Fogassal és bringával munkába? Jó ötletnek tűnik, de az útóbbi időben inkább kálvária. Egy kedves ismerősöm története következik, reméljük lesz megoldás.

Mint jól tudjátok én mindig mindenhova bringával megyek (mentem tegnapig), legalább is márciustól-novemberig (nagy eső és fagy mentes napokon).

Nem igazán remélem, hogy tudnátok segíteni, de tán mégis Ti vagytok a
legilletékesebbek azügyben, hogy tegnaptól ismét sokan bűzöljük benzinnel bringázás helyett a város levegőjét (kényszerűségből). Tehát nem árt ha legalább tudtok az alábbiakról.

A tényállásról, röviden: Bekeményítettek a fogaskerekűs ellenőrök és pár nap óta csak 8, azaz nyolc, bringát eresztenek be a kijelölt kocsiba, felfelé hegymenetben a Vásosmajori végállomáson. Ezt a nyolc helyet azonban a hegyi-bringások (mountain bike-osok) már valahol fentebb lefelé irányba megtöltik. Tehát felfelé már senki sem tud beszállni.

Ennek az a következménye, hogy mindazok (jó néhányan lehetnek) akik a hegyen laknak és bringával járnak (jártak) dolgozni, de felfelé fogassal mennek (mentek) valamely okból (én Pld. azért mert már vagy 3-4 éve a korom miatt nem bírom igazán a felfelé bringázást) ismét bűzmasinájukba kényszerülnek, ha csak nem tudnak tömegközlekedni és fel nem vállalják. Nekem például nincs tömegközlekedésem, vagy csak nagyon messzi és ritka járat (ez is egy ok volt a sok közül amiért bringáztam, de télen persze tömegközlekedem, illetve gyalogolok).

A megoldás, ha egyáltalán van, az lehetne (és ezért küldöm levelemet
másolatban a BKV Rt.-nek is), hogy kellene munkanapokon (és kizárólag csak akkor), még egy bringás fülkét nyitni kizárólag munkábajáróknak, vagy csak a bejárati terekbe beengedni két-két "munkábajáró bringát" mindenhova (a "nyolc hegyibringát" pedig a kiépitett beltérbe, belülre és csak oda, bár ott is elférne kb. 10 bringa kényelmesen). Mindehhez munkanapokon hely volna bőven, mert soha sincs tele a fogas gyalogossal.

Ehhez persze egy "diszkriminációs" problémát is meg kellene oldani, azaz melyik a hegyi-bringa és melyik nem. De ez minden érintett, és így az amúgy is ott lévő ellenőrök, számára napnál is világosabb: a "nem-hegyibringa" az a nagy és vékony kerekű bármilyen más bringa , az un. trekking bicikli vagy hagyományos "parasztbringa", stb.). A mostani ellenőrök nagyon biztos, hogy meg tudnák állapítani, hogy milyen a munkábajáró bringa. (lehetne még korosztályi korlát is, de ez már valódi diszkriminációt eredményezne, hiszen mehet dolgozni, vagy tanulni egy tini srác is, bár az fel is tud bringázni, jobbat is tenne az egészségének, mint a csak lefelé brinyózás).

Egy másik megoldás az lehet, hogy lefelé ne lehessen bringával beszállni, de az előbbi sokkal jobb lenne.

Ha már ennyit írtam akkor még megvédeném mind a BKV- eljárását, mind a
hegybringások többségét is. A baj mindig az az egy-két szándékolt bajkeverő, sáros bringát kapaszkodó rúdra akasztó hőzöngő, akik miatt a BKV (jogosan) bekeményített, bár nem oldott meg semmit. A többi hegyibringás gyerek általában rendesen viselkedik és jó 12-15 elfért belőlük, ha rendesen rakták be a gépeket.

No ennyit mostanra, ha van erőtök és energiátok ilyen talán aprócska, de céljában-szellemében talán nagyon fontos, levegőtisztaság védelmi üggyel foglalkozni akkor nagyon kérlek tegyétek meg, gondolkozzatok a megoldáson és lépjetek kapcsolatba az illetékesekkel.

Ehhez nyomatékként még csak annyit, hogy Európa boldogabbik felén szinte azt kell számon tartani, ha valahová esetleg nem engedik be a bringát beszállni.

Meleg baráti üdvözlettel:

Géza

u.i, Ja én azért ha elmúlik a hőség megint bringázom majd, (fogassal vagy anélkül) remélve, hogy nem kapok infarktust az erőltetett feltekeréstől.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Postman képe

Hát ezt pont tegnap Én is

Hát ezt pont tegnap Én is megtapasztaltam. Szerencsére hetedikként sikerült beszálnom, de két biztőr is vigyázott arra, h. 8 bringánál több ne legyen, az amúgy tök üres kocsiban. Kisebb vita is kialakult, majd nyugodt hangon elbeszélgettem az őrrel, mondta h. őt is ellenőrzik, először 5eFt bünti, majd kirugják. Megértettem őt, ő is minket, hiszen tök üres volt a kocsi, még a hátsó is, ami csak utasoknak van. Javasolta h. a megfeleő BKV fórumon tiltakozzunk, ő csak a munkáját végzi. Nem tudom mi vezetett idáig, de sajnos sejtem. Semmi bajom a DH-s tinikkel, és itt jegyzem meg h. tisztelet a kivételnek, de valószínüleg miattuk fajult idáig a helyzet. Néha sok, néha sáros, néha hangos, néha tahó, tolakodó, bringával a beszállókra bringát toló idiótát is látni ám arrafelé, és gondolom a rendes utas beszólt a BKV-nak, ő meg nem csinál mást csak betartatja az általa hozott szabályt. Persze ezt az szívja meg, aki ott lakik, hétvégén bringázna egy csendeset az erdei betonutakon a barátnőjével, stb. A DH-s srácokra a Pilisi Parkerdő is ki van akadva, mert az illegális (nem mintha lenne legális és kijelölt pálya) DH útvonalakon a talajerrózióhoz igen jelentősen hozzájárulnak. Sőt 1x a demszky is kikelt ellenük, de az nem számít.
Szóval vmit ki kellene találni, mert a végén kitiltják a Fogasról még azt a 8-at is, pedig az egyetlen értelmes BKV járat, ahol valóban megéri kerékpárt szállítani.

2
zerge képe

jo,ok h sok a tényleg

jo,ok h sok a tényleg taplóhülyegyerek köztük, de a telajerózió?? ne nevettesed már ki magad, néhány meredek kanyarban van nyomvályú. ha ismernéd ezt a sportot tudnád: ők pedig nem igazán szeretnek fékezni, minden montis ismeri ezt "aki később fékez, tovább megy gyorsan"
mindenkinek ez (talajerózió) az első gondolata a dhsokkal kapcsoltban,csak mert vmi unszimpatikus van bennük , v kelletmetlen esete volt közülük 1gyel, vmit ki kell találni,h miért rossz mindegyik és ez a legkézenfekvőbb, pedig lófasz, láttál már motorost az erdőben?? egy könnyed csuklómozdulattal okoz annyi kárt mint 20dh-s egy hónap alatt, fölfelé meg mégtöbbet.

ja, sáros kapaszkodóról meg csak annyit(ezt már inkább a bkvnak mondom) hogy ha azokat mindig csak bicikli akasztásra tartanánk akkor nem lenne baj hogy sáros. bár ez is nonszensz, mert a nyeregcső mindig csak hátulról lesz saras, amikor meg felkasztja az ember akkor az eleje ér hozzá a kapaszkodóhoz,amivel gyakorlatilag egyetlen ponton érintkezik, hát amennyi sár igy odarakódhat...szerintem több kosz fordul meg egy metro kapaszkodóján 2megálló alatt

..............
ROTA BENE!

3
Postman képe

A talajerróziót nem én

A talajerróziót nem én találtam ki. Van egy ismerősöm arrafele, neki meg az erdészek mondták. Valós probléma. Menj ki, és nézd meg a saját szemeddel ha nekem nem hiszel. Van ahol ez nem gond, oda kéne kijelölni a legális DH pályát, (mondjuk a libegő alatt végig, természetesen az oszlopokat szivaccsal borítva, és a pályát biztosítva), de van ahol valóban komoly probléma. Ne rövid távon gondolkodj, az erdőben sok-sok év alatt történik minden meg, hidd el tényleg gázos. Nem a normafánál, hanem kicsit odébb, Farkasrétnél a motorosok (nem a bringások) kijártak pár utat, és ott elég vékony a talajréteg, alatta sziklás a talaj, és szemmel láthatóan pusztul már 1-2 év után is, egyre szélesebb és mélyebb az árok, pedig ott már külön figyelnek a motorosokra. Nem elhanyagolható probléma.
De vissza a fogashoz. Vagy 8 bringa, vagy külön kocsi. A külön kocsi csak álom, egyenlőre marad a 8 bringa. Vagy a DH-s nagyarcok meggyőzése, de ez lehetetlen. De ezentúl lehet h. én is csalok egy kicsit, és a János kórháznál szállok fel lefelemenet. Apropó! Amikor múltkor mentem, csak 8at engedtek fel a végállomásnál, de az első megállónál felfele felengedtek még 1et, mivel már annyit várt. A bizt. őr is emberből van.

4
zerge képe

na ezaz!! te se a saját

na ezaz!! te se a saját szemeddel láttad, én viszont igen. és amerre gyakran járnak a gyerekek ott tisztán tartják a turistaösvényeket az avartól,ágaktól és kidőlt fáktól...ami az erdészek dolga lenne,csak épp basznak rá. az erdészeknek meg azért szúrja a szemüket mert néhol ugratókat építenek(hozott fából!), vmit ki kellett találniuk h miért "nem kellenek ide ezek a büdös kölkök", és az ugratóépítés nem tűnhet eléggé súlyos vétségnek ezért kitalálták a talajeróziós sztorit, csináltak néhány látványos makrofelvételt arról az EGYMÉTERES szakaszról ahol mindenki satuzni szokott és akkor azt mutogatják mindenhol.

..............
ROTA BENE!

5
mgworld képe

elbeszélgettem a szeku

elbeszélgettem a szeku emberekkel azt mondták amiatt van, mert egy okos utas a múlt hét elötti héten beült a bringások közé, és amikor leszállt egy 38iknak berakott, a kapaszkodóra akasztott bringa ráesett az orczájára, s a hajtókar eléggé megsértette. Az ipse feljelent, a Bkv levont a szekusok fizetéséből, mindenn atrocitás ezentúl 5000FT nekik. Hosszú távon nem lesz megoldás, 8 bringa/ szerelvény. A baj az hogy a cselesebb arcok a Jánoskórháznál szállnak fel a lefelé(!) tartó vonatra így van olyan, hogy már aszerelvény beérkezésekor nem lehet több bringával felszállni.

Kedves CM! Különvonat/különkocsi lobby strta nu! :)

6
KoBold72 képe

Hát a fentről érkező

Hát a fentről érkező szerelvényt éppen ki lehetne üríttetni, főleg ha úgyis ott vannak a szekuriti bácsik.

7
KAMA3 képe

A másik, hogy a jegy egy

A másik, hogy a jegy egy útra szól, emberre, és bringára is, a lyukasztós kocsikon. tehát aki lefele jön egy megállót, az lesz szives a kocsi visszaindulásakor is két jegyet lyukasztani.
Aztán lehetne cinálni non-stop, csak bringaszállító járatot is, ami nem áll meg sehol, csak a két végállomáson. (ez jelenleg az 1 vágányú szakaszok miatt lehetetlen.)mondjuk közlekedne óránként, és akkor arra csak kerékpárral lehetne felszállni.

Rengeteg alternatíva van, csak gondolkodni kell egy kicsit.

Autómentes Nap = Autómentes belváros.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nyélen rakjad, Ne a járdán!
________________________

8
grafitember képe

Ez megintcsak a spanyolviasz

Ez megintcsak a spanyolviasz esete.

Sztem, aki valaha látta a fogas végállomását nyáron, az felmérhette, mekkora igény lenne egy Bike Parkra Bp.-en is. A vicces, hogy erre megvan az infrastruktúra is. Szóval, amit a Sirályok mondtak a Banditarádióban, azon el kellene gondolkodnia az illetékeseknek. Libegő, Bikepark és akkor egy helyen lehetne lejtőzni, kultúrált körülmények között, és ha máshol repeszt a srác a hétszáhesszeh forint értékű DH kecskén, akkor mondjuk büntessék meg. Fű-fa-virág, turisták, védjük a természet értékeit, de ehhez az kell, hogy egy helyen tényleg rakhassák ezek az arcok is. Máshol ne, de ott orrba szájba. Ha lenne egy fain northshore is, valszeg nem a túrázók között szlalomoznának.

