Nem bírod ki, hogy a Critical Mass legendás közösségével vitasd meg szívbéli ügyeidet, legkedvesebb vesszőparipáidat? Itt, és csak itt megteheted. Ha látod már, hogy az offolás kezdi elönteni az eredeti témát, gyere át ide. Ha betelik, bezárjuk, és újat nyitunk.

Természetesen az alapvető netikett itt is érvényes:

A hozzászólásokban tilos a személyeskedés, a kulturálatlan viselkedés, az obszcén és vulgáris szavak (túlzott) alkalmazása, a faji, nemzeti, vallási, nemi, pártpolitikai és egyéb megkülönböztetés, előítélet népszerűsítése.

http://criticalmass.hu/oldal/20120406/criticalmass-hu-hasznalatanak-szab...

Kérjük, gondoljatok arra, hogyha egy látogató (akár 18 év alatti, akár hivatalos személy) a honlapunkra érkezik, a mi felelősségünk, mit talál itt.

Közösség elleni izgatás: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9g_elleni_izgat%C3%A1s

Személyeskedés:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Érvelési hibák:
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rvel%C3%A9si_hiba

Előző OFFtopik:

http://criticalmass.hu/forum/20120524/16

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
chicoye képe

Nagyon kíváncsi vagyok,

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mikor körözzük le a kémtopikot. :)

----------------------
Sohasem állítottam olyat, hogy normális vagyok.

2
monster képe

Milyen kém?

Milyen kém? Seggecském?
:-((-------))-:

3
Peta képe

Pontosan ez fogalmazódott

Pontosan ez fogalmazódott meg bennem is, mikor megláttam ezt :) Szóval most akkor be is szüntetném az írkálást ide :D

4
elfroland képe

Menj pár kört a városban

Menj pár kört a városban és a látottakkal kommenteld tele a másik topikot. Már csak az egyenlő bánásmód elve miatt is. :-D

5
Peta képe

Olyan max 10 embert ismerek

Olyan max 10 embert ismerek személyesen innen, szal nem telne fel a másik topik :D

6
chicoye képe

Akkor sokszor kell

Akkor sokszor kell véletlenül találkozni azzal a 10 emberrel. :)

----------------------

7
Peta képe

Járjak fel-alá a Thököly

Járjak fel-alá a Thököly bringasávon? :P

8
chicoye képe

Ott semmiképpen se.

Ott semmiképpen se. :)

----------------------

9
chicoye képe

Peta: Kicsit reménykedtem

Peta:

Kicsit reménykedtem benne, hogy hátha tudod a pontos dátumot. :)

De a gyarmatosítás időszakában már biztosan jártak arra fehér emberek, nem? :) Vagy kicsit előtte, mert gondolom jól feltérképezték a kontinenst.

----------------------

10
Peta képe

És ez mit bizonyít?

És ez mit bizonyít? Elhurcoltak onnan egy csomó embert rabszolgának. Gyanítom, hogy a nők körülmetélése, a nemi erőszak, mint civilek ellen bevethető fegyver egy háborúban, és a többi szarság nem emiatt alakult ki az ottmaradottak körében. :)

11
chicoye képe

Most direkt értetlenkedsz?

Most direkt értetlenkedsz? :)

De a különböző formákban történő gyarmatosítás során kialakult az a szemlélet, hogy az "elmaradott" népeket civilizálni kell. Eközben meg a civilizált nyugati társadalmak felosztották az egész területet maguk között. Ahol nem irtották ki az őslakosokat, ott olcsó munkaerőnek használták őket. Ugyanakkor népességnövekedést is eredményezett, a gazdasági növekedés miatt, meg a jobb egészségügyi helyzet miatt.

----------------------

12
Pontagy képe

ahonnan meg kivonultak a

ahonnan meg kivonultak a gyarmatosítók, ott -nagyon kis kivétellel- jött valami "hazafias" vagy "újító szellemű" vagy "felvilágosult" diktátor, vagy junta, és sokkal nagyobb nyomorba, esetleg háborúba döntötték a népet, mint amit az valaha is megélt gyarmatként...
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

13
Peta képe

Nem, teljesen véletlenül

Nem, teljesen véletlenül :D

Tényleg nem értem ám teljesen. Két külön dologról beszélünk, a nyugatiak beavatkozásáról, ill. a helyiek még a saját népükkel szemben is meglévő primitivizmusáról.
Amit te írsz, az talán az angolok által gyarmatosított Indiára úgy-ahogy ráhúzható, de belső-afrikára aligha. Szvsz.

