Tavasszal egy rosszul sikerült kanyarban találkoztunk én és az anyaföld, horzsolás közepesen nagy felületen, semmi komoly de kellemetlen. Amerikai doki adott rá Neosporint, szépen begyógyult, hegmentesen. Nyáron Magyarországon megint randi az aszfalttal (ez éppen nem bicajos sérülés volt). Patikus azt mondta, nem ismeri a Neosporint, aktív hatóanyag alapján se tudott hasonlót adni. Kérdés: mi az, ami Magyarországon kapható, és kb ennek (vagy legalább valamelyik komponensének, pl Bacitracin) megfelel?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Krisztab. képe

Update: Úgy tűnik, hogy

Update: Úgy tűnik, hogy azt már törölték, van a Baneocin, de az vényköteles...

Esetleg innen böngéssz vmit:
http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/list?r=1;atc=D06;HPID=6EED8D2D-9BB...

Mo-n a Tetran népszerű.

----
Van ilyen, hogy Byvacin kenőcs, meg sebhintőpor

http://webpatikus.hu/index.php?s=item&s2=info&t=210116481

Ui. a köznek: Nyílt sebre nem kenünk, nem szórunk semmit!
*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

2
Robin képe

Bár már lecsengett a

Bár már lecsengett a kérdés, azért megemlíteném, hogy a klasszikus popsikenőcsök zöme elég jó gyulladáscsökkentő és hámosító hatású, de alapvetően nem sebre találták ki őket. Ezért találták ki a BEPANTHEN PLUS krémet, ez fertőtlenítő és sebgyógyító hatású, jódot nem tartalmaz, de nem csíp, és rákenhető a sérülésre.
részletes infó itt:
http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/BEPANTHEN_PLUS_krem/11267

Annak aki azt mondja, hogy nyilt sebre semmit üzenem, hogy a doktor a lábam sebére (felszakította a pedálkarom) folyósan öntötte a betadint, sőt ahova nem ment oda beküldte injekciós tűvel. Kicsit túlhaladott ez a sebre semmit - attól függ milyen az a seb...

3
Krisztab. képe

Nyilván a nyílt sebre (nem

Nyilván a nyílt sebre (nem bármilyenre!) semmit a házi praktikákra, elsősegélyre vonatkozik, a doki tudja, hogy mit csinál, jó esetben. Igen, a kórházban a betadine-t meg a hidrogénperoxidos folyadékot is beleöntik. De a tejfölt meg a sebhintőport ők sem. A nyílt sebbe. Így elég részletes? :D

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

4
lajhár képe

Nekem a legjobban a mrbromin

Nekem a legjobban a mrbromin (népies nevén mercurochrom) vált be. Fel kell iratni, és csináltatni kell, de fertőtlenít és hámosít. Gyerekeknél azért szeretjük használni, mert sokan jódérzékenyek, ezért jód, betadin kizárva, ráadásul az nem is hámosító, csak fertőtlenít. Nem csíp. Hátránya, hony lassan narancsossá fakuló, lemoshatatlan piros foltot képez a bőrön. Ezért szoktuk mondani a kölyköknek, ha zanyálnak egy nagyot: "Szép volt, gyere, kapsz érte egy piros pontot."

Ádám
______________________________________________________
"There is nothing more horrifying than stupidity in action."

5
dns képe

Neogronormon vagy a Stomic

Neogronormon vagy a Stomic jutott eszembe.

Hatóanyagokat nem néztem.

6
Krisztab. képe

A neogranomon hámosító,

A neogranomon hámosító, nem fertőtlenítő.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

7
steerio képe

Mindketten leülhettek.

Mindketten leülhettek. Írjátok fel szépen a füzetbe: Neogranormon.

8
Krisztab. képe

Neogranormon Neogranormon

Neogranormon Neogranormon Neogranormon Neogranormon Neogranormon Neogranormon Neogranormon Neogranormon Neogranormon Neogranormon Neogranormon Neogranormon

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

9
dns képe

Oh, köszi. A Stomic-ot jól

Oh, köszi.

A Stomic-ot jól írtam Steer tanárúr? :)

