Folyt. köv. :)

Ide írhattok mindenféle szerelési kérdésekről. Hogyan lehet a leggyorsabban, legjobban, legszakszerűbben kijavítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. Ha valami nem sikerült és tanácsot kérnél azt is megteheted, remélem a szakértők válaszolni fognak.

Előzmények

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Nincsmáritttöbbé képe

Signup

Signup

2
bacskait képe

Me to.. :-D

Me to.. :-D

3
Stanci képe

HELP! Próbálom

HELP!
Próbálom megfogalmazni, hogy érthető legyen:
a hátsó kerekem elkezdett kotyogni. a porvédő gumiharangnál(jól írom?) látható módon 1-2 mm-es a "kimozdulás"
a minap belsőt cseréltem, lehetséges, hogy csak szarul raktam vissza a kereket és nem húztam meg eléggé, vagy ennyi volt...
este leveszem a kereket és megnézem, de ha addig van valakinek ötlete azt szívesen venném.
az agy egy deore lx, ha ez számít is valamit...

4
stp1 képe

kell asszem két méret

kell asszem két méret kónuszkulcsból aztán állítsd be vele a kónuszokat.
ha már ott vagy szét is szedheted kipucolni.

gyorszzáras keréknél a gyorszzár meghúzása adja meg a végső kónuszfeszességet, ezt kalkuláld bele.

lehet meg volt lazulva a kontraanya, aztán most hogy kivetted a kereket elmászott.

5
Nincsmáritttöbbé képe

Tisztítsd ki, zsírozd be

Tisztítsd ki, zsírozd be és állítsd újra a kónuszt / hátsó kerékcsapágyat.

http://www.youtube.com/watch?v=5hQXOmdHNXc

http://bicycletutor.com/overhaul-wheel-bearings/

6
Stanci képe

Uraim, míg mászkáltam

Uraim, míg mászkáltam erre-arra én is ilyesmire gondoltam. Köszönöm megnyugtató válaszaitokat, megyek és meggyógyítom.

Köszi a linkeket!

7
pkolozsi képe

hátsó agy csere

hátsó agy csere lenne.125mm a sarutávolság.
Shimano FH-RM30-7 ez ahogy nézem 130mm.lehet annyit tágítani egy acél vázon vagy maradjon a régi menetes agy.
köszönöm

8
Nincsmáritttöbbé képe

Keress egy rövidebb

Keress egy rövidebb tengelyt és vedd ki a baloldalon lévő hézagolót (az pont 5mm elvileg).

Vagy cseréld ki menetes tengelyre ha rövidebb gyorszárast nem találsz és magadnak sem akarsz tengelyt vágni.

Én a vázat hagynám, de 5mm-t elvileg elvisel, bár nem ajánlott (a kerekek középfutása elmászhat).

Jobb a vázhoz hézagolni az agyat és arra középre fűzni.

9
pkolozsi képe

Köszi http://techdocs.shiman

Köszi
http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponen...
a robbantott ábrán a 8-as számút?
és erre egy 7-es fogaskoszorú is rámenne?
egy FH-RM60-as agy és az ebike-n kapható gyári menetes szár is belemenne?
többet nem bombázlak
köszönöm

10
Nincsmáritttöbbé képe

Vagy a 7-es vagy a 8-as

Vagy a 7-es vagy a 8-as (attól függ, melyik 5mm). Gyorszáras tengelynél értelemszerűen a tengelyt cserélni kell rövidebbre / vágni belőle (hogy a papucson ne lógjon túl), míg menetesnél nincs gond.

Az ebike-os menetes szár nem jó rá (a legtöbb menetes szár 3/8" azaz 9,7mm-es, míg a gyorszár 10mm). Kivételt képez a Miche javítótengely (ez 10mm-es) ami ide tökéletes lenne (pajtában van 1790-ért, ne felejts el hozzá még két tengelyvég anyát venni, pl. ZöldPontban M10-es Shimano anya 150/db).

11
pkolozsi képe

köszi a pajta=pajtás

köszi
a pajta=pajtás biciklibolt?

12
Nincsmáritttöbbé képe

Igen, a Király utcában. Ez

Igen, a Király utcában.

Ez az M10-es tengely azért jó mert egy az egyben át tudod rakni a kónuszokat-porvédőket,stb.

Ha longus vagy zoggie vagy más (általában taiwani) menetes tengelyt veszel (vagy pl. miche monoliticből bontod) az 9,5mm lesz, még kónusz jár hozzá de a legfontosabbat, a porvédőket bukod (ami a shimanonál a komoly labirintus tömítés alapja).

Szóval nem olcsó, de megéri (nekem is van egy Tiagra agyam egy régi csúszópapucsos országútiban így ->a menetes anya miatt nem lehet kitépni a papucsból).

13
bacskait képe

Milyen láncot érdemes

Milyen láncot érdemes vennem az építés alatt levő SS-emre? Ugyanis fogalmam sincs, hogy melyik milyen minőséget, ár/érték arányt képvisel.
Hátul egy Shimano (SF-MX30 16F) racsni, elől pedig Shimano Exage hajtómű, amiről leveszem az 52-es kereket.
Ez pl. jó lenne?
http://ebike.hu/termekek/hajtas/lanc/6-7-8-seb/10247+shimano+cnug51+114t/

Szívesen fogadok minden tanácsot, ötletet.

Ugyanez a kérdésem vonatkozik a másik, oútira is, ahol 6-os sor van fenn.

14
Wadmalac képe

Talán félig-meddig ízlés

Talán félig-meddig ízlés kérdése, de nekem az a (bizonyítékokkal nem alátámasztható) tapasztalatom, hogy a SRAM láncok többet bírnak nyúlás nélkül a Shimanonál, és nem is drágábbak. A patentszemük meg nagy előny szerelésnél-tisztításnál.

Wad

15
Nincsmáritttöbbé képe

Erre az összeállításra

Erre az összeállításra (vékony fogas hátul) csakis a KMC 810 (dekoratív, direkt egysebire való vékony lánc).

Ha vastag kellene akkor meg KMC 710 a testvére.

Váltós láncot nem raknék rá fel.

16
bacskait képe

Köszönöm. A 810--hez van

Köszönöm.
A 810--hez van patentszem is?

A hatos sorra milyet rakjak szerinted?

17
Nincsmáritttöbbé képe

Igen, mind a 710-hez mind

Igen, mind a 710-hez mind 810-hez jár patentszem.

6-os sorra KMC Z30 vagy KMC Z50, jópár boltban olcsón beszerezhető (sok dobozban, pl. Kool chain, BikePositive KMC lánc van valójában). KMC z30-ast vettem már 400 ft-ért is, a Z50-es 600-1000 ft körül mozog.

Talán Sramc PC10 jöhet még szóba, de az drágább.

18
NyilasMisi képe

Sziasztok! Én is lánc

Sziasztok!
Én is lánc kategóriában kérdeznék. Van egy egysebességes bicikli, kb 10 éves, évente 100-200km-t fut. Felújítás alatt áll, mert a tulajdonosa kicsit lestrapálta és a láncot is cserélni kell. Van egy bontatlan 6 sebességes láncom, ha megrövidítem, jó lesz rá?

"Igaz magyarnak lenni akkora teher, hogy aki sokat viseli, megerősödik."
(Wass Albert)

19
Nincsmáritttöbbé képe

Ha a hátsó racsni fogazata

Ha a hátsó racsni fogazata és az első lánctányér is vékony (tolómérővel 2,3mm körül) akkor igen.

Bár érdemesebb egy megerősített 3/32"-es (vékony) láncot rárakni, ha már egysebi - a KMC 810-et nem véletlenül ajánlottam feljebb is (szép és bírja).

20
bacskait képe

Fogok készíteni egy

Fogok készíteni egy ilyesmi állványt:
http://www.instructables.com/id/DIY-Portable-Bike-Repair-Stand/

Ma reggel meg is vettem hozzá egy ilyen fajta szorítót:
http://www.instructables.com/id/How-to-make-a-Hanging-Bicycle-Bike-Repai...

Kinek milyen magasság a kényelmes szerelésnél? Ülve vagy állva?

21
monster képe

Én is csináltam saját

Én is csináltam saját szerelőállványt, de egy ilyen szorítótól félnék, hogy túlhúzom és megroppantja a vázcsövet. Nekem csak a gravitáció tartja egy vályúszerűségben, meg egy klipsz-szíj. Meg minden állvány drágának tűnt, végül a plafonról lóg lefele egy salgópolc-láb, arra van szerelve a tartó. Így magasságot lehet föl-le szabályozni, meg egy kicsit a dőlésszöget is. Azért női vázat kicsit macerás befogni.

A Conradban lehetett kapni relatíve olcsón állványt:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVFpUVkVaT1...

Én a legtöbb szerelőt állva láttam az állványa mellett. És aki ülni akar, szerezzen egy bárszéket.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

22
bacskait képe

Majd úgy alakítom ki a

Majd úgy alakítom ki a furatot, hogy ne tudja megszorítani nagyon erősen.

Bárszék meg jó ötlet. Van is egy használatlan itthon, ami elég stabil.

23
norbijúzer képe

nekem magasság: kb váll

nekem magasság: kb váll magasságban legyen a nyeregcsövet befogó része az állványnak (én [ilyeneken] dolgoztam - sajna megfizethetetlen, bőven hatszámjegyű ára van forintban)
és úgy volt kényelmes, hogy függőlegesen állt a nyeregcső, tehát a bringa "lejtett" előre felé.

szerelni inkább állva, mert rohangálni kell a sok különféle szerszám miatt illetve a bringa eleje/hátulja/túloldala körül.
de volt szék is, mert pl első féket állítgatni azon ülve volt kényelmes.
egy olyan szék praktikus, ami egy sima irodai forgószék volt, csak leszedtük a támláját (mert úgyis elromlott a dönthetős rugója)

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

24
trek8k képe

Én elég sokat kerestem

Én elég sokat kerestem befogót az állványomhoz, és végül elvetettem az
nyeregcsőbefogós verziót. Inkább egy 1000 forintos minisatuval fogatom
meg a felső csőre applikált pvc darabkát.

http://picasaweb.google.com/106365302359825407944/Allvany#55161185023933...

25
norbijúzer képe

a kép alapján nem tűnik

a kép alapján nem tűnik túl stabilnak, egy kisebb rángatás már kirántja a satuból, vagy pedig úgy be kell fogni, hogy összeroppan a váz :/

--
--
--

26
trek8k képe

A váz gyakorlatilag a satu

A váz gyakorlatilag a satu tengelyén fekszik, úgyhogy a satut csak annyira kell meghúzni, hogy ne billegjen előre / hátra a bicikli. Az állvány a kisebb rángatásaimat eddig teljesen jól bírta.

27
Zsabor képe

Edzőtársam végig szerette

Edzőtársam végig szerette volna bringázni a telet, de a lánckopásmérőmnek azt válaszolta, hogy "majd tavasszal".
Miután harmadszorra is elszakadt a lánca, beruházott egy újba. Ekkor szembesült vele, hogy nem csak fogaskoszorút, de 32 fogas lánctányért is kell vennie.
A tőlem megörökölt Shimano hajtóművet használja (ha jól emlékszem, Hollowtech II Deore).
Van tippetek, milyen lánctányér jó erre ésszerű áron?

28
dobermann képe

Nézd meg

Nézd meg itt:
http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/hajtomu...
van TRUVATIV az olcsóbb,de én az XT-t ajánlom.

Tradicio és Minőség! 1954-ota :D

29
Zsabor képe

Truvativ és Shimano sajnos

Truvativ és Shimano sajnos nem keresztkompatibilis, legalábbis a Shimano nem ül fel rendesen a Truvativ hajtóműre, fordítva nem tudom, mi történik.
Mindenesetre ezek már nagyon az "ésszerű" határán mozog (egy teljes lánctányér-szett árából akár új hajtóművet is vehet az ember, ha ügyes)
BikePositive lánctányérral van valakinek tapasztalata?

30
dobermann képe

Kompatibilitást most a

Kompatibilitást most a fúratkőr átmérőjénél néztem.
Amugy szinte minden esetben,használnod kell a reszelőt.Kivétel egyazon típus.XT-XT-vel stb.
A Truvatív az anyaga miatt jobb.
B+ 6061 aluminium.Az előbb említettek pedig 7000 szériából valók.
Valóban drágák a hajtóművekre a fogaskerekek.
Esetlegesen még hozzájövő csapágycserével együtt a komplett vétele megfontolandó.
szerk:
B+ viszont csinál 32-ben azzal a furatkörrel acélból is.Amenyiben nem számitanak a grammok,túrázni alkalmasabb.Reszelni viszont itt is kell.

31
Nuvanda képe

Egy egyszerű kérdés, a

Egy egyszerű kérdés, a következő három Sram láncból PC850 (3080Ft), PC870 (4200Ft), PC890(6490Ft) szerintetek melyik a legjobb ár/érték arányú? Beleszámítva azt is, hogy a megnyúlt lánc jobban koptatja a fogassort, lánctányérokat is.

Javasolhattok más láncot is, csak legyen patentszemes.

Legutóbb elkezdtem két láncot cserélgetni (1000km-ként), egy PC890-est és egy PC68-at (régi széria, elvileg a 890 lett helyette). A 890 kb 2500 után lett 0,75%-os és 3300-nál 1%-os, míg a 68 kb 3400-nál 0,75%-os. Az időjárást (esős napok számát) nem néztem, de kb 5 hetente lettek cserélve, így nagy különbség nem lehetett az időjárásban. A PC890-el nem vagyok nagyon megelégedve, keveset bírt az árához képest, míg a 68 szerintem jól teljesít.

32
Nincsmáritttöbbé képe

PC830, ár/érték arányban

PC830, ár/érték arányban tökjó és nem pusztul jobban mint a többi.

33
Nuvanda képe

Hát, ha te mondod,

Hát, ha te mondod, kipróbálom.

Érdemes cserélgetni kettőt?

34
Nincsmáritttöbbé képe

Igen. Veszel 3 láncot,

Igen. Veszel 3 láncot, mindegyiket lezúzód 0,75-ig majd utána mindegyiket 1,0-ig. HA jól csinálod akkor kb. ez a sor élettartama. 3 sor = 1 hajtómű.

Ebből kiszámolható, hogy kb. egy sor 3x2000-2500km-t bír és egy hajtómű ennek háromszorosát (20eKm körül).

Persze ezek durván variálódhatnak (kosz, félreváltás, stb.).

35
Nuvanda képe

Sorból is jó az olcsóbb

Sorból is jó az olcsóbb Sram (PG830)? Vagy mást, jobbat ajánlanál?
Akkor kipróbálom a 3 lánc cserélgetését, eddig azt hittem, elég kettőt cserélni.

36
Bundás képe

Sziasztok, van egy Bikefun

Sziasztok,

van egy Bikefun Trunk műhelypumpám, amin egy úgynevezett "Clever Valve" állítás nélküli illesztés található autó és Presta szelephez.

Ha más rendelkezik ilyennel, elmagyarázná nekem, hogy a francba fújjak fel vele Presta-s gumit? Még átalakítóval sem vagyok képes, de ugye elvileg nem is kellene hozzá...