És akkor a fogas is fogas maradna, nem Bikelift.

Nehéz?

9
sha képe

Hegyibringa- nemhegyibringa.

Hegyibringa- nemhegyibringa. Én mountain bike-ot használok a munkába járásra, ilyenkor minek számítok? Engem mondjuk nem érint, ritkán kerülök a fogas környékére, de ha mondjuk valakinek hegyi kerékpárja van, és azzal jár a fogassal dolgozni, vele mi a helyzet? Az ellenőr vagy nem engedné fel az elméleted szerint, vagy minden "hegyibringás" erre hivatkozna. Szerény véleményem szerint az lenne a korrekt, hogy amennyi bringa felfér, annyit engedjenek is fel, rendeltetéstől függetlenül.

--
sha
loser.
user.
computer abuser.
http://digitaldynamite.demoscene.hu

10
TalkCafe del Mar képe

Én is csak ezen akadtam

Én is csak ezen akadtam fent a levélben. (Már féltem, hogy csak nekem bántja a montis lelkemet:))

Miért lennék én kevesebb, mert montival megyek akárhova is? Persze, az is igaz, hogy elég kevesen járnak munkában összetlós bringával, elöl 20CM utas teleszkópéval. Szal a DH-sokat azért ki lehetne szűrni, de...
Megkérdem én, ha fizet érte, milyen jogon tagadnám meg tőle a beszállást, ha másokat meg felengedek? Csak azért, mert ő más típusú biciklit szeret maga alatt.

A munkábajáró emberkék mindig is hátrányos helyzetben lesznek az egész nap semmit sem csinálókkal szemben, mert nekünk muszály utazni, ki van számolva minden percünk. A szórakozásból utazó könnyen megteszi egyszer-egyszer, hogy fél órával korábban kint van az állomáson... és egész biztos, hogy előttünk fog felszállni.
És mindig lesz néhány szórakozásból utazó, aki elfoglalja a helyed.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

11
Laciii képe

"elég kevesen járnak

"elég kevesen járnak munkában összetlós bringával"
azt hittem én vagyok az egyetlen :) de az is igaz hogy az enyém csak 17 cm max, mármint az első teló :)
Biztos lassabb, de a legsz*rabb úton is kényelmesen lehet vele haladni.

12
nervex képe

Sajnos egy ehhez hasonló

Sajnos egy ehhez hasonló lépés már régóta várható volt, csodálom, hogy a BKV eddig halogatta. Valamit tenni kéne, mert az ominózus DH-arcok nagyon sok kárt tesznek az kerékpárosok általános megítélése tekintetében. Szeretném azt mondani, hogy tisztelet a kivételnek, de sajnos olyan esettel még nem találkoztam, hogy a Jánoshegyi szerpentinen, vagy a Tündérhegyi úton ne az én lélekjelenlétemnek köszönjem, hogy a “DH-pályát” aszfalton országúti géppel keresztezve ne rongyoljanak rajtam keresztül a bőgatyás ifjak.

A Bikepark dolog jó ötletnek, illetve egyedül üdvözítő megoldásnak tűnik.

13
gaze képe

Nem kekeckedésből, de

Nem kekeckedésből, de szerintetek ha lenn elegál pálya, akkor CSAK ott nyomatnák a srácok?
Ugyan.. Vannak skateparkok, mégis mennek ripityára a márványszegélyek.
Egyszerűen ennek a sport(?)nak a lényegi része a közterület alternatív használata.
Véleményem szerint attól hogy van kiépített pálya, még mennének máshol is.
Persze ha van legál lehetőség, akkor van mire hivatkozni a 10x-es büntetési díj kiszabásánál.
Ehhez persze nem árt ha valaki valóban el is kapja, bizonyíthatóan a "tetteseket"

Bár amíg a legnagyobb nyugalommal lehet a bajcsyn este 10-kor 20-30 gyorsasági motorost látni-hallgatni amint szlalomoznak az autók között, és a rendőr autó is csak eliszkol előlük, nem tudom miért kéne betartani bármit is...

Nem cinikus vagyok, csak kiábrándult..

GaZe

14
grafitember képe

Szerintem a Bikepark az

Szerintem a Bikepark az muszáj. Én montiztam elég sokáig, aztán szerettem meg jobban az oútit. A park azért kell, hogy tényleg legyen nekik egy hely, ami szépen trendin ki van fújva, kivetítőn megy a bátorító Cranked, szünetekben vmelyik numetal banda, van büfé, csapolt redbull és akkor ott nagyok lehetnek. Versenyt is lehet nekik rendezni. És, ha valahol máshol elkapják őket (mondjuk puha uazokkal keresztbeállnak valahol, belátható helyen, akkor kobozzák el a bringát, mondjuk egy hónapra. Elismervény,
lehet értejönni októberben. És hazáig séta. Komolyan. Én nem vagyok egy pedagógus tipus, nem akarom nevelni a társadalmat, de egyszer fel szerettem volna menni rétesezni és komolyan én kértem elnézést. Felszál egy fess öreg a pitykés botjával és be kell neki szólni?

15
gaze képe

Hát ez az.. Zajongás,

Hát ez az..
Zajongás, ricsaj, lárma.
Tűrhetetlen.. Botrány! Skandallum!

Jah, de egy ilyen bikapark nem két forint. Valamint az önkormányzatok se éppen partnerek az ilyesmiben (csak a sajtó értesüléseimre hagyatkozhatom)

Mondjuk a bikaparkok (akár slopstyle, akár velodrom) azéret tök jók mert közösség alakulhat ki, erkölcsi szabályozással (esetleg) és a gányolós, beszólós formák előbb-utóbb kikopnak..

GaZe

16
grafitember képe

Persze, tökéletesen

Persze, tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy egy (akármelyik) önkormányzatnak többévi költségvetésébe fájna egy ilyen megépítése, de hál'istennek ez másképp is működtethető. Például ott van az a nagyrakat cég, akinek konkrét célcsoportját alkotják ezek az ifjak. Szponzorálja a 4cross parkot az X cég, a north-sore-t az Y ésatöbbi, ésatöbbi. A feljutás pénzbe kerülne, mint mindenhol... Azért erre egyel könnyebb üzleti tervet írni, mint egy csirke-génközpontra, énszerintem.

17
gaze képe

Sajna a bringa gyártó

Sajna a bringa gyártó cégek tulajdonképpen jószerével lefossák, hogy mi van a fogyasztójukkal azután, hogy megvette a vasat.
TERMÉSZETESEN tisztelet a kivételnek, mint pl hőn szeretett csepeli bikeparkot üzemeltetőnknek, meg azoknak akik magukénak érzik ezt a tiszteletet.

Mert ha a fenti állítás működne a gyakorlatban, akkor tulajdonképpen a kerékpár gyártók is kilobbizhatnának kerékpárutakat, őrzött lerakókat, ilyesmiket...
Mert uyge hányszor hangzik el, hogy "DE AZ AUTÓS LOBBI ÉRDEKEK..." Miért, a bringagyártóknak nincsenek érdekeik, ők nem tudnak beszálni ebbe a mindennapi háborúba? Nem adhatnának el több bicót ha hasonló mozgolódásba fognának?

Ki törődik Biciklis Pistivel??
(idősebb korban: Biciklis Pista)

GaZe

18
TalkCafe del Mar képe

Egy DH bicikli sem 2

Egy DH bicikli sem 2 forint... sőt, semelyik bicikli sem annyi már. Vélhetőleg van annyi bevétel ezekből (mind adó, mind árbevétel), amiből el lehetne kezdeni ilyesmit.
Egy ilyen pályát tele lehetne pakolni reklámokkal, egy kis befektetés után hamar visszahozná az árát.
A nagy ugrálásban megéhezik, megszomjazik az ember, amiből szintén bevételt lehet kovácsolni.

SZVSZ.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

19
TalkCafe del Mar képe

Az ember (főleg az ifjak)

Az ember (főleg az ifjak) mindig is lázadó marad.. sosem lesz jó, se elég neki, ami épp van.
Mint pl az szép, új Combino-k. Minap volt szerencsém először utazni rajta és csak azt hallom, hogy siránkoznak az emberek, hogy nem férnek el, nem ér le a lábuk a székről, így sz*r, úgy sz*r... nemhogy örülnének, hogy nem ricsajban, hőségben (és e miatt bűzben) kell azt a fél órácskét végigrohadni a villamoson, hanem kellemes hűvös, csöndes környezetben. Ismét fel kellett ismernem... az embernek semmi sem jó.

Így minden bizonnyal csak egyel több hely lesz, ahol az arcok nyomhatják a DH-t, de nem az egyetlen lesz, ahol fogják is.

Az akárhányszoros büntetési díj kiszabása meg semmit sem ér. Egyrészt, nem azt sújtja, aki elkövette a bűnt (melyik 16 éves srác vette a saját keresetéből a 400-700ezres bringáját?). Másrészt, aki megteheti, hogy akár "csak" 400ezret költ egy biciklire, amit csakis szórakozásra használ, az vélhetőleg nevetve kifizet bármekkora büntetést is és másnap ugyanott fogja nyomni.
Amit grafitember mondott, az sokkal célravezetőbb. Elkobozni a biciklit egy időre és kész.
Persze, ez is rejt hátulütőt, mert mi van akkor, ha véletlenül tévedtél tiltott területre? Egyrészt azt se tudod, hol van, másrészt elveszik a biciklidet, így még haza se jutsz.

Van még mit kigondolni ezen is.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

20
R A M képe

Én 200 000 Ft-ért vettem

Én 200 000 Ft-ért vettem cangát, de nem tudnám büntire mégegyszer kifizetni.
Sokan vagyunk, akik jó ideig gyűjtögettük a cangánk árát.

Általánosítani szerintem butaság, ugyanis nem cangatípustól függ az ember attidűdje.
Egy másik témánál volt már olyan hozzászólás, ahol az országútisokat "vette elő" az épp nyilatkozó emberke, de én nem vettem magamra, mert nem volt miért.

A BMX-es srácokról is olvastam itt rossz szájízű hozzászólást, de nap mint nap látom őket trükközni, ugrabugrálni a kampóna mellett kialakított ingyenes pályán.
Nagyon jól elvannak senkit nem zavarnak, békések. Van felületük, oszt használják. Nem a pályától 200m-re a járdán veszélyeztetnek. Úgy látszik az ott működik.

aries

21
misi2096 képe

Én csak 98 ezerért vettem

Én csak 98 ezerért vettem a CC-s bringámat 8 éve, de én is a campona közelében lakom és én is csak azt tudom mondani hogy a campona-s ingyenes bringapálya nagyon értelmes megoldásnak bizonyul(t). Habár én nem 'trükközök' ott, látom hogy a bmx-es és trial-os gyerekek nagyon is kultúráltan megférenk egymás mellett, és nem szlalomoznak se a járdán, se a pázsiton, se az úton.

22
Balázs SCFT képe

A problémára esetleg az is

A problémára esetleg az is megoldás lehetne, ha leszállítanának minden bringást a fogasról, amint az beérkezett a végállomásra. Ha fel akarnak menni, akkor irány a sor vége.

kattide

23
phorvath képe

Én is dolgozni járok a

Én is dolgozni járok a fogassal, de múlt hétfőn én sem tudtam felmenni, mert nem engedtek. Engem is nagyon felhúzott a dolog. Azzal a lendülettel feltekertem a Normafához. Alig volt lassabb, mint ha megvártam volna a következő fogaskerekűt.

Szerintem a BKV eljárása eléggé imázsromboló így. Azon a helyen kissé szűkösen 12 bicikli is elfér, 8 mellett még rengeteg hely marad. Volt, hogy 15-en voltunk bringával, és többé-kevésbé normáisan elfértünk (igaz, egy pár bringa már a peronon utazott).

Szerintem a BKV a fenti keménykedésével a problémát egyáltalán nem orvosolja, az csak még rosszabb lesz ettől. Igazából azt nem értem, hogy kinek és mi baja volt a korábbi állapottal. Hétköznap ugyan sok bicikli volt, de szerintem senkit sem zavartak nagyon.

Megjegyzem közben csöndesen, hogy a keménykedés arra már nem terjedt ki, hogy a jegyváltást is megköveteljék a fogaskerekűn. Továbbra is én vagyok az egyetlen balek, aki jegyet vált a biciklinek. Pedig azt hiszem, hogy ez jelenthetne némi visszatartó erőt azoknak, akik naponta többször mennek le-föl. Vagy ha nem, hát bevételt a BKV-nak. Persze ez fájjon nekik.