10
lajhár képe

Tudom, a tapasztalat

Tudom, a tapasztalat nehezen felülrható, és nem is tudok cikkekre hivatkozni, de én mellőzném az antibiotikumok lokális és szisztémás használatát, ha nincs nagy gáz. Fura jószágok, én úgy kezelem őket, mint valami néha szükséges nagyon rosszat. Nem tudok hivatkozást, de komoly dokik szerint a lokális antibiotikumnak csak szisztémás mellett van értelme, és akkor is ritkán. Sima sebre sose kentem durvábbat, mint betadint, ha mély volt és gyulladni akart nagyon, akkor doki, tisztítás, tetanusz, és ha ő nagyon győzköd(ött volna), akkor antibiotikum. Horzsolásra szerintem felejtsd el, még ha nagy és csúnya is. Nem tudom, mit csinál az antibiotikum érdemben egy horzsolásban, azon kivűl, hogy némi rezisztens bacikat képez. Szisztémásan még szétcseszi a bőrflórát, bélflórát, meghülyití az imminrendszert, és tipusától függően prezentál néhány egyedi mellékhatást. Dráma, hogy sok körzetiorvos piros torokra és köhögésre rögtön irogatja a lórugás antibiotikumot, felnöttnek-gyereknek. És tragédia, hogy z emberek ezt elvárják, és otthon a gyógycukorka és a vtamindrazsé mellett úgy áll az antibiotikumos üvegcse a gyógyszerszekrényben, mintha bármi keresnivalója lenne ott. Jó, a vége kicsit OFF, de a topik amúgy is eléggé az.

Ádám
______________________________________________________
"There is nothing more horrifying than stupidity in action."

11
pata képe

Szerintem kevered a

Szerintem kevered a helyileg/külsőleg és a szájon át bevett antibiotikumok hatásait. Az utóbbival valóban nem szabad viccelni, míg az előző tudomásom szerint viszonylag ártalmatlan. Mikor használtam, nagyon szépen gyógyult a horzsolás (pedig elég mély volt, de úgy tudom hogy éppen az anaerob bacik miatt kell kenni, nehogy megtelepedjenek ott, ahol nem éri őket a levegő).

Inkább nem várom meg, amíg elkezd fertőződni, hanem megelőzöm, még akkor is ha kicsi esélye van. És nem csak tetanusz az, amitől félni kell. Mélyebb utcai horzsolás tipikusan az a dolog, amivel nem árt vigyázni.

12
lajhár képe

Nem kevertem. A külsőre

Nem kevertem. A külsőre csak azt írtam, ott is van kockázata a rezisztencia kialakításának, és hogy-verbal evidence alapján-csak belsővel együtt van értelme. Fertőtlenítő hatása számos más szernek is van lokálisan. Saját tapsztalatból a merbromin a legjobb.

A második része a bejegyzésemnek inkább általános kiszólás volt az antibiotikumok teljesen ésszerütlen túlhasználatával szemben, ami komoly felelőtlenség a magunkal és mindenki mással. Mégis sokan nyelik nyakra-faszra, mint kacsa a nokedlit.

Ádám
______________________________________________________
"There is nothing more horrifying than stupidity in action."

13
madárka képe

Gyereksebészeten,felnőtt

Gyereksebészeten,felnőtt sebészeten meg mindenfelé az eü-ben lábatlankodtam, elég sok mindent láttam. Nem adtunk antibacis kenőcsöt szinte semmi ilyen jellegű sérülésre, csak ha igazoltan látszódott, hogy elfertőzödött a seb, de akkor meg tetanusz kíséretében, az általad említett anaerob bacik miatt. Szinte nincs esély arra, hogy elfertőzödjön, ha tisztán tartod a sebet, erre tökéletes a merbromin (most asszem brómos változata van, nem krómos...de piros az tuti :))

14
lunática képe

nem vagyok egészségügyis,

nem vagyok egészségügyis, de tapasztalatból azt mondom, a tetanusz is elég gáz...

nyáron csontig szétvágta a lábszáramat a lánckerék, a seb persze tele volt olajsárral. összevarrták, meg kaptam tetanuszt - hát, jobban megszenvedtem vele, mint a varrással, varratszedéssel , sebgyógyulással...

két nap hányás, láz, teljes erőtlenség
tuti hogy a tetanusz miatt volt, már másodszor jártam így :(
(meg az orvos is megerősítette, hogy bizony lehet ilyen mellékhatása is)

nem csak az a két nap szörnyű rosszullét akaszt ki ebben, hanem az, hogy milyen brutális hatása lehet az emberre, ha az én egyébként makkegészséges és igen szívós
szervezetem így reagál...

15
Krisztab. képe

Látszik hogy működik az

Látszik hogy működik az immunrendszered, pont ebből.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

16
Krisztab. képe

+1 ;) bár elnézve a

+1 ;)

bár elnézve a térdemen júliusban keletkezett sebet, nem biztos, hogy jó referencia vagyok :D

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

17
favorit84 képe

én sem kenek antibiotikumot

én sem kenek antibiotikumot a kölkök sebeire, betadin és napoztatáspárti vagyok, ez bevált az elmúlt húsz évben

18
yabu képe

A méz (csak a valódi és

A méz (csak a valódi és biztos forrásból származó),
csodákat művel!Azzal kell bekenni.
Pusztítja a bacikat,csak a darazsakat vonza:)

19
Vid képe

Igen, de még a

Igen, de még a kristáycukor is kiváló. (Nyílt seb esetén feltöltve csurig, teljes átnedvesedés esetén cserélve)

Meg van egy érdekes dolog a kék kenőcs. (Ez a neve, valami patikus találta ki.)
Ez csak gyógynövényből áll, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, meg gyulladáscsökkentő. Magamon eddig még csak kisebb égési sérüléseken, meg pici sebeken próbáltam ki, és működött. Gyorsítja a sebgyógyulást, és tényleg sebnyugtató hatású. Régen volt egy műsor is róla az ablakban, már vagy 10 éve.