37
-ogre- képe

kitekered a szelep tetején

kitekered a szelep tetején a cuccot, tökig rányomod a pumpát, és rákattintod a pumpafej leffentyűjét (a szeleppel párhuzamosan álljon).
ezzel a fejjel amúgy prestát sokkal jobban lehet fújni, mint autóst :)

38
Bundás képe

Így próbáltam, és csak

Így próbáltam, és csak annyit értem el, hogy egy kicsit szétb@sztam a pumpafej belsejében levő kis biszbaszt...

Megpróbálom majd mégegyszer...

39
-ogre- képe

na az érdekes. lehet, hogy

na az érdekes. lehet, hogy a fej gyári hibás...
nekem egy b+ pumpán van ilyen fej, mert az eredeti hamar megadta magát. aztán egy rövid ideig 100ft-os autósat használtam átalakítóval, az hamar tönkrement. ez nagyon jól bírja, ha rendesen felrakom, 10-10,5-re probléma nélkül tudok fújni, ha akarom.

40
Zsabor képe

Megjött a Truvativ

Megjött a Truvativ hajtóművemhez eredetileg adott középcsapágy utódja, amely remélhetőleg tartósabb és szervízelhetőbb lesz:
http://picasaweb.google.com/zsabor/KozepcsapagyProjekt#5561291473433769874
http://picasaweb.google.com/zsabor/KozepcsapagyProjekt#5561291475498108834

A Truvativ hajtómű beszerelésénél attól tartok nem készítették elő a vázat, talán ez is hozzájárult a csapágy gyors halálához. Tudtok ajánlani olyan helyet, ahol ezt megbízhatóan elvégzik? (mégiscsak gyaluval esnek neki a váznak, amit még ha kissé horpadt is, nem adok oda könnyű szívvel akárkinek egy ilyen műtétre)

A másik dolog, amit nem tudok, hogy mi lehet az "E-type bracket" - ettől függ, hogy a hajtásoldalon egy vagy két távtartó kell.

41
stp1 képe

monoblokk alá rögzíthető

monoblokk alá rögzíthető 2,5mm széles bármi (váltó vagy láncterelő).

68mm-es csapágyházhoz 1 balra, 2 jobbra.

73mm-eshez 1 jobbra.

68+2,5mm-es konzolhoz 1 balra, 1 jobbra.

73+2,5mm-es konzoloshoz nem kell távtartó.

minek kell előkészíteni a vázat? ha a menet ép, szerintem nem a középcsapágyház minimális síktól eltérése miatt lesz gond.

42
Zsabor képe

A leírások szerint azért

A leírások szerint azért kell előkészíteni a vázat, hogy a középcsapágynál a két perem párhuzamos legyen egymással, illetve szép négyszögletes, ugyanis ezt használja referenciapontként a két külső csapágy.
Amennyiben nem teljesen párhuzamosak, a csapágyak élete nagymértékben lerövidül a fokozott igénybevétel miatt.

43
rasotamas képe

Szia! Megtennéd, hogy ha

Szia!

Megtennéd, hogy ha találsz egy ilyen helyet ahol a csapágyházperem-párhuzamosítást nagyon jól elvégzik dobsz egy pm-et meg itt is leírod? Nekem Kellys magic cromo vázból kéne kiműteni a truvativ monoblokkot, csekkolni a menetet, párhuzamosra csiszolni, és akkor tenném be a Shimano integrált hajtóművemet. Köszönöm!

44
Zsabor képe

Én is abban reménykedtem,

Én is abban reménykedtem, hogy itt valaki, aki végeztetett már ilyet itthoni szervízben, ír, de egyelőre úgy tűnik, ez itthon majdnem ismeretlen művelet :(

45
stp1 képe

azt tudom, hogy a Zöld

azt tudom, hogy a Zöld Pontban tárcsafékszem megmunkáló van, az hasonló szerszám csak kisebb.
ebből kiindulva én odacsörögnék.

esetleg Probike, Ridebike récsei. ilyenek.

46
dobermann képe

NEM ismeretlen! Egyenlőre

NEM ismeretlen!
Egyenlőre várom vissza a kölcsönadott szerszámomat.
Ezért nem jelentkeztem.No meg most olvastam :)
Ahogyan én tudom az általad használt kerékpárok,magasabb kategóriát képeznek.
Ott pedig az első összeszerelésnél is,ez alapból megtörténik.
A csapágyházhoz(Truva-Shimano)szintén van spéci szerszámom.Teljesen felfekszik ezért nem gányolja össze a felületet.
Gondolod szívesen segítek.

47
Zsabor képe

Specalized Stumpjumper M4

Specalized Stumpjumper M4 (merev) vázról van szó. Majd megnézem-lefotózom, miután kiszedtem a régi középcsapágyat, hogy néz ki.
Mindenesetre köszi a felajánlott segítséget.

48
rasotamas képe

Na elvittem ma a Ridebike

Na elvittem ma a Ridebike Récseibe, ezresért kiszedték. Azt mondta a srác, hogy ez a "legyen párhuzamos" dolog túl van lihegve, amennyire kell, annyira egy jó minőségű váz biztos, hogy párhuzamos, de azt mondta ha kell ő megcsinálja nekem mert megtudja, de megmérte és az ő személyes tűréshatárán belülinek ítélte meg. Itthon betettem a hajtóművet, a hajtásoldalit majdnem végig be tudtam tekerni kézzel, de valamiért a másik oldalon már a menet legelejétől használnom kellett a szerszámot. Viszont nekem baromira nem pörög simán a cucc, lehet vennem kéne egy új csapágyat, nincs 5000 forint asszem mert nemhogy 8-at, de egyet sem fordul ha meglököm. Amúgy Ultegra 6603. Olyan kérdésem lenne, hogy lehet azzal kezdeni valamit, ha a támvillában csörög valami? Sajnos a nyeregcsőbe nem nyílik lyuk belőle, csak a csomagtartó-tartó lyuk van rajta.

49
stp1 képe

most akkor az új integrált

most akkor az új integrált hajtást tetted a régi truva helyére?

mert annak van a baloldalon egy kis műanyag csavaros kupakja amit lehet, hogy túlhúztál (0,75-1,0Nm a kellő nyomatéka). az produkálhat megszorulást.

plusz kicsit feszesebb alapból mint egy isis.

50
rasotamas képe

Shimano integrált hajtást

Shimano integrált hajtást tettem a truvativ hajtómű és a Shimano BB-UN40 helyére. Megnézem milyen ha picit lazítok rajta, de nem húztam meg nagyon, épp használtam az imbuszkulcsot az icetools tányérocskához, és köszi a tanácsot!

51
stp1 képe

én meg épp csak kézzel,

én meg épp csak kézzel, hogy az ujjamat a csillagba bedugva már nem tudjam visszatekerni. :D

52
rasotamas képe

Igazából az a csavar tök

Igazából az a csavar tök fölösleges, szerintem anélkül is tök stabil lenne. Lehetne szerszámot is tárolni benne XD. Oké, hallgatni fogok rád de nem ma! Az egész biciklit lusta vagyok összerakni, majd holnap.

53
Zsabor képe

Személyes tűréshatár?

Személyes tűréshatár? Érdekesen hangzik :) Lehet, hogy tényleg túlparázom a dolgot, de abból, hogy azt írják a középcsapágyhoz adott fecni méretű leírásban, hogy a menetek, illetve a külső felületek párhuzamossága kritikus a csapágyak élettartama szempontjából, arra gondoltam, tényleg fontos.
A szervíz helyében én is azt mondanám, hogy túl van lihegve a dolog, ha nem akarnék beruházni egy majdnem 200e forintos szerszámba :)

54
rasotamas képe

Pontosítok: Azt mondta,

Pontosítok: Azt mondta, hogy a legelső szériás Truvák tényleg érzékenyek voltak rá, de amúgy is szétesős volt. De az enyém shimano.

55
dobermann képe

Azért pontosítanék. Ez

Azért pontosítanék.
Ez részben igaz,de legtöbbször ezért nem fém az alátét(hézagoló)Pl:Truvatív Gigapipe SL (gumi)
Ami nagyon fontos az a két menetes furat egyközpontusága.Legyszerűsítve:közös legyen a forgástengely.
szerk:ez fentebbre szól,de valamiért ide rakta be.

56
Zsabor képe

There, I fixed it

57
bacskait képe

Tönkrementek az első

Tönkrementek az első váltóm véghelyzeteket állító csavarjai. Hol tudok venni ilyet? Úgy néztem, hogy MF4x12-es csavar kellene hozzá.
Tudtok valahol csavarboltot, ahol van? A Fabory-ban gyakorlatilag elhajtottak, hogy nincs nekik.

58
Gesa képe

Szögker

Szögker Kft
www.szogker.hu
Erzsébeten és Újpesten van boltjuk.

59
rasotamas képe

Én szimplán elhagytam mert

Én szimplán elhagytam mert nagyon kitekertem, bementem a Szigeti Kerékpárba (8ker német-józsef utca sarok) kértem 2-t, asszem nem akart pénzt elfogadni, vagy max 50-et kért.

60
felder87 képe

segítség! A kempingem

segítség!

A kempingem állandóan leveri a láncot!
A lánc feszessége lehet a probléma forrása?Vagy a lánckerekek kopottsága? Hogy állapíthatom meg, hogy kopott a lánckerék?

61
Nincsmáritttöbbé képe

Egy kempingen már tuti

Egy kempingen már tuti kopott a lánc és a fogas. Mivel ezek filléres tételek (KMC 410-es lánc jó rá 600ft-ért illetve a fogas is kb. ennyi) miért nem cseréled egyből?

62
felder87 képe

Köszi, hogy foglalkozol az

Köszi, hogy foglalkozol az ügyemmel! A lánc új. A fogaskerék kevésbé.kb két pedálfordulat kell neki, és ledobja. Szerinted cserés a hátsó fogas?

63
IPG képe

A lánc feszességét a

A lánc feszességét a kerék hátrább húzásával tudod beállítani, először próbáld meg ezt.
Onnan tudod, hogy elég feszes a láncod, hogy nincs holtjátéka úgy a hajtóműnek, hogy közben a kerék nem mozdul, azaz a láncnak nincs belógása.

64
felder87 képe

Köszi, megpróbálom jól

Köszi, megpróbálom jól hátratépni.

65
felder87 képe

Na, mission:acomplished, de

Na, mission:acomplished, de eléggé barátságtalan hangja van, jobban járok, ha veszek egy fogast hátra?

66
Nincsmáritttöbbé képe

Inkább úgy fogalmazunk,

Inkább úgy fogalmazunk, hogy nem járhatsz vele rosszul. Szóval megéri mindenképpen.

67
felder87 képe

Hát, köszönöm

Hát, köszönöm mindenkinek a segítséget. Asszem, várok egy kicsit, hátha megbarátkozik a fogas az új lánccal, de ha nem megy lecserélem!Köszi mégegyszer

68
bootes képe

Új lánc régi

Új lánc régi fogaskeréken? A kopott fogaskerék seperc alatt leamortizálja az új láncot. Együtt érdemes cserélni.

69
NyilasMisi képe

Nekem is van egy campingem,

Nekem is van egy campingem, amikor hozzám került akkor szintén hasonlóan viselkedett. A hátsó kerék hátrahúzásával megfeszítettem a láncot, azóta nincs vele gond. Lánckopásmérővel mérheted, nem látsz túl nagy kopottságot. Hihetetlen de ezek a bringák még 20-30 év után is gond nélkül üzemelnek.
(Wass Albert)

70
candy képe

Napokt! Gondoltam, hogy

Napokt!

Gondoltam, hogy felhasználom a 8x2-es
egyeneskormányos STI karjaimat.

Viszont a biciklin jelenleg hetes oútis SIS rendszer van, kazettás exage hátsóaggyal. Arra lehet applikálni nyolcas kazit? Vagy minimum kazettatest csere?

Illetve most szereztem ócsóba egy Sora váltót, ami már nyolcas, ha jól gondolom. Vajon érdemes lecserélni a régi hetes SIS-t, ha már úgyis megy a lánc?

Illetve jelneleg vázváltókarok vannak a biciklin és gondolom nem tesz jót a váltásteljesítménynek, ha teljesen házban fut a bovden, megakasztót mit meg hogyan érdemes?

Láncot fogsort mit lehet kapni jó árban? Az a kettő lenne új, meg persze bovdenek és házak.

Eladó használt országútik, több méretben, olcsón. Peugot, Bianchi, MBK, stb. Érdeklődj mél vagy PM.

71
Nincsmáritttöbbé képe

Kazettatest cserével mehet

Kazettatest cserével mehet rá nyolcas (picit át is kell hézagolni és középre centrírozni a kereket, de ez nem vészes), max. 2000 ezerből megvan (bikemagon is árult egy srác külön új, beállított testet).

A 8-as sora talán erősebb rugóban és pontosabb, mindenképpen cserélném.

Ha normális (teflonos) bowdenházat és köszörült (neadjisten teflonbevonatú) bowdent használsz akkor a súrlódás minimális, nagy törés ne legyen csak benne).

Legolcsóbb sor-lánc kombó erre a Shimano HG40 sor + Sram PC830 lánc, ami már jól megy. Ez 4500-ből ki tud jönni jobb helyeken (pl. Butik).

72
candy képe

Huhh, az nem kevés...akkor

Huhh, az nem kevés...akkor lehet, hogy marad az eladás, vagy maximum várakozom, hogy hátha egyszer lesz valami nyolcas szett olcsón. Vagy legalább hátsókerék.

Infókat azért köszi. Amúgy egyenes kormányra sima hetes pöcögtetős pod váltókar mi az, ami nem öl meg anyagilag? Microshift cuccok vannak itthon?

Eladó használt országútik, több méretben, olcsón. Peugot, Bianchi, MBK, stb. Érdeklődj mél vagy PM.

73
Nincsmáritttöbbé képe

Hogyha a fentieket sokallod

Hogyha a fentieket sokallod (a kazettatest persze elírás, csak 2000 nem 2000 ezer) akkor nem tudok olyan 7-es kart ajánlani ami jó országúti fékhez és viszi szépen a 2x7-es rendszert.

Még külön is drágák a cuccok, gyakorlatilag a 8-as olcsóbb.

74
candy képe

Külön csak váltókarra

Külön csak váltókarra gondoltam és csak simán hetesre, ne kelljen mindig lenyúlkálni. Fékkarnak meg van jókis STX-RC-m, úgyis ezer éve várom, hogy fölhasználjam : )

75
Nincsmáritttöbbé képe

Az a gond, hogy 2x8-ast nem

Az a gond, hogy 2x8-ast nem fogsz olcsón kapni, így marad a meghekkelt 3-as baloldalra.

76
candy képe

Igazából gyors váltásra

Igazából gyors váltásra elég, ha csak az egyik van kormányról vezérelve. Vagy az első tányérok, és akkor felmegy a fvkar 2-es fele, vagy a hátsó és akkor kell egy hetes pöcögtetős cucc. Mondjuk C verziónak még szóbajöhet valami olcsóbb, használt, 8-9-10-es kazettás agyas hátsókerék is.

77
rasotamas képe

Olyan kérdésem lenne, hogy

Olyan kérdésem lenne, hogy a Deore hosszúkanalas, vagy a Sora rövidkanalas hátsó váltó jobb-e? Ha a legnagyobb tányért a legnagyobb fogaskerékkel nem váltom keresztbe, akkor belül vagyok a 30-as kapacitásán a Sorának, de lehet, hogy valamivel jobb cucc a Deore.

