Sziasztok!

Megkeresték az MK Észak-Pestet a XIV. kerületi Önkormányzattól, hogy írjuk össze azokat a helyeket a kerületben, ahova szeretnénk ha kerékpártámaszok kerülnének kihelyezésre. Teljes beleszólásunk lesz a támaszok helyeinek kijelölésében. Ezért arra kérlek benneteket és főleg a kerületi bringásokat, hogy írjatok olyan helyszíneket, ahova szívesen látnátok kerékpártámaszokat.

Annyi a kikötés, hogy ne fővárosi kezelésű helyszínek legyenek, azaz, ahol tömegközlekedés van, azokat ne írjátok össze.Előnyt élveznek az egészségügyi létesítmények, oktatási intézmények, terek, szolgáltató egységek.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
monster képe

Hermina úti szakorvosi

Hermina úti szakorvosi rendelő
Bosnyák téri piac köré mindenhova normális, a piac által kijelölt 2 hely alkalmatlan
NAV Fogarasi út 3 előtt
Bosnyák téri templom melletti parkocskába és a park másik oldalánál lévő irodaház főbejáratához és az irodaházban most kedden megnyílt pizzériához
A Bosnyák téri irodaház oldalában van a Földhivatal helyi kirendeltsége, ott másfél éve nem tudtam lakatolni, ha oda került azóta akkor ez sztornó
Torontál utcai orvosi rendelők elé - lehet csak én járok biciklivel orvoshoz?
Thököly Cházár sarok Domonkos templom
Cházárban Radnóti gimi előtt (a csak beugró látogatóknak roppant macerás a suli udvarába bejutni a tárolóba)
Ugyanez az István giminél (szemben a ligeti járdán?) és az összes sulinál kéne pár támasz az utcára.
Bosnyák téri mindkét oldali üzletsoron bárhol bringát hagyni szinte lehetetlen, én a házak falába tennék valamilyen lakatolásra alkalmas U elemeket esetleg, mert hely az elég kevés van. Vagy a fedett buszmegálló vagy újságárus pavilon mellé 1-2 P, a gyalogos áramlást már úgyis megtörik a bódék. (Én ott CIB bankba, lottózóba, pékboltba járok hetente többször, roppant macera pl. gázcsőhöz lakatolni.) De a Bosnyák téren akár lehetne nagyobb parkolót a középső nem használt villamossín melletti területre kialakítani.
Árkád mögött amik voltak megszűntek, RideBike bringásboltnál lévő kijáratra gondolok, de az már Kőbánya alighanem.
A Thököly úti kis Tesco előtt valszeg maga a Tesco rakott iszonyat keréktörőt, már többször szétpaszírozták az autósok olyan alacsony. Lakatolásra alkalmatlan.
Thököly út Amerikai út kereszteződésben a Postához.
Állatkertben 2-3 éve amikor voltunk másfél méter magas kerítésre emelgettük fel a bicókat, most nem tudom mi van ott de a gugli nem mutat semmi változást.
Széchenyi fürdő.
Cirkusz.
Szépművészeti Múzeum lépcsője előtti kerítést használják most, nem szerencsés.
Vajdahunyad Vára, Mezőgazdasági Múzeum
Róna utcai patika előtt (érdemes gugli street view-al megnézni pont hogy van ott egy bringa a lépcsőkorláthoz lakatolva eltorlaszolva a bejáratot)

2
Hubor72 képe

Szia Monster! Nagyon köszi!

Szia Monster!
Nagyon köszi! Rögzítjük az ajánlásokat a térképünkön.

3
Hotyhogy képe

Es a kozlekedesi muzeum? Vagy

Es a kozlekedesi muzeum? Vagy van ott bringatamasz?

"...lehet csak én járok biciklivel orvoshoz?"

