor"

Az uj zoldfeluletek altalaban szurkesek, es aszfalttal boritottak.

Amugy meg ha nem ekkora mennyisegrol lenne szo, meg hiheto is lenne a tortenet. De 190-200 fa? ha ez valoban igy van, akkor egyetlen egy dolognak tudhato be, meghozza az autos forgalomnak. De lehet tevedek, nem vagyok biologus...

- errorka

24
lord képe

Csak idéztem, nem én

Csak idéztem, nem én állítom.

Azt is hozzátehetem, hogy a főváros közel 9 millió forintot fizet a Főkertnek "fővárosi főútvonalakon lévő balesetveszélyes fák kezelése, életveszély elhárítása" címén (10-103/99/2008 számú szerződés) és a dolog nem áll meg itt, mert március 31.-ig szól a megbízatásuk. Sok fát fognak még kivágni.

De ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen a főkertész mániája a fakivágás. Hogy ez azért van-e így, mert a főkertész gyűlöli a fákat vagy azért, mert a főváros (mi) milliókat fizet(ünk) a kivágásért és 0 azaz nulla forintot az ültetésért, azt mindenki gondolja át maga.

25
err képe

Jah, tudom hogy idezet, csak

Jah, tudom hogy idezet, csak engem ez a resz fogott meg :) Amiket most irtal, sajna igyvannak. Kicsit olyan ez is valoszinuleg, mint amikor az egeszsegugyben varialtak a finanszirozassal, es vegul ugy jott ki, hogy jobban jar a korhaz, ha meghal a beteg, mintha meggyogyitjak :/

- errorka

26
mcysh képe

a főváros (mi) milliókat

a főváros (mi) milliókat fizet(ünk) a kivágásért és 0 azaz nulla forintot az ültetésért
ááánemnemnemnemakarooomanyuszóljrájuuuk
===
bácsi a biciklin

27
D.Kriszta képe

Az a baj ezzel a

Az a baj ezzel a fotósorozattal, hogy csak azt a néhány fát fényképezték le, ami tényleg odvas, én végigsétáltam szakaszon és maradjunk annyiban voltak köztük szemre egészséges fák is. Arról nem is beszélve, hogy enyhén szólva hihetetlen, hogy több száz méteren keresztül az összes fa ilyen állapotba kertült volna. Egyszerűen könnyebb volt az egésztől megszabadulni, mint valóban megvizsgálni valamennyit

28
lord képe

Egyértelmű, hogy nem lehet

Egyértelmű, hogy nem lehet mind beteg.

Már az is - mi a jó szó erre, mondjuk - tragikomikus az érvelésben, hogy "a kivágáskor készült körszeletek valamint a fák után maradt csonkok vizsgálata alapján állapítják meg, hogy muszáj vágni.

Tehát kivágják, megnézik a csonkot és ha egészséges, akkor így járt. Vagy visszaragasztják.

29
lajhár képe

"A boncolás igazolta: a

"A boncolás igazolta: a páciens tényleg beteg volt."

30
mcysh képe

Félreérted. Egy csonk

Félreérted. Egy csonk eleve nem lehet egészséges, mert nincs törzse meg koronája. Életképtelen. Így visszamenőleg igazolja a vágást. :-) / :-(
===
bácsi a biciklin

31
szabomikulas képe

Nem tudom melyik tévében

Nem tudom melyik tévében volt, hogy valaki talált egy fát, amiről gyanította, hogy nagyon öreg lehet. Próbált fúrással mintát venni belőle, hogy megállapítsa milyen öreg, de túl vastag volt a fa. Úgyhogy kivágta, hogy meg tudja számolni az évgyűrűket. Így jött rá, hogy kivágta az akkor ismert legöregebb fát.

Wikipedián:
http://en.wikipedia.org/wiki/Prometheus_(tree)

32
Hotyhogy képe

Gondolatok és kérdések

Gondolatok és kérdések sokasága tülekedik a fejemben:

Mi volt, vagy mi a jelen terv? Mit mond a főváros? Hol volt a nagyközönség számára az értesítés kitéve? Hogy nem vehették a lakosság tagjai ezt észre még a határozat hozatal stádiumában?

Hol vannak a fővárosi fákról való gondoskodás adatai? Hol tekinthetők ezek meg? Van e hivatalos adatbázis kezelve valahol a főváros minden egyes fájáról?