78
candy képe

Kicsit más kategória a

Kicsit más kategória a kettő, általában elöl három tányérra hosszú kanál megy, kettőre rövid. Rugó szempontból elég jó a sora, nem fogja annyira verni a vázat, mint deore. Ha oúti, rövid kanál, ha monti, akkor meg hosszú : )

Mondjuk ha nem új, akkor kicsivel többért Deore LX-et lehet kapni. Sorának nem nagyon van alternatívája, legolcsóbb használt Ultegrák is irreális áron mennek.

79
rasotamas képe

Félreértettél :D Nem

Félreértettél :D Nem venni akarok, hanem ez a kettő van itthon. Monti váz, országúti tripla hajtómű, 11-21-e 9-es sor, lehet, hogy 11-19 lesz. Az SS váltók kapacitása 30 fog,tehát nálam (52-30)+(21-11)=32 Ha az 52-21et nem használom, mert melyik barom használja, akkor 30. Engem minőségileg érdekelt, hogy melyik jobb, mindkettő megfelelő. Max annyi, hogy a Sora még annyira új, hogy el tudom adni.

80
-ogre- képe

ha hátul 21, akkor simán

ha hátul 21, akkor simán lehet rövid kanalas. a 6400-es széria pl viszi a 32 fogat is :)
erről a kivonósdiról még nem hallottam, de 3as hajtással amúgy is irreleváns.

81
rasotamas képe

Mitől lenne irreleváns?

Mitől lenne irreleváns? Megnézed melyik 2 állásban vesz föl maximális/minimális mennyiségű láncot maga a lánctányér és a lánckerék. Ezesetben az 52/21 és a 30/11. A kettő között 32 fog a különbség, tehát olyan váltó kell ami ennyi láncot a rugózása során a saját hosszával képes felvenni/kifeszíteni vagy hogy mondjam. Hogy ez hány tányér, vagy hány fog hátul, na az irreleváns. Jó persze egy outi váltó nem kezeli a megarange sort, de amúgy így van. Szerintem is oké a SS, de lehet, hogy maga a Deore jobb minőségű.

82
-ogre- képe

nem váltasz keresztbe.

nem váltasz keresztbe. ezért gondolom irrelevánsnak. ha 52-42-30 tányérjaid vannak, akkor elvileg 42-vel kell tudnod vinni mind a 8 fokozatot (vagy ahány van), a naggyal és a kicsivel meg amúgy sem váltasz végig a soron, mert vagy az átdobót fogod elnyírni, vagy a láncot, netán mindkettőt. az igaz, hogy beállításnál ki kell próbálni a két szélső értéket, hogy úgy is működjön a rendszer, de normális ember nem fogja így használni.

83
rasotamas képe

39-es a középső, és nem

39-es a középső, és nem tudom végigváltani. Azért nem, mert 39/11-ben a lánc széle hozzáér az 52-es tányérhoz. Szóval 30-ason az 5 alacsony, 39-esen a 7 alacsony sebesség használható csak. Ennek lehet még olyan oka is, hogy 9es a lánc, 10es a hajtómű. De a sor is 9-es, szóval nem tudom, lehet vennem kéne egy 10es láncot.
-itt- is azt írják, hogy 30ason a 3 leggyorsabb, 39-esen a 2 leggyorsabb fokozat nem ajánlott.

84
Nincsmáritttöbbé képe

A láncvonal stimmel

A láncvonal stimmel pontosan (nem az ajánlott monoblokkra gondolok, hanem utólag ellenőrizve)?

85
rasotamas képe

Úyg érted, hogy

Úyg érted, hogy középső-középsőre váltva egyenes-e a lánc? Mindjárt csekkolom, amúgy annyira nem hinném.

86
rasotamas képe

Mint a nyíl, csak annyira

Mint a nyíl, csak annyira egyenes.

87
Nincsmáritttöbbé képe

A láncon nem látszik

A láncon nem látszik annyira, mérd ki rendesen (tolómérővel) illetve a láncot leszedve látszik egy szemmel belenézve, hogy síkban van-e (nemcsak síkbeli eltérés lehet, ha a váz csavarodott akkor a párhuzamosság is ugrik).

88
rasotamas képe

Nem hinném, hogy fél

Nem hinném, hogy fél milliméter annyira számítana. De te persze jobban tudod, szóval mit és hogyan kéne mérni?

89
Nincsmáritttöbbé képe

Itt találsz angol

Itt találsz angol segédletet hozzá:

http://www.sheldonbrown.com/chainline.html

90
rasotamas képe

Sajnos tolómérő híján

Sajnos tolómérő híján mérőszalaggal próbálkoztam, elől 48, hátul 45 mm lett, de utánaszámoltam kicsit:
OLD/2-fogassor fele=67,5-18,17=49,33, ez a maximum, plusz még a saru és a legkisebb fogaskerék távolsága 9 seb esetén, szóval lehetetlen az mtb 50.

91
rasotamas képe

Világosban újramértem,

Világosban újramértem, mindkettő 45 milliméter, szóval tényleg jó a láncvonal. Akkor nem értem egy 50 millis mtb hajtóművel milyen lenne.

92
rasotamas képe

Különös problémával

Különös problémával találtam magam szembe. A nyeregcsövön is van kulacsfelfogató szem, kidudorodik, és ha alatta fogatom meg az alsó bilincses váltót akkor túl alacsonyan van, ha pont rajta, akkor meg túl magasan. Mit tudok ilyenkor tenni? Reszeljek ki a váltótartó bilincsből felső ívéből? Vagy vegyek felső bilincsest? Bringabutikban van most deore féláron. És honnan tudom, hogy az nem ütközik-e bele pont a felső kulacstartó szembe? Hány centivel van feljebb a felső bilincs az alsónál ugyanannál a váltónál? Mert ha ugyanannyival mint a kulacstartó szem akkor szívás.

93
Nincsmáritttöbbé képe

Szerintem megengedik, hogy

Szerintem megengedik, hogy rápróbáld az új váltót a vázra.

Egyébként ilyen akkor szokott előfordulni, ha más hajtást kap a váz (pl. 42-32-22 montiról 48-38-28 trekkinget és a váltó is feljebb kerül).

Én anno egy ilyennél lereszeltem a szemet finomat, javítófestékkel elfedtem és úgy ment rá a váltó (csak félig lógott rá).

Ha teljesen elfedné, lehet hogy egy csavat is integrálnék bele fixen (fejet levágva, a maradékot szintbe reszelve).

94
rasotamas képe

Pontosan erről van szó, de

Pontosan erről van szó, de inkább a 2-3ezer forintos alivio váltót reszelném mint a cromo vázat, úgyhogy az lesz. Annyira nincs most kedvem 4ezret sem kiadni egy Deore váltóra még ha féláron is van. Max ha nem sikerül megcsinálni. Most teljesen elfedi, de túl magasan van. Legalább 8-12 milli van a nagytányér és a váltó pereme között, szerintem ezért nem vált rendesen.

95
rasotamas képe

Na végülis mégis jó volt

Na végülis mégis jó volt alatta, csak először nem mertem nagyon közel tenni a lánckerékhez. Szóval minimális kompromisszummal teljességgel beállítható egy olcsó Alivio váltó egy integrált Ultegra tripla hajtóműhöz. A kis kompromisszum pedig az lenne, hogy nagy tányérról közepesre kettőt le egyet fel kell váltani, de ha leköszörülnék a keret aljának az elülső ívéből - ezáltal még lejjebb tehetném a váltót - szerintem ez sem kéne.

Szerk.: Lehet ennek az oka, hogy 9-es a lánc és 8-as az első váltó? Gondolom valamivel szélesebb a kerete, mint egy 9-esnek, tehát többet kell mozognia, hogy abból a pozícióból, ami feltolta a nagyra olyanba mozogjon, mint ami leviszi a középsőre.

Szerk 2.: Újabb szépséghiba, kicsire csak nagyról hajlandó "lendületből" lemenni.

96
Nincsmáritttöbbé képe

Az Alivio max. 48 fogra van,

Az Alivio max. 48 fogra van, az Ultegrádhoz hármas országúti első váltó kellene, nem a 8-9 seb. miatt nem kompatibilis.

97
rasotamas képe

Tisztában vagyok vele, hogy

Tisztában vagyok vele, hogy nem erre van kitalálva, de ilyenem van. Még ha be is ruháznék egy outi tripla váltóra, váltókarom nincs hozzá. Még ha be is ruháznék egy outi egyeneskormányos tripla váltóba, alulhúzósak, a vázam meg felülhúzós. Ha létezne egyeneskormányos felül (is) húzós outi tripla hajtómű max 6-7 ezerért akkor egyrészt vennék egyet, másrészt a világon rengeteg ember problémája megoldódna. Ha meg végre olyan váltókat árulnának, aminek a kábelhúzása is azonos, meg mind alul/felül húzós lenne országútira, trekkingre meg montira is, akkor az ilyen és ehhez hasonló fórumok forgalma a felére csökkenne :) Vagy kitalálhatnák már a cserélhető terelőkeretet is... Az a baj, hogy normális embereknek nincsenek ilyen gondjai, csak nekem, ezáltal nem ez a mainstream igény.
Szóval vagy próbálkozok még, vagy megszokom, hogy így működik, vagy leköszörülök belőle. Csak azt nem tudom, hogy mindkét oldalból kell-e, vagy csak a külsőből?

98
Sceptico képe

Technikai kérdés: mennyire

Technikai kérdés:
mennyire szabad a váltó láncfeszítőjének előre feszülnie?
A kérdés azért merült fel, mert a bringám felújításának részeként kapott egy új láncot. Mivel a nagytányérok acélból vannak, a hátsó koszorú pedig szinte nincs megkopva, így arra gondoltam, hogy a kicsit megnyúlt és nagyon öreg láncot most még le tudom cserélni. Kapott is egy HG-50-es láncot, de az egy szempárral (kb 4 cm) rövidebb, mint az eredeti Thun (milyen márka ez?) lánc volt. Simán felment, és fel is vesz minden fokozatot (nem, nem is ugrik hálistennek), de a láncfeszítő természetesen előrébb jött, az általam legtöbbet használt fokozatban (elöl nagytányér, hátul a hatos koszorúból a harmadik legkisebb) gyakorlatilag függőleges. Érzésre jobb , mint a régi hosszabb lánc, de nem szeretném, ha meggyilkolná a váltót (Shimano 600-as).
Itt egy kép a fent leírt állásról:

http://4.bp.blogspot.com/_aJ7LKsRK0vk/TTBpzEYVYdI/AAAAAAAAAe0/TmKXPaWihp...

Szerintetek szerezzek még egy szempárt a láncba, vagy elég, ha a pörgősebb fokozatokat a láncot kevésbé terhelő elöl kistányér megoldással hozom össze? Egyáltalán, van a láncfeszítőknek valamilyen fogaskombinációra sztenderdizált állásszöge?

---
„Lehet, hogy nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig védelmezni fogom a jogodat, hogy elmondhasd.” /Voltaire után szabadon/

99
rasotamas képe

Nem akarok hülyeséget

Nem akarok hülyeséget mondani, de én sokkal előrenyúltabb állapotban is használtam már és semmi baj nem volt vele. Elméletileg ha elől a legnagyobbon van, hátul meg a legnagyobb használt fogaskeréken, akkor kell függőlegesen állnia, de ha pár szemmel rövidebb nem számít sokat. pár centi már esetleg igen, mindenesetre egy lánc 116 szem szokott lenni gyárilag, úgyhogy nem tudom, neked hogy rövid.

100
Sceptico képe

:) Úgy, hogy ez 115 szem. A

:) Úgy, hogy ez 115 szem. A poén az benne, hogy a csomagolásán is ez van. (Már hogy 115 szemes.) Pedig Shimano HG-50.

Pontosítok: 114 szemes... Mindenhogy kevés lesz ez. Szerintetek szervizben kaphatok én új, bontott láncdarabot?

---
„Lehet, hogy nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig védelmezni fogom a jogodat, hogy elmondhasd.” /Voltaire után szabadon/

101
blajo képe

Sheldon Brown szepen leir

Sheldon Brown szepen leir egy modszert:
http://sheldonbrown.com/derailer-adjustment.html#chain

Roviden: mindket valtot kihagyva rateszed a lancot elol-hatul a legnagyobb fogaskerekekre, megnezed a lehetseges legrovidebb lanchosszat (teljes szemmel vegzodve), majd ehhez hozzaadsz egy teljes szemet.

102
Sceptico képe

Lánc kérdés part II: nem

Lánc kérdés part II:
nem hagyott nyugodni a rövidnek tűnő lánc, ezért megtoldottam a hiányzó egy szemmel. Ami bugos lehet kicsit: mivel HG-50-es láncdarabot Győr-szerte nem tudtam szerezni, egy HG-53-as láncpárt tettem be. Ha jó mértem, akkor ez néhány tized milliméterrel keskenyebb. A lánc szépen felmegy elöl-hátul, nem akad sehol, egyáltalán nem érzékelni, hogy a 115. szem más. Okozhat ez esetleg gondot?
---

103
Nincsmáritttöbbé képe

Igen.

Igen.

104
Sceptico képe

Kösz. :) --- „Lehet, hogy

Kösz. :)
---

105
Sceptico képe

Bevallom őszintén, azért

Bevallom őszintén, azért kicsit reménykedtem benne, hogy komor igenedet egy kicsit bővebben kifejted, de ha nem, rá kell kérdezzek: milyen bajt okozhat egyetlen eltérő láncszem, ha egyébként teljesen jól együttműködik a rendszer többi elemével?
---

106
Nincsmáritttöbbé képe

Egyrészt nem biztos, hogy

Egyrészt nem biztos, hogy azonosan kopott (azaz a görgőknél tágult forgáspontokkal rendelkezik) mint amelyik láncba berakod (új láncnál ilyen persze nincs, de pl. később áttétel váltás miatt megtoldott egysebi láncnál a feszesség ingadozott nempicit).

Másrészt ha a láncszem szélessége eltér az is okozhat problémát: ugyebár a külső szélesség itt fix lesz (3/32"), max. a felületi alak változhat, de ez gondot ritkán okoz. Inkább a belső szélesség a fontos (ez különbözteti meg a 6-7 láncokat a 8 sebisektől).

Itt ha akár pici eltérés is van, vagy szorulni fog a láncszem (ami kihúzás után azt eredményezi, hogy a csapok alig nyúlnak túl a külső plate-en) vagy túl laza lesz a szem (a belső rész lötyög a külsőben).

Mindkét esetben a szem elpattanhat indulásnál de inkább keresztbe váltásnál (az is elég ha rossz helyen van és épp felváltasz nagytányérre).

Előbbi esetben azért mert a csap alig tartja, míg lötyögésnél gyakorlatilag egy erőkar keletkezik ami lepattintja a külső plate-et.

Remélhetőleg a két Shimano lánc nem tér el ennyire de ez majd akkor látszik, ha fárad el a rendszer (élettartam végén). Én tuti nem vacakolnék ilyenekkel, mégha nagy az esélye, hogy semmi problémát nem okoz.