Vigyazz, mert ha terd problemakkal vagy egyensuly zavarral lennel betegallomanyban, akkor meg ne lassanak a munkaltatok! :-)

"Thököly Cházár sarok Domonkos templom"

Lehet, csak te jarsz biciklivel abba a templomba? :D

4
monster képe

Annak annyi, nemrég zárták be

Annak annyi, nemrég zárták be évekre, Zorbán várbaköltözési projektjének városligeti folyományaképpen visszaépítik milleneumi kiállítás korabelire.
A Bosnyák téri templomba rengetegen járnak bringával, mise alatt tele szinte az összes támasz. Domonkost nem tudom, nem látom mise közben. Még sose voltam abban a templomba noha abba az utcába jártam iskolába 8 évig. Nemrég nyitották meg felújítás után, egyszer megnézem . ha lesz bringatámasz előtte.
A Kassai téri templomot direkt kihagytam, plebánosa egy fidesznyik fészbuk ámokfutó.

5
Hotyhogy képe

De jó, hogy meglátogattam még

De jó, hogy meglátogattam még tavaly előtt vagy úgy, az utolsó, ötven valahány évvel előbbi iskola látogatás után. Egy 424-es mozdony állt előtte, meg a régi Duna hidak elemei a falánál. Egy kivályt fatörzs hajóra is emlékszem, amit a Csendes óceánon találtak magyar tengerhajósok.

Kellemesnek találtam a környéket, különösen a Hermina utat, ahol valami vakok intézete is működik egy régies úri házban.

Én se voltam még azokban a templomokban, pedig ifjú koromban igen érdekeltek az orgonák amikért sok templomba betértem. Ám nem buzgón göcsörtösre térdepelni a térdeimet ugyan. Mégis szeretem a templomok homályos, hűvös, csöndes légkörét.

A klerikál-fasisztának nevezett vallás-politikai elnyomás mestereitől vagy kiszolgálóitól aztán én se veszek morális útmutatást, az biztos. Olyan plébános újra ágyút akar majd önteni a harangból, hogy azzal küldje pusztulásba a becsapottakat a "szent magyar" földért bárhol, Ázsiában vagy akár Afrikában is. :(

6
monster képe

A másik oldalán lévő

A másik oldalán lévő kismozdonyt már el is vitték Gyálra, ott meglátogathatod.
http://index.hu/kultur/2015/08/14/elviszik_a_gozmozdonyt_a_kozlekedesi_m...
A 424-essel nem tudom mit fognak csinálni az azért nehezebb dolog.
A vakok első nagyobb intézete pont a most szakorvosi rendelőnek használt Hermina úti épület volt.

7
Hotyhogy képe

Paskál strand? Ki szeretném

Paskál strand? Ki szeretném próbálni egyszer. 32 fokos a vize, ami pont kell az öreg csontjaimnak. Nem tudom, vannak e előtte U-csövek.

8
monster képe

Ottan vannak fák,

Ottan vannak fák, villanyoszlopok, lámpák, zászlórudak és bringatartónak gúnyolt keréktörő betolók.

9
Hubor72 képe

Ha nincs, akkor a közvetlen

Ha nincs, akkor a közvetlen közelében kihelyeztetünk. Köszi

10
biktop képe

Egyszerű: az összes

Egyszerű: az összes "egészségügyi létesítmények, oktatási intézmények, terek, szolgáltató egységek"-hez. :)

Ha rajtam múlna, minden kisbolt mellé raknék párat, a nagyokhoz meg nem csak párat. Sulikhoz sokat, EÜ intézményekhez sokat.

Pár helyen már van, de elég szűkös, vagy nem éppen bringabarát (pl. IKEA). Ezeket is át lehetne alakítani jó minőségűekre, bár nem tudom, ez mennyire az önkormányzat dolga / hatásköre.

A belvárosban van pár jó példa, hogy nem kimondottan épülethez rakják, hanem nagyobb / fontosabb kereszteződésekhez, eltüntetve egy-egy vagy több autó-parkolót.

11
Hubor72 képe

Mi azon vagyunk, hogy az IKEA

Mi azon vagyunk, hogy az IKEA elé végre normális támaszok kerüljenek, de az IKEA valahogy eddig nem volt partner ebben. Most majd az önkori segítségével nyomulunk.