14
monster képe

Az a borzasztó, hogy a

Az a borzasztó, hogy a gyarmatosítók kivonulása után a volt gyarmatok integrálták az ő régi és az elnyomók új rossz tulajdonságait. Talán India angolok által megszervezett közigazgatása ellenpélda.

15
chicoye képe

De én nem is akartam az

De én nem is akartam az őslakosok szokásait ezzel magyarázni. Csak azt, hogy beavatkoztak. Aztán jött a népességnövekedés. Ennyi. :)

----------------------

16
elfroland képe

A Jupiteren meg nincs

A Jupiteren meg nincs élet.
De hogy jön ez ide?

17
chicoye képe

Mi hogy jön ide?

Mi hogy jön ide? :)

----------------------

18
elfroland képe

Hogy hogy hogy ? :-D

Hogy hogy hogy ? :-D

19
chicoye képe

Monster: Én azt

Monster:

Én azt feltételezem rólad, hogy kiforrott felnőtt férfiként a határozott véleménynyilvánításodat átgondolt, bizonyítható tények alapján kidolgozott elmélet szerint formálod ilyen határozottan. Ezért bátorkodtam megkérdezni, hogy milyen logikus tények alapján tetted azt a kijelentést, hogy egy (vagy több?) közvéleménykutató cég manipulációt végez a politikai közvéleménykutatása során. Én bármikor meggyőzhető vagyok ugyanis, lehetséges, hogy az én figyelmemet kerülte el valami, abban is biztos vagyok, hogy Vásárhelyi Mária munkásságát jobban ismered, mint én.

Mintha te írtad volna már azt többször is, hogy a tudás, az a „nemtudás” tudásánál kezdődik.

Nagyon egyszerű kérdéseket tettem fel. Erre betettél engem az udvarias „naiv” dobozba. Majd tovább kérdezgettem, erre betettél a „hülye” dobozba. Ezzel egyet is értek. Azt viszont nem értem, hogy miért kerültem bele az „okoskodó”, illetve a „beképzelt” dobozba. Ha azt szeretnéd, hogy változtassak valamin, ahhoz meg kell tudnom, hogy miért gondolod ezt. Melyik kérdő mondatom ért el ilyen hatást nálad?

Elfroland is vissza szokott kérdezni, meg még néhányan. Vajon ők is annyira idegesítenek téged, mint én? Nyilvánvalóan akkor az is idegesít téged, ha másnak teszek fel kérdéseket, csak akkor nem teszed szóvá. Jól gondolom?

----------------------

20
monster képe

Nyugodtan mondjad ki hogy

Nyugodtan mondjad ki hogy rágalmazom a szakmát, leszarom. A látható tények magukért beszélnek.
Ha mondjuk van 5 közvéleménykutató cég, amiből 4 kb. azonos eredményt hoz ki a fideszre, az 5. meg 6 %-al többet az nyilvánvaló manipuláció. Nem tudok bemenni az irodájukba és ellenőrizni a metodikájukat, de érdekes módon valamiért ők sem árulják el. Az egész szakmában tudják a fideszközeli cégekről hogy furcsák a módszereik, természetesen senki semmit le nem ír, nem akar a bíróságra járogatni és rágalmazásért büntetéseket fizetni. Egyébként van egy állítólagos mszp-közeli cég is, keresgéljed az eredményeik alapján ha akarod.
Önbeteljesítő jóslat működése szintén ismert.
A cég 3 milliárdos állami megrendelése ismert (tán csak nem az új nemzeti konzultáció körül is ők tüsténkednek, nem tudom?).
A cég vezetőjének kormányszóvívőként való alkalmazása ismert.
És mondjuk a Magyar Nemzetben mindig az ő felméréseik jelennek meg (ezt csak gondolom, mert nem olvasom a lapot).
Az az igazság, hogy egyre romlik a memóriám. Elolvasom az újságcikkeket, meggyőznek, kialakítom az álláspontomat, de egy év múlva már nem emlékszem a tényekre amik voltak bennük. Nagyon macerás mindennek visszakeresgélni. Egy biztos, nyomtatott sajtótermékek esetén csak "balliberálisakból" tájékozódom. Rádió és internet vegyes. TV semmi.
Az okoskodó hülye titulust inkább a Frenkivel folytatott emancipációs vita miatt írtam, szociológiai és statisztikai állásfoglalásaiddal semmi gond, a naivitástól eltekintve.

21
chicoye képe

Köszi, ezeket már leírtad

Köszi, ezeket már leírtad egyszer, fölösleges volt újra.

1. Nem kell visszaolvasnod semmit sem. Belinkeltél egy tanulmányt, amiből szerinted világosan látszik a manipuláció. Szeretném, ha megmutatnád ezeket a számokat.