107
Sceptico képe

Köszönöm. Igazából

Köszönöm. Igazából kényszermegoldás, amit csináltam. A lánc és a pótlás is új, de a HG-50-es, amit vettem, csak 114 szemes, és égen-földön nem kaptam hozzá egy láncszemnyi pótlást, ezért került bele az 58-as. A bepótolt darab két belső láncszem között egy külsö, így a tartó csapok az eredeti lánc csapjai, tehát semmiképp nem rövidek. Ezzel együtt nem adtam fel a keresést, ha találok, lecserélem. Megjegyzem, eszembe nem jutott, hogy ennyire nagy gond egy általánosan használt láncba pótlást találni. (Vagy csak nagyon szezonon kívül vagyunk?)
---

108
Madzag képe

A téli outimat szeretném

A téli outimat szeretném átalakítani agyváltósra. Nekem a 3 sebesség úgy gondolom elég lenne. 2 kérdésem van.
1. Görgős fékkel szerelve (még nem volt nekem ilyen) a kerékkivétel menyire nehezedik meg? Képeket nézve a bovden miatt nem biztos, hogy csak úgy ki lehet venni. Defektnél ez azért fontos és azért előfordul.
2. Motobecane bringám van (tudom, most mindenki fogja a fejét). Az egysebis hajtóműhöz másik monoblokk kell. Az általános vélemény az, hogy felejtsem el, mert nem lehet hozzá kapni. Volt már aki azt mondta, hogy be lehet szerezni francia menetes cuccokat is, csak nehéz. Esetleg ezzel kapcsolatban valakinek van tapasztalata? Ha igen, hol érdemes próbálkozni?

109
.Zs. képe

http://www.sheldonbrown.com/h

http://www.sheldonbrown.com/harris/french-cranks.html

PUCH, kockás ing, felhajtott gallér, Bagaboo.

110
Nincsmáritttöbbé képe

A tengelyt ki tudod

A tengelyt ki tudod cserélni, ha nem monoblokkot akarsz (értelemszerűen csak a csészék franciák).

Nem hiszem, hogy van 3 seb. és görgőfékes agy (vagy modernebb többsebis lesz vagy nem görgős). Itt a tengelytáv is számít (újabb agyak: 130-135mm, régi meg minden lehet 115-től 130-ig).

111
Madzag képe

Ez 3 sebességes és

113
Nincsmáritttöbbé képe

Wow, és tényleg :-)

Wow, és tényleg :-)

114
elfroland képe

A kerékkivétel annyival

A kerékkivétel annyival nehezedik hogy elöl:
Ki kell akasztani a keréknél a fékbowdent. Pár pillanat, nem nagy kunszt.
Hátul ugyanez plusz még egy csavart ki kell csavarni ami a féket tartja (hasonlóan a kontráshoz). Ha agyváltó is van akkor annak a bowdenjét is ki kéne akasztani, de a belső csere megoldható e nélkül is.
Összességében ezek plusz 1-2 percet jelentenek defektjavításnál.

115
Zsurmi képe

A kivétel első lépésre a

A kivétel első lépésre a bovden kiakasztása, ez a legtrükkösebb. Utána csak ki kell húzni a konzolból az első kereket. A hátsónál, vagy ha az első is bilincses, akkor azt kell kicsavarni (anya+apa)

A visszarakás annyiban bonyolultabb, hogy be kell célozni a konzolt, ill. bilincset rögzíteni. Utána jön a fék visszaakasztása.

Plusz az agyváltó bowdenjének ki és beakasztása. Amúgy az én 8-as agyváltómnak vezérlőtárcsája van, amin 3 piros pontot plusz két sárgát kell egy sorba hozni.

Az első görgős fék konzolos (a villára hegesztve), nincs rajta furat, a fent linkelt 3 sebi+görgős gépnél van bilincses megoldás elől is. A hátsón valószínűleg kontrabilinccsel van megoldva..

Én vettem egy alapméretes trekking kereket (fékkonzollal) előre, nem buheráltam. Hátul a vázátalakítás miatt forrasztott megoldás lett.

Nekem javasolták a defektvédős külsőt (schwalbe féle kék radírgumival), de minimum egy kevlárszövetes.
-
Zsurmi

116
bacskait képe

Régi alumínium pedált

Régi alumínium pedált hogyan lehetne szebbé tenni. polírozni? Ha igen, akkor hogyan?

117
Nincsmáritttöbbé képe

Pl. nagyon finom

Pl. nagyon finom acélgyapottal és sok türelemmel.

118
Madzag képe

Vagy rongykorong +

Vagy rongykorong + polírpaszta. Az kiszed minden karcot, persze kell hozzá még egy polírgép is. Vannak csiszolóműhelyek is.

119
rasotamas képe

Aluval nem próbáltam, de

Aluval nem próbáltam, de sok krómozott és matt fémfelületet rozsdamentesítettem illetve szépítettem meg olaj+nagyon finom fém mosogatószivacs kombóval.

120
blajo képe

Olvastam mar par embertol,

Olvastam mar par embertol, hogy avid sd5-os feket hasznal. Ez a fek nem a vazon levo felfogatason, hanem a sajat csapagyain surlodik.
Jartatok mar ugy, hogy a sotol meg a kosztol ugy beallt a csapagy, hogy csak nagy erovel lehet mozgatni?

A kovetkezo megoldast probaltam ki ra: wd-40-el kitisztitottam a csapagyat a reseken keresztul, majd szaradas utan nyomtam bele TF-2-es lanc sprayt. Most jonak tunik.

Szerintetek jo otlet volt, vagy van valami jobban bevalt modszeretek is?

Koszi.

121
rasotamas képe

Ez az, hogy MOST jónak

Ez az, hogy MOST jónak tűnik, de ha a sejtésem igaz, akkor az olaj max pár hétig tart, ennél tartósabb eredményhez zsír kéne, én a váltókarral jártam így, pár hetente újra fújni kell bele TF2-t, de jól működik. Persze ha a csapágyakBÓL nem szedte ki a zsírt a WD40 mákod van, akkor csak felületi kenést kapott az olajtól. Persze vannak itt nálam okosabbak akik majd megmondják neked a frankót, de nem biztos hogy jó ötlet volt a wd-40.

122
candy képe

Kisebb alkatrészek

Kisebb alkatrészek szenvedős kenésére jó kis lenni az injekciós fecskendőbe felszívott lítiumos zsír is, főleg, ha kicsit fel van melegítve. Ráadásul tűt is lehet rátenni és akkor szinte mindenbe bele lehet nőgyógyászkodni. Én például agyak újrazsírzásához használom és nagy megelégedésemre szolgál.

123
Nincsmáritttöbbé képe

Az SD5-re annyi igaz, hogy

Az SD5-re annyi igaz, hogy nem a váz fékszemén forog (ahogyan pl. a Shimano Altus / Alivio sem, pont ezért ér meg 1500-ért), de nem csapágyas (golyóscsapágy csak a nagyon komoly fékekben van, felső avid és xtr).

Mint ezerszer előttem leírták és én is hangoztatom: a tuti tényleg a zsír, mivel ott marad, víztaszító, stb.

Az SD5-met megnézem, de pl. a Shimano-k simán szétszedhetőek (lehúzható a perselyről a kar) és utánazsírozható.

HA MEG NEM (és itt a komment lényege): még mindig az egyik legjobb dolognak tartom a Motip (vagy Motif) motor-lánc kenő spray-jét. Bár igazából a többi motorláncos cucc is hasonló. Lényeg, hogy amikor kifújod akkor folyik és habzik (ezzel bejut mindenhová) és pár másodperc múlva SZILÁRD zsírrá alakul át.

Ez nem csak a láncra fasza (hisz a láncot belül kell kenni és ami könnyen bejut az általában könnyen ki is jön, pl. TF2) hanem mindenféle olyan helyre, ahol zsír kellene de nehéz bejuttatni (én többek között a bowdeneket, a váltók forgáspontjait és a küllőmeneteket fűzés előtt ezzel kezelem).

Az SD5 forgórészébe befújni ez a tökéletes megoldás. Ezen felül gyakorlatilag 3 vegyszert használok: WD40 (tisztítás, vízmentesítés mosás után), Brigéciol (lánc és sor mosása, zsírtalanítása), Mol LZS2EP (vízálló lithiumos csapágyzsír, menetekre is). Egy-két nagyon spéci igényen túl szerintem egy hobbiszerelőnek elég ennyi.

Ami megbukott nálam: TF2 (túl híg, szinte hetente újra kellett kennem a láncot, bár úgy tökjó), Evipass (rozsdaoldó, túl agresszív), HanssG és egyéb zsírok (általában túlárazottan ugyanazt nyújtják mint a MOL), féktisztító spray-k (túl agresszívek szintén, bár fékfelületre a wd40-nél jobb mert nem csúszik utána).

Jah és persze teszkó gazdaságos hajlakk a markolat rögzítésére :-)

124
blajo képe

En is szeretek mindent

En is szeretek mindent szetszedni, de az sd5-nel nem talaltam a modszert... A motoros lanc sprayt kiprobalom, talan meg van valahol elfekvoben.

125
Nincsmáritttöbbé képe

Ha nem lenne akkor ezeket

Ha nem lenne akkor ezeket keresd (az elsőt használom, teszkóban néha még olcsóbb is):

http://bolthely.hu/generalspeed/fokat/498b37649b2d2_Lanckeno_spray

126
Gesa képe

Akkor a monitorom nem

Akkor a monitorom nem alkalmas kenésre? :) (HannsG)

128
candy képe

Inkább újba írom, nem

Inkább újba írom, nem folytatom az előző thread-emet:
Váltókartartó-szemes vázra bovden megakasztásához mit javasoltok? Egyenes kormány és arra való fékváltó menne majd rá és nem szeretném teljesen burkolni a váltóbovdent. Asszem van még valahol sachs-huret-es, csepel maratonos bovdenvezetőm, az vajon jó megoldás, vagy lehet kapni emberi áron valami bilincses-civilizált cuccot is?

Amúgy lett diszkontáron egy nyolcas Dura-ace kazettám, meg hozzá rotor, szóval nyolcas rendszer lesz. Ez igazából nem releváns, csak szerettem volna kifejezni az örömöm : )

És még egy kérdés így hirtelen:
HG-s láncok mikortól ,,narrow"-k? Nyolcasnál már bejött, vagy csak kilenctől? Nyolcas rendszer kilences lánccal már gáz? Országúti úri lánc amúgy, legalábbis még nem rozsdás, ami Shimano-nál már a felsőkategória jele.

129
Wadmalac képe

"Váltókartartó-szemes

"Váltókartartó-szemes vázra bovden megakasztásához mit javasoltok? Egyenes kormány és arra való fékváltó menne majd rá és nem szeretném teljesen burkolni a váltóbovdent."
Rendelhető állítócsavaros bolha erre a célra, az oúti fékváltókarhoz ugyanez kell. Az utángyártottból rendeltem épp most, 1000,- Ft-ért fogják hozni.
http://ebike.hu/images/products/125b4b71695a53a50583a4b25c7238a2f122f0b4...

Wad

130
candy képe

Kellemes cucc. Nem lesz

Kellemes cucc. Nem lesz véletlen ilyen nálad eladóbe ennyiért? : )

131
Wadmalac képe

Tudnék pluszba rendelni

Tudnék pluszba rendelni egyet, de sztem mire akár postán, akár érteutazással eljutna hozzád (Esztergom mellett lakok), drágább lesz, mintha bemennél egy jobb bicóboltba és polcról adnak 1et.
A Hunyadi Kerékvár nem betegesen mtb-orientált, náluk tutira van.

Wad

132
candy képe

Most néztem Ridebike

Most néztem Ridebike honlapot, ott is van. Persze a Karbantartás menüpont alatt, nem pedig a Vázalkatrész-ben. És három kilóval drágább, mint ebike-on. Amiben az az érdekes, hogy a két bolt ugyan az.

133
rasotamas képe

Na nekem olyan kéne ami

Na nekem olyan kéne ami alsócsöves váltótartó nélkül is működik :D Gyanítom az hegesztéses téma. Vagy bowdenház végig az alsócsövön műanyag szorítóval, és valahogy a középcsapágy körül megoldani.

134
Zsabor képe

Ma volt alkalmam először

Ma volt alkalmam először igazán kipróbálni a bringát az újonnan beszerelt középrésszel.
Kicsit tegnap is recsegett, ma mire felértem a hegytetőre, már egész komolyan - a pattanásokat a vázon is hallottam.
Aztán megittam egy sört, elszívtam egy cigit, és mikor újra útnak indultam, azt vettem észre, hogy elmúlt.
Érdemes szétszednem - újra összeraknom, hátha meggyógyul tőle? Esetleg valami mással próbálkoznom?

135
csaadaam képe

Hali! Most, hogy kicsit jobb

Hali!

Most, hogy kicsit jobb lett az idő, előszedtem a bringát és gondoltam kitakarítom-beállítom a fékeket. Sachs Orbit agyak (KTM Noblesse), korábban azt tanácsoltátok, hogy kitakarítás és beállítás után nem fog nyikorogni, és nagyon fog fogni.

Hát ez nem teljesen lett így. Bár nem volt kéznél csak egy rongy, így a takarítás része max a fékpor kiszedése volt. Hogyan kell rendesen kitakarítani egy dobféket?

Próbáltam beállítani, de valahogy nem megy. Ha úgy állítom be, hogy ne is érjen a fékfelülethez a betét (ne fogja egyáltalán), akkor tövig lehet húzni a fékkart, nem elég. Ha viszont úgy állítom be, hogy a fékkaron picit húzva már ellenálljon, akkor meg folyamatosan fékez egy kicsit.

Hol rontottam el? Szemre szinte újak a betétek (bár nemtom gyárilag milyen vastag a ferodolréteg rajta, mivel teljesen szimmetrikus volt, gondolom nem sokat kopott (nem görgős, így ugye a fékkulcsnál ér hamarabb a felülethez a pofa, és nem fog rogtön az egész betét)).

Remélem következő hétvégén is kegyes lesz az időjárás és lehet megint csapatni :)

136
Nincsmáritttöbbé képe

Így távolról elég nehéz

Így távolról elég nehéz bármit is mondani, de nem lehet, hogy a fékkarod húzása nem kompatibilis a dobfék húzásával (persze csak ha nem a gyári kart használod)?

137
csaadaam képe

minden gyári a bringán.

minden gyári a bringán. esetleg a csengő nem :)

138
Wadmalac képe

Ha a fékkulcs betétet

Ha a fékkulcs betétet mozgató része elkopott, kevesebbet mozgat és kb. ilyen lesz az eredmén, mint amit leírsz. Meg kell nézni, nincs-e a fékkulcs a mozgatott részbe berágódva.
Ezt a típust nem tartottam még kézben, van olyan amin a fékkulcson a bowden húzókarját ricnisen odébb lehet rakni. Alaphelyzetben az erőkarnak kicsivel merőleges alatt kell állnia a bowdenhez, ha ez a szög nem OK, elmászik az erő meg a bowdenmozgás hossza is és a leírt gondot hozza.

Wad

139
csaadaam képe

Megnézem majd, köszi.

140
Wadmalac képe

Ki kéne kapni a kulcsot

Ki kéne kapni a kulcsot hogy látsszon a gebax. A szög jó, valszleg a kulcs kopása vagy az ellendarabé a hunyó.