12
beked képe

Az IKEA előtt nagyon jó (elég

Az IKEA előtt nagyon jó (elég jó) támaszok voltak. És eltüntek. És azóta a Zuglói Oldal elég hiányos támaszokban. Ezzel jelzemm, hogy igen, oda is kéne, ha már egy bringautat is hánytak arra. Mi meg tüntettünk a trafik megmaradásáért....
Van ott egy rendelő is.
Az Örs vezér terét egyébként meglátásom szerint aránylag sokan használják B+R helyként, ezért a környéken egy nagyobb kapacitású, rendes tároló nem lenne hülyeség (azt nem mondom, hogy ki lenne használva. Az Árkádnak ugyan van ott eldugva egy szuper fedett parkolója, de az nagyon messze van a tömegközlekedési eszközöktől 3-at kivéve.

13
bbeszedes képe

1) minden oktatási intézmény

1) minden oktatási intézmény elé, függetlenül attól, hogy esetleg az intézménynek van-e valami borzalmas megoldása.
2) összes egészségügyi intézmény elé, de a legfontosabb a Hermina úti rendelőintézet elé.
3) összes játszótérhez, ahol még nincs normális a játszótéren _kívül_ (mert benn az letámasztott bringák veszélyesek, jártam már úgy, hogy magára borította egy gyerkőc - azóta gumipókkal kikötöm - nem szeretem megoldás)
4) Bosnyák piac köré amennyi csak odafér, most a többség a patakparti parkolásgátlókhoz köt hétvégén, ami a Lőcsei utcánál van, az meg ugye semmire nem jó. A legjobb lenne talán a bódésor mögötti parkolóban egy-két helyet feláldozni (templom és piac között a Lőcsei utcában)
5) Sportpályákon is kell (különösen a Mogyoródi útira!!!)
6) Forgalmasabb megállók mellé (pld. Stadionok környékén szerintem sehol nincs!)

14
monster képe

Titokban megsúgom hogy a

Titokban megsúgom hogy a Hermina rendelő kertjébe beengedik a bringásokat és ott már lehet korláthoz, ilyesmihez támasztani/lakatolni. Mostanában nyitva is van az Ida utca felé eső kapu általában, korábban a portást kértem hogy engedjen be. Ő maga ajánlotta fel mikor egyszer korábban reklamáltam nála a bringaparkolót.

15
Hubor72 képe

+1

+1

16
Hubor72 képe

+1

+1

17
Hotyhogy képe

Remélem, hogy teljes

Remélem, hogy teljes beleszólásotok lesz a kerékpártámaszok típusának meghatározásába is.

Ugyanis a kerékgörbítők teljesen elfogadhatatlanok. Továbbá a sok féle, fantázia tervű, kacskaringós motívumú vézna vasrácsok is haszontalanok. Pont a fényképen látható meg a hozzá hasonlóak.

Véleményem szerint, az elterjedt és inkább bevált szabvány támaszok közül se mindegyik előnyös. A P alakúak nem tartják stabilan a bringákat, és a nagy rádiuszban hajlított fordított U csövek mellett is csúszkálhat előre-hátra a gép.

A kis rádiuszban hajlított, viszonylag erősebb átmérőjű, kellő hosszúságú fordított U csövek a legjobbak. Ezeknél jól befekszik az első villa és a hátsó csomagtartó, ahol olyan van. A bicaj nem csúszkál hosszanti irányba, és a kormány se csavarodik ki a megtámasztatlan első kerék miatt.

Még két lényeges pont:

1. A felület sík legyen és ne lejtsen a támaszoknál. Az nagyon bosszantó, ha a bringa gurulni akar előre vagy hátra a támasz mentén mert a talaj ott nem sík. Én legalábbis utálom kitekeredve, elcsúszva, nyekletten találnom a gépemet emiatt, amikor mások is mellé lakatolnak és óhatatlanul is elmozdítják a masinámat.