Egyébként, ha már imázsról van szó, igazán kitehetnének egy táblát a többi (gyalogos) utasnak, hogy lehetőleg ne üljenek a bicikliszállító részbe. Elég sokan vannak, akik ezt maguktól nem tudják.

phorvath
Kerékpáros KRESZ
Hogyan ne üttessük el magunkat

24
mmrc képe

Föl is lehet tekerni, de

Föl is lehet tekerni, de azért azt nem mindenki vállalja be (pl. ha nem tudsz a munkahelyen fürdeni/átöltözni, akkor nem érdemes próbálkozni...)

Megoldás a BKV részéről nem hiszem, hogy lesz, viszont szeptembertől júniusig suli van a bőgatyás kölköknek, olyankor délelőtt üres a bringásrekesz a fogason.. Egyszóval, türelem :)

25
adamekp képe

Én most év vége felé

Én most év vége felé néha bájkkal mentem fel a suliba (New Pest -> Kútvölgy) és legtöbbször fogasoztam, bár néha teljesen feltekertem. Egyrészt neked is válaszolok, meg az előtted szólónak is, kettőspont:
El lehet férni tényleg 10-12 bicajnak, csak arra kell figyelni, ki hol száll le. Itt engedtessék meg röviden az én történetem. Lenti végállomás, enyém a második bicó, nekitámasztom a másiknak. Jön egy harmadik, neki az enyémnek. Negyedik, a harmadikénak. Szólni nem akartam (utólag bánom is), hogy Városkútnál szállnék ki. Aztán szép lassan 5, 6 , 7, 8, sorjában, ahogy kell. A végén az lett, hogy fel kellett a többivel mennem a végállomásra, ahol a kpr kiszedése közben ez első kerekemen lévő második prizma letört (a régi BMX-emről), aztán meg jól eltévedtem a Farkasréti temető felé, szerencse hogy csak fityfiritty konzultáció volt, nem rendes suli.
Amikor suli van, akkor is mennek ám kölykök (pl én, bár én csak suliba mentem), s a fent vázolt eset még iskolaidőben történt. Reggel nem üres a bringásrész, csak nincs tele.

üdv adamekp

26
magwas képe

A fogaskerekű fontos dolog.

A fogaskerekű fontos dolog. Buda nagyon nagy részét el lehet vele érni bringával úgy, hogy nem, vagy csak keveset kell emelkedőkön tekerni. Én ezt akkor értettem meg, amikor a sógorom elmondta, hogy ő fogassal szokott hazamenni Hűvösvölgybe.
A Veke is javasolta, hogy legyen rajta bringavagon, pedig számomra eléggé bringázásellenes bagázsnak tűnnek.

A belvárost pedig le kell zárni az autómentes napon.
--
a bátor kommutátor

27
Városibiciklizésbarátai képe

A belvárost pedig le kell

A belvárost pedig le kell zárni az autómentes napon.
Miért csak az autómentes napon? Szerintem amíg ilyen szennyezett a levegő, zaj és zsúfoltság van, akár minden nap lezárhatnák. Mármint az autók elől:)

28
TalkCafe del Mar képe

Már javasoltam ezt magam

Már javasoltam ezt magam is, de nem elég telhetetlenek az itteni emberek ehhez és nem értettek egyet. Elég lenne nekik az autómentes nap is :)
Az is valami lenne már legalábbb.

Prezentáltam is erre már egy tervet korábban, de a megvalósítás még várat magára :)

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

29
atek képe

A munkábajáró bicikli

A munkábajáró bicikli halmaza nem értem, hogy miért csak a hegyi bringákat tartalmazza. Nyilván egy csepel tacskóval nehéz föl-le kerekezni a János-hegy csúcsára, de ha vkinek ez a perverziója...
Egy trekkinggel viszont már simán elképzelhető.
Raktam meg már az Írottkőt trekking bringóval, ami ugye azért nagyobb szívás mint bevenni Buda legmagasabb pontját. Igaz ez nem napi rendszerességű programom...
A BKV eljárása sajna érthető, mégha a szoksásos ostoba formában is lett kivitelezve. Mert a 8 bringós közé ugyanúgy föl fog férni aza 2-3 paréj, akik miatt a gyász van...

30
TalkCafe del Mar képe

A munkábajáró bicikli

A munkábajáró bicikli halmaz épp csak a hegyi bringákat nem tartalmazza a levél szerint. Legalábbis, ő azokat zárná ki a munkásoknak fentartott helyekről.

Érdekes meglátás az is, hogy a montival had menjen a suttyó hegynek fel, mert azzal lehet, miközben ma már minden trekkingen váltó van és nem rosszabb áttételekkel, mint egy montin.

Csak diszkriminációval lehetne megoldani a válogatást, amiért pedig a hátrányt szenvedők szót emelnének. Vélhetőleg épp egy ilyen miatt került megvalósításra a jelenlegi helyzet is. Valakinek nem tetszett valami és ennek a valakinek volt szava az illetékeseknél.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

31
atek képe

Igazad van a halmazzal

Igazad van a halmazzal kapcsolatban:)
Ezesetben azt nem értem, hogy milyen alapon nem lehet hegyi bringával munkába járni?
Jó, mindegy, nem kötözködöm, mindég ez van, amit az egyik kitalál arra tuti lesz másik, aki a fejét csóválja...

32
KoBold72 képe

Szerintem aki szeretne egy

Szerintem aki szeretne egy nagyot döngetni lefelé, az először tekerjen fel. Nem árt egy kis comb meg vádli a sok adrenalin mellé.
A fogason meg szállítson bringát az, aki dolgozni jár vele, meg aki gyerekkel menekül ki a városból.
Kicsit rétegkérdés is a dolog: a CM rendezők nagy része attól rekedt be áprilisban, hogy a 'húdevagányvagyokvazze' irányra beszűkült DHsokat terelte le a járdáról. A 'megveszlek kilóra' hozzáállástól feláll a szőr a hátamon, és morgok.

33
Peter_UFo képe

KOBOLDnak még néhány

KOBOLDnak még néhány mondat: Próbálj ki egyzser egy egész napos intenzív DH-zást ami szerinted csak lefelé gurulást, érdemes! Én van hogy 3 kilót leadok, pedig még pizzázok is és este alig van erőm levenni a cipőmet, a DH nagyon kemény és fárasztó sport, és aki azt hiszi hogy csak gurulgatunk lefelé az téved, komoly munka ami megmozgatja minden porcikádat! Arról nem is beszélve hogy a legtöbb bringa amivel DH-znak nem is alkalmas arra hogy feltekerjenek vele a hegyre.
Ne hagyjuk hogy ellentétet szítsanak biciklis és biciklis között, mert az nem vezet jóra. Oldjuk meg együtt a problémákat!

34
R A M képe

Üdvözlet az

Üdvözlet az értelemnek!

De tényleg!

Ne essünk má' egymásnak, amindenitneki!

aries

35
KoBold72 képe

Persze, a síelés is

Persze, a síelés is fárasztó lefelé.
Ettől még sífutás-párti vagyok.

Ha meg ilyen komoly munka a DH, és remek hozzá a fizikuma a DH sportolóknak, akkor miért koptatják a fogaskerekűt?!

A biciklis és biciklis közötti ellentétet meg nem én szítom, hanem azok a bringások, akik mindenki mást semmibe véve közlöködnek: sötétben lámpa nélkül jönnek szembe, jobbról előznek, nem tudják, hogy kell lámpánál sorba állni, nem köszönnek vissza Becherpignek...
(Ugyanez az ember(fajta) autóban ülve oldaltáv nélkül előzi a bringást, bringaúton parkol, és átmegy a zebrán a gyalogosok között.)

A DH-sokról kialakult negatív képem konkrét negatív tapasztalatokon alapul. Ha lesznek pozitív tapasztalatok, pozitívabb lesz a véleményem is. Volt már ilyen a történelemben...

36
R A M képe

A DH cangák tényleg csak

A DH cangák tényleg csak lefelé használhatóak, mivel direkt igen súlyosra csinálák őket. Én is felmegyek az emelkedőkre, de az én cangám 10kg alatt van. Nem tuom milyen DH-zni, de annak aki ezt űzi elhiszem, amit mond. És mégegyszer: egy ember hozzáálása nem az általa használt bringától, ruhától, telefontól, étkészlettől, vagy szekrénytől függ. Volt rá példa, hogy DH-s srácokkal utazam együtt (nem fogason, hanem vonaton) és tök normálisan eldiskuráltunk. Még csoportban sem voltak tahók, nem szóltak be senkinek, nem bántottak senkit.
Ez tényleg csoda volt?

Az én szekrényem egy egyszerű darab.
Akinek barokk szekrénye van azt mostantól megszóljam?

aries

37
Laciii képe

"Ha meg ilyen komoly munka a

"Ha meg ilyen komoly munka a DH, és remek hozzá a fizikuma a DH sportolóknak, akkor miért koptatják a fogaskerekűt?!"
Légyszi ne légy már értetlen, a fogaskerekűvel is elfárad a nap végére, tehát annélkül még hamarabb elfáradna és kevesebbet mehetne lefele.

Próbálj meg egyszer viszonylag lapos gumival +15-20kg súllyal tekerni felfele.

38
TalkCafe del Mar képe

Próbálj meg egyszer

Próbálj meg egyszer viszonylag lapos gumival +15-20kg súllyal tekerni felfele.
Épp erre van a sok-sok áttéttel a biciklin, amiből kedvére választhat a DH-s is.
Megkérdezném, teljesen komoly érdeklődéssel, hogy mi az a +15-20kilő? Nem tudom elhinni, hogy egy DH bicikli 30-35kilós lenne... persze, sosem ültem még ilyenen, lehet hogy mégis ilyen nehéz :)

Mindettől függetlenül, nem hiszem, hogy sajnálni kellene bárkit is, akinek a biciklije az enyém árának 8szorosánál kezdődik és egy jobb autóénál kezd tetőzni, mindemelett egész nap semmi más dolga nincs, csak felmenni a fogaskerekővel a hegyre, ott száguldozni kicsit, aztán hazamenni.
Minden bizonnyal vannak akik versenyszerűen űzik és ebből meg is élnek, nekik persze gyakorolni kell... csak nehéz elhinni, hogy ilyen sokan keresnék ezzel a kenyerüket.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

39
Laciii képe

Lehet hogy én kevertem, de

Lehet hogy én kevertem, de eddig itt egy 8 kilós outi/trekkinggel emlitette valaki hogy fel szokott tekerni. Na ehhez képest egy DH kb. 25 kilótól indul, a kerék tapadása meg jóval durvább, és ez számit többet. Az én össztelósom csak 15 kiló és viszonylag városi gumi van rajta, de ezzel is iszonyat durva mászni egy trekkinghez képest.
DHs telókat lehet lockolni?

Itt nem a sajnálatról van szó, hanem arról hogy megint ostoba szabályokkal (ha van hely akkor is 8, miért, mert csak és kész) szórakoznak.
A DH-sok úgyis felmennek
1. fogassal
2. vesznek 3-4-en egy zsigulit amivel felmennek, és váltásban jönnek le, ez tényleg jobb?

40
Hemü képe

Nem Zsigulit, hanem

Nem Zsigulit, hanem teherautót, és azt sem nektek kéne. Már akartam javasolni, hogy aki érez erre elég vállalkozókedvet, az indítson egy ilyen vállalkozást két alkalmas pont, például a két végállomás között. Személyt biztos nem szállíthatna, de arra ott van a HÉV. Talán még biciklinként 180Ft alá is tudna menni, de ehhez nem értek.
Esetleg: elektromos motor kölcsönző?

_________///Hemü\\\__________
\...dOhányOzás majOm szOkás.../

41
Laciii képe

Nem DHzom, csak

Nem DHzom, csak össztelósom van és tudom hogy felfele sokkal durvább ilyennel, és egyszerűen irreális elvárás lenne az hogy DH-val tekerjenek fel, és ha nem hagyják nekik a fogast találnak más módot.

Nem tudom mennyire utaztatnák külön a bringát, szerintem a legjobb megoldás még egy kocsi a fogasra és annyi bringa mehessen ami befér.

42
TalkCafe del Mar képe

Azt nem értem csak, hogy

Azt nem értem csak, hogy miért lenne könnyebb egy trekkinggel mászni?
A montit mászásra találták ki. Az egész geometria ehhez van kialakítva. A kisebb kerék és nagyon kis áttételek is mind erre szolgálnak, hogy hegymenetbe (azért hegyi kerékpár, nemde?) is kényelmesen lehessen vele tekerni.
Szerintem a trekking 28as kerekével, a gumija lényegesen kisebb tapadási felületével és a sokkal kevésbbé mászásra szánt áttételeivel nagyságrendekkel kényelmetlenebb hegynek fel menni, mint akárbármelyik montival... DH-val is.