Ha állítasz valamit, azt be kell tudnod bizonyítani, különben hiteltelenné válsz, és valóban nyilvánosan rágalmazol.

2. Elhiszem neked, amit írsz, ha megoldod a következő feladatot:

Szeretném, ha részletesen kifejtenéd, hogy hogyan lehet manipulálni, vagyis szándékosan befolyásolni egy politikai közvélemény-kutatás eredményével. NEM a befolyásoló szerepre vagyok kíváncsi, hanem a szándékosságra.

Tegyük fel, hogy egy piacvezető közvéleménykutató céget felkéri a Piréz Demokrata Párt (továbbiakban PDP), hogy készítsen egy felmérést a politikai közvéleményről a közelgő választások előtt. Azonban a PDP egy Nokiás dobozban kenőpénzt ad át a cég igazgatójának. A cél a PDP győzelme a választásokon, az eszköz erre a manipuláció.

-Melyik a legjobb módszertani eszköz a manipulációra, amellyel biztos sikert lehet elérni?

-Milyen hatások vannak, amelyeket figyelembe kell venni, hogy sikerüljön a terv?

-"Ha mondjuk van 5 közvéleménykutató cég, amiből 4 kb. azonos eredményt hoz ki a fideszre, az 5. meg 6 %-al többet az nyilvánvaló manipuláció."

Tegyük fel, hogy ez így van, bár még mindig nem írtad meg nekem a táblázat sorszámát, ahonnan te ezt "olvastad ki".
A 6%-os eltérés ezek szerint csak amiatt a bizonyos önbeteljesítő jóslat miatt van, semmilyen másféle elmélet nem hat a közvéleményre? Tehát akkor biztos a sikere a PDP-nek?
Ez a fölfele eltérés hogyan hat a PDP szimpatizáns szavazókra, és hogyan hat az Anti Piréz Párt szimpatizánsaira? Illetve hogyan hat a bizonytalan szavazókra?

-Egy esetleges botrány kirobbanása után milyen következményekkel, hatásokkal kell számolnia a piacvezető cégnek?

-A titkos metodika ismerete esetén miből válna a szakma számára nyilvánvalóvá a szándékos befolyásolás?

------------------------

"Az okoskodó hülye titulust inkább a Frenkivel folytatott emancipációs vita miatt írtam,"

A pontosság kedvéért: hülye, és beképzelt okoskodó. Nem az érdekel, hogy milyen vita kapcsán voltam ilyen, és kivel, hanem, hogy ez miben nyilvánult meg.

----------------------

22
monster képe

2004 EP választás

2004 EP választás Fideszre
Szonda Ipsos 49%
Gallup, Medián, 47%
Marketing centrum, Capital research, Tárki: 44%
Na jó, csak 5% difi, nem 6. De a Szonda ispos nem adja meg a mintaszámot (vajon miért nem?).
2006 parlamenti választások, MSZP-re
Medián, Capital research: 46%
Gallup, Szonda ipsos: 44%
Tárki: 43%
Századvég: 39%
Ezek az első tanulmányból.
A másodikból:
2009 EP választás, Fideszre:
Medián: 60%
Marketing centrum: 61%
Nézőpont: 66%
Szonda Ipsos: 67%
Gallup: 68%
Tárki: 70%
Századvég: 72%
EREDMÉNY: 56% (!)
Érdekes megfigyelni az emútnyócév trendjét, hogy egyre nagyobb a szórás a kutatások eredményei között.
És közben találtam neked még egy tanulmányt, te szeretsz olvasgatni:
"Valaki nagyon kilóg a sorból"
http://www.drjozsaistvan.hu/frakcio/13673-Valaki-nagyon-kilog-a-sorbol

23
Miló01 képe

Századvég 2009 Jobbik 6%

Századvég 2009 Jobbik 6% valóságban 14.7%.
Valóban csalnak, meg máshogy számolnak, de engem komoly ügyek érdekelnek. Ilyen féle saját szekértoló baromságokkal nem szoktam foglalkozni.

24
monster képe

Hehe. Amíg a Jobbik nem

Hehe. Amíg a Jobbik nem kapar magának egy közvéleménykutató céget, a többiek alá fogják manipulálni őket, de a magam részéről ezt nem is bánom.
Egyébként a Jobbiknak olyan lojális tábora van aki szarik a közvéleménykutatásokra egyfelől, másfelől rejtőzködnek, de ezzel a rejtőzködési szokással már lehet valamit kezdeni statisztikailag.

