Térkép: http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&ll=47.490837,19.07273...

Helyzetleírás:

Délről jövök végig a Rigó utcán, és balra akarok kanyarodni a József utcára (hogy kikavarodhassak legálban a nagykörtére). Mint látható, a Rigótól balra a József utca kétirányú, jobbra fele már csak egyirányú. A kereszteződésben senkinek nincs tábla.

Én úgy gondoltam hogy jól ismerem ezt a helyet (mindkét utcát szoktam használni), meg a fontosabb KRESZ-szabályokat, ezért azt gondolom, hogy nekem lesz elsőbbségem a balról érkezőkhöz képest. Persze nem csak a kereszteződést, hanem a bringásoknak kijáró elsőbbség megadásának arányait is jól ismerem, ezért lassítva érkezek a kereszthez, ahogy azt kell. (El is megy két olyan balról jövő autó, aki az utolsó pillanatban lát meg, nem különösebben zavar.) Most már rendesen a kereszthez érve azonban jön balról az autós hősünk, lefékez szépen. Én balra indexelek, elindulok... és ő is elindul rám. Szerencsére megáll, és nemszerencsére dudál egy szép nagyot. Én roppant ideges leszek, megnézem újból, hogy ugye nincs semmi tábla vagy új körülmény, és -- szinte már magamban kételkedve -- kérdezem, hogy há' nem nekem van elsőbbségem? Jobbról jövök, egyenrangú kereszteződés. A válasz: ha ismerném a KRESZ-t, tudnám, hogy ez csak akkor van így, ha jobbrafele kanyarodok. Magamban kissé elbizonytalonodok, hisz neki van jogosítványa (tehát Ő TUDJA MIT BESZÉL :)); szerencsére a mögötte lévő, lehúzott ablakú autós nyugisan megemlíti, hogy "ez azért nem igaz". Mindenesetre én raktam tovább, ők ketten meg még elbeszélgettek menetközben.

Kérdés: ugye nincs ilyen kitétel a KRESZ-ben, mint amit ez az ember állított?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
kossuth képe

Nincs, jobbkezesnél nem

Nincs, jobbkezesnél nem számít, ki merre megy tovább. Az egyetlen helyzet, amikor "gondolkodni" kell, ha két szemből érkező közül az egyik balra kanyarodik, ekkor neki kell elsőbbséget adnia, de ez nem egyenrangú kereszteződésnél is így van.

--
kossuth - himmel.hu

2
vilkas képe

Konkrétabban: KRESZ 28.

Konkrétabban:
KRESZ 28. paragrafus, 1. bekezdés. Mindegy, ki milyen irányba megy tovább.

3
Cseya képe

(Nincs téma)

4
Frajti képe

'Az autósnak mindig igaza

'Az autósnak mindig igaza van.'

Lévén ő az erősebb.

~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~

Solo la AS Roma per sempre!

5
zseer képe

Nincs, ez kb. annyira volt

Nincs, ez kb. annyira volt jogos, mint amikor az engem leszorító buszos azt mondta, h nekem kellett volna mögé besorolnom... (És mégis hogyan, ha ő szorított le???)

What would people think, when they hear that I'm a Jesus Freak?

6
tta képe

na igen, ilyen nekem is volt

na igen, ilyen nekem is volt multkor az alkotason. tavolsagi busz, ezerrel rombolt, nem volt messze a hatso kerekemtol. meg jo, h nem fekeztem veletlenul sem... bar o nem mondott semmit, vagy ha megis, nem hallottam, elnyomta a duda hangja, amire bosszubol rafekudt

MK belbuda salalalala
... es a valasz 42 :D

7
Vegha képe

na, ezért is kell

na, ezért is kell jogosítvány a kerékpárhoz is!

8
diablo_rojo képe

Ahhoz hogy bringával

Ahhoz hogy bringával biztonságosan közlekedj, nem kell jogosítvány. Ha nem tudod kinek van elsőbbsége, megállsz, elengedsz mindenkit, aztán átmész. Biciklivel ez nem gond, nem fogsz senkit feltartani (legrosszabb esetben felkapod és felmész vele a járdára, ott vársz).

9
atomboy képe

A mogotted jovoket se,

A mogotted jovoket se, amikor ok tudjak, hogy elsobbseged van?