Tényleg nem tudtam, milyen nehéz lehet egy DH bringa... köszi az infót :) Viszont a kerék jobb tapadásra csak segít a mászásban.. nemde?

Tudtommal, minél drágább egy teló, annál több szolgátatást nyújt, így minden bizonnyal lehet azokat is lockolni :)

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

43
Laciii képe

Nem climber hanem monti

Nem climber hanem monti :)
Próbáld ki és kész.

(Tipp: kerékpáros versenyeken mászós menet outisoknak van, montisoknak nincs, vajon miért.)

A tapadás "segit" teóriát ellenőrizheted maxra felfújt meg picit lapos gumival.

Az hogy drága nem azt jelenti hogy több szolgátatást nyújt, hanem hogy AZT AMIRE VALÓ azt jobban tudja, bármi ami ennek rovására menne az kimarad.

44
TalkCafe del Mar képe

Ezt a "AZT AMIRE VALÓ azt

Ezt a "AZT AMIRE VALÓ azt jobban tudja" dolgot nem fogom egészen. Vagyis van az olcsó teleszkópé ami nem rugózik, és van a drága ami igen?

Én azt vettem észre, nézegetve a teleszkópokat, hogy a drágább az nagyobb úton mozok, állítható a keménység, van rugó-előfeszítés, lock, mindenféle kormányra szerelhető kütyü... ezek nekem mind-mind szolgáltatások. Olyat nem láttam, hogy két külsöre és szolgáltatásra teljesen egyforma teleszkóp közül az egyik 2x annyiba került, mert az jobban ellátja a dolgát.
Minden bizonnyal, persze, egy 160ezres teló jobban fogja ellátni a feladatát, mint a 16ezres... de nem hiszem, hogy azért, mert ugyanúgy csak rugózni tud az is... inkább mert azt a több szolgáltatása miatt jobban a saját igényeidhez tudod állítani.

Nem vagyok egy nagy teló szakértő, én a merev villát jobban szeretem (csak sehol nem lehet kapni), én ezt látom az itthoni kínálatból.

Kerékpár versenyeket kb soha nem nézek. A sportot nem nézni kell, hanem csinálni szerintem. Én inkább biciklizek addig is :)

A tapadás "segit" teóriát ellenőrizheted maxra felfújt meg picit lapos gumival.
És rájönnék, hogy igazam van?
A kemény gumi a sebességhez kell. Melyik gumi fogja meg jobban a biciklit felfelé menet a kemény vagy a lapos? A kemény ami 1-2centi szélesen fekszik az útra és oda tudja leadni az erőt amivel hajtasz, vagy a laposabb 4-5centijével felfekvő gumi? Szerintem ez utóbbi alkalmasabb ilyesmire.. gondolnám, hogy ezért használják így a biciklijüket a terepen biciklizők, hogy a rossz minőségű úton is kellő tapadási felületük legyen a haladáshoz.
Amennyiben a "picit lapos" gumit nem úgy érted, hogy a felnin tekersz.

De úgyis jön mindjárt néhány emberke, aki bebizonyítja, hogy mekkora hülye vagyok megint és jobb lenne, ha befognám a p*fám.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

45
phorvath képe

A DH-s gépeken van hátsó

A DH-s gépeken van hátsó teleszkóp. Ha azt nem lehet kimerevíteni (lockolni), akkor baromi nehéz vele felfele tekerni. Hiába állsz ki a nyeregből (rakod nyélen :-), az összes munkádat elnyeli a teleszkóp csillapítása és csak fűtésre megy. Tehát nem lehet egy DH géppel kiállni a nyeregből.

A másik, hogy ha megfigyeled őket, elöl gyakran csak egy lánckerék van, kb. a treking középsőjének megfelelő, azért, hogy a bukkanókon ne akadjon fel. Gyakran még a hátsó is fix áttétel. Szóval egy ilyen bringával nem nagyon tudnál felmenni.

Nekem nem DH-m van, csak cross, csak első teleszkóppal, és elöl 24, hátul 32-es legkisebb áttétellel. Néhol szükségem van rá, amikor feltekerek.

phorvath
Kerékpáros KRESZ
Hogyan ne üttessük el magunkat

46
TalkCafe del Mar képe

A hátsó teló ki is ment a

A hátsó teló ki is ment a fejemből... abból még nem láttam lock-olhatót... persze, minden bizonnyal csak van ilyesmi is.
Én pont ezért nem szeretem a teleszkópot, mert nem lehet tőle rendesen nyélen rakni, ugrál fel-le. Ezért is keresgéltem merev villát, de sehol nem találtam. (Vagy ha mégis, akkor egy jobb teleszkópé áráért.)

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

47
Laciii képe

Az olcsó teló arra van

Az olcsó teló arra van hogy nem durva terepen kényelmes legyen. Minnél durvább a terep annál nagyobb út kell. A spéci olajos meg extra dolgok arra valók hogy még komfortosabb legyen (ezzel még durvább terepre mehetsz hogy ott se tépje ki a kezedből). Az igaz hogy állitható, de a lockolás igen szélsőséges eset, ha ez a funkció ront azon ahogy a terepen viselkedik akkor nem lesz lockolható hogy terepen jobb legyen. Nem attól drágább hogy mást is tud, hanem attól hogy jobban RUGÓZIK, és erre való, nem arra hogy lockold és mássz vele.

Röviden: lehet hogy a rugózás rovására menne a lockolás és akkor a drágábbat se lehet.

Láttál te már lefelé csúszó outist valahol? Aszfalton az 1 cm gumi is bőven megfog felfelé is. A kicsit lapos meg kicsit lapos nem felni, tudom hogy outin nehezebb észrevenni, de egy montin megérzed hogy csontra fel van fújva vagy már kicsit kiengedett, mert akkor nehezebb tekerni.

Próbáld ki, de tényleg.

"a rossz minőségű úton is kellő tapadási felületük legyen a haladáshoz"
Erre való a széles gumi, ennek ára az hogy több erő kell ahhoz hogy ugyanúgy haladj mint egy outi, viszont ott is haladhadsz ahol az outis nem (vagy csak óvatosan) tud.

48
Laciii képe

Hiába az áttét a felfele

Hiába az áttét a felfele tekerés viszi az energiádat lefele. Tekerj fel ötször egymás után (ez kb. annyi energia mint 1x DHval) és ha úgy érzed hogy marad erőd ezt mégegyszer megtenni akkor te ritka kivétel vagy én meg irigykedem :)

49
TalkCafe del Mar képe

Ne irigykedj... árt a

Ne irigykedj... árt a szépségnek :D

Nem mondtam, hogy én meg tudnám tenni... jelen kondíciómban még a saját biciklimmel sem biztos, hogy csak úgy simán feltekernék végig a fogas mellett :)

De talán ha egy DH-s minden nap az adrenalint hajszolva erőből teker, nagyságrendekkel nagyobb állóképességgel is kell rendelkezzen, mint pl én... nemde?

Minden esetre... abban talán egyet értesz a levél írójával, hogy ti szórakozásból (nevezd aminek akarod, de akkor sem ez a munkátok) mentek fel a hegyre és foglaljátok el a helyet a fogasban azoktól, akik viszont muszályból mennek fel, mert munkába igyekeznek.
Ettől függetlenül, ha egész eddig működött a dolog, akkor nem hiszem, hogy a DH-s arcokat kellene megregulázni, hanem a BKV-nak kellene felfogni, hogy kikkel b*szik ki a hülye szabályaival.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

50
Laciii képe

Kicsit szétszórodtak a

Kicsit szétszórodtak a hozzászólások.

A legjobb állóképesség is kevés, emberfeletti erő kellene, ami ugye nem gyakori :)

Továbbra sem DHzom :)

"a BKV-nak kellene felfogni, hogy kikkel b*szik ki a hülye szabályaival"
erről szól a dolog csak jól elkanyarodtunk :)

51
Szab képe

A két végállomás

A két végállomás között a szintkülönbség csupán kb. 300m. Ezt 5x szvsz simán meg lehet tenni. De majd kipróbálom azért a gyakorlatban is... bár már most sejtem, hogy nem a nehézséggel van benne baj, hanem, hogy baromi unalmas 5x ugyanott fel, majd lejönni.

52
Hemü képe

De. A nehézséggel van baj.

De. A nehézséggel van baj. Múltkor 30/24-es fokozatban is csak az Adonisz utcáig bírtam egyhuzamban. Ott olyan durván kezdett görccsel fenyegetőzni a lábam, hogy kénytelen voltam megállni fél percre, és utána még többször.

__________///Hemü\\\__________
\......e-book...katt ide (1MB)....../

53
Prof.gruppetto.hu képe

Edzeni kell :) 30/25-tel

Edzeni kell :) 30/25-tel még ide is fel lehet menni. :) Lassan, de megállás nélkül.

54
Hemü képe

Tudom, túlhajtottam magam.

Tudom, túlhajtottam magam. Ha egyedül megyek, akkor hajlamos vagyok rá.

__________///Hemü\\\__________
\......e-book...katt ide (1MB)....../

55
spag képe

"Európa boldogabbik felén

"Európa boldogabbik felén szinte azt kell számon tartani, ha valahová esetleg nem engedik be a bringát beszállni."

nem is szinte, a svájci menetrendben nincs biciklis piktogram, csak nem-biciklis piktogram, mondjuk napi 2x, a panorámavonatokon meg a nagy sebességű izéken.

56
grafitember képe

Olaszországban a

Olaszországban a Regionale-n és az Interregionale-n vihetsz kerékpárt, itt a vonat végén, az irányítókocsiban (ahonnan vezetheti a muksó a vonat, akkor is ha a mozdony a B végén van).

A bringatárólót úgy oldották meg, hogy a kaller kuckójában az egyik oldal mellett végig van kampó.

Ezekkel a vonatokkal bárhonnan, bárhová eljuthatsz, igaz, nem gyorsan.

A legdurvább vasúti élményem viszont a Cisalpino volt. Persze abban is van bicajtároló rész. StarTrek-fan-e vagy?

57
TalkCafe del Mar képe

Ezekkel a vonatokkal

Ezekkel a vonatokkal bárhonnan, bárhová eljuthatsz, igaz, nem gyorsan.
De azért gyorsabb, mint biciklivel letekerni azt a 100km-et, nem? :)

Egyébként meg, a mi vonatainkon is lehet biciklit szállítani... ráadásul A és B végén is :)
(kettőt-kettőt:D.. micsoda kánaán.. irigykednek is az Olaszok rendesen:))

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

58
bonnie képe

ha az adott vegere eppen nem

ha az adott vegere eppen nem 1.osztalyu kocsikat tettek....
bonnie

59
TalkCafe del Mar képe

Ezen már gondolkoztam, hogy

Ezen már gondolkoztam, hogy miben más egy első osztály peronja, mint a másodosztályé.. ha már úgyis a vonat végén van, de nem találtam értelmes választ, választ is csak egyet... máv :)

Ez kb ugyanannyira értelmes, mikor a saller ki akar küldeni a fülkés első osztály folyosójáról, mert másodosztályra szól a jegyem. Ezek komolyan hülyének nézik az embert, hogy a másodosztályon fogok nyomorogni (ott is állva persze), csak mert neki nem tetszik, hogy első osztályon állok.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

60
eti képe

Azért nem mehetsz az első

Azért nem mehetsz az első osztályú kocsi végére bicajjal, mert a kerékpárjegy másodosztályra szól. :)

61
KoBold72 képe

"Kezicsókolom! Kérek egy

"Kezicsókolom! Kérek egy menettérti teljesárút Szegedre első osztályon, és egy kerékpárjegyet. Igen, az is menettérti és első osztályú. Köszönöm!"

Lásd még:
"Daráljon le egy kiló bélszínt,
a macskámnak viszem.
Megáll a kés, a hentes néz..."

62
grafitember képe

Voga-Turnovszky, az

Voga-Turnovszky, az nagyonnagy volt!

63
boci képe

Még most is az. Mondhatni:

Még most is az. Mondhatni: "Jó is az!... Kinek a pap, kinek a papné... Nekem speciel a Schultz Gizi..." :)

És igen! A belváros szerintem is legyen lezárva az autómentes napon.
----------
...akrat icob, icoB
3:-O

64
KoBold72 képe

Őszi CM-re Voga-Turnovszky

Őszi CM-re Voga-Turnovszky plakát?
:-)

(Igaz, hogy Voga Lágerrágyiózik, talán a Borosbocskor tandemen ül képet is ezért nem használtuk fel eddig...)