2. Az U cső vagy P cső ne legyen túl közel a falhoz ha az valamilyen fal mellett van. Az ég szerelmére, a tervező engedjen szabad helyet az első keréknek amikor a gép kényelmesen, rendesen befészkelve állhat a csőhöz támasztva. A rossz példa erre a Fehérvári uti piac fala melletti P csövek. Rettentően bosszant, hogy nem tudom szépen melléjük rakni a bicajt mert az első kerék már üti a falat de a váz még nem tud szépen befeküdni a cső mellé és stabilan megtámaszkodni ott. Erre semmi elfogadható ok nincsen, csupán az agytalan tervezés és telepítés. :(

18
mkm képe

A P-kel mi bajod? Nekem eddig

A P-kel mi bajod? Nekem eddig azok voltak a legpraktikusabbak, kényelmesek, egyszerűek. Szerintem a nagy elferdített kör alakúak —a kerékgörbítők után — a legkevésbé praktikusak. (Ja, meg azok az ici-pici kör alakúak, amik úgy néznek ki, mint egy szappanbuborékfújó az ötödik kerületben)

19
Hotyhogy képe

Igazából a P-k nem túl

Igazából a P-k nem túl rosszak. Kifogásom az, hogy nem állítható hozzájuk egész hosszában a bringa egy tökéletesen stabil megtámasztás céljára.

Mindig kísérleteznem kell, hogy a váz melyik pontja érintkezzen vele, hogy nehogy kiforduljon az első kerék és nehogy tehetetlenül nyekeljen, nyűvődjön ott a gépem, megbéklyózva szegény a közepén. Minden támasz, de a P-k különösen macerásak, amikor egy fal mellé túl közel vannak telepítve, pl. Allee.

A nagy elferdített kör alakúak aztán valami kreténnek az agyszüleménye. Ő lehet a világ asszimmetrizáló mániásainak guruja, akik minden racionális ok nélkül asszimmetrizálnak mindent ami eredeti funkciójában szimmetrikus volt.

A két oldalú lábreszelő nyele, ami így áll durva reszelésnél, úgy meg a símánál, a golyóstoll, aminek csak egyetlen fogása létezhet a szükségtelen ergonomizálás miatt, stb.

20
Hubor72 képe

+1

+1

21
Hubor72 képe

A tipus egyenlőre az marad,

A tipus egyenlőre az marad, amit a kerületben látsz, de elképzelhető, hogy lesz ráhatásunk a normális fordított egyszerű U támaszok elterjesztésében.
A mostani is hasonló, de van benne egy lejtés, ami annyira azért nem rossz. Az igazi probléma ezekkel a rögzítés. Mert sok helyen csak dübelezve vannak.

22
Hotyhogy képe

A lejtes megakadalyozza ket

A lejtes megakadalyozza ket bicajnak fejtol-labtol valo rendes megtamasztasat a ket oldalon.

Egy rendes, vizszintes felso csovu U tamasznal az egyik bicaj kormanya a masik nyergenel tud szepen befeszkelodni, es forditva. A lejtos csovunel nincs meg ez a hasznos szimmetria.

23
Hubor72 képe

Hétfőn a Magyar

Hétfőn a Magyar Kerékpárosklub Észak-Pest gyűlést tart a támaszok ügyében.
Térképen fogjuk rögzíteni a javaslataitokat.

Helyszín:
Dürer Kert
Ajtósi Dürer sor 19-21., Budapest, H-1146
18 órától

https://www.facebook.com/events/1483824851919152/

24
Hubor72 képe

Elkészült a támaszok helyét

Elkészült a támaszok helyét tartalmazó térkép.
Ha van észrevételetek, javaslatotok, akkor írjátok meg hétfőig és módosítom a térképen.
Ezen a linken érhetitek el a térképet.
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=z6izIYiRUmLw.kIhm35DQ1MjE&usp=sha...