25
chicoye képe

És miből gondolod, hogy ez

És miből gondolod, hogy ez az alámanipulálás nem indítja be a "siessünk, mert lemaradunk", vagy a vesztes ügy -> igaz ügy hatást?

Na, és mit lehet kezdeni ezzel a rejtőzködési szokással statisztikailag? Gondolom arra is van adatod, hogy rejtőzködnek a jobbikosok...

---------------------

26
monster képe

Abból gondolom hogy azt

Abból gondolom hogy azt gondolom.
Az átlagember a nyertesekhez szeret húzni. Fogok majd veled vitatkozni erről. Te vagy a nagy pszichológus is ha jól emlékszem. telefonálj be a Csernusnak és kérdezzed meg tőle.
Nem fogok túrni a neten neked, keressed meg magadnak. Miép, Jobbik szimpatizáns régebben rejtőzködött (eddig biztosan, most már lehet hogy nem) keresztkérdésekkel ki lehetett néha ugratni a nyulat a bokorból.

27
chicoye képe

Neked kellene a netet

Neked kellene a netet túrni, hogy képben legyél. Aztán gyere ide vissza és oktasd a népet. Addig meg szerintem fejezd be ezt a manipulációs keresztesháborúdat.

----------------------

28
monster képe

Fidesz eredmény:

Fidesz eredmény: 56,4%
Századvég előjelzés: 72%
Századvég állami megrendelés: 3 milliárd Ft
Századvég vezetője: Kormányszóvivő.
Trallalala, trallala.
Elég nekem annyira képbe lennem, amennyire vagyok. Egyébként szívesen veszek minden extra információt, mert én sohasem vagyok 100% biztos semmiben.
De ne a szakma alapjainak elméleti szépségeit linkeljed hanem valami konkrétumot arról hogy a Századvég hogyan választja a mintáját, mert a Járműgépészeti Intézet hőtan professzora akármennyire tisztában van a termodinamika főtételeivel, nem biztos hogy meg tud javítani egy Zsiguli motort.

29
chicoye képe

Ha érdekel a téma, akkor

Ha érdekel a téma, akkor elmész egy könyvtárba, és kikölcsönzöd az általam linkelt könyveket, ha már nincs pénzed megvásárolni őket. Egyszer mintha belinkeltem volna már a könyvtár nyitvatartását neked.

----------------------

30
monster képe

Ha elromlik a biciklim,

Ha elromlik a biciklim, akkor se a könyvtárba szaladok metallurgia szakirodalmat tanulmányozni, hanem megcsinálom.
Ha úgy vélem látni hogy a politikai közvéleménykutatásban nem játszik mindenki tiszta lappal akkor mi a szarra megyek az elméleti szakirodalom tanulmányozásával?

31
chicoye képe

Aki Vásárhelyi Mária

Aki Vásárhelyi Mária munkásságát 10 éven át követni tudta, annak nem okozhat olyan nagy nehézséget két olvasmányos könyv elolvasása. Főleg, hogy odavan a témáért is.

----------------------

32
monster képe

Rajtad kívül mindenki

Rajtad kívül mindenki leszarja a vitánkat. Nem félek attól hogy bárkit is tévútra vezetnék.
Közvéleménykutatás = objektívnek álcázott manipuláció (tisztelet a kivételnek)

33
chicoye képe

Ez egy nyilvános fórum.

Ez egy nyilvános fórum. Nem csak azok olvassák, akik ide kommentelnek.

----------------------

34
Peta képe

Én követem, és csudijól

Én követem, és csudijól szórakozom, csak így tovább! :D

35
chicoye képe

Szabad tudni, hogy honnan

Szabad tudni, hogy honnan vannak ezek a százalékok?

----------------------

36
monster képe

Abból, amit először

Abból, amit először linkeltem, és nem olvastam el, csak a számokat, te meg állítólag elolvastad:
http://www.median.hu//kepek/upload/2010-01/karacsony_lakatos_2006.pdf
A 2009-es meg a másodikból:
http://www.valasztaskutatas.hu/kiadvanyok/uj-keplet/lakatos-zsuzsa-valas...
Aki profi statisztikus (szerintem van ilyen a fórumon csak kimarad ebből az iszapbirkózásból) az az eltérés négyzetösszegekből meg egyebekből is tudna levonni következtetéseket.

37
chicoye képe

Bizony elolvastam, neked is

Bizony elolvastam, neked is el kellett volna. Talán nem írnál olyanokat, amiket írsz. De ha begépelsz számokat, akkor illik odaírni a forrást. Persze neked fölösleges illemről írnom.