65
boci képe

szerintem ezt nem kéne a

szerintem ezt nem kéne a rádióval összekeverni. gábor bátyánk sehol sem volt még mikor voga, turnovszky és boross alkottak, de mekkorát!

És igen! A belváros szerintem is legyen lezárva az autómentes napon.
----------
...akrat icob, icoB
3:-O

66
TalkCafe del Mar képe

A mávos, akinek esetleg

A mávos, akinek esetleg elsőosztályú arcképese van, teljesen ingyen szállíthatja biciklijét... ilyen esetben??? Az arcképese a jegye a biciklire is... az meg első osztályra szól.

A kalauz elkezd ugatni, hogy mitképzelmagárólhovatesziaztabiciklit, aztán mikor meglátja az igazolványt, befogja? Micsoda látvány lenne :)

Küllők közé tűzni a jegyet, hogy lássa, odazárni valamihez, aztán beülni az elsőosztályra.
Ha meg a sallernak nem tetszik a bicikli helye... próbálja megbűntetni. :)

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

67
Balázs SCFT képe

Nekem elsőosztályú mávos

Nekem elsőosztályú mávos arcképesem van, és én is csak a másodosztályon szállíthatom a kerékpárt, különben engem is leugat a kaller (más kérdés, hogy értek annyira a vasúthoz, hogy vissza tudjak ugatni neki, ő mit csinál rosszul).

kattide

68
TalkCafe del Mar képe

Ezt tisztázni

Ezt tisztázni szeretném..
Mávos arcképesed van, vagy te magad is mávos vagy? Nem ugyanaz. A hozzátartozóknak járó igazolvánnyal sokkal kevesebb jog is jár.
(Függőleges piros csík fut végig a hozzátartozóin, ha jól emlékszem)

És... ezaz... mondd meg nekik :D

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

69
Balázs SCFT képe

Magam is mávos vagyok,

Magam is mávos vagyok, piros csíktalan az igazolványom, ezért nem is mernek annyira pofázni nekem.

kattide

70
TalkCafe del Mar képe

Kíváncsi voltam

Kíváncsi voltam csak.

"Mernek"... némelyik kalauzból kinézném, hogy megbűntetné a saját anyját is csak, hogy megmutassa, ki ott az úr.
Persze, az lehet, hogy félnek, mert nem tudhatják, hogy a vezérigazgató titkára vagy-e... legutóbbi emlékeim szerint ilyesmi nincs rajta az igazolványon (de rég volt már olyanom).

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

71
grafitember képe

"De azért gyorsabb, mint

"De azért gyorsabb, mint biciklivel letekerni azt a 100km-et, nem? :)"

Tekerj egyszer Milanoból Bresciába, a közúton. Ha túléled, fizetem a söröd.

A peronos bicikliszállításban azt szeretem legjobban, hogy végigállom az oútim mellett az utat, minden állomáson OTT akar felszálni az ARROGÁNS NYUGDÍJAS, belekapaszkodik a BOWDENBE, de mindig így van, nem csak egyszer, hanem MINDIG, majd én vagyok a tiszteletlen, amikor megkérem, hogy eggyel erősebb szemüveget vegyen fel.
A leszállók is cöncögnek, nyilván, azt szeretném kérni egyszer a MÁV reprezentánsától, hogy LOOK-os cipővel szálljon le az acélhálóból készült lépcsőn és egyensúlyozzon közben egy negyedmillás kerékpárt, amit három évi gyűjtögetésből vett. Ennyi.

Ja, aki leírná, hogy "váltócipő", arra ráuszítom a harcimalaszt!

72
boci képe

Grafit! Nem váltóvipő

Grafit! Nem váltóvipő (jajjj leírtam), hanem klipsz és sportcipő... :-D
persze csak vicc... MÁV gyász ott ahol van.
Egyébként sportcipőben bakancsban vagy akárminben is alig lehet fel le szálni MÁV-on és ehhez nem kell bicó, elég egy jól megpakolt túrahátizsák vagy egy nagyobb sporttáska.

És igen! A belváros szerintem is legyen lezárva az autómentes napon.
----------
...akrat icob, icoB
3:-O

73
TalkCafe del Mar képe

Milyen jó is az, mikor már

Milyen jó is az, mikor már az utolsó lépcsőfokról lépnél le és a táskád épp akkor akad be a legfelsőbe :D
A máv ezen szolgáltatását semmi sem képes pótolni :)

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

74
R A M képe

kalandtúra,

kalandtúra, adrenalinkúra.
A mávval élmény minden pillanat.

aries

75
boci képe

És az is jó, mikor

És az is jó, mikor szállsz fel görnyedve a veled majdnem egysúlyú hátizsákkal és megáll az előtted felszálló, téged meg majd leránt a vonatról a csomagod... kész élmény :)

És igen! A belváros szerintem is legyen lezárva az autómentes napon.
----------
...akrat icob, icoB
3:-O

76
TalkCafe del Mar képe

Vagy ha a lendülettől

Vagy ha a lendülettől "vezérelve" meglököd, még be is szól (pechére:)).

Nem is tudom, mit panaszkodunk itt (meg mindenhol) a mávra... milyen unalmas is lenne az élet nélküle...

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

77
R A M képe

Nem kell váltócipő,

Nem kell váltócipő, elég, ha parafából faragsz egy magas talpat a súzra. Tudod, mint a jó öreg baffaló cipőknél. Szóval az egyszerűen elkészíthető póttalpat kétoldalú ragasztószalaggal a cipőd talpára erősíted és máris mávkompatibilis vagy.
Miccósz?
:)

aries

78
TalkCafe del Mar képe

"mávkompatibilis" ez nagyon

"mávkompatibilis" ez nagyon tetszik :)

Írok is a Shimano-nak, hogy gyártsanak "mávkompatibilis" cipőket :D

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

79
TalkCafe del Mar képe

"De azért gyorsabb, mint

"De azért gyorsabb, mint biciklivel letekerni azt a 100km-et, nem? :)"

Tekerj egyszer Milanoból Bresciába, a közúton. Ha túléled, fizetem a söröd.
Ugyanazt mondod, mint én.
Egyébként meg, egész eddigi életemben nem voltam képes összesen egy egész pohár sört meginni.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

80
spag képe

az a cisalpino ami svájcban

az a cisalpino ami svájcban is jár azon pont nincs bici, de nembaj mer ugyis mindig késik szal gyorsabb ha kb bármi másra felrakod. meg különben sem bírja a gyomrom a pendolinot.

81
Peter_UFo képe

Nem értem, nem értem és

Nem értem, nem értem és nem értem!
A BKV elmehet a náthásba, pedig eddig szerettem, meg azok is akik sírnak hogy mit teszünk tönkre a hegyen! Emberek, a DH egy SPORT ami azért szép mert felmegyek a barátokkal és a természetben jó levegőn adrenalingőzben mozgunk egy jót. A DH üzlet, mert irtó drága bringák irtó drága kiegészítőkkel gurulnak lefelé a HEGY-ről. Ha a BKV-nak lenne egy csöppnyi sütnivalója akkor az egyik kocsit a kettőből kijelölné kizárólag bicikli&biciklis szállításra és minden járatra tenne 2 ellenőrt! Mindjárt lenne péndz arra, hogy kitakarítsák a kocsikat, vagy bekapcsolják a rohadt fűtést télen!
Gondolkozzunk emberek, és akkor megoldódnak a problémák, ha csak tiltunk tiltunk és tiltunk abból sosem sül ki jó dolog, pláne ha egy olyan dolgot korlátozunk ami éppen a fiatalságról, a barátokról, és a szabadságról szól.
Az erdők meg azért vannak hogy az emberek közösen együtt élvezhessék őket legyen az motoros, biciklis, gyalogos, vagy kutyás nénike.
Én még nem ütöttem el soha senkit a hegyen, volt már akit megilyesztettem kicsit, de volt már kutyás aki engem ilyesztett meg! Mégsem kértem senkit hogy tiltsanak le másokat a hegyről!
Azzal hogy fikázzuk egymást nem oldódnak meg a problémák, más városok kezet csókolnának a sorsnak ha olyan adottságaik lennének mint Budapestnek (a világ legszebb városának). Komolyan, tavaj Párizsban sajnáltam szegény bringásokat hogy 5 lépcsőfoknál magasabb emelkedőjük nincs, elég uncsi lehet állandóan street-elni! Én nagyon szeretek itt élni és ha az emberek logikusan gondolkodva megoldanák a problémákat akkor még jobban szeretném ezt a várost.

Én nagyon szívesen segíteném a BKV munkáját és szerintem az illetékeseknek fel kéne venni a kapcsolatot velük, mert megoldható a probléma, közösen, együtműködve, úgy hogy mindenki jól járjon.
Ti tudjátok hogy milyen csatornákon oldhatóak meg az ilyen és ehez hasonló problémák, és szerintem sokan tennének azért hogy a BKV-DH-Turista ellentét rendeződjön. HA elmondjátok mit és hogyan elehet tenni Én biztos megteszek mindent mert ez a sport az ÉLETEM, amit nem akarok hagyni elveszni.
Ha segítségetekre lehetek ötlettel, jelenléttel, bármivel írjatok!
(peterufo@freemail.hu)
Remélem együtt meg tudjuk oldani a problémát!

82
phorvath képe

Gonosz DH-sok!

Gonosz DH-sok! Kipusztítjátok a sok szép virágokat, meg tönktreteszitek az erdőt! Bezzek mi, aszfaltbiciklisek csak az aszfalton csinálunk nyomvályúkat. :-)

De komolyan, merre szoktatok menni? Én általában csak dolgozni megyek a fogassal, de kíváncsi lennék, hogy merrefele szoktatok DH-zni. Nem turistautakon véletlenül? Nem lepődnék meg, ha az zavarná a turistákat.

Egyébként teljesen egyetértek veled a BKV-val kapcsolatban. Mára a fogast alig használják, szinte csak a biciklisek, hát akkor ne szívassanak minket, hisz gyakorlatilag nekünk tartják fenn a fogast, nélkülünk be is zárhatnák. :-( (És ráadásul én még fizetek is érte.)

phorvath
Kerékpáros KRESZ
Hogyan ne üttessük el magunkat

83
Prof.gruppetto.hu képe

A fogasért én is fizetek,

A fogasért én is fizetek, pedig nem is használom. (A BKV veszteségeit ugye az állam finanszírozza, az államot meg én.)
Úgyhogy tőlem akár be is zárhatják, én bármikor feltekerek ;)

84
TalkCafe del Mar képe

Azt magam sem értem, hogy

Azt magam sem értem, hogy mi a fenét tehetnek tönkre a bicklisek az erdőben. Az (emberen kívüli) állatok mit tesznek? Lelegelik a növényeket, összesz*rják az erdőt, gödröket ásnak, faágakat törnek le... csupa pusztítás... őket is ki akarják tiltani az erdőkből? :)
Mindenbizonnyal a biciklikből okádott benzinfüst + részecskeszennyezés miatt nem tetszik az embereknek, hogy ott bicikliztek. Másra nem tudok gondolni.

A BKV-s dologban teljesen igazadat látom, de sajnos ez rajtunk kívül nem biztos, hogy sokakat érdekel.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

85
Balázs SCFT képe

Szétteperik az ösvény

Szétteperik az ösvény melletti védett és nem védett növényeket, állatokat, továbbá magának az ösvénynek sem használ, ha nagy sebességgel egy nehéz DH-kerékpárral végigtepernek rajta; a gyalogosan túrázókról még nem is beszéltem, azokat is veszélyeztetik. Ha egyáltalán az ösvényeken mennek a mélyen t. DH-s kollégák, és nem a szűz utakat választják, hogy megmutassák, milyen fasza legények.

kattide

86
TalkCafe del Mar képe

A túrázók... milyen

A túrázók... milyen ártatlan lények... szemetelnek, zajonganak (állatokat zavarhatja), ugyanúgy letérnek az ösvényről, mert az izgalmas, leszakítják a virágokat, mert milyen szépek és még lehetne sorolni. Ha kitiltunk egy kasztot, tiltsuk ki az összeset, mert egyik nagyobb kárt csinál, mint a másik. Legyen az erdő csak a többi élőlényé.