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

10
fixy67 képe

Normális körülmények

Normális körülmények közt max. a mögötted jövő többi biciklist tartod fel vele. Szerintem.
(ha bizonytalan vagyok, eleve nem megyek át a belső sávba)

11
diablo_rojo képe

A mögötted jövő

A mögötted jövő bringásokat esetleg, ha nem húzódsz félre. De engem inkább tartson fel valaki fél percre, mint hogy bizonytalanul menjen át előttem a kereszteződésen.

12
Lathor képe

Minek, az autósnak is volt

Minek, az autósnak is volt mégse tudta a jobbkéz-szabályt.
Tanítani, tanulni azt kellene.

13
Zsurmi képe

Nem kell jogosítvány a

Nem kell jogosítvány a kerékpározáshoz! Az az autó vezetéséhez kell.

A közlekedést kell oktatni! Ez nem új dolog, 1969-ben is tudták. Igazából Magyarország vállalta, de nem teljesíti.
http://www.unece.org/trans/conventn/crt1968e.pdf
ARTICLE 3
[...]
5 bis. Contracting Parties will take the necessary measures to ensure that road safety education be provided on a systematic and continuous basis, particularly in schools at all levels.

3. CIKKELY
[...]
5.1 A szerződő felek megteszik a szükséges lépéseket, hogy biztosítsák a közlekedésbiztonság oktatását, rendszeres és folyamatos módon, különösen az iskolai oktatás minden szintjén.

Egy állami feladatot nem lát el az oktatás, amit egyértelműen el kéne végeznie.

No meg nem kell(ett volna) sunyi szabályokkal és megoldásokkal bicikliseket kiszorítania közlekedésből. Akkor most nem lenne ennyi kezdő bringás.

-
Zsurmi

14
Törölt felhasználó képe

A jogosítvány megléte

A jogosítvány megléte legkevésbé sem egyenlő a megfelelő KRESZ ismerettel, sőt: sokan a jogosítvány megszerzése után feljogosítva érzik magukat a KRESZ önkényes értelmezésére. Sajnos előfordul, hogy a rendőr is rosszul tudja / nem tudja a KRESZ-t.
Szóval sohase fogadd el mások értelmezését addig, amig te utána nem néztél. A mindig aktuális KRESZ-t itt találod: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm , érdemes végigrágni, megtanulni, de mindig avval a tudattal közlekedj, hogy a többiek sem tudják (miért is tudnák?) jobban nálad!

15
Kisember képe

Kötelező KRESZ vizsgát 2

Kötelező KRESZ vizsgát 2 évente az autóvezetőknek!
:)
--------------------------
www.barzongorista.eu

16
fixy67 képe

Ez még smiley nélkül is

Ez még smiley nélkül is elmenne... :(
De valami tényleg kellene már bringás ügyben is, mert a pár évvel ezelőttihez képest iszonyat sokan lettek/lettünk, a szabálysértők aránya ezzel együtt a sokszorosára nőtt, ahogy elnézem.

17
makimajom képe

az ilyen T alakú

az ilyen T alakú kereszteknél mindig is gond volt ebből, aki egyenesen megy az gyakran azt hiszi hogy a bekanyarodóval szemben elsőbbsége van.

Megoldás lehetne egy macisajt, hiszen az x keresztekkel ellentétben itt "minden" irányból -azaz abból az egyből - érkezőnek elsőbbséget kell adnia.

18
fbobe képe

Nem egészen, mert a

Nem egészen, mert a szerinted macisajtosítandó irányból jövő járműnek akkor a szemből balra kanyarodónak is elsőbbséget kéne, hogy adjon, úgyhogy ez a megoldás még nem tökéletes.

--------
bringawiki.hu - Szerkeszd te is!

19
saabie képe

Nekem hirtelen ez az

Nekem hirtelen ez az oktatási módszer jutott eszembe :)

----
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. /Albert Einstein/

20
atomboy képe

Nekem is.

Nekem is. :)
http://www.youtube.com/watch?v=9_1RdgSQjd4

Ahogy nezem, masik szabalyt is sertett: elment a forgalmi okbol allo jarmu mellett.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

21
Cseya képe

Nekem meg ez:

22
saabie képe

"This video contains content

"This video contains content from Viacom, who has blocked it on copyright grounds"
:(
----
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. /Albert Einstein/