Hogy áll a fővárosi fa-kiirtás és újra telepítés mérlege?
Hol vannak és hol tekinthetők meg az adatok? Van e külön, részletes kimutatás építkezés vagy forgalmi okok miatt elítélt, és betegnek talált fák eltávolításáról?

Mit mutathat ez a mérleg? A fővárosi fák teljes számának növekedését vagy csökkenését? Milyen a fák méretei, kora és fajtájuk szerinti eloszlás?

Mily szakértő testület állapítja azt meg, hogy egy fa beteg, és hogy az menthetetlenül beteg amit ki kell vágni?

Meglehetősen zaklatott lettem ennek a hírnek a hallatára.

33
err képe

Mennyisok koltoi kerdes :/ -

Mennyisok koltoi kerdes :/

- errorka

34
Hotyhogy képe

Hát, igen, a magyarországi

Hát, igen, a magyarországi körülmények miatt költőiek lehetnek csak, tudom.

De az ilyen kérdések egy rendes országházban rendes kérdések, amiket a felelős vezetőnek szegeznek, kibújhatatlan megválaszolását kikényszerítve.

35
lord képe

További jó kérdések a

További jó kérdések a Főkert fórum társtopicjában:

Kedves Fokert,
szomoruan vettem eszre, hogy kivagtak a fakat a sulyosan legszennyezett Szabadkikoto ut mellett. Szeretnek par dolgot kerdezni: miert hagytak ott a koztudottan kerekparut kozepen a szemetet? Az nem kifogas, hogy az epitkezes miatt le van zarva, mert ahhoz a Fokertnek semmi koze. A masik, hogy mi a terv a terulet zaj-, es legszennyezettsegenek helyreallitasa celjabol uj fak telepitesere, minthogy a varos haldoklik a szmogtol, es az ut mellett lakoparkokat terveztek epiteni? A harmadik, hogy mi fogja tartani a hev tolteset, ha kibanyasszak onnan a fak gyokereit (amire gondolom az uj fak ultetese miatt szukseg lesz)? Persze ez utobbi komolyan nem izgat, csak azt a szazotvenezer utast, aki azzal jar minden nap.
Koszonettel, Ducz Beatrix

36
alterego képe

Kosz, hogy belinkelted a

Kosz, hogy belinkelted a nevemmel egyutt. Lennel olyan szives es kivenned? Majd ha en ugy gondolom, kiirom ide a nevemet. Koszi.
______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

37
er13a18 képe

:) ha nem háborodsz fel

:)
ha nem háborodsz fel ezen,senki nem tudta volna meg, hogy hogyan hívnak.
ennyire meg ne vedd a szívedre, mert ezek szerint nyilvánosan megadtad te magad is.

38
alterego képe

Nem az a bajom, hogy tudjak

Nem az a bajom, hogy tudjak a nevem, tudjak sokan, nincs ebben titok, szokas alairni, ha az ember erdemben valaszt var. Pont ezert nem ide irtam be ezt a levelet, mert itt ugysem kapok erdemben valaszt. Na mindegy, hosszu.

______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

39
er13a18 képe

akkor nem értem, h mi a baj

akkor nem értem, h mi a baj vele. egyáltalán nem rossz szándékkal postolta a leveled.
érdemben meg valóban ott tudnak válaszolni, ahol az illetékesek ülnek.

40
D.Kriszta képe

+1, a kíváncsiság

+1, a kíváncsiság kedvéért rá is kerestem erre a névre, nos alterego jellemző módon gyakran írja alá posztjait különböző fórumokon, szóval nincs ebben semmi kivetni való :)

41
lord képe

Honnan kellett volna tudnom,

Honnan kellett volna tudnom, hogy te ő vagy??
Csak megörültem az értelmes kérdéseknek.
Szeretném kivenni, de nem tudom, mert válaszoltál rá és így már nem szerkeszthető. Sajnálom.

42
lord képe

Van e hivatalos adatbázis

Van e hivatalos adatbázis kezelve valahol a főváros minden egyes fájáról?

Tudtommal nincs. Vagyis egyes kerületek (XIII.?) fölmérték a faállományukat, mások nem. A főváros pár éve részletesen (profin, műszerekkel) bevizsgáltatott néhány kiemelt fasort, mint pl. az Andrássy útit. Meg amikor meghalt valaki az Erzsébet téren, akkor ott is hirtelen.