Wad

141
csaadaam képe

És hol lehet kapni

És hol lehet kapni kulcsot/ellendarabot? Nem nagyon találok a neten egyáltalán bármit is erről a fékről. Bár lehet, hogy osztrákiában kéne nézelődnöm, végülis ktm...

142
csaadaam képe

na úgy látom, hogy nem

na úgy látom, hogy nem lehet a fékkulcsot kivenni sem, csak a betéteket. egyben lehet kapni betéteket rugóval:

• http://www.acelo-shop.com/bremsen_trommelbr_00_1691_306_000.html
  • kicsit komoly, hogy €15 a betétpár, €25 a komplett fék :/

egyébként majdnem teljesen ilyen, gondolom ez az utódja:

• http://www.acelo-shop.com/bremsen_trommelbr_65_1673_103_700.html
  • Sachs VT 3000 vagy 4000, 5000

143
    csaadaam képe

áthelyeztem mert eltűnt a

áthelyeztem mert eltűnt a süllyesztőben :)

144
    csaadaam képe

újabb hszbe írom, mert

újabb hszbe írom, mert kicsit más: "lett" egy ütődés a hátsó felniben. Legutóbb még amikor elraktam, nem emlékszem, hogy lett volna, amikor vettem a bringát (az sem rég volt), akkor még tuti hibátlan volt. Most ellenben egy olyan hupli van a hátsó felniben, hogy rendesen megijedtem amikor megláttam. Hogyan kerülhetett bele? Lehet attól, hogy a felnit szoktam a bringatárolóhoz rögzíteni? Meg tudtam esetleg annyira húzni az u-lakattal oldalra, hogy így eldeformálódjon? Kétlem. Kátyú?

145
    Nincsmáritttöbbé képe

Állványban megpörgetve

Állványban megpörgetve és végigpengetve (így hallható a feszesség illetve annak variálódása) tudnék mondani valami de így távolról nem - egyszerűen túl sok dolog lehet (rossz, azaz egyenletlen fűzés, anyagfáradás, külső behatás, stb.).

146
    rasotamas képe

1, Lehet ideiglenesen

1, Lehet ideiglenesen használni 8-as patentszemet 9-es láncon? Úgy értem ráraktam, működik, vált, nem darál, de azért nem mertem elindulni úgy, hogy nem kérdezem meg, elvégre nem feszül széltében.

Kevésbé szerelés, de megkérdezem:
    2, Találtam ezt az oldalt: -link-
    Szerintetek amik itt vannak 1500-5000 körül használt patentpedálok vannak használható állapotban? Illetve ha nem adnak hozzá azt az izét amit a cipőre kell csavarozni, akkor kapok hozzá boltban?

147
    stp1 képe

9es lánchoz 9es patentszem,

9es lánchoz 9es patentszem, nem ugyan olyan széles a két lánc.

stoplit meg keress neten a pedál típuskódjával. ha nem találsz utángyártottat se, akkor ne vedd meg mert csak szívás lesz a beszerzése.

148
    rasotamas képe

Köszi a választ! Tudom,

Köszi a választ! Tudom, hogy nem ugyan olyan széles, de pár napig elmegy, vagy életveszély? Stoplit megnézem, csak tetszett, hogy 2-3 ezerért már teljesen okés cuccok vannak kicsit verzett külsővel, úgyis így fog kinézni.

149
    rasotamas képe

Ja, hogy a stopli MÉG 2,5-3

Ja, hogy a stopli MÉG 2,5-3 ezer, tehát 4-8 ezernél járunk, annyiért meg kapok újat is.

150
    Nincsmáritttöbbé képe

2, wow, ennyi túlárazott

2, wow, ennyi túlárazott szemetet régen láttam :-)

151
    rasotamas képe

Ezek szerint jól éreztem,

Ezek szerint jól éreztem, hogy annyira nem jó cuccok azok jó áron. Esetleg nem tudod hol lehet jó áron alig használt patentpedált kapni?
    A patentszemes dologról tudsz esetleg mondani valamit?
    Köszi!
    Szerk.: Most miért mondod, az a bi Jancsi váz nem is drága, feltéve, hogy tényleg bijancsi, nem csak lefestettek egy vázat meg gyártottak pár matricát.

152
    candy képe

Amúgy a vázgyártás

Amúgy a vázgyártás ebből áll : )

Legalábbis a branding része. Jaavítsatok ki, ha tévedek, de szerintem a Bianchi sem nagyon gyártott vázat.

153
    rasotamas képe

Valóban :) Csak épp ha te

Valóban :) Csak épp ha te csinálod azt kell ráírni, hogy "Józsika/Pistike/Sanyika sufnituning". Pl nekem valami kegyetlenül tetszenek a bianchi kék bianchi vázak, ezt igazi kincsnek tartom, de ez egyelőre álom, szóval ha valaki ilyennel átb*szna levágnám a heréit. Ez kb olyan, mint a csodás kínai sciphone.

154
    Wadmalac képe

A LOOK moab (spd jellegű)

A LOOK moab (spd jellegű) pedál ennyiért, ha a csapágya jó, sztem jó ár. Én spec használtan csak ebben bíznék, mert golyós-tűgörgős, nemigen lehet széttaposni. Én ennek a sárga változatát tapostam 6 évig, utána is csak a súlya miatt cseréltem le, nagyon jó pedálok.
    Patent mindegyikhez kapható külön.
    A 105 fékváltókarnak is jó az ára (sajnos nincs kiírva hogy az 1055 vagy 1056, szal 7es vagy 8as), a műanyag patentos oúti pedálok sincsenek rossz árban.
    De tényleg van ott rengeteg kukaérett őskövület múzeumi érték áron.

Wad

155
    rasotamas képe

Szerintem egyelőre lemondok

Szerintem egyelőre lemondok a patentpedál dologról, úgysincs cipőm meg pénzem se rá.
    Nekem sajnos egyik se jó, 9-es rendszerem van, tripla, de egy jó és olcsó fékváltókarért, meg persze az olcsóbb lánc/sor miatt visszatérnék a 8-ra. 7-re azért már nem. Most van asszem 17 használható fokozatom, 15 még okés szerintem.

156
    Wadmalac képe

Lehet hogy maradi vagyok, de

Lehet hogy maradi vagyok, de sztem élettartam-ár-szolgáltatás összevetésben a 8as rendszer a legjobb.
    A 7es fokozatválasztéka már nagyon behatárolt, a 9-es pedig élettartamban jócskán alulmúlja az eddigieket. A 10est említésre sem tartom érdemesnek, mint ahogy nem vágyok F1 motorra se az A-ból B-be autómba, főleg ha nem szponzor cseréli havonta.

Wad

157
    rasotamas képe

Egyet kell értsek veled, de

Egyet kell értsek veled, de ha sejtésem igaz, a 8-as rendszer úgy fog járni mint a 7-es, ki fog halni, és ez esetben már most sem érdemes beruházni 8-as fékváltókarra. Bár ne legyen igazam.
    Miért van 9-esem: Vettem olcsón egy biciklit "ismeretlen forrásból", ami 9*3mas. Jól is működik, nincs értelme csereberélni. Extrém terhelésnek nincs kitéve, úgyhogy kibírja amíg kibírja. Van mondjuk 8*3mas fékváltókarom is. Csak ez mind mtb, kéne egy outi.

158
    Wadmalac képe

A 8-as sort meg láncot még

A 8-as sort meg láncot még jó sokáig lehet majd kapni, a többi alkatrész meg simán nem használódik el.
    :)
    Szal nem kell félni hogy kihal.

Wad

159
    candy képe

Amúgy eddigi

Amúgy eddigi tanulmányaimból úgy jött le, hogy a sorok közt a fő különbseg a távtartók méretéből adódik, úgyhogy ha nem érdekes a váltásteljesítmény, akkor elvben lehet szinte bármelyik HG-s cuccból egyedi kazettát csinálni.

A másik oldalról azért ottvan, hogy a váltáskönnyítő mélyedések minden kazettaméretnél egyediek, szóval nem ajánlott egy sorban variálni.

Mellesleg meg örülök a körvonalazódó nyolcas rendszeremnek, mert, míg montiból egy kiadósabb fingásból meg lehet venni a mega9-es cuccokat, addig oútinál 3-5-szörös az árkülönbség. Mondhatni erősen túl van árazva.

160
    Wadmalac képe

Hát Shimanoéknál

Hát Shimanoéknál országútiból nemigen létezik alsó kategória. A 2200-2300 szett váltotta a 300 EX-et, de ez sem igazán vékonyzseb játék. Montiban azért ömlesztik az alsóközép-szmötyit is, ezért olcsóbb.

Wad

161
    Zsabor képe

...amíg tönkre nem megy.

...amíg tönkre nem megy. Ami ha rendszeresen használod, az ilyen hulladék cuccoknál igen hamar bekövetkezik.

162
    candy képe

Mondjuk SH-ban montiban és

Mondjuk SH-ban montiban és újabb cuccokban Deore alatt minden hulladék. Emellett oútiban sem szívesen vennék sora latt semmit.

Bár, ha összehasonlítok mondjuk egy Sora hátsóváltót, aminek olyan erős a rugója, hogy alig tudom széthúzni, egy '04-es XT-vel, ami meg szétveri a hátsóvillát, meglepő különbségeket tudok felvonultani. Mondjuk súlyban az XT győz, még a hossszú kanál ellenére is.

163
    Wadmalac képe

Talán a Tiagra kicsit

Talán a Tiagra kicsit beteg, de a 2200-2300 szettek stabilak.

Wad

164
    rasotamas képe

Milyen hulladék cucc? Miche

Milyen hulladék cucc? Miche magnum iparis agyak, HG-50-es sorokból összerakott sor(fele outi, fele mtb) Eddig Deore, most Sora hátsóváltó, Jó régi, még f*sza Alivio MC-18 első váltó 52-es lánctányérra köszörülve, ST-M511 Deore fékváltókar és egy 6603 Ultegra integrált hajtókar.
    By the way, kaptam ma 13-as fogaskereket, tízes, de a tövénél 1,8 millis, szóval jó 8-9be, Schwin csepel rákóczi tér, eze-öccá

165
    Zsabor képe

Az általad felsorolt cuccok

Az általad felsorolt cuccok nagyrésze nem nevezhető hulladéknak :p
    Nekem volt Mavic XM317-es felnim, kibírt másfél évet. Shimano FH-M525 (asszem) hátsó agyam, az is kb. ennyit. LX első váltó kicsit tovább húzta, az majdnem 2 évet bírt.
    Szóval azért fogynak ezek a cuccok rendesen (pedig vigyázok a bringára, tisztítom, karbantartom). Számomra rendszeres használatra alkalmatlanok.

166
    rasotamas képe

És mi a kis része?

És mi a kis része? :)
    Neked mi vált be "tartósra"?
    A kerekem tuti nem lesz tartós, mert "speciális" fűzésű, majd küldök be képet, és Kelly's saját felni.

167
    Zsabor képe

Hmm. 94-ben gyártott LX-XT

Hmm. 94-ben gyártott LX-XT cuccok, na azok tartósak :) 2005-ös XTR hátsó váltó is tartós, valamint XT hidraulikus tárcsafék ebből az évjáratból (a 2008-as, na az más tészta). A többi cucc vagy ~2 évig húzta, vagy még nem használom elég hosszú ideje, hogy a tartósságukról nyilatkozhatnék.

168
    Wadmalac képe

A MegaRange, RapidRise meg

A MegaRange, RapidRise meg régebbről a Hyperdrive vagy mi kis lánckerekes szettek voltak tiszavirágok.
    A nagygörgős hátsóváltók elég hulladékok.
    2003-2008 között, kb az STX-RC ill. Deore szettek és attól felfelé elég tartósak.
    A legrégibb Aliviok érdekes módon Q sokáig bírják, pdig olcsóbbnak számított.
    Nem tudok olyan Shimano országúti alkatrészről, amivel bármi élettartam-probléma lett volna a 9-es/10-es szettek előtt.

Wad

169
    Zsabor képe

Dehogynem érdemes

Dehogynem érdemes beruházni 8-as fékváltókarra, később kincset fog érni :)
    A 3x9-es rendszernél a tart, amíg tart nálam rövidebb volt, mint gondoltam... és milyen drágák ezek a kazetták és lánctányérok :(

170
    rasotamas képe

A hajtóművem meg tízes

A hajtóművem meg tízes XD. Arra most akarok venni egy 26-os lánctányért, jó lesz az valamikor. Amúgy fékváltókar, 9es, hátsóváltó 9es, elsőváltó 8as, hátsó sort én raktam össze 8as és kilences fogaskerekekből (0,02 milliméter különbség) lánc kilences.

171
    Zsabor képe

Igazi Frankenstein

Igazi Frankenstein hajtás-váltás :p

172
    Zsül képe

Helló Wadmalac!Szerinted

Helló Wadmalac!Szerinted ezekből a klipszes pedálokból érdemes rendelni?És ha igen,melyiket?

173
    bacskait képe

A faterom bringáján egy

A faterom bringáján egy Pentasport agyváltó van. Az alábbi linken látható robbantott ábrán az 1-es számú alkatrészből kellene 2db, mivel tönkrement.
    Hol leteh ilyet venni Magyarországon?

http://www.garage24.se/web/Cykel/N-O/N_O/Nav/Torpedo_Pentasport_H5111-05...

Inkább beszerezném, mert már valami sufnituningon töri a fejét.

174
    Zsabor képe

Aú. Szegény 94-es

Aú. Szegény 94-es évjáratú GT Corrado bicajom készülőfélben van, bár még nincs kész. Eddig kb 22 ropiban van, ebből kb 8e a szervíz munkadíja. Azt hiszem tényleg ideje lesz, hogy mindent magam csináljak meg.

175
    felder87 képe

Lenne egy érdekes

Lenne egy érdekes kérdésem. Mivel dirtvázam van, de túrára használom, és még magas is vagyok(hülye vagyok, tudom) ezért kedvesem nagyapja esztergált nekem mtb vázból(acél) egy nyeregcsövet(a végére többet hegesztett és köszörült össze, egyre kisebbeket). Na, a lényeg. Mennyire húzhatom ki anélkül, hogy idő előtt letörjön?

176
    Gesa képe

Ameddig mered:) Egyszer

Ameddig mered:)
    Egyszer tört el alattam nyeregcső, pedig nem volt kihúzva csak jelig.
    egy képet szúrhatnál róla, én a hegesztéseknél tartanék tőle.

177
    felder87 képe

Hát, igazából én arra,

Hát, igazából én arra, amit kedvesen nagyapja heggeszt, arra rá merem bízni az életem is, jó pár évig dolgozott fémmel ahhoz, hogy biztos legyen a dolgában. 5 cm van a vázban, és 31-2-3 lóg ki belőle.

178
    norbijúzer képe

5 cm a vázban az kevés. a

5 cm a vázban az kevés.
    a vázad egyébként alu vagy acél?

az a baj, hogy nagyon nagy erőkarral hajlítja magát a vázat a nyeregcsőre nehezedő súlyod...
    tehát hiába van jól összehegesztve a cső, ha a váz meg kihajlik, mint a konzervdoboz.