Csak mert vannak akik utálják a DH-sokat, mert néhányuk valóban tapló paraszt és ezen egyedek alapján elítélik az egész kultúrát, ez már ok az üldözésükre? (Ez engem emlékeztet valamire, amit minden értelmes ember elítél.)
Legalább mi állhatnánk a biciklizés pártján... és nem csak annak a biciklizésnek, amit aktuálisan művelünk.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

87
Balázs SCFT képe

Azt miből szűrted le, hogy

Azt miből szűrted le, hogy nem a biciklizés pártján állok, te buta?

Arra próbálok rávilágítani, hogy nem minden biciklista olyan, akinek a pártjára kellene állni (és a másik véglet: nem minden DH-s olyan, aki kárára van az erdőnek, de nem fogom annyiszor leírogatni, hogy tisztelet a kivételnek, mert akinek nem inge, az nem veszi magára, és kész.)

kattide

88
TalkCafe del Mar képe

De az ember már csak olyan,

De az ember már csak olyan, hogy ha megszólják a csoportot amihez tartozik, igenis magára veszi és ki fog állni magáért, hogy ő bizony nem ilyen.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

89
TalkCafe del Mar képe

< Törölve >

< Törölve >

90
gaze képe

Azt a hülyeséget ugye nem

Azt a hülyeséget ugye nem gondoltad komolyan, hogy az erdők az emberek miatt vannak?
Mert az erdőknek azért van pármillió év előnyük..

GaZe

91
Hemü képe

Nyugalom, nem ezt mondta,

Nyugalom, nem ezt mondta, hanem hogy az erdő mindenkié. Ezen lehet vitatkozni, de ezt te most félreértetted.

_________///Hemü\\\__________
\...dOhányOzás majOm szOkás.../

92
gaze_2 képe

"Az erdők meg azért vannak

"Az erdők meg azért vannak hogy az emberek közösen együtt élvezhessék őket"

Az erdők nem EZÉRT vannak, az erdők e nélkül is, egyszerűen VANNAK.

Mondjuk ennyire nem fontos a kérdés, csak makacskodok.

93
Manoe képe

A thread elején volt szó

A thread elején volt szó Dh pálya építésről. Emitten olvashattok arról, hogy már próbálkoznak emberek (csak épp nem Pesten):
http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=13307

94
Matt képe

Néha én is felmegyek a

Néha én is felmegyek a Fogassal biciklivel együtt.
Én nem szoktam teljesen berakni a bringámat hátra, mert a középső állomásnál
lakik a haver és csak odáig szoktam utazni. Bérletet szoktam venni ami mára nagyon drága lett, 7 rongy. Egy-egy szép meleg délután több biciklit is látok mint 10-12 a kocsiban. Koszosat még nem láttam sose. Nem bírok felhajtani és nem is akarok az Istenhegyin feltekerni. MTB-m van, de nem DH-zom vele. Lámpa van elöl, hátul, meg ami kell. Az gáz, ha mostantól csak 8 bringa mehet fel egyszerre, mert így szerintem órákat kell majd várni.

95
R A M képe

Megoldom a problémát 2

Megoldom a problémát 2 lépésben:
1.> Mostantól ényém a fogaskerekű, mert úgy hozta úri kedvem, hogy kisajátítom.
2.> Mindenki ingyen használhatja és a rajta szállítható cangák számát sem határozom meg, mert baromi rendes vagyok.

Szóval mindenki menjen a fogasra!

Sejj!

aries

96
grafitember képe

1., A BKV hozott egy

1., A BKV hozott egy döntést. Gondolom lakossági panasz érkezett a DH-s suttyók miatt.
2., Amellett, hogy a diszkriminatív döntést -teljesen jogosan- megvétózzák a rendes DH-s arcok, szerintem nekik kellene rászólni, esetleg nyakonb*szni azt a pár kis pénzes köcsögöt, akik miatt bepanaszolták az egész DH-s közösséget. Nem? Ti ott vagytok, akkor, amikor ezek történnek nem?
3., BikeParkot kell építeni a Budai hegyekbe, teljes infrastuktúrával. Befektető bérli 15 évre a területet, szerződésben kötelezi magát, hogy csak visszafordítható változtatásokat eszközöl a területen. A bérleti díjból az önkormányzat átalakíttatja a felvonót,
azt kerékpárszállításra alkalmassá teszi.
4., A BKV egy fogas kocsit kimondottan kerékpárszállításra átalakít, a vonataira kerékpáros bérletet vezet be, melynek bevételét, természetesen a szolgáltatás fejlesztésére fordítja.
-----
A DH-bringával is lehet felfelé tekerni, csakúgy, mint gumikalapáccsal beverni egy gombostűt, harmincas pozdorjába. Lehetni lehet, csak. Pedig a gumikalapács is kalapács.

Alacsony guminyomás: Jobb tapadás, nagyobb gördülési ellenállás.

Elnézést kérek én oútis vagyok, nem szűklátókörű. Elnézést kérek. Értem.

97
TalkCafe del Mar képe

A 3. pont nagyon szép is

A 3. pont nagyon szép is lenne, csak...
A bérleti díjból az önkormányzat átalakíttatja a felvonót, azt kerékpárszállításra alkalmassá teszi.
...ez sajnos soha nem történne meg.

Nálunk történt ilyesmi eset. Egyik cég tulajdonosa megvette volna a helyi strandot. Az ajánlata az volt, hogy megveszi, üzemelteti, fejleszti, minden nagyon szép és jó, 1 dolgot kért csupán, hogy az önkormányzat a pénzt a másik strand akkoriban épp leállított építkezésére fordítsa.
Tippelhetsz, mit mondott az önkormányzat.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

98
grafitember képe

Ha meg sem próbálja senki,

Ha meg sem próbálja senki, akkor sohasem fog kiderülni. Minden a tálalás, némi kapcsolati-tőke, ambíció és tápanyagdús étkezés függvénye.

Az a baj, hogy Magyarországon mindenki egy cinikus attitűddel minősít, egyből. Malacka fűnyírója például egy tipikusan magyar vicc. Minden szar (és lopnak), mindenki hazudik (és lop), de legalább nem sokáig szopunk (ellopnak minket) , mert holnap megdöglünk mind (a többi tolvajjal együtt). Ebből semmi sem lesz.

Ha ennyire biztosan és nagy rutinnal látod a jövőt, légyszíves írd meg, melyik 85 számot NEM fogják kihúzni a vasárnapi lottósorsoláson. Köszi.

99
Ziyaretci képe

Azt a 85-öt, amit ellopnak.

Azt a 85-öt, amit ellopnak. :)

100
TalkCafe del Mar képe

A lottót szombaton

A lottót szombaton sorsolják már nagyon rég :)
Viszont ahogy látom, most egy ideig nem mosolyog majd fortuna senkire nagyon... egymás után 2 héten megnyerték az 5öst?
Akárhogyis, sajnos számokban nem tudok segíteni.

Lehet, hogy cinikus (nem pesszimistát akartál mondani?) vagyok a témában, de azt látom, hogy mások megpróbálták, többször is, nem sikerült nekik.
Nekem se pénzem rá, se kapcsolataim ilyen téren, így én nem is fogok belevágni.
Sajnos az emberek sokkal inkább gonoszak, mint cinikusak. És mivel az ügyben döntést hozók egész biztos, hogy nem 25 éves DHs arcok, 100%, hogy irigykednek azokra, akik benne tudnak lenni a sportban... a gonoszság ott jön bele a képbe, hogy "ha én nem, akkor mások sem"... ami megintcsak tipikus magyar hozzáállás sajnos :(

Viszont, ha megnyerném a lottót, szóljatok és lesz BikaPark :) De szóljatok, mert mindig mindent elfelejtek. (de ahogy a mondás tartja: ha igazat mondasz, semmire sem kell emlékezned:))

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

101
magwas képe

Mér, hátha valamelyik 25

Mér, hátha valamelyik 25 éves DH-s arc apukája nem csak a félmillás bicajt tudja megvenni a kölöknek, hanem a fogast is...
Sose lehessen tudni.

A belvárost pedig le kell zárni az autómentes napon.
--
a bátor kommutátor

102
TalkCafe del Mar képe

Minden lehetséges, Ausztria

Minden lehetséges, Ausztria lottó :D

Nyugalom... a belvárost kiöntjük betonnal az autómentes napra... senki nem megy se be, se ki :)

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

103
Prof.gruppetto.hu képe

Nem lehetne akkor már

Nem lehetne akkor már inkább felszántani és beültetni fákkal? Betonból van elég...

104
TalkCafe del Mar képe

Az aszfalt, amire te

Az aszfalt, amire te gondolsz :)

De jolvan... legyen. A nép akarata szent :D Felszántjuk... de a fákat hoznotok kell, mert a beton ára csak a szántásra elég.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

105
Prof.gruppetto.hu képe

Na fogadjunk, hogy én

Na fogadjunk, hogy én jobban tudom, mire gondolok! :P
Szerinted betonból nincs még túl sok? Szerintem pedig eléggé találó a betondzsungel kifejezés városunkra is.

106
magwas képe

Tudod, betonszarkofág, mint

Tudod, betonszarkofág, mint csernobilban.
Ráférne.

A belvárost pedig le kell zárni az autómentes napon.
--
a bátor kommutátor

107
Prof.gruppetto.hu képe

Jó, de akkor hol laknánk,

Jó, de akkor hol laknánk, hol dolgoznánk? (Na meg hol lenne megtartva a CM? :) Én inkább valami előremutató megoldást támogatnék :)

108
Postman képe

Úgy hívják

Úgy hívják talajerrózió. A DH kerekek, fasza kis nyomvályút csinálnak a földes útra, (amit egy sima turistabaki nem) majd esik egy kis eső, ami persze rögtön itt folyik le, tovább mélyítve, és szépen lassan de biztosan lesz a sima útból először egy vízmosás, majd szakadék, majd grandkanyon. Az erdészek tök ki vannak borulva emiatt. Hasonló okokból üldözik a crossmotorosokat és a quadosokat is.

109
KoBold72 képe

Alázatosan kérem szépen,

Alázatosan kérem szépen, hogy a 'muszáj'-t ne írjátok 'muszály'-nak,
mert ez nekem fáj.
Köszönöm szépen.

KoBold

110
tody képe

fály? :D

fály?
:D

111
adamekp képe

Nem. Fáy. üdv adamekp

Nem. Fáy.

üdv adamekp

112
KoBold72 képe

hüjjék! :-P

hüjjék!
:-P

113
TalkCafe del Mar képe

Igazán sajnálom, hogy

Igazán sajnálom, hogy fálydalmat kell okoznom neked, de a muszály az nekem ly. Egyszerűen így tetszik.
Ettől függetlenül jól tudom, hogy hogy kell írni, de így esik kézre... és nekem pl j-vel nem tetszik :)

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

114
KoBold72 képe

Szived lyoga. Bár én edig

Szived lyoga. Bár én edig aszittem, hogy a hejjesirás eggyezményes dolog, nem izlés kérdésse. Mindíg tanúl valami ujjat az ember.

115
TalkCafe del Mar képe

Nem törvény szabályozza,

Nem törvény szabályozza, tudtommal :)

Szerintem amíg ti hejjesírtok, meg madriczáztok, addig én nyugodtan muszályozhatok :)
Tudomásom szerint a beszélt nyelv is épp ugyanazokra a szabályokra épül, mint az írt. Mégis létezik tájszólás, dialektus, szokás... mi szem-szájnak ingere :)

Kereshetsz helyesírási hibákat a hozzászólásaimban, ha kijavítasz akkor tökéletesítesz. Ha gúnyolsz, azt nagyon nem komálom.
Igyekszem minék hibátlanabbul írni, de a muszály az muszály marad :)

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

116
KoBold72 képe

Nem is gúnyolódtam, csak

Nem is gúnyolódtam, csak kértem.
Olvass vissza nyugodtan.
De már nagyon OFF vagyunk, úgyhogy abbahagyom.

117
TalkCafe del Mar képe

Nem is a kéréseddel

Nem is a kéréseddel gúnyolódtál, hanem az előző hozzászólásoddal.

Nehezen hiszem el, hogy véletlenül írtál minden szót hibásan :)

De..

Off Topic OFF

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

118
Hemü képe

Én sem ismerem a DH-t, pár

Én sem ismerem a DH-t, pár nappal ezelőttig azt sem tudtam, hogy hogy hívják azt a guggolós biciklit, amit időnként látok a városban. Csak elgondolkoztam,hogy ha a budai hegyekben sétálunk fölfelé, a gyerek elszalad ötven méterre, ahogy mi is tettük annak idején, és jön egy DH-s szemből hatvannal, akkor én nem tudhatom, hogy meg fog-e tudni állni.
Lefelé más, mert akkor én vagyok az útjában, csak letámasztom a völgylábamat, és ha másra nem is, légzsáknak jó leszek.