----------------------

38
chicoye képe

Továbbra is várom a

Továbbra is várom a válaszokat ezekre:

-Milyen hatások vannak, amelyeket figyelembe kell venni, hogy sikerüljön a terv?

-"Ha mondjuk van 5 közvéleménykutató cég, amiből 4 kb. azonos eredményt hoz ki a fideszre, az 5. meg 6 %-al többet az nyilvánvaló manipuláció."

Tegyük fel, hogy ez így van, bár még mindig nem írtad meg nekem a táblázat sorszámát, ahonnan te ezt "olvastad ki".
A 6%-os eltérés ezek szerint csak amiatt a bizonyos önbeteljesítő jóslat miatt van, semmilyen másféle elmélet nem hat a közvéleményre? Tehát akkor biztos a sikere a PDP-nek?
Ez a fölfele eltérés hogyan hat a PDP szimpatizáns szavazókra, és hogyan hat az Anti Piréz Párt szimpatizánsaira? Illetve hogyan hat a bizonytalan szavazókra?

-Egy esetleges botrány kirobbanása után milyen következményekkel, hatásokkal kell számolnia a piacvezető cégnek?

----------------------

39
monster képe

Hagyjál már lógva a

Hagyjál már lógva a piréz párttal. Maradjanak a pirézek otthon a nyavalyás országukban, ne itt akarjanak politizálni ebben az idegengyűlölő közegben. Elemezzed nekem inkább te a 2009-es EP választások előjelzéseit. A többit hagyjuk is.
14. oldal, itten:
http://www.valasztaskutatas.hu/kiadvanyok/uj-keplet/lakatos-zsuzsa-valas...
Majd ha erre adsz megfelelő választ (mert itten azért a 60% meg a 72% között akkora eltérés van ami durvának mondható), akkor én is gondolkodom hogy érdemes-e a provokációiddal foglalkoznom. Egy ilyen eltérés esetén nem nekem kell magyarázgatnom hogy manipuláció van, hanem annak aki kihozta a 72%-ot (vagy aki az ojjektivitás naiv élharcosa) hogy nincsen.

40
chicoye képe

Egyáltalán nem lehet

Egyáltalán nem lehet ebből manipulációra következtetni. Rengeteg hatás van, amik egyszerre is felléphetnek. Lehetetlen megmondani, hogy milyen eredményt okoz egy esetleges manipuláció. Akár a visszájára is elsülhet. Aki azt állítja ennyiből, hogy ez manipuláció az dilettáns.

----------------------

41
monster képe

dilettáns: műkedvelő;

dilettáns: műkedvelő; valamely művészettel csak hobbiból foglalkozó személy
Flaubert-Forgách: Dilettánsok
http://katonajozsefszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&...
"Flaubert utolsó, befejezetlenül maradt könyvével a mindannyiunkban ott lakozó tudatlanságot, az általános, emberi hülyeséget akarta leleplezni."
De nem ám a dilettánsok voltak a leleplezendő hülyék...

42
chicoye képe

Nem állítottam azt, hogy

Nem állítottam azt, hogy hülye lenne bárki is, az te voltál.

----------------------

43
monster képe

Bocsánat hogy üldözési

Bocsánat hogy üldözési mániámból kifolyólag a dilettáns szót magamra értettem, és nem dicséretnek.

44
chicoye képe

http://www.kislexikon.hu/dile

http://www.kislexikon.hu/dilettantizmus.html

----------------------

45
monster képe

Na, akkor forrásütközés

Na, akkor forrásütközés van:
http://idegen-szavak.hu/dilett%C3%A1ns

46
monster képe

Sőt,

Sőt, ugyanonnan:
http://www.kislexikon.hu/dilettans.html
Lovagoljunk kicsit a szóvégeken, mert te dilettánst írtál, nem dilettantizmust.

"Olyan személy, aki szórakozásból, időtöltés céljából és nem hivatásszerűen művel egy-egy tudományágat v. művészetet.

Elterjedtebb jelentése a művészetekben: nem hozzáértő, felületes felkészültségű személy. Ebben az értelmezésben többnyire lenézik, amit a dilettáns művel, holott azzal, hogy maga is kísérletezik a művészettel, olyan érzéket, megértést, befogadókészséget fejleszt ki, amely hasznos, pozitív. A dilettáns tevékenysége akkor válik károssá, ha műkedvelő tevékenységét művészinek tekinti, ha azzal áltatja magát, hogy terméke művészi alkotás.

az itáliai reneszánszban mecénás, műpártoló, műbarát, ill. amatőr, műkedvelő.

mai pejoratív értelemben ambiciózus, de tehetségtelen, kontár álíró, álművész.

hozzá nem értő, avatatlan"

Na kérem szépen te pejoratív sokadik jelentésével akartál megbántani, melyet én elegánsan hárítottam.