--
    --
    --

179
    felder87 képe

A vázam is acél. mennyi

A vázam is acél. mennyi lenne az adott hossz szerencsés elosztása szerinted?

180
    norbijúzer képe

hát én 10cm-t biztos

hát én 10cm-t biztos bennehagynék a vázban, csak úgy lennék nyugodt. de sokmindentől függ, mérnök meg nem vagyok, hogy pontos számot mondjak :)

--
    --
    --

181
    felder87 képe

Na, akkor 10re rakom, bízom

Na, akkor 10re rakom, bízom az itteni emberek hozzáértésében, és tapasztalataiban:)

182
    Wadmalac képe

A nyeregvázcsöved fog

A nyeregvázcsöved fog elnyünnyedni. 5 centi kevés.

Wad

183
    bacskait képe

Még egynéhány kérdés.

Még egynéhány kérdés. :-D

Alu hajtóművet zsírral vagy zsír nélkül kell összerakni (négyszög)?
    A Shimano szerint anélkül. Mi a tapasztalat?

Milyen canti féket érdemes venni? Vagy legyen a már javasolt mini V-fék? Mindezt hol?

184
    Nincsmáritttöbbé képe

Mármint melyik részét? A

Mármint melyik részét?

A tengelyt TILOS zsírozni (könnyen túlhúzható a hajtókar és szétszakad), a műanyag monoblokk csészét minimálisan vagy sehogy ellenben a hajtásoldali balmenetes fém csészét (vagy monoblokknál a test menetét) bőven. Ahogyan a hajtókar rögzítő csavart is (menetet is és a hajtókar belsejét is érdemes a lehúzómenetnél).

Ha attól félnél, hogy a hajtókar összerohad a tengellyel, akkor rakj rá egy fél borsónyi zsírt majd ujjal kend el és töröld le (Így egy minimális réteg marad rajta ami elég ahhoz hogy ne korrodáljon).

Canti fékből vadássz régi Deore LX - Deore - XT polírezüst testű darabokat, párszáz forint ha van és egy kool stop pofával büntet.

185
    mezga képe

Teljesen egyetertek

Teljesen egyetertek 'Fixálda' felhasznaloval.
    Azzal egeszitenem ki, hogy szemelyes velemenyem szerint, ha mar felmerult a canti vagy V fek kerdese, akkor olyat szereznek be amihez tudok venni jo minosegu cserelheto betetes fekpofat. Mindez tudomasom szerint ma Magyarorszagon a canti fek eseteben nehezkes.

Esetleg tud valaki elado cserelheto betetes canti
    fekpofat? Csak (stx-rc) hatso fekhez kell es legyen raktaron.

186
    candy képe

Na, egész jól halad a

Na, egész jól halad a projektem, végülis Ridebike, ban találtam bovdenház-megállítót vázávltós=>kormányváltós konverzióhoz, 1700 forintért. Tudom reklám, de hátha valakinek kell.

Nekem viszont szerszám, nem vágjátok melyik boltban lehet perpill legolcsóbban nyeles kazettaleszedőt, illetve láncoskulcsot szerezni? Láncbontóból mi az, ami olcsó (1xxx forint) és érdemes megvenni?

187
    rasotamas képe

Én egy 1000 forintossal

Én egy 1000 forintossal úgy befürödtem, hogy szar ahogy van, asszem csepel, de legközelebb csak 500 ft-os tescos szar, ennyit az is tuti kibír.

188
    rasotamas képe

Ja, igen, láncbontóról

Ja, igen, láncbontóról volt szó :)
    Láncostornak én régi lánc+satut használok, kazettaleszedőnek meg jó amit Fixálda mond, én franciakulccsal használom.

189
    Nincsmáritttöbbé képe

Butikban az icetoolz

Butikban az icetoolz kazettaleszedő (nem nyeles, 21-es kulccsal vagy állítható villással tökéletes műhely felhasználásra is és légkulcshoz is jó), illetve az icetoolz láncostor elég jó ár/érték.

Láncbontóból az olcsót felejtsd el, a normális dolgok 2-3 ezernél kezdődnek (fekete lifu, icetoolz illetve a nagy fém lifu). Ez alatt de még többért is szart kapsz - nyomószem ferdül, tartóbak kitörik, stb.

190
    candy képe

Akkor ahogy számolom,

Akkor ahogy számolom, legalább egy ötös lesz a három cucc, ha nem több. Butiknál amúgy a rendelés hogy működik? Ha simán írok nekik egy mailt, hogy ezek kellemek, az elég? Vagy regelni is kell még?

nyeles kazettaleszedőre meg azért gondoltam, mert perpill az egyetlen állítható, franciakulcs jellegű cuccom az egy vízpumpafogó.

Köszönöm a segítségeket.

191
    Nincsmáritttöbbé képe

Regelni kell az oldalon és

Regelni kell az oldalon és kosárba dobás után választhatod ki, hogy személyesen vagy csomagként veszed át.

Ha gyorszáras tengelyed van hátul akkor mindenképpen a gyorszáras változatot vedd a kazettabontóból.

192
    candy képe

Azon kívül, hogy jobban

Azon kívül, hogy jobban felfekszik, van még valami, ami miatt mindenképpen azt érdemes?

193
    Nincsmáritttöbbé képe

Nincs.

Nincs.

194
    Nincsmáritttöbbé képe

dupla

dupla

195
    stp1 képe

adott egy 130milis

adott egy 130milis gyorszáras agy amit bele kéne csattintani egy 120milis vázba. mi a legegyszerűbb módja?

csere tömör tengelyre, vagy elbírja a gyorszár ha visszavágok a tengelyből 1cm-t?

196
    Nincsmáritttöbbé képe

Pajtában veszel M10-es

Pajtában veszel M10-es miche menetes cseretengelyt + két végzáró anyát.

Kicseréled a tengelyt (az M10-es tengelyre 1-1-ben átmennek a gyorszáras kónuszai+távtartói, ellenben a sima menetes hátsótengelynek árult 3/8"-os szarokkal, amik 9,5mm valójában).

Behézagolod a vázba.

Megfűzöd a kereket középre (vagy utólag középre húzod).

A kis papucs nagy eséllyel előrenyíló csúszópapucs lesz, itt külön előny, hogy nem téped ki indulásnál a gyorszárat.

197
    stp1 képe

köszi. amúgy kérdezni

köszi.
    amúgy kérdezni akartam még a múltkorról, hogy olyan filléres joytech menetes agyat melyik bolt tart készleten?

198
    Nincsmáritttöbbé képe

Auchan vagy bárhová ahová

Auchan vagy bárhová ahová a Neuzer szállít.

199
    stp1 képe

köszi, akkor majd elnézek

köszi, akkor majd elnézek valamelyikbe.

200
    Sárki76 képe

_sziasztok, a XIII-ban

_sziasztok,
    a XIII-ban ismertek olyan szervízt, ahova Ti is elvinnétek a drótszamarat téli nagytakarításra és otthagyható, illetve szinte azonnal meg is csinálnák nekem? Hétvégén már taposnám...
    Hogy ne legyen reklám, kérhetem e-levélként a tippeket?

***˙˙˙o˙˙˙***
    ***˙˙-=-˙˙***
    ***˙˙˙|˙˙˙***

... elo szovet a femvazon.

201
    stp1 képe

Luongo esetleg.

Luongo esetleg.

202
    Zsabor képe

Hát ott dolgozik az

Hát ott dolgozik az unokatesóm, szóval nem tudom mit merjek ide írni, de az ellenem elkövetett bűneik:
    -telóba annyi olajat töltöttek, hogy a rugóút felénél elakadt (az olaj elzárta a szelepet...)
    -fékre azt mondták, dobjam ki, vagy sózzam el valami lúzernek, mert nem mozgott az egyik oldali dugattyú. Ez volt kb 3,5 éve. 15 perc tisztítás megoldotta a dolgot, azóta is remekül működik

203
    stp1 képe

akkor hozzáteszem, hogy

akkor hozzáteszem, hogy kommuter témában hozzáértőknek ismerem.
    ha modern technika van a bringában akkor inkább speedway.

204
    Sárki76 képe

_jó volt a tipp, vissza sem

_jó volt a tipp, vissza sem írt(ak)... :)

***˙˙˙o˙˙˙***
    ***˙˙-=-˙˙***
    ***˙˙˙|˙˙˙***

... elo szovet a femvazon.

205
    .Zs. képe

Most, hogy homokszórva lett

Most, hogy homokszórva lett a Patai-Szabó vázam,látszik, hogy a muffokon "BSE Italy" jelölés van, googliztam, de nem találtam semmit. Van aki találkozott már ilyennel és tudna róla esetleg valami infót mondani?

206
    Nincsmáritttöbbé képe

Millin kérdezz körbe

Millin kérdezz körbe sztem...

207
    NyilasMisi képe

http://ebike.hu/termekek/kieg

http://ebike.hu/termekek/kiegeszitok/lampa/dinamos-lampa/5918+btrade+din... Ezzel kapcsolatban valakinek van tapasztalata? Sima dinamóval működik?
    (Wass Albert)

208
    elfroland képe

Két

Két kérdés:
    Egysebis/agyváltós bringánál miből lehet tudni hogy cserére érett a hajtáslánc. Láncváltósnál egyértelmű mert ha már nagyon kopott akkor ugrik a lánc, de nekem már hegyesre koptak a fogak és még mindig nem ugrott.

Másik:
    Valaki említett az oldalon rozsdamentes láncot.
    Próbáltam keresni de sikertelenül. Ki gyár ilyet hol lehet venni, megéri-e?

209
    Nincsmáritttöbbé képe

Láncnyúlásmérő a

Láncnyúlásmérő a barátod.

Felületkezelt láncot lehet kapni (nikkelezett általában), megéri (rozsdamentes ötvözetek vagy gyengék vagy nagyon drágák, nem gazdaságos a gyártásuk).

210
    elfroland képe

Köszi! Mire egy

Köszi!
    Mire egy láncnyúlásmérőt beszereztem az már lazán beleesett a láncba, de ekkor még teljesen probléma mentes volt a hajtás.
    Azért biztos ami biztos kicseréltem mindent (lánc, első-, hátsófogas).
    Az új kérdés akkor az hogy milyen hátránya van "túlkopott" lánccal közlekedni?
    Mivel most vettem 100 forintért két darab 42-es lánckereket előre, hátra a körmös fogas meg 400ft, ezért az nem izgat hogy ha ezek szétmennek tőle. :-)

211
    Nincsmáritttöbbé képe

Pedig ezek mennek szét

Pedig ezek mennek szét tőle. Kb. ennyi.

Ha időben cseréled a láncot (0,75-ös nyúlásnál) akkor egy hátsó fogas 3-4 láncot is kibír, egy hajtómű pedig ennek dupláját.

212
    elfroland képe

Hmmm... Egyebis lánc

Hmmm... Egyebis lánc 1800ft, nikkelezett kb 3000.
    No majd egy táblázatban kiszámolom hogy jövök ki legjobban. :-)
    Köszi!

213
    Nincsmáritttöbbé képe

Drágán veszed őket, nézz

Drágán veszed őket, nézz körbe mert főleg a KMC változatait (410, 410H, színes 410 és 710/810) lehet olcsóbban is venni és minőségben sem rosszak.

214
    rasotamas képe

Megkérdezhetem melyik

Megkérdezhetem melyik láncok azok (8-9), amelyek kétszínűek? Úgy értem a páros és páratlan szemek eltérnek, pl sötétszürke-króm vagy ilyesmi, mert nekem nagyon tetszenek. Más kérdés, mibe kerülnek, és milyen jók, nyilván ez fontosabb. Meghogy a trendin kívül van-e más oka? Egyébként a múltkori itteni okfejtés miatt elkezdtem azon gondolkodni, hogy ha meghal a 9-es láncom 8-as rendszerem lesz. Aztán utána néztem, maga az áttétel nem lenne gond, alulról a második kiesne és gyakorlatilag csak egy sebességfokozatot buknék. Viszont outi soroknál nincs nagy differencia, 5ezer vs 6ezer kb. A láncon is kb 1-2 ezer. Sőt a Sheldon-féle alternate cable routing-gal még a 9-es váltókar is oké. Szóval HA megbízhatóság és élettartam szempontjából érezhetően jobb akkor megéri, megérheti, de ha csak a fenti tételeket nézzük nem számottevő a különbség. 10-es rendszer ebben már elvérzik. És ha kiszámolja az ember egy 3x8-as rendszer jól megválogatva tartományában és sűrűségében is lefedi (sőt akár meg is haladja) a 2x10-est, de még a 2x11-est is. Most 26-os kerékhez 11-19es sorom van, a 18 nem hiányozna nagyon, ha 27-es kerekem lenne 12-21-es, gyárilag is kapható sort tudnék használni. Sőt ennek a fele is abból van.

215
    Nincsmáritttöbbé képe

Ezt a cikket keresd meg (én

Ezt a cikket keresd meg (én most csak az előzetesét láttam, de papíralapon már olvastam végig):

http://bikemag.hu/elozetes/lanc-es-lanckereksor-korkep-%E2%80%93-elozetes

216
    rasotamas képe

Köszönöm, nem tudom

Köszönöm, nem tudom szabad-e ilyet itt mondani, de enkóron fent volt. Hogy írsz te 10:36-kor, mikor nálam még 10:00 van? :)

217
    rasotamas képe

Szóval ami a cikkben

Szóval ami a cikkben kétszínű:
    -Connex 920 kívül kék, 9-es, bődület majd 10ezer
    -Connek 804 ilyesmire gondoltam, 7-8-as, 3400
    Viszont 10-estől lefele csak BBB, Connex, Sunrace meg elvétve KMC láncok vannak, lehet jobban érdekelt volna Shimano vagy SRAM, utóbbi szerintem sokak kedvence, bár lehet pont ezért nem került bele, mert ismerik?

218
    elfroland képe

Legközelebb megnézem mit

Legközelebb megnézem mit tudnak ezek a KMC-k
    Shimano Nexus lánc volt fent ami elég jól bírta de mikor kellett volna nem lehetett kapni. Sram PC-1 lett helyette, ez meg rohad mint a fene. :-)
    Szóval mindenképpen váltani fogok.
    Köszi!

219
    Wadmalac képe

"Az új kérdés akkor az

"Az új kérdés akkor az hogy milyen hátránya van "túlkopott" lánccal közlekedni?"

Nyeregből kiállva akár átugrik, akár szakad a lánc, q nagy perec szokott következni. Én már rúgtam ki a saját kezemből a kormányt. Hát nem egy élmény.

Wad

220
    Törölt felhasználó képe

Régi Csepelhez

Régi Csepelhez racsnileszedőt hol tudok venni Budapesten?

Ilyet (majdnem, mert ~24 "fogu" kellene):
    http://www.parktool.com/product/freewheel-remover-4

Meg egyáltalán hol van szerszámválszték?
    Kösz!

221
    Nincsmáritttöbbé képe

Ha tudod jelezd ide is,

Ha tudod jelezd ide is, régóta vadászom én is (eredetileg Maillard leszedő volt ha jól tudom).

222
    Törölt felhasználó képe

Pedig benned bíztam...

Pedig benned bíztam... :-(

SD-nél találtam mintát (majdnem a lap alján):
    http://sheldonbrown.com/harris/tools/freewheel.html

223
    Wadmalac képe

Nekem otthon hányódik egy

Nekem otthon hányódik egy valahol...
    Csak olyan rég használtam, hogy nemtom hol.