Elhiszem, hogy az itt megszólalók meg tudnak állni, de nem csak ők gurulnak az erdőben. Talán, ha egyszer kipróbálhatnék egy DH-t élesben, akkor nyugodtabb lennék. Addig is azt tanítom a fiamnak, hogy jobbra szaladjon, ha jármű jön szemből.

_________///Hemü\\\__________
\...dOhányOzás majOm szOkás.../

119
TalkCafe del Mar képe

Én nem hiszem, hogy az itt

Én nem hiszem, hogy az itt megszólaló DH-sok meg tudnának állni az általad vázolt esetben.
A gond meg az, hogy általában nem 1-1 DH-s emberke biciklizik adott időben, hanem csapatokban járnak. Vagyis ha az első meg is tudna állni, a mögötte érkezők nem láthatják, hogy mi van előtte, így belérohannak (féklámpát minden biciklire!)... a további dolgokat felesleges mesélni.

Meg azt sem tudhatod, hogy reagál a másik majd. A legtöbb gyalogos-biciklis baleset is ezért van szerintem, mert a gyalogos elkezd toporogni, mikor meglát. Ha képes lenne nyugton maradni, gond nélkül kikerülném, de mikor épp olyan távolságra érek tőle, hogy elkezdhetem kerülni, ő már bepánikol, hogy elütöm és pont elém ugrik. (Én szerencsére még nem ütöttem el senkit... reflexek rulez:))

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

120
szp képe

Akkor ezennel szeretettel

Akkor ezennel szeretettel invitálnék minden DH-zót a Sátoraljaújhelynél lévő hegyekre. Ráférne ott a turistautakra egy kis takarítás/szélesítés, kezdi visszavenni az erdő. A profikat mikrobusszal hordják, a kevésbé profik azt hiszem saját lábon jutnak ki, vagy lehet, hogy a felvonóra engedik fel őket (láblógatós...)

121
TalkCafe del Mar képe

Milyen vagány is az, mikor

Milyen vagány is az, mikor lábodat lógatod a libegőről (én meg itt alliterálok:)), kezedben meg a 30kilós bringa :D

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

122
Ziyaretci képe

Bohó ifjú koromban

Bohó ifjú koromban szánkót simán fel lehetett vinni a libegőn.

123
Krisztab. képe

DH, crossmotor, quad,

DH, crossmotor, quad, talajerózió témához: "Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadója lapunknak a témáról elmondta, a terepi sportokra védett terület esetén az egységes zöldhatóság, nem védett erdőnél az erdészeti hatóság (az Állami Erdészeti Szolgálat illetékes igazgatósága) adja ki az engedélyt. Emellett a kérelmezőnek a földtulajdonostól, állami földeknél a vagyonkezelőtől, azaz az állami erdészetektől vagy nemzeti park igazgatóságoktól kell egy hozzájárulást szereznie. A baj az, hogy sokan védett, fokozottan védett növény- és állatfajok élőhelyét veszélyeztetve illegálisan (!!!!!) űzik kedvenc sportjukat."

(Magyar Nemzet)
Ez van.
sztem azt kéne, amit a grafit mond (pálya+ótvarnagy büntetés kombó), de hát én ugye elfogult természetvédő vagyok.

*CMS*

124
grafitember képe

Jó, akkor nekem most itt

Jó, akkor nekem most itt elég, szórakoztató forumozást, eszmecserét, vitákat kívánok Nektek (és minden jót) a továbbiakban, megmaradok a hülye matricáimnál, meg aki akar, jöjjön sörözni!

125
Krisztab. képe

Nemá, éppen most

Nemá, éppen most dicsértelek meg ;)

*CMS*

126
gaze képe

Grafit: Mo-n a millenárist

Grafit: Mo-n a millenárist is MENTENI kell (igaz ez még nem lefutoptt ügy, de a lényeg, hogy már maga a lehetőség felmerült, hogy meg kell menteni), illetve átalakítani egy európai szintű rentábilis sportközpontá (külföldi példák alapján, nemzetközi know-how-val, transzparens finanszírozással), ami mindenkinek jó, és BÓDOGSÁG!
Na, most akkor mekkora pénzben mersz fogadni arra, hogy egy olyan projekt, mint egy BikePark megvalósul, egy olyan környezetben ahol leginkább annyit tudnak erről a dologról, hogy R-O-SSSSZ.
Mert itthon ugye még abban hiszünk, hogy minden valaminek az egyenes következménye, és sosem valamilyen ok-okozatok összefüggés rendszere (mivel kommunikálod le Dorka néninek akinek a kedvenc pudlija beakadt egy tárcsafékbe, hogy ha ezek a DH-s pribékek az ő nyugdíjától elvont adóforintokból kapnak egy szép játszóteret, akkor ez nem fordul elő..)

Nehéz ügy..

GaZe

127
Peter_UFo képe

HI! A bikepark témához

HI!
A bikepark témához kapcsolódva szólnék néhány szót.
Nem működne.
Azt is elmondom miért. Azért mert egy bike-parkban fizetni kellene, és ne higyjétek azt, hogy az összes embert aki ezt a sportot űzi felveti a péndz. Pl sajna engem sem.
Másrészt egy bikepark korlátozná az egyébként szabadságról friss levegőről zöldben gurulásról szóló sportot. Ha valaki még nem próbálta az nem értheti meg milyen is gyönyörű erdőinkben gondtalanul suhanni, szabályok és mindenféle kötelezettségek nélkül.
A motorozást sem lehet zártpályás csarnokokba szorítani, mert nem erről szól. Hiába vannak cross pályák ahol ellenőrzött körülmények között nagyjából biztonságosan lehet sportolni, mindíg lesz enduró is, meg túrázók is, akik azért mennek terpre mert a motorozást szabadban a normális élet szabályai nélkül akarják űzni.
Tehát bármilyen szépen hangzik nem hiszem, hogy megoldás lenne egy bikepark, persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne építsenek, mert jó és szeretném Én is, de ne várja el senki, hogy egy albatrosz beszáljon a kalickába, és ott is maradjon. (hú de szép hasonlat) Biztos kipróbálnánk a bikeparkot, esetleg rendszeresen, de ezzel nem szűnne meg a DH free oldala.
Egyébként meg nem hiszem, hogy a DH-sok hegyen elkövetett "bűntettei" összefüggésben állnak a fogason bevezetett szankciókkal. A BKV nem az erózió miatt csinálja ezt, mégcsak a vérfoltos féktárcsák miatt sem, hanem mert néhányan nem tudnak európai módon utazni egy tömegközlekedési járművön.
Mellesleg ha a gyalogos belerúg, összekaristolja a bringámat és Én beírok a BKV-nak akkor letiltják a gyalogosokat a fogasról? NEM.
Előitéletek, személyes érzelmek, amiknek nem kéne beleszólniuk az Én sportolásomba.
Mindenkinek jó bringázást!

128
TalkCafe del Mar képe

A bikepark témához

A bikepark témához kapcsolódva szólnék néhány szót.
Nem működne.

Ezt gyorsan rövidre zártad :)

Úgy látom, nem olvastad el elég figyelmesen, amiről eddig beszéltünk.

A fizetősdi ok... de lehet reklámokkal is finanszírozni egy ilyen park fenttartását.

Ha figyelted volna az ötleteket, a bikepark területe egyrészt erdős lenne, másrészt négyzetkilóméterekben márhető területü. Nem bent a betonjungle közepén működhetne ilyesmi, hanem ott, ahol most is bicikliznek az emberek, csak kénytelenek illegálisan. Több jó ötlet is volt a megoldásra.

A BKV nem az erózió miatt csinálja ezt, mégcsak a vérfoltos féktárcsák miatt sem, hanem mert néhányan nem tudnak európai módon utazni egy tömegközlekedési járművön.
Ismételten látszik, hogy nem figyelsz. Az erózió az erdészek kitalációja ellenetek/ellenünk. A BKV-s sztorit már elmondta itt valaki. Arról van szó, hogy (vitathatóan biciklis gondatlanságból) az egyik gyalog (monthatnánk paraszt) beszállt a biciklisekhez. És mivel ott már 42 bicikli volt bent, kiszállás közben (vagy valamikor) ráesett az egyik bicikli, leütve a parasztot (sakk-matt). Erre ő beírt a könyvbe, a BKV meg csakis annyit tett, hogy betartatja a szabályolkat, amik eddig is voltak.
Hogy DH-s vagy nem DH-s bicikliról volt szó, nem tudom. Gondolnám én, hogy egy akár 30kilós DH-s bicikli, ha ráesik a gyalogra, akkor az már nem nagyon megy be írogatni a könyvbe.
Viszont az európai módon közlekedni nem tudó az vajon ki lehet? Egyes DH-sok vagy a munkába járók? Kb ez a két állatfaj használja a fogast, amikor emberek is vannak rajta.
Nem kizárt, hogy egy jómunkásember miatt történt ami történt, csak elég valószínűtlen.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

129
szp képe

"A talajerózió az

"A talajerózió az erdészek kitalációja."
Úgy látszik, én sem figyeltem. Elhangzani elhangzott már ilyen korábban, csak máig sem látom igazoltnak az állítást. Kérek valami hozzáértő állásfoglalást pl. külföldi webcímen, hogy kicsit elhihessem, mert ránézésre nekem úgy tűnik, hogy igenis van erózió és nem kitaláció, ezzel pedig mondjuk egy-egyre áll kettőnk laikus véleménye a semmiben (bár az enyém egybehangzik a helyi hivatalos véleménnyel.)

130
TalkCafe del Mar képe

Minden bizonnyal van... ezt

Minden bizonnyal van... ezt nem kétlem.
A kitaláció az, hogy ezt az eróziónak nevezett valamit néhány DH-s biciklis csinálja. Mert ez hülyeség.
Minden bizonnyal pusztul a környezet, de nem a DH miatt, hanem az ember miatt úgy egyáltalán. És nem biztos, hogy az erdészek randrover-je a 3-4-5literes benzinmotorjukkal kevesebb kárt okozna, mint néhány DH-s biciklisek.. sőt.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

131
gaze_2 képe

Igazából a dunaparti

Igazából a dunaparti panorámát szétgányoló ingatlanfejlesztők sem akarnak nagyon mást, csak hogy az ő szívügyüknek megfelelően kényelmesen, és jól érezhessék magukat..
De a liftben dohányzó ember is csak élvezni akarja a számára kellemes szenvedélyét..

Itt inkább arról van szó, hogy egy csoport érdekei (DH) mennyibe sértik (..) a közösség érdekeit, pl gyalogosok (parasztok lennének?), munkábajárók, ilyesmi.

Mert én elhiszem hogy nagy érzés erdőben suhanni, meg beugrani egy tuttkó jó letörést, és ácskapocssal pályát építeni az erdőben, de ez nem egy környeztudatos életvitel, vagy legalábbis, nem egy fenntartható fejlődési irány.

Viszont biztos van olyan megoldás ami mindenkinek oké, csak ehhez azért a DH-zó srácoknak is meg kell érteniük, hogy a tevékenységük hatással van a közegre amiben teszik azt, és egy konszenzusos megeggyezés után tartsák be a közös szabályokat, és törekedjenek azok betartatására.
Élni és élni hagyni.. vagy valami ilyesmi.

132
TalkCafe del Mar képe

(parasztok lennének?) Nem a

(parasztok lennének?)
Nem a szó manapság divatos értelmére gondoltam. Egyrészt a paraszt földművelő embert jelent, aki ugye ha nem lenne, nem lenne kenyér (se) az asztalon. Másrészt ugye a sakk egy fajta figurája, amit ahány szokás annyi fél képpen emlegetnek, így gyalognak és parasztnak is.
Senkit nem akartam megbántani a kifejezéssel.

...tartsák be a közös szabályokat, és törekedjenek azok betartatására.˛
Ahogy az okfejtéséből kiderül, ők inkább meghagynák a szabályok betartását nekünk. Köszönnék szépen a pályát, de azért mégiscsak nagyobb élmény a szabályokat megsértve, tilosban ugrálni, mint a pontosan ugyanolyan, de legálisan használható pályán.

Azt a kifogást sem értettem igazán, hogy az "ilyen pályáért fizetni kell". Akinek van pénze egy akár fél millás biciklit megvenni, az nem bír ki napi néhány100 forintot pályabérletre?

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

133
KAMA3 képe

Hidd el, hogy nem. de még

Hidd el, hogy nem. de még havi 1 deci olajra sem telik, mert a gépet a papa vette neki, és a zsebpénzből nem futja csak cigire és kóla+csipsz vacsorára.