20
Krisztab. képe

Nyílt seb esetén

Nyílt seb esetén feltöltve csurig, teljes átnedvesedés esetén cserélve

Mamma mia! Nyílt sebnek max. a környékét szabad fertőtleníteni és kifelé tisztítani a szélét (!!!), majd steril fedőkötést tenni rá, aztán orvos!

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

21
Vid képe

Vegyünk egy olyan nyílt

Vegyünk egy olyan nyílt sebet, amit nem lehet összevarrni, mert néhány gramm húst valahol elhagytunk útközben. (Különben nyílván a varrás az első)
Ilyenkor az orvos átmossa a sebet, fertőtlenít, esetleg mégegyszer átmossa, majd sterilen beköti.
Csakhogy néhány nap után meg kell ismételni a folyamatot, különben fennáll az elfertőződés veszélye. Egy ilyen seb hónapokig is gyógyulhat.
Csakhogy a fertőtlenítőszerek,még a betadine is akadályozzák a sebgyógyulást.
A cukor nagy töménységben fertőtlenítő, és gyulladáscsökkentő hatású. Keress rá, hogy cukorterápia.
Sem ez, sem a méz nem új dolog, csak feledésbe merült.
Kisebb sebeknél viszont nehéz a méz, meg a cukor megfelelő felhelyezése, a krémmel egyszerűbb az egész.
Össze még nem hasonlítottam a kettőt.

22
winston smith képe

fertőtlenítésre(külsőleg

fertőtlenítésre(külsőleg)svéd csepp, vagy tiszta alkohol,(gyógyszertár) vagy nemes alkohol, (belsőleg is, bárszekrény, kisbót, nagybót, cimbora stb)! mindhárom esetben ajánlott az aktus előtt ráharapni v.mire(nadrágszíj, nyereg, felső vázcső, vonóhorog stb) mert egy picit csíp! éjszakára hagyd "levegőzni", ha jó az immunrendszered(biciklizel, tehát jó) pár nap & kutya bajod! ne kérdezd meg az orvosod vagy a gyógyszerészed(úgysem ezeket ajálja)!
ui: semmi hatalmat senkinek!

23
pata képe

Kösz az ötleteket

Kösz az ötleteket mindenkitől. A kérdésem szűken véve az említett kenőcsök vagy helyettesítő beszerzése lett volna, most már tudom hogy hiába érdemes utána járni Magyarországon.

Eközben sajna a téma megindult internetes orvosi tanácsadásba, népi gyógymódokkal, mitológiával ("verbal evidence") és kuruzslással. Homeopátia és akupunktúra még hála az égnek nem jött fel, maradjon ez így :-)

Csak azért írom ezt a végére, hogy komolyabb dolgoknál senki ne kezdje el otthon kezelgetni magát anélkül, hogy orvos látná, se alkohollal, se kristálycukorral, se kék kenőccsel. Egyrészt jóval hatékonyabb kezelések vannak, másrészt meg az orvosokat nem véletlenül képzik 6+ évig, nem hiszem hogy internetes fórumon hallott dolgokkal érdemes emberkisérletekbe bonyolódni otthon. Persze mindenki maga dönti el, csak nem akarom hogy valaki idetévedve erre az oldalra kárt okozzon magának.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánok.

25
adamekp képe

Horzsolásoktól a nyílt

Horzsolásoktól a nyílt törésig a családban nálunk bevált a gépzsír-transzformátorolaj 3:1 arányú keveréke (ez fertőtlenít), rá egy kevés fűrészporos homok (ez húzza össze a sebet), majd a végén egy csepp forró olvasztóón (ez az ami kurva meleg az egészben) szétkenve és bedörzsölve.

El ne higgye senki, direkt írok baromságokat! :)

üdv adamekp

26
Hotyhogy képe

Nem nyitnál nekünk

Nem nyitnál nekünk szívesen egy "Kuruzsoljunk Okosan 1, 2, 3, 4, 5, 6, ... n" blogot is? :)

27
adamekp képe

Mivel a blogomon a

Mivel a blogomon a hirdetésből nem fogok meggazdagodni* (eddig kemény 57 Ft jött össze :), talán alkalom lenne mások számlájának megcsapolására.

*na jó, a három hirdető részből (amikor a nekem szólóakat tölti be, nem az indexét) kettőn a CM-et reklámozom...

üdv adamekp