Wad

224
    felder87 képe

Hello! Van kérdésem:) A

Hello! Van kérdésem:) A már régebben tárgyalt szovjet kerékpárt sikerült megnézem, hát, eléggé tetszik:) Vízszintes papucsai vannak, meg muffolt. Na, a lényeg: Érdekelne a papucstávolság, avagy, hogy azt hogyan kell mérni. Papucskülsőtöl a másik külsőig, vagy csak belül, vagy hogy? A másik kérdés: Agyváltó megoldható egy vízszintes papucsos öreg gépen (ajánlatokat privátban elfogadok, de csak márciusban lesz erre keretem:)?

225
    stp1 képe

papucsot belül méred.

papucsot belül méred.

226
    blajo képe

Masik kerdesre: legrosszabb

Masik kerdesre: legrosszabb esetben lancfeszitovel, ha nem kizaro ok a kontra hianya...

227
    felder87 képe

hát ez az. a

hát ez az. a láncfeszítővel elveszteném azt, amit nyerni akarok, és hátul úgy néz ki, hogy csak a kontra tud lassítani. Úgy néz ki, bukom az agyváltót.

228
    stp1 képe

de miért buknád? a kontra

de miért buknád? a kontra bilincse nem fix, bárhova felfogadhatod attól függően, hogy a papucsban mennyire kellett hátrahúzni az agyat.

229
    blajo képe

Visszaolvasva rajottem, hogy

Visszaolvasva rajottem, hogy osszekevertem a fuggoleges es a vizszintes szavakat...
    Megkovetem magam: nem kell lancfeszito, siman megoldhato a dolog.

230
    felder87 képe

köszi a segítséget. még

köszi a segítséget. még agyváltókhoz annyit,kompatibilisek egymással a váltók meg a szerelékek?meg valahol olvastam, hogy van olyan agyváltó, amit hátra kell rúgni, és úgy vált, olyat hol találok?

231
    candy képe

Amúgy lehet hátra

Amúgy lehet hátra fékszemet hegesztetni, talán a bajnokot szokták emlegetni ilyen témakörben. Mit takar a hátrarúgás váltáshoz?

232
    felder87 képe

Ha jól emlékszem azt, hogy

Ha jól emlékszem azt, hogy hátra hajtod a hajtókart, de nem kontrázásig, és akkor vált.

233
    Wadmalac képe

Huhh, tudom melyik az, sztem

Huhh, tudom melyik az, sztem felejtős. Két gang, enyhe kontrázásra vált, ez azt jelenti, gyakorlatilag minden szabadonfutásnál, ahol kicsit meglengeted a hajtókart, átvált. Két perc után fingod nincs, hol van gangban, csak rugdosod és káromkodsz, minél öregebb a cucc, annál kiszámíthatatlanabb. amin én ültem egyszer, ahányszor abbahagytam a tekerést, átváltott, borzalmas.
    Típust nem tudom, vmi igen régi darab volt.

Wad

234
    felder87 képe

Akkor marad az egysebi, nem

Akkor marad az egysebi, nem gond. Köszi a segítséget!

235
    Wadmalac képe

Én a helyedben azért

Én a helyedben azért körülnéznék, 3 gangos váltós agyban elég jó árban lehet jó álapotú használtakat kapni.
    Mellesleg a 3 gangos agyváltót össze lehet lőni bármelyik Shimano első MTB váltókarral, egy faca alivio vagy altus váltókarral már sokkal űrtechnikásabb a dolog.

Wad

236
    felder87 képe

hát, leginkább pénz

hát, leginkább pénz függvénye a dolog, és mifelénk nem igen tudom, hogy hol lehet használt agyváltót kapni. új szóba sem jöhet, nem engedi a projekt kerete:) igazából ez még csak ilyen nulladik fázis az építésben, még a lehetőségeket térképezem fel.

237
    bacskait képe

Pl. lomisoknál vagy

Pl. lomisoknál vagy vaterán:

http://sport.vatera.hu/kerekparozas/alkatresz/shimano_3_sebesseges_agy_v...

(bár ehhez kell még váltókar is, illetve szokott lenni néha olcsóbban is, nem csak shimano)

238
    felder87 képe

Köszi mindkettőtöknek,

Köszi mindkettőtöknek, ezek tényleg jó alternatívák a beszerzésre:)

239
    Wadmalac képe

Hasonló módon használt

Hasonló módon használt Rapidfire váltókart is találsz 1000-1500 Ft-ért. b-terv: nekem van otthon 3/8-as használt de jó GripShiftem, ha érdekel, kűddjél mailt.

Wad

240
    felder87 képe

áh, köszi a

áh, köszi a felajánlást!+1 de egy gripshift van itthon is, igaz 3*7es:)___________________________________________________
    Hauser Five-0-m:)
    Slickel nyomom, oszt?:

241
    Wadmalac képe

Na annak a bal karja

Na annak a bal karja teljesen jó a háromsebis agyváltóhoz. Kicsit fineszes beállítani, de mivel a bowdenmozgás-igénye kb egyezik és közel sem kell olyan pontosan ppozícionálni mint egy láncváltót, össze lehet lőni.

Wad

242
    .Zs. képe

Bikemagon lehet találni,

Bikemagon lehet találni, pl: http://forum.bikemag.hu/apro/hirdetes-60913

243
    vitya képe

Hali, O-utim felujitasaba

Hali,

O-utim felujitasaba kezdenek.

Kormanyt akarom lecserelni egyenes kormanyra. Aztan megvizsgalas utan stucni is kell elvan torve.
    http://i225.photobucket.com/albums/dd245/UNP-Ludaaa/PICT0023-1.jpg
    Pirossal korbejelolve.
    Namost, ahogy nezegetem az uj kormanyokat, csak 25.4, vagy 31.8-as meretekhez van.
    A mostani stucni is 22.2 es a befogo pedig 26-os.
    Mi a legegyszerubb megoldas? Kormanybol jo lenne az acel is, nem akarok dragan venni, van meg sok minden amit cserelnem kell.

Elso agy kerdes.
    http://i225.photobucket.com/albums/dd245/UNP-Ludaaa/PICT0006-1.jpg
    Ket reszbol van az agy es mivel most acel felni van igy az megy a haztol, mar folyamatban van az Altrix Spider, csak most ha uj kereket fuzok a regi agy kibirna, vagy inkabb csere, nehogy a perem leszakadjon az uj felni vel?
    Abban is tudnatok ajanlani valami olcso strapabirot 3000 alatt?

Elore is koszi!
    vitya

244
    Nincsmáritttöbbé képe

Stucniból keress egy mai

Stucniból keress egy mai országúti stucnit (hasonlót mint ami eddig volt de 25,4-es befogóval) és nagyon olcsón lehet kapni ezüst alu egyenes kormányt (Zoom 220, bringabutikban 1000-1500 ft körül mozog).

Agyból én az olcsó bringákra az Altrix Premium agyat ajánlom (téli gépeimen is az van), golyós de nagyon jó porvédelemmel, 1000-2000 ft körül. Ha picit többet rászánsz, akkor van iparis novatech (fekete MTB) 3000-3800 körül (szintén Butik tudja hozni neuzer nagykerből). Na ez már baromi jó.

A régi agyat felejtsd el, a csapágy miatt is (valszeg már csak "épp elgurul" állapotra tudod felújítani).

245
    vitya képe

Koszi szepen, akkor stucni

Koszi szepen, akkor stucni vadaszat!

Ha az elso agyrol ilyen a velemeny, akkor mar megmutatom a hatsot is, arrol mi a velemeny igy latszatra. Ez egy anyagbol van.
    http://i225.photobucket.com/albums/dd245/UNP-Ludaaa/PICT0008.jpg

A kozepso csapagyat erdemes felujitani, elmenne meg egy par nyarat? Meg a regi ekes.
    http://i225.photobucket.com/albums/dd245/UNP-Ludaaa/PICT0021.jpg
    Most egyben tul sok lenne hajtokart, meg esetleg tanyert is venni, ha kozepcsapagy csere lenne.

Majd meg lenne jo par kerdes csak eloszor beszerzem ezeket.

246
    Nincsmáritttöbbé képe

Alaphelyzetben, ha az én

Alaphelyzetben, ha az én bicajom lenne cserélném egyből a hátsót is (ráadásul biztos, hogy fixire vagy egysebire, fordítós aggyal).

Váltósból azért nehéz, mert vagy csak olcsókategóriás agyakat kapsz (ami menetes, tehát a fogas hasonlóan megy rá mint a mostanira), vagy egy kazettás modern agyat kell átalakítanod merev anyás tengelyre (kazettás általában gyorszárasban van csak, az meg az ilyen hosszú papucsból előre ki tud szabadulni).

A lényeg, hogy elgurul ameddig elgurul (ezeknek a csapágya megy szét sajnos, a racsni még bírná), de rá mégegyszer már nem fűznék.

Az ékes hajtókar egy fokkal jobb, ha jól beállítod akkor lazán kibírja a következő pár szezont (nem jól de nem fog szétesni).

Javaslom, hogy mássz be a Csepelboltba (Rákóczi tér) és nézd meg a Miche agyakat. Van egyrészt a Magnum/Monolitic, amiből tudsz venni nem gyorszárast és erre rámegy a mostani fogasod.

http://hercehurca.hu/node/376

Illetve néha van olyan Miche kazettás amin a tengely nem gyorszáras gyárilag (talán tudnak hozni), ez lenne a főnyeremény bár itt venned kellene új 7-es fogast is (hosszútávon megtérül).

247
    vitya képe

Koszi az eddigi

Koszi az eddigi instrukciokat.

A hatso agyat ha lehet inkabb megmentenem anyagi okok miatt. Szeretnem leszedni a kazettat rola megnezni, hogy milyen a csapagy. Ha szep az agy belseje, akkor maradna.
    http://i225.photobucket.com/albums/dd245/UNP-Ludaaa/PICT0039.jpg
    Ilyen a kazetta, amit leszeretnek szedni, csak kerdesem, hogyan?

248
    stp1 képe

ez nem kazetta, hanem

ez nem kazetta, hanem racsni.

esélyes, hogy ez a szerszám jó hozzá: http://ebike.hu/termekek/karbantartas/szerszam-celszerszam/racsni-leszed...

bár látatlanban nem venném meg, próbálj valami közeli szervizben hozzávaló kétkörmöst keresni.

249
    Nincsmáritttöbbé képe

Hát ez racsni a jó régi

Hát ez racsni a jó régi fajtából (ez az ami menetes agyra megy).

Már a leszedése is művészet lesz úgy, hogy ne sérüljön (a hozzávaló leszedő ritka és nagyon kis felületen fogja leszedésnél, ezért egy ilyen régi, tutira berohadt darabnál csak megkarcolni fogja, letekerni nem). Bontással szétkapható és leszedhető az agyról de utána azt már nem rakja össze senki :-(

Sajnos ilyen hátsó aggyal több találkozásom is volt, alapból a csapágy fos (hajlik a tengely, nem párhuzamosak a csészék), hiába Maillard.

Mindenképpen cserélném, főleg mert ez a magas könnyített perem már lehet, hogy újrafűzésnél reped (volt már rá példa).

250
    vitya képe

Koszi valaszokat. Akkor igy

Koszi valaszokat.

Akkor igy ujabb atgondolas kovetkezik, mert nem nagyon latni 5-os racsnit. Valtot meg nem akarok cserelni tenyleg, ha nem birna el a 6-os racsnit.

Fixálda emlitetted, hogy:
    Alaphelyzetben, ha az én bicajom lenne cserélném egyből a hátsót is (ráadásul biztos, hogy fixire vagy egysebire, fordítós aggyal).

Ezzel kapcsolatban erdeklodnek, azt olcsobban ki lehetne hozni, vagy a hatsoagy a fixi miatt nyomna sokat?
    Ha meglehet akkor a kozepsoagy is cseres, lancvonal miatt, vagy esetleg megmaradhatna 2 sebinek?
    Ha jol emlekszem akkor 117-et mertem a hatso papucsoknal.

251
    bacskait képe

Ez milyen gyártmányú,

Ez milyen gyártmányú, típusú fék lehet?

http://kepfeltoltes.hu/view/110127/kanti_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Eddig nem találtam róla semmit.

252
    Wadmalac képe

Hát ennél 1szerűbb cantit

Hát ennél 1szerűbb cantit még nem láttam. Sztem erősen noname kisszériás vmi lehet.
    Viszont zseniálisan minimal design.

Wad

253
    bacskait képe

Nekem tetszik ez a

Nekem tetszik ez a minimál-dizájn, csak még hiányos a szerkezet (pl. rugó)
    Valami olyasmi lehetett, mint pl. a Pauls Motolite Cantilever:
    http://compare.ebay.com/like/200568602711?var=lrgimg&sort=BestMatch

Vagy mint ez a Kooka:
    http://www.fast-autos.net/diecast-cars-models/KOOKA-Cantilever-Brake-Sys...

254
    bacskait képe

Úgy tűnik megvan, hogy mi

Úgy tűnik megvan, hogy mi ez.
    Ennek a cégnek a 90'-es évek elején gyártott bringáin voltak: www.marinbikes.com

És van róla még képem:
    http://kepfeltoltes.hu/view/110128/0078-Cantis-silber1_www.kepfeltoltes....

http://kepfeltoltes.hu/view/110128/0078-Cantis-silber2_www.kepfeltoltes....

http://kepfeltoltes.hu/view/110128/Marinbikes_brake_www.kepfeltoltes.hu_...

Most már tudom legalább, hogy mit kell hozzá gyártatnom.
    Csak jobban tetszene simán polírozva.
    Mivel lehet leszedni róla azt a türkiz színt?

255
    candy képe

Erről a marinról lehet

Erről a marinról lehet még többet tudni? Mármint a típusról...elég rendesen rá vagyok kattanva a Marin-okra : )

256
    bacskait képe

Magára a fékre gondolsz?

Magára a fékre gondolsz? Csak annyit találtam róla a fényképeken kívül, hogy "Marin Lite Brake"-nek nevezik.

257
    Radagast képe

Sziasztok! Tudtok valami

Sziasztok!

Tudtok valami tanácsot adni egy ősrégi agyváltóval kapcsolatban? (kinézetre valami ilyesmi: http://sod.hu/article/condor_delta_kerekpar_svajc_courvaivre ) Nem lehet sebességbe tenni. Sajnos egyáltalán nem értek az efféle váltókhoz, azt se tudom hogy lehet beállítani, vagy teljesen menthetetlen.

Köszi!

258
    Nincsmáritttöbbé képe

Pepedál lett volna az első

Pepedál lett volna az első tippem, hogy oda vidd, de ő sajnos bezárta a boltot :-( Esetleg Frenki tud vele valamit kezdeni.

259
    dobermann képe

kapcsolat "fül"

kapcsolat "fül" ;)

260
    godorrobert képe

Sziasztok! Szeretnék nem

Sziasztok!

Szeretnék nem tárcsafékes vázra tárcsaféket szerelni!Hátra főleg!Láttam olyan kiegészítőt amivel ez megoldható csak kicsit drága, és én megtudom csinálni(esztergálni), csak kellenének méretek hozzá!
    Ha ebben tudna nekem vki segíteni!!!!