Ha nyikorgó láncot hallok, az legtöbbször egy DH gépben leledzik.

Autómentes Nap = Autómentes belváros.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nyélen rakjad, Ne a járdán!
________________________

134
Peter_UFo képe

Hi! Erről van

Hi!
Erről van szó...
Egymásnak ugrunk, pedig össze kéne fogni!
Péndz kérdés: ne mondja nekem senki, hogy egy több négyzetkilóméteres területet ugratókkal, különböző pályákkal fenn lehet tartani pusztán reklámokból, ez kinn sem működik, pedig ott már múltja is van. Nyugaton is fizetni kell a pályákért!
Mellesleg ha (esetleg meg tudnák valósítani és) ingyenes lenne a pálya mindenféle jött-ment betévedhetne rá mindenféle biciklivel, ami megintcsak veszélyes és tarthatatlan lenne.
Megjegyzem had sírjak már egy kicsit, mert nem csak azok űzik ezt a sportot akiknek félmillás gépük van, Én pl egy panellakásban lakom, és keményen megdolgozok minden új alkatrészért, fejlesztésért a bringámon, ami így sem csúcskategóriás bringa. Nagyon sok olyan embert ismerek akikkel együtt kezdtem és szép lassan tudtunk új és új bringákat, alkatrészeket venni. Van aki csepellel tolta, Én meg egy sima noném merevvillás montival. Nagyon sokan dolgoznak nagyon sokat, hogy a szabadidejüket a természetben kellemesen töltsék.
Persze ez csak az érem egyik oldala, mert van rengeteg kockásinges srác akik alá csak úgy odatolják a legjobb cuccokat, de szerencsére nem ez a jellemző. (egyébként az ilyeneket az IGAZI DH-s ki is nézi)

Én megmondom őszintén, hogy koribérletre sem futja, mert a bringára megy minden péndzem, pedig korizni is szeretek. Amikor anyukám egyszer egy cigiszagos buli után aggódva nézett rá, hogy nem cigizek e azzal nyugtattam meg, hogy honnan is lenne nekem péndzem (egyébként nem is kívánom) akár heti egy doboz cigire, amikor új gumira, váltóra stb-re gyűjtök állandóan.
Ne általánosítsunk,mert az sosem vezet semmire, van ilyen is, olyan is, de azért mert valaki extreme sportot űz még nem biztos hogy gazdag bunkó kis pöcs aki szarik mindenféle szabályra.

Más: nem az ellen van kifogásom hogy építsenek egy bikeparkot, csak szerintem nem megoldás, Én (és remélem nem vagyok egyedül) nem csak az oriási ugratókért és a nagy letörésekért csinálom, hanem a szabadság érzéséért, azért mert a TERMÉSZETBEN nem épített pályán hozom ki magamból a legjobbat.
Mond egy street deszkásnak, hogy menjen skate parkba, mert ott is hasonló elemek vannak mint az utcán! Lehet hogy párszor elmegy,de azért az igazi mégis az utca marad!
Nem lehet egy olyan sportot (akár több négyzetkilóméteres) területre szorítani, ami az új helyek felfedezésén, a természet adottságainak felhasználásán alapszik.
Aki nem érezte még milyen ez, az nem is fogja megérteni, hiába mondom el akár 100X is.
Nem negatív a hozzáállásom, csak reális.

135
Peter_UFo képe

Ja, bocsi még az

Ja, bocsi még az erózióhoz.
Nem kitaláció. Van. Tapasztaljuk minden alkalommal amikor DH-zunk, főleg a kőporos, sziklás részeken. Azonban az erózió nem azért indult itt meg mert lemegy rajta egy csomó bringás, hanem azért mert túrista útvonal(sokkal régebb óta mint a DH-zás létezik), és a füvet a gyalogos is lejárja, mellesleg egy csomó helyen egyébként sem nőne semmi és lenne erózió.
Az erózió egy természetes felszínformáló folyamat amit esetleg gyorsít valamennyire a DH-zás, de nem okolható egymagában. Ennyi erővel tiltsuk be az esőt, mert az sokkalta nagyobb eróziót okoz mint a bringázás, és többen is haltak meg eddig eső miatt mint bringázás miatt... :D
jojo tudom nem vicces, de ez az igazság.

Még a milyenbriga esett kire fejtegetéshez hozzáfűzném, hogy ha csak DH-sok rakják be a bicikliket akkor sosincs semmi baj, mindíg ott kezdődik a gond ha egy néni, vagy egy úr beteszi közé a bicóját nem túl szakszerűen és rádől mindenre, borul össze vissza amikor elindul a fogas. A DH-s megtanulta hogy tudja betenni a bicóját a legkissebb károkozás nélkül, mert ez az Ő érdeke is!
Jó tekerést mindenkinek!

136
TalkCafe del Mar képe

Ebben egyetértek veled...

Ebben egyetértek veled... ezért mondom, hogy kitaláció, mert egész biztos, hogy nem néhány biciklis okozza :)

Hogy ki pakolta be a 42. biciklit a fogasba, mikor csak 8at szabad, meg kinek esett a fejére, meg egyáltalán milyennapisvan... nem igazán érdekel. Az eredmény a lényeg, amiért elindult ez a topic... hogy valamiért mostantól nem engednek fel több biciklit, ha beférne még, ha nem.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

137
TalkCafe del Mar képe

Egymásnak ugrunk, pedig

Egymásnak ugrunk, pedig össze kéne fogni!
Emlékeim szerint ezt legutóbb én vetettem fel, hogy inkább össze kéne fognunk, mint biciklisek és nem azért, hogy együtt utálhassunk egy másik biciklis állatfajt.

Hogy kinek milyen biciklije van és mennyit tud rákölteni... én azt látom, hogy nálunk minen második suttyónak Kona feliratú bicklije van, ami mondjuk 2szer annyinál kezdődik, mint az enyém és nehezen tudom elhinni, hogy saját ki zsebpénzéből kuporgatott össze 150-200ezret. Illetve azt is nehéz elhinni, hogy a 13-16 éves gyerekek elmennének dolgozni, hogy a 12ezer forintos TG biciklijükből egyszercsak, apránként, évek alatt egy Kona vázas Saint szettes bringájuk legyen. Valsózínűbb, hogy apuci megveszi a gyereknek a biciklit, hogy az ne legyen otthon.
Amit én látok, az alapján ezt tenném úgy 99%-ra a DH-s társadalomból és az általad képviselt "megdolgozomérte" típust a maradék 1%-ra.

Aki nem érezte még milyen ez, az nem is fogja megérteni, hiába mondom el akár 100X is.
Tudom miről beszélsz.
Nekem ugyan nem "DH-kompatibilis" :) biciklim van, de épp azért vettem montit, mert én is szeretek úttalan utakon tekerni. A szabályok sem izgatnak fel túlzottan. Én is ugyanúgy ugrálnék, tekernék fent a hegyen, erdőben, mindenhol, ha megtehetném.
Itt inkább az a probléma, hogy alapból úgy álltok hozzá, hogy "úgyis sz*r lenne" a bikepark. Ilyen embereknek nekem sem lenne kedvem parkot csinálni.
Kishazánk nyugatabbik felén DH-sok próbálnak ilyen parkot csinálni, mert nekik jó lenne... csak az úgy tűnik, másoknak nem jó.
Az ember már csak ilyen(főleg a "pesti")... sosem jó neki semmi.

--
WE DON'T BLOCK THE TRAFFIC. WE ARE THE TRAFFIC.
Ezt nézd meg

138
KAMA3 képe

A Vasló kupa után a

A Vasló kupa után a Millenárison maradt egy Fort vázas outi, nagyon komoly felszereléssel. zárták volna az intézményt, mi voltunk az utolsók, és az a gép ott hevert a fűben. Green levitte a BVSC-s faházikóba, és kiderült, hogy egy jól eleresztett kölöké volt. Fel se tűnt neki, hogy nincs kéznél a bringája.

.Apuci vesz másikat.

Felelőtlen emberek mindenhol vannak.

Autómentes Nap = Autómentes belváros.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nyélen rakjad, Ne a járdán!
________________________

139
kj képe

Sziasztok! Kissé késve, de én is hozzászólnék a

Sziasztok!

Kissé késve, de én is hozzászólnék a témához, mint hegyen lakó 'gyalogbéka'.
Én születésem óta mindig is gyalogosan használtam a fogast, iskolába, munkahelyre menet.
Azt hiszem, jobban ismerem az itteni viszonyokat, mint bármelyik korábbi hozzászóló.
Több tévedésre szeretném felhívni a figyelmeteket:
1. A kerékpárok számbeli korlátozása nem új dolog, csak ti nem néztetek körül alaposan az alsó végállomáson.
Ki van függesztve egy tájékoztató, miszerint amióta kerékpárt engedélyeztek a fogason, létezik a 8 darabos korlátozás: ez 1993 óta van.
Persze az, aki nem hajlandó leszállni a bringáról - egészen az ajtóig- az nem lát ilyeneket.
Ezt csak azért írom, mert engem már ütött ott el biciklis, amint kiléptem az ajtón a végállomáson - tehát egyetértek azzal is, hogy az állomásokon szálljon le mindenki a nyeregből.
2. Továbbolvasva azt a tájékoztatót, kiderül az is, hogy ezt a döntést nem a BKV hozta, hanem a Közlekedédi Főfelügyelet, tehát rossz ajtókat döngettek.
Nem is volt baj az első időkben egyik kerekezővel sem.
A helyzet kábé 6 éve kezdett elmérgesedni.
Sokan lettetek, és sajnos hozzátok csapódott egy eléggé aggresszív réteg. Ők tényleg rendkívül tahók, és látom számtalanszor, hogy a beszállásnál beelőzik a normális arcokat, azok meg csak szívnak, mehetnek a következővel.
Velük egy kocsiban utazni rémálom: üvöltöznek, káromkodnak, beszólnak, lábat felraknak az ülésre, sőt: rá is gyújtanak.
És ha mi, kultúrált, mindennapi utasok szólni merünk.... sejtitek,ugye?
Én nem fogok itt anyázni, meg parasztozni, mint ahogy ti fentebb. Inkább a másik kocsiba szállok, mint az összes többi szomszéd és ismerős.
Magyarul: legtöbbször úgyis a tiétek az első kocsi: felében az 50 bringa, elöl meg ti ültök.
Szemtanúja voltam viszont annak az esetnek is, amikor ez az 50 nem tudott kiszállni fent abban a 2-3 percben, amíg 8 viszont ki tudott volna.
Én sietten volna le, időre mentem volna, de a járgány 3 perccel később indult vissza, mert visszatartottátok. A java csak most jön: néhány idióta még kőzáport zúdított a vonatra bosszúból, mert siettetni merték őket.
Ezzel persze csak a bent ülő kisgyeremekes szülőket rémítették halálra.
Sok ilyen sztorit tudnék mesélni.
3. Az, hogy néha a fogason szinte csak biciklisek vannak,
ennek oka számomra egyértelmű: a 'hegylakók' már útálnak tömegközlekedni a fogassal, a bicajos csűrhe miatt.
Igen, jól értettétek, ez elsősorban tömegközlekedési jármű!
Vagy szerintetek szokjak én is át az autóra?

Akinek nem inge, ne vegye gatyára.

140
Rasp képe

Hátö már bocs de a bicajos csürhe kifejezés azért

Hátö már bocs de a bicajos csürhe kifejezés azért kicsit általánosító kifejezés, még a végén az inggel kapcsolatos öltözködési szokással megszőve is. Kétségtelen van egy-két (száz?) nem épp normálisan viselkedő biciklis, d enme kell általánosítani.Én se tartom a gyalogosokat mind bunkónak mert van egy két népi kancsó aki bemászik minidg elém és direkt ott megy. Ezeknek az egyéneknek a rendszabályozása és a jobb útra térítése talán a többi bicajos/gyalogos feladata,vagy talán a szülőké lenne(lett volna). de attól még nem rossz ajtón kopogtatunk mert szerintem a megoldás a külön bicajkocsi lenne amivel az ilyen jellegű problémák megoldhatóak lennének, ez pedig a bkv hatásköre - gondolom.
És még mielőtt én is megkapnám a magamét - én mindig feltekerek és nem fogasozok :)

141
andras4546 képe

Dh-ztal már életedben? nem? akkor ne jelentsél ki

Dh-ztal már életedben?
nem?
akkor ne jelentsél ki semmit
nah jo bocs mind1
de a 8 bringábol mindig 20-at csinálunk és néha jön a sipolo ellenör és üvölt de járnak elég nagydarab emberek is dhzni..