47
chicoye képe

Leszarom, hogy melyik

Leszarom, hogy melyik értelmezést használod elegánsan.

----------------------

48
monster képe

Na pattogzik lefele a

Na pattogzik lefele a kultúrmáz ha kicsit vakargatjuk, hehe.

49
chicoye képe

Fogalmam sincs milyen

Fogalmam sincs milyen kultúrmázra gondolsz. Nem ez az első leszarom szavam itt a CM-en. Sőt.

Kifogytál a manipulációs érvekből, és ennyire unatkozol?

----------------------

50
monster képe

Csak ki kell nyitni egy

Csak ki kell nyitni egy napilapot, abban sorakoznak az érvek a politikai manipulációra.
Vagy ránézni egy kereskedelmi tv-csatornára, és abban az üzleti manipuláció érveiből találni csokorravalót.
Mondhatom esetleg egy szakma árulásának?

51
chicoye képe

Ezek nem egyenlőek a

Ezek nem egyenlőek a politikai közvéleménykutatással. Azt mondasz egyébként, amit akarsz. Csak kérdés, hogy megéri-e.

----------------------

52
chicoye képe

Ha nem nagy baj, akkor nem

Ha nem nagy baj, akkor nem tekintem elfogulatlannak drjozsaistvan honlapot.

Ez viszont pont neked való olvasmány:

http://www.tarki.hu/kiadvany-h/munkatars/kozvkut/index.html

Meg ez is:

"Az olvasó nem csak kérdéseire kap választ de egyúttal betekintést nyer egy érdekes szakma titkaiba is. A szerző célja az volt hogy a "laikus" újságolvasóknak (és újságot nem olvasóknak) bemutassa hogyan készülnek a közvélemény-kutatások mire jók és mire nem használhatóak. Miként lehet eredményeiket értelmezni és hogyan nem szabad(na) félreértelmezni. Miként lehet a kutatások eredményeivel élni és visszaélni."

http://www.gallup.hu/Gallup/fischer.htm

----------------------

53
monster képe

A számok elfogulatlanok.

A számok elfogulatlanok. Mégha egy szoci képviselő is prezentálja őket. Értelmezés során lehet manipulálni őket.

Egyik linkedről, brávó:
"Összefoglalás
...
A véletlen minták az esetek többségében jól reprezentálják a népességet a vizsgált szempontból; Ennek nem feltétele az, hogy a minta valamely ellenőrizhető szempontból reprezentatív legyen.
Azt, hogy egy minta jó-e, nem lehet eldönteni. Egy mintát akkor tekintünk jónak, ha helyes módszerrel választották.
Ne higgyünk azoknak a közvélemény-kutatásoknak, amelyek készítői azt állítják, hogy mintájuk „reprezentatív”. Ezek a kutatók összekeverik vágyaikat a tényekkel."

54
chicoye képe

:DDD Az eredményt látjuk

:DDD

Az eredményt látjuk nem? Azok a százalékok. Túrd át a netet és nézd meg mit lehet elérni az alul, illetve felül manipulálással.

----------------------

55
monster képe

Pénzért nem fogok

Pénzért nem fogok közvéleménykutatási szakkönyveket venni, valamint időmet olvasásukra fordítani. Nem akarok nagyképűsködni, mert nagyját elfelejtettem, én csak egy mérnök vagyok, de 3 féléves matematikából szigorlatoztam, azon kívül külön félévet hallgattam valószínűségszámítást, statisztikát. Valamint rengeteg méréstechnikát, mintavételezést, egyebeket. Hagyjál már a linkelt irodalommal. A mintavételezés meg egyéb kamuságok pont ott veszélyesek, hogy egyik közvéleménykutató cég se fog betekintést engedni a boszorkánykonyhájára.
Még egyszer:
http://www.urbanlegends.hu/2010/01/churchill-csak-abban-a-statisztikaban...
Már a te idézetedben is ott van:
"Miként lehet a kutatások eredményeivel élni és visszaélni."

56
chicoye képe

Ahogy

Ahogy gondolod...