261
    stp1 képe

ennyit tudok

ennyit tudok segíteni:
    Shimano Framebuilder info - Pvd Wiki

ja és ha felhegeszted a vázra akkor rakj merevítést a támvilla és a láncvilla közé.

262
    Zsabor képe

Van ennek értelme? Gondolom

Van ennek értelme? Gondolom hátra kéne a tárcsafék. Én kicsit aggódnék, milyen lesz az utólag felbarkácsolt tárcsafék-konzol, illetve hogy a váz egyáltalán kibírja-e a fékezés okozta erőhatásokat.

263
    elfroland képe

Google keresőszavak:

Google keresőszavak: Máriusz, hegesztés
    Egy másik út a megoldáshoz. :-)

264
    NyilasMisi képe

Létezik olyan fékbetét V

Létezik olyan fékbetét V fékhez ami nem kopik el egy hónap alatt? Bármilyent veszek, mind nagyon hamar megadja magát, még a drágább is.
    (Wass Albert)

265
    elfroland képe

BBB TriStop. Nekem ilyen

BBB TriStop. Nekem ilyen volt országúti változatban és jól bírta.

266
    NyilasMisi képe

Sajnos nem lesz jó, mert

Sajnos nem lesz jó, mert imbuszos, nekem pedig csapos van.
    (Wass Albert)

267
    Nincsmáritttöbbé képe

Kool Stop van cantis

Kool Stop van cantis változatban és baromi jó - viszont a csapos v-fék alapból egy olyan minőségi kategória amit érdemes cserélni (1500-ért van Shimano Altus 2007-2008 aminek a pofája is tökjó és saját perselyes fék, fékpipával is 2e alatt van).

268
    rasotamas képe

Erre gondolsz, vagy az

Erre gondolsz, vagy az ennél régebbire?: http://bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/fek/v-fek/s...
    Vagy ez is jó? Jobb ez mint pl ami nekem van Tektro? Az enyémmel leginkább az a bajom, hogy fékerőszabályzós, tehát van egy henger a pipán, és a pipába is már bele van vágódva a bovden. Vagy elég lenne egy pipacsere?

269
    Nincsmáritttöbbé képe

Féknek erre gondoltam (az

Féknek erre gondoltam (az egyel régebbit már nem árulják, de ugyanez más mintával), pipának meg sima rozsdamentes shimano-t használok (butikban 290ft).

270
    rasotamas képe

Miért, az árban nincs

Miért, az árban nincs benne a pipa? És a helyemben vennél egy ilyet, vagy csak pipát, vagy hagynád így?

271
    Nincsmáritttöbbé képe

Az árban nincs benne a

Az árban nincs benne a pipa, én tuti vennék.

272
    Wadmalac képe

Hú az a fékerőszabályzó

Hú az a fékerőszabályzó mekkora f@s. Megakadályozza a normális vészfékezést.
    Arra találták ki, hogy a hülye ne álljon fejre, de a hülye megállni alapból nem tud.
    :)

Wad

273
    Zsurmi képe

Ez az egy amit utálok a

Ez az egy amit utálok a görgős fékemben, az az erőmodulátor az első agyban. Nem lehet kiiktatni buherálás nélkül.

Ráadásul el fog kopni a fékező tudásom.

-
    Zsurmi

274
    norbijúzer képe

BBB tristop nekem is

BBB tristop nekem is bejött, már 2 éve ilyeneket használok.
    persze ha folyamatosan esőben/vízben/sárban mész, akkor az se csodaszer, de még úgy is tűrhetően bírja.
    én outi fékbe is az MTB változatot pakolom (simán működik), az olcsóbbat. de a háromkomponensűnek elvileg jobb a fékhatása vizesen. (azt mondják legalábbis)

--
    --
    --

275
    Wadmalac képe

Az Acor kopik mint állat,

Az Acor kopik mint állat, de minden körülmény közt jól fog és viszonylag olcsó.
    Sztem a kopás csak akkor szempont ha drága a betét.

Wad

276
    Stanci képe

Sziasztok! Szerintetek egy

Sziasztok!

Szerintetek egy alig használt Shimano Deore DX hajtómű 1db 46 fogacskás lánctányérral mennyit érhet? Ill. ez jó lenne-e fixihez?

277
    Nincsmáritttöbbé képe

Nekem egysebin van egy

Nekem egysebin van egy régebbi Deore LX, pár gondolat:

A kar és a tányér is bírja a fixit, bár érdemes kifejezetten vékony hátsó fogast és vékony egysebi láncot! használni rá (KMC 610 illetve KMC810).

Vannak a fogas belső oldalán váltás segítő rücskök, ezt érdemes flexxel-köszörűvel finoman leszedni egysebi használat esetén.

Ami viszont ellene szól, hogy monti kar lévén nem tudod elég közel rakni a vázhoz, legalábbis a szabvány pálya láncvonal nem fog vele kijönni még belülre rakott tányér esetén sem. Tehát mindenképpen montiba való fixiagy (Denver2) vagy hajtóműhöz fűzött megoldás kell hozzá (pl. egymenetes miche a hajtókarhoz hézagolva). A flip-flop normál pályaagyat nem ehhez találták ki.

Árban 1500-2000 a reális sztem.

Egyébként olcsóbban kijössz egy vastag lánc-vastag fog és egy országúti kar kombóval hosszútávon: erősebb, könnyebben variálhatod, van hozzá pályatányér (vastag) és a láncvonal is belőhető.

278
    Stanci képe

hmmm, Novatec flip-flop

hmmm, Novatec flip-flop agyra fűzettem egy Spidert, akkor ezek szerint ez nem fog passzolni hozzá
    túrom a netet, de elfogadható árú használt hajtóművet nem lelek sehol

279
    Nincsmáritttöbbé képe

Vaterán most láttam vagy

Vaterán most láttam vagy 4-et 5-6e körül. Ha nem pályavázba raksz flip-flop pályaagyat akkor sajnos törekedni kell, hogy minél közelebb rakd a tányér a vázhoz (és még lehet, hogy ekkor is alá kell hézagolnod a fogasd, hogy pár mm-t kifelé legyen).

Bár a Novánál nincs annyi menet, hogy elviseljen komolyabb hézagolást, a Miche-re még 3mm is simán felmegy.

Egyoldali agyaknál nincs ilyen probléma, mert soha nem fordítod meg, azaz eltolva is lehet fűzni - flip-flopot sajnos csak középre.

280
    Stanci képe

ha nem probléma

ha nem probléma belinkelnél egyet, hogy szerinted melyik a jó?

281
    Nincsmáritttöbbé képe

Nekem ez van, néha van

Nekem ez van, néha van nagykerben-néha nincs:

http://bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/centirozo-allvany/icetoolz-kerek...

Atom pontos. Plusz itt van nagyon sok gyári + házi megoldás:

http://www.google.com/images?um=1&hl=hu&biw=1920&bih=865&tbs=isch%3A1&sa...

282
    bigacsiga képe

Helló! Nem értek a

Helló!

Nem értek a bringaszereléshez de szeretném kicserélni a V fékemen az elkopott fékbetéteket. Itt vannak képek a bicikliről: http://criticalmass.hu/forum/20100912/magellan-hydra-vettem-felujitom Ez milyen típusú fék?

Milyen fékbetétet javasoltok? Nem a legdrágábbra vágyom, de a gumi dolgokon (óvszer, fék) spórolni nem merek.

Azt olvastam, hogy a preselyt át kellene zsírozni. Mi az a persely? Milyen zsírt vegyek hozzá? (Láncolajom: Hanseline van. Gondolom az nem okés ide)

Kell valami nagy okosság ehhez a művelethez?

Én így képzeltem: kioldom a féket, imbuszkulccsal kicsavarozom a fékbetétet, visszaállítom a féket olyan használható módba (sorry a megfogalmazásért), beállítom a bovdent mert a régi, kopotthoz volt igazítva és szerintem túl "szoros" lenne, párszor álló helyzetben kipóbálom, gurulok, örülök, fékezek.

Köszi!

(Ui.: Bovdent (bovdenházat) tisztítani/cserélni milyen sűrűn érdemes?)

283
    Nincsmáritttöbbé képe

1000-2000 ft-ért

1000-2000 ft-ért vesztegetnek cserélhető gumis jagwire / merida fékpofákat, ez már ár/értékben és abszolút viszonlyatban is jó.

Egy sima 5mm-es imbusszal ki tudod cserélni a fékbetéteket: a régit kicsavarod, majd az újat berakod lazán, hogy lötyögjön (a két félgömbös alátét közép meg a féktest, a régi pofát leszedve nézd meg a hézagolók-alátétek sorrendjét). Kézzel kb. bepozicionálod a fékpofát majd megkérsz valakit, hogy behúzza a féket: ha jó akkor megszorítod a pofát és kész is vagy.

Ha a fékpofa féloldalasan fogna (egyik kar jobban mozog mint a másik) akkor a féktest tövében lévő állítócsavar a barátod.

Perselynek valószínűleg a bowdenházat gondolták, ehhez a láncolaj is jó, bár a tutit valamilyen köszörült-rozsdamentes bowden (pl. jagwire), ezeket egy teflonbéléses bowdenházban nem kell kelnni.

Ha már rozsdás az előző bowden, törött, stb. akkor cseréld - a ház tovább szokta bírni, főleg ha jó zárókupakok vannak rajta (amit két ujjal már nem tudsz összenyomni az jó).

284
    Wadmalac képe

A persely sztem a v-fék

A persely sztem a v-fék vázkonzolon lévő csapra illeszkedő perselyt jelenti. A kikötött bowdenel levett fék perselyfuratát meg a vázon a csapot le kell tisztítani és vmi jófajta zsírral (csapágyzsír, lítiumbázisú) enyhén átkenve visszarakni.
    Sztem a lánczsírzó spray is jó.

Wad

285
    NyilasMisi képe

http://www.youtube.com/watch?

http://www.youtube.com/watch?v=ethVx0eYGQo
    (Wass Albert)

286
    Pec képe

Kissé off de nem tudja

Kissé off de nem tudja valaki, hol lehet olyan zsírzót kapni, mint amit az arc használ a videón?

--~-P-~-E-~-C-~--
    "Never trust a smiling scout!"

287
    felder87 képe

ez bennem is

ez bennem is felmerült:)

288
    NyilasMisi képe

Biztos be lehet szerezni,

Biztos be lehet szerezni, mert látta már máshol, csak nem jut eszembe, hogy hol.
    (Wass Albert)

289
    Wadmalac képe

Régen az ilyen

Régen az ilyen zsírzásokra injekciós fecskendőbe töltöttem zsírt, most már ilyen kis helyekre, résekbe szinte mindenhova a lánczsírzó spray-t használom.

Wad

290
    Gabikavander képe

sziasztok! szeretném

sziasztok! szeretném megkérdezni hogy ez a váz milyen? elsődlegesen fixit szeretnék belőle. lehet kapni hozzá kompatibilis alkatrészeket? előre is köszönöm a válaszokat!
    ő lenne:
    http://sport.vatera.hu/kerekparozas/alkatresz/dusika_versenybringa_vaz_1...

291
    Wadmalac képe

Sztem jó, mert hátul

Sztem jó, mert hátul vízszintes papucsos.

Wad

292
    Nincsmáritttöbbé képe

Ennyiből csak a fontos

Ennyiből csak a fontos adatok nem látszanak, pl. a középcsapágy magasság (ez még ilyen versenybringáknál is szélesen variálódhat, 24cm-től 33-ig, fixinek 28 alattit már nem építenék).

Pofára nem tűnik gáznak, persze a homlokcső csatlakozását végigtapogatnám, hogy nincs-e nyomódás, sérülés, stb.

Ha rendeben van akkor a nyeregcső kivételével belemennek a szabvány cuccok (hajtómű, stb.) esetleg a kormánycsapágyat kell majd hézagolni a koronánál illetve a hátsó fixiagyat a vázhoz hézagolni (125 v. 130 papucs lesz, míg egy pályaagy 120mm-es).

293
    Gabikavander képe

köszönöm a választ! de

köszönöm a választ!
    de az a gond hogy országútira van pénzem csak vázterén pályaváz már nagyon necces nekem. a fixi agy hézagolás nagyon necces? novatec vagy acort akarok beele.mert a legtöbb vázat amit nézegettem élőben az 130 körüli villa távolsággal van.

nehéz kifogni olyan vázat ami jó lenne fixire? még egy Ktm stradat néztem.

294
    Nincsmáritttöbbé képe

Pont egy KTM Stradát

Pont egy KTM Stradát építek, ami már bőven elég magas fixnek. Nem kell pályaváznak lennie, csak legyen magasan a középrész (min 28-29cm).

A hátsó hézagolás egyáltalán nem vészes.

295
    Nincsmáritttöbbé képe

Pont egy KTM Stradát

Pont egy KTM Stradát építek, ami már bőven elég magas fixnek. Nem kell pályaváznak lennie, csak legyen magasan a középrész (min 28-29cm).

A hátsó hézagolás egyáltalán nem vészes.

296
    Gabikavander képe

akkor a megérzés volt jó:

akkor a megérzés volt jó: strada lesz! úgy akarom hogy shimano 105ös hajtóművel. néztem novatec agyat ebikeon ott van olyan hogy 130mm-es ami akkor jó lenne a vázhoz.azért kérdeztem a hézagolást mert nem csináltam még. már csak a felnit kell kiválasztani és indulhat a fixálás

297
    felder87 képe

Hahó! Nem szorosan

Hahó! Nem szorosan szereléses kérdés. Használtok valamilyen csomagtartó dobozt? Egy olyat keresek, ami zárható, és nehezen távolítható el a bringáról. Ha van tapasztalatotok, akkor segítsetek! Köszi!

298
    Nincsmáritttöbbé képe

http://neuzer.webaruhaza.eu/k

http://neuzer.webaruhaza.eu/kategoria/5FB/muanyag-tarolo-doboz.html

Pl. Bringabutik is meghozza cikkszám alapján a fogy. árnál olcsóbban.

A rögzítés meg rajtad múlik, pár kötegelővel illetve lánccal (kerékpárlánc is simán jó, mivel a legtöbb tolvaj nem hord magánál láncbontót) simán odadrótozhatod komolyabban (persze akkor az egész csomagtartót kapják le).

299
    felder87 képe

A bringaláncos gondolat nem

A bringaláncos gondolat nem rossz. A lepattintható változat is elfogadhatónak tűnik, köszi a segítséget.

300
    monster képe

van az ebike-ban

van az ebike-ban is:
    http://ebike.hu/termekek/kiegeszitok/taska/doboz-csomagtartora/12903+mwa...

http://ebike.hu/termekek/kiegeszitok/taska/doboz-csomagtartora/8851+poli...

http://ebike.hu/termekek/kiegeszitok/taska/doboz-
    csomagtartora/14006+polisport+m%C5%B1anyag+ker%C3%A9kp%C3%A1ros+doboz+csomagtart%C3%B3ra+gyorsz%C3%A1ras/

és tuti zárható fotós oldalra való, elég drága, de nagy:
    http://www.nika.hu/hu/taskak/outdoor/outdoorcases/BW96011.html&m=56&s=139
    ------------------------
    2 kerék jó 4 kerék rossz