Amúgy vicces különbséget tesznek a fák funkciója szerint, vagyis lehet parkfa és sorfa. Fontos adat, hogy Budapesten 500.000 db fasori fa van (hogy ez becslés vagy tényleges, azt nem tudom) és ebből a fél millióból csupán 33.000 db fát gondoz a Főkert. A többi a kerületeké.

A céghez parkfenntartási munkák is tartoznak (öntözés, szemétkezelés, temetők, szökőkutak, padok stb.), aztán ott vannak még a virágok, fűnyírás stb stb, így elég nehéz megmondani, hogy mennyit költenek konkrétan fákra.

Közhasznúsági jelentésükben (itt olvasható .pdf a 2008. I félév) vannak költségvetési táblázatok, színes grafikonok - ha valakinek van kedve böngészni, igen tanulságos olvasmány.
No és ebből az derül ki, hogy sorfa és parkfa fenntartásra (jelentsen ez bármit) a kérdéses időszakban 110 millió forintot költöttek, holott szerintük a technológiai standard 211 millió lett volna. Magyarán a szükséges pénznek a fele jut fákra, de ismétlem, ez még csak nem is faültetés, hanem nyilván benne van a kivágás ára is.

43
alterego képe

Es ennek tetejebe ott is

Es ennek tetejebe ott is hagyjak a jarda-bringaut kozepen a szemetet. Lehet tudni, hogy miert, es mi lesz a helyen? MK Delpest nagyon kivancsi lenne...
______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

44
D.Kriszta képe

MOst olvastam a

MOst olvastam a csepel.info-n, hogy állítólag a bringaút miatt vágták ki a fákat, amit a hév oldalához terveztek. Állítólag a tervezett bringaút miatt mindenképpen ki kellett volna vágni, mert nem fért volna el. Ez azért is furcsa, mert az eredeti terv szerint a bringaút a másik oldalon lenne, teljes a katyvasz. Egyébként tegnap tök lassan csorogtam végig és megszemléltem a hétvégén kivágott újabb fákat, és a többségük ép.

45
err képe

Ahogy fentebb is irtam,

Ahogy fentebb is irtam, varhato volt, hogy vetites ez hogy mind beteg. 5-10-20 fanal meg talan elhinne az ember, de 200-nal... Kivancsi leszek milyen bringautat fognak oda epiteni. Meg Csepel felol honnan lehet majd ramenni? 5 percet kell hozza allni a pirosnal hogy keresztbe atlehessen menni? Mert annyi ido alatt tobbsegunk vegiger :o

- errorka

46
alterego képe

Ha ebbe bele szeretnel

Ha ebbe bele szeretnel szolni, iratkozz fel a mk delpest levlistara, es megbeszlejuk a javaslataidat. En ugy vettem eszre az MK-nak igenis sikerult eredmenyeket elerni, mivel mar szoba allnak velunk, es megy a belso levelezes az onkormanyzaton belul (valami koncepcionak hivjak az ilyesmit maguk kozott) szoval nem kilatastalan.

Rajta, rajta!
______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

47
err képe

Feliratkoztam. Kicsit el

Feliratkoztam. Kicsit el vannak dugva itt az MK oldalan a dolgok, de azert megtalaltam :)

Csak nehogy az legyen, mint a Margit hidnal :/

- errorka

48
alterego képe

Airdace a vezer, a

Airdace a vezer, a legfrissebbek nala vannak, de mivel zajlik az alagut epitese, ketseges mikor kezdodik. Olvastam a napokban Podolaktol (pont tole?) egy doksit (asszem koncepcio, de szamomra erthetetlenek ezek a fogalmak), es elajultam. Most a link nincs meg, mert elfelejtettem, hol talaltam. Jo lenne egy oldal, ahol minden egyben megvan, mert csomo info e-mailekben van, mas az MK honlapon, es nehany dolog itt...
______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

49
err képe

Irtam privuzit... - errorka

Irtam privuzit...

- errorka

50
alterego képe

Olvastam, de nem ertem

Olvastam, de nem ertem igazan. Irhatod ide is.
______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

http://www.kerekparosklub.org/del-pest

51
err képe

"Jo lenne egy oldal, ahol

"Jo lenne egy oldal, ahol minden egyben megvan, mert csomo info e-mailekben van, mas az MK honlapon, es nehany dolog itt..."