----------------------

57
monster képe

Manipulációs módszereket

Manipulációs módszereket kérsz tőlem? Nem tudsz kitalálni magadtól?
Pl. ki akarom hozni, hogy valamilyen felmérésben kevesebb a konzervatív válaszoló. Ekkor csupa rasztahajú fülbevalós rózsaszíntrikós liberális buzi kinézetű kérdezőbiztost küldök, akiknek a konzervatívok még csak nem is válaszolnak. A nem válaszolt interjúalanyokat utána már bárminek be lehet állítani, de lehet úgy is prezentálni az eredményt, hogy a válaszolók arányában. És a libsik szívesebben beszélgetnek a rasztahajú buzeránssal, máris felülreprezentáltak lesznek az eredményben. Tehát a kutatás eredménye az hogy több a libsi.
De persze ki lehet azt is adni a kérdezőbiztosnak, hogy mondjuk csak nyakkendősöket szólítson meg és máris több a konzervatív.
A telefonos vagy címre menős megkereséseknek is nyilván megvan a maga trükkje. Finoman lehet előszűrni társadalmi státuszra, korra, stb.
Kérdezőbiztossal történő manipulálásra példa 4:05-től:
http://www.youtube.com/watch?v=OJokaKwcHfU
De legjobb lenne ha te leírnád a szakma szerinti pontos előírt módszert az alanyok kiválasztására aztán megnézzük hol lehet kicsit torzítani.
Még mielőtt kioktatnál, halvány lila fingom sincsen hogyan megy ez a valóságban.
Inkább kérdezzed meg a Frenkit, hogy honnan veszi hogy a teszkós bringák szarok és mire alapozza ezt a véleményét. És hogy már a tervezőasztalon szarok, vagy az anyagbeszerzésnél szarulnak csak el, vagy a gyártástechnológia során, esetleg csak a szerelésnél. És hogy ki a felelős ezért és kinek az érdeke.

58
chicoye képe

Tehát halvány lila

Tehát halvány lila fogalmad sincs az egészről, de határozottan azt állítod, hogy manipuláció történik.

Honnan tudod? Melyik szakmabeli mondta azt neked, hogy ezek az eltérő százalékok szándékos befolyásolások?

"Manipulációs módszereket kérsz tőlem? Nem tudsz kitalálni magadtól?"

Egy beképzelt hülyétől mégis mit vársz?

"Tehát a kutatás eredménye az hogy több a libsi."

És? Ettől még hogyan éri el a célját a Piréz Demokrata Párt?

"De legjobb lenne ha te leírnád a szakma szerinti pontos előírt módszert az alanyok kiválasztására aztán megnézzük hol lehet kicsit torzítani."

Nem nekem kell ínhüvelygyulladást kapnom azért, mert te állítottál valamit, amit aztán sehogyan sem sikerül bebizonyítani.

Azonkívül egy hülye, beképzelt okoskodó az mennyire számít hitelesnek, és megbízhatónak? Minek írjon le ide bármit is? Ki fogja neki elhinni? Én biztosan nem hinnék neki...

----------------------

59
monster képe

Az emberek hülyék mint a

Az emberek hülyék mint a segg és birkatermészetűek. Ha azt látják leírva hogy az egyik mosóport 60% kedvel a másikat meg 40%, akkor az elsőt veszik legközelebb. A pártokkal sincsen ez másképp. Csak a mosóporreklámban állított valótlanságok könnyebben bizonyíthatók és a versenyhivatal vagy a reklámetikai bizottság időnként büntet. A pártok kedveltségére vonatkozó adatok sokkal nehezebben kérdőjelezhetőek meg. De marhára meghallgatnék egy perben szakértői véleményt ahol a 2009-es Ep választások 56%-os Fidesz eredménye után a 60 %-ot becsülő Medián beperli a 72%-ot becsülő Századvég-et hogy csalt a Fideszreklámjában és vezesse elő a metodikáját.

60
chicoye képe

Ennél jobban már nem is

Ennél jobban már nem is tudnád bebizonyítani, hogy mennyire nincs lila fogalmad se a politikai közvéleménykutatáshoz, illetve általában a közvéleménykutatáshoz.

----------------------

61
monster képe

Mint említettem korábban,

Mint említettem korábban, és mely említésemet válasz nélkül hagytad, a közvéleménykutatásokra alapozzák a kereskedelmi tv-kben ömlesztett szennyet. Ugyanezen szakemberek dolgoznak politikai vonalon is és kb. ugyanazokkal a módszerekkel.
Valamiért te a szíveden viseled ezt a szakmát. És úgy tűnik a politikai részét különösen. Véleményem szerint a szakma nagy része teljesen felesleges, egyszerűen a marketinges undormány egy folyománya. Emberek megtévesztéséről szól és utána a megtévesztés méréséről. Azért hogy a tőkés és a vele összefonódott politikai érdekeket kiszolgáló genyók legitimálják saját tevékenységüket, a kirakatba tolnak néhány társadalmi problémát kutató fanatikus szerencsétlent és rájuk hivatkoznak szakmájuk (?) védelmében.
Vannak emberek, akik a teszkóban vesznek biciklit. A politikai közvéleménykutatás a szakma teszkós biciklije.