25
monster képe

Eszembe jutott még egy hely:

Eszembe jutott még egy hely: A Stefánián a rendőrség előtt. Valahogy nem szívesen lakatol az ember a rendőrség kerítéséhez, hátha valami szóváltás lesz belőle...

26
monster képe

A Dürer kert valami koncepció

A Dürer kert valami koncepció alapján maradt ki? Néha esténként úgy néz ki a bejárata környéke mint egy bringákból rakott kazal.

27
Hubor72 képe

A helyszínek kérése most az

A helyszínek kérése most az önkormányzati tulajdonú vagy kezelésű utakra vonatkozott. A Dürer előtt az fővárosi. Viszont a Dürer kertbe be lehet vionni a bringát. Nyílván jó lenne az épület elé is, de ezt majd a Fővárossal és a BKK-val kell leegyeztetni. 2 parkolóhely megszünteteésével 10 db támaszt én is el tudnék képzelni oda. Bejelöltem azért ezt is.

28
monster képe

Bosnyák téri piac Mostar utca

Bosnyák téri piac Mostar utca (felőli oldalának közepénél van egy bejárat, oda ki van rakva a kerítés és a villanyoszlop közé HASZNÁLHATATLANUL beszorítva az amúgy is HASZNÁLHATATLAN régi tartó a piac belsejéből, amit ráadásul az autósok állandóan eltorlaszolnak.
Azt a MÉHbe kell vinni, és a helyére legalább 6 de inkább 8 P-t rakni a piac kerítésére merőlegesen.
Oda kérek egy piros cseppet vagy mit.

29
Hubor72 képe

Kérésre odatettem egy

Kérésre odatettem egy cseppet.

30
monster képe

Amúgy régi a térkép amit

Amúgy régi a térkép amit használtok, mert a 90 fokban kanyarodó Ajka utca Almádi utcából nyíló szakaszát isten nagyobb dicsőségére Teleki Pálról nevezte el az előző kerületvezetés. Még szerencse hogy a Wass Albert tér meg a Tisza István tér már rajta van.
"Teleki Pál (1879. november 1. - 1941. április 3.) jogász, világhírű földrajztudós, rasszista antiszemita politikus. Miniszterelnök (1920. július 19. - 1921. április 14. és 1939. február 16. - 1941. április 3.). Első miniszterelnöksége idején fogadta el a Nemzetgyűlés az első világháború utáni Európa első antiszemita törvényét, a zsidó vallásúak egyetemi továbbtanulását korlátozó numerus clausust. Az Imrédy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztereként javarészt ő fogalmazta a II. zsidótörvény (1939. IV. tc.) indoklását, és előkészítette a III., "fajvédelmi" zsidótörvényt (1941. XV. tc.). 1939 márciusában Németországgal összefogva részt vett Csehszlovákia feldarabolásában, ekkor csatolják vissza Magyarországhoz Kárpátalját. 1939 szeptemberében nem engedélyezte, hogy a Lengyelország ellen támadó német csapatoknak Magyarország területén át szállítsanak utánpótlást. 1941 tavaszán, amikor megtudta, hogy Nagy-Britannia háborús oknak tekinti, ha részt veszünk a Jugoszlávia ellen tervezett német hadjáratban, öngyilkos lett."

31
Hubor72 képe

Kérlek, hogy a panaszt a

Kérlek, hogy a panaszt a Google-hoz intézd.
Köszönet a történelemórához. :)

32
monster képe

Az ELTE Vezér úti és a

Az ELTE Vezér úti és a Mogyoródi úti középiskolás kollégiumok bejáratai nem merültek fel?

33
Hubor72 képe

Házszám?

Házszám?

34
monster képe

Váci Mihály

Váci Mihály Kollégium
Mogyoródi út 128.
http://www.vacimkoll.hu/

ELTE Vezér úti Kollégium
Vezér utca 112.
http://www.vezer.elte.hu/

És van még egy kolesz a Mogyoródi elején:
Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium
1149 Budapest, Mogyoródi út 19-21.
http://bekk.sulinet.hu/