Erre reagaltam, hogy ha kell akkor tudok felloni oldalt ilyen celra. Akar sajat domainnel is. Ennyi a lenyeg :) Es akkor egy helyre lehet gyujteni mindent, csak kell valaki, aki felugyeli az oldalt.

- errorka

52
alterego képe

Azt barki tud :) Ugy

Azt barki tud :)
Ugy ertettem, hogy ezek az infok jobb lenne, ha egy helyen lennenek, vagy az MK-n, vagy itt, vagy a levlistakon. Most szanaszet van minden, es amit egyszer olvastam, tobbet sosem talalom meg.

______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

http://www.kerekparosklub.org/del-pest

53
alterego képe

Nem ott lesz a bringaut,

Nem ott lesz a bringaut, hanem az erdo mogott.
______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

54
D.Kriszta képe

Akkor ez már egy újabb

Akkor ez már egy újabb variácó, az erdő mögött hol? az erdőre azt a fás részt érted, ami az út mellett van? ha igen, hol jutsz majd fel rá?

55
oldman_ képe

odatolod. csepel felöl

odatolod.

csepel felöl nézve én ugy tudom elképzelni a leendő bringautat, hogy:
korvin utcánál átvezet a hév mellé, ott már úgyis van két párhuzamos járda, az egyik ingyen bringaút. indok: sem a korvinról a szabadkikötő útra felhajtó gyorsitósávot, sem a szállitók útjára ki/bekanyaradó 2x2 sávot nem fogják elvenni az autóktól, teherautóktól, buszoktól. és nem fogják elbontani a hév megállóval szemben lévő nagy épületet sem, ami volt már hentesnagykertől ruhadiszkontig minden. mellette/mögötte nem fér el kerékpárút.

onnan a kikötő bejáratnál lévő zebrán áttolod a túloldalra, erősen gondolva a mindkét oldalon lévő koszorús emlékkeresztekre.

az erdő és szántóföld között elérsz a most épülő tisztitóhoz vezető aluljáróig viszonylag gyorsan mert a hajléktalan kutyák segitenek tartani a tempót.

itt a levezető út miatt egy kilométernél semmiképpen nem hosszabb félköriven visszaérsz a zsilip-hidfőhöz, ha szerencséd van akkor valahogy a benzinkút mögött de fölül, ha nincs szerencséd akkor alul és felhozhatod kézben a biciklit a buszmegálló mögötti lépcsőn. de nem is baj mert a hidon járda van és nem kerékpárut, tehát ott amugyis tolni illik.

ha a lágymányosi hidra vagy a boráros tér felé mész tovább és ragaszkodsz a kerékpárutadhoz akkor nyilegyenesen felsuhansz majdnem a lurdyházig, majd egy U fordulóval vissza a hidfelé és 100m-en belül 4db, nem neked zöldhullámos kreszlámpa után már a hidon is vagy. a boráros tér felé meg leviszed a lágymányhidfő lépcsőjén a biciklit a dunaparti bringaútra ami valójában kutyafuttató.

nem bonyolult ez az egyébként 3 km.

56
D.Kriszta képe

Nos, nem ragaszkodunk a

Nos, nem ragaszkodunk a kerékpárúthoz, bár majdani megépültével lehet, hogy kitiltják a bringásokat a Szabadkikötő utról, és kénytelenek leszünk használni
offff: havazik :(

57
Névtelen képe

már tegnap is ész nélkül

már tegnap is ész nélkül sóztak. reggel a száraz úton hófehér lett a gumim.

58
err képe

Ja, neztem ma en is. Bar en

Ja, neztem ma en is. Bar en az uton kenem, de rendszeresen talalkozok 2 bringassal, akik a jardafecnin szenvednek :P Meg az utra is belogott egy kicsit (tenyleg kicsit, de akkoris...) az egyik kupac, de ezen mar meg sem lepodok.

- errorka

59
lord képe

Egy másik helyszínen

Egy másik helyszínen (Hunyadi tér) készült vizsgálat, mert a 'piacvédő' civil csoport meghívta a Soproni Egyetem szakértőit, hogy készítsenek vizsgálatot a fákról úgynevezett FAKOPP módszerrel

http://lmv.hu/fakopp

Tanulságos.

60
alterego képe

Szomoru, hogy hiaba irtam

Szomoru, hogy hiaba irtam ala teljes nevemmel a Fokertnek az uzenetet, nem meltatnak valaszra. Lehet, hogy irok nekik egy szerelmeslevelet, hogy uzenjek meg, mi annak a draga embernek a neve, akinek ezekre hivatalbol reagalni kellene, es megsem teszi, hogy a bemutatkozas ne legyen mar annyira egyoldalu.

Ha keszult forum, kell lennie egy felelos szemelynek is, akinek erdemben valaszolnia kell. Ez nem blog, hanem kozszolgalat, felteszem ismet csak az adofizetok penzen.

______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

http://www.kerekparosklub.org/del-pest

61
Menyhért Péter képe

Ha a csepeli fasor

Ha a csepeli fasor kiírtásáról akartok részletesebb információt, olvassátok el a
http://www.osszefogas.nonprofit.hu/alrovat/17/21.html?archivum=
címen található dokumentumokat.
Egyesületünk a Csepeli Zöld Kör hiába tett feljelentést természetkárosítás miatt a rendőrségen: ez a Főkert vezérigazgatóját még csak gondolkodásra sem késztette!
Üdv menyus

62
alterego képe

Szia, csak most alapitottuk

Szia, csak most alapitottuk a Magyar Kerekparosklub del-pesti szervezetet, azon belul a csepeli csapatot, jo lenne, ha ilyen dolgokban tudnank a kapcsolatot tartani.

A tobbieknek: feltettem a vasarnap keszult fotokat, es valasz hijan irtam meg egy kommentet ezzel a linkkel a Fokertnek. Nem ertem, miert nem irnak egy budos sort se.

http://picasaweb.google.com/beatrixducz/SzabadkikotoUtiGyalazat
______________________________
Zonder Fiets Ben Je Niets

http://www.kerekparosklub.org/del-pest

63
er13a18 képe

lesznek új

lesznek új fák!
http://www.mtv.hu/videotar/?id=36085
13:19-től

64
err képe

Ezjo ez az ujjaepitos

Ezjo ez az ujjaepitos rendelet, de en ugy ertelmezem, hogy csak januartol lep majd eletbe. Es mivel magyarisztanrol beszelunk, sajnos nem tudom elkepzelni, hogy visszamenoleg is ervenyesitsek a rendeletet. De tevedjek egy nagyot :)

- errorka

66
D.Kriszta képe

Jó hír viszont, hogy már

Jó hír viszont, hogy már megkezdődött a telepítés. Legalábbis most hazafelé jövet már láttam az új gödröket az út mentén, minden bizonnyal a leendő csemetéknek készül

67
err képe

Igenigen. En is lattam :)

Igenigen. En is lattam :) Mar csak par (tiz) ev, es ujra lesznek szep nagy fak ottan...

- errorka

68
Körte képe

A Magyar Faápolók

A Magyar Faápolók Egyesülete alakuló ülésére 2009. április 8-án, szerdán kerül sor, melyre minden érdeklődőt és a szakterülettel foglalkozó kollégát szeretettel várunk. Az ülés 10 órai kezdettel a Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) tanácstermében kerül megrendezésre. Az Intézet címe: Budapest, Frankel Leó u. 42-44.

http://www.greenfo.hu/sajtoszoba/sajtotajekoztatok_item.php?hir=2283

http://www.faapolok.hu/

***********
Körte

69
alterego képe

Újra vannak telepítve a

Újra vannak telepítve a fák, jelentem, mehet ez is az örüljünk együtt topicba. :~)
Fotó van, de céges technikai korlátozottságaim miatt nem tom felrakni. Ugyanitt baleset utáni vérfoltok a szabadkikötő úton, némi csontszövettel megfűszerezve. :~S

70
D.Kriszta képe

Addig is, amíg felkerül a

Addig is, amíg felkerül a képed, csepelinfón találtam kettőt a csemetékről, a fotón éppen érdekesen előz egy autó, ezt látva nem csoda ha csontszilánkok tarkítják a Szabadkikötő utat
http://csepel.info/?p=4715

71
alterego képe

Hááátez.. Mondjuk

Hááátez.. Mondjuk tipikus.
Na aki ezek után nekem azt mondja, hogy tök jól lehet bringázni a szabadkikötőn, anank adok egy beutalót a gyogyódába.