62
chicoye képe

Semmivel sem viselem jobban

Semmivel sem viselem jobban a szívemen ezt a dolgot, mint a cigánybűnözést. Pontosan ugyanazt műveled itt, mint Csigafattyú...

----------------------

63
monster képe

Az édes anyukád, az a

Az édes anyukád, az a Csigafattyú.

64
chicoye képe

Pedig ugyanazt csinálod,

Pedig ugyanazt csinálod, mint ő.

----------------------

65
monster képe

Édes jó anyukád csinálja

Édes jó anyukád csinálja azt.

66
chicoye képe

Ezek szerint te vagy az

Ezek szerint te vagy az anyukám? :D

----------------------

67
elfroland képe

De fordított eset is

De fordított eset is létezik, hogy "Na, jó sokan szavaznak X-e ezért én inkább a kicsi Y-ra szavazok. Nem?

68
chicoye képe

Pontosan.

Pontosan. :)

----------------------

69
Miló01 képe

Látom, te nagyon oda vagy

Látom, te nagyon oda vagy a szocialistákért, 23 éve lezajlott a módszerváltás felkéne már ébredni. Manapság már nem az van, hogy "aki nem kommunista az fasiszta":) Meg hogy érdekcsoportonként nézni az ország súlyát. Ez nem vezet előrébb. De ti tudjátok 50-esek-60-asok-70-esek. Majd, mikor a fiatalok távoztak és nem lesz pénz semmire se elég, főleg nyugdíjra, amiért mindenki keményen megdolgozott. Akkor üt ki a hatása.
Origo írta tegnap, hogy 18-29 évesek 48%-a elhagyná az országot.

70
monster képe

Szabadság, egyenlőség,

Szabadság, egyenlőség, testvériség!
A szocialistáktól undorom van, hagyjál már.
Én nem hagynám el a hazámat. Minden szenvedés ellenére itt kell dolgozni és jobbítani.
De azt azért te is belátod hogy a szocik alatt nem akartak a fiatalok elmenni most meg el akarnak. Na vajon miért?
Jelenleg Magyarországon nincsen baloldali értékeket képviselő komolyan vehető politikai formáció.

71
Peta képe

Miért? Azért, mert a

Miért? Azért, mert a jobboldaliak, akiknek nem tetszett az mszpszdsz, azok is azt mondták, hogy itt kell élni, és jobbítani, most viszont a baloldali gondolkodásúaknak nem tetszik a fidesz, csak ők már nem gondolkodnak így az itt jobbításról. "Orbánnak?"

Dióhéjban ez a meglátásom.

72
monster képe

Szerinted politikai

Szerinted politikai véleménykülönbség miatt mennek el? Ugyan már!
Azért a tandíjnak, továbbtanulási lehetőségek beszűkülésének, gazdaság zsugorodásának, munkanélküliség növekedésének is van ehhez köze. Vagy pl. a pályakezdők inkább érintettek az alacsony fizetéseket jobban sújtó új "arányos" adórendszer káros hatásaiban, pláne amíg nincsen gyerek. A fiatalok általában leszarják a politikát, tiszta pragmatikusok, csak azt nézik hogyan tudnak megélni, nem érdekli őket mit szónokolnak a politikusok.
De még ha neked lenne is igazad, politikai miatt mennek, az főleg a politikára vetne rossz fényt, nem az elmenőkre, mert a politikának az a dolga hogy mindenki jól érezze magát egy országban, nem csak a hatalmon lévők csókosai.

73
chicoye képe

Hogyne akartak volna. Már

Hogyne akartak volna. Már akkor elkezdődött a folyamat.

----------------------

74
elfroland képe

Mert az emberek hülyék

Mert az emberek hülyék mint a segg és birkatermészetűek. Ha azt látják leírva hogy sokan elhagynák az országot akkor ő is el akarják. :-D
De amúgy egyet értek, csak ha birkának tartod az embereket akkor amikor olyat csinálnak ami nem tetszik , akkor legyenek birkák akkor is amikor meg olyat ami tetszik.

75
monster képe

Én azt szeretném, hogy

Én azt szeretném, hogy kevesebb legyen a birka. Mert szerintem a viták nem parttalanok és feleslegesek - a jelen kurzus véleményével ellentétben.

76
Miló01 képe

Nekem aztán oly mindegy ki

Nekem aztán oly mindegy ki van uralmon, (mert hatalmon más van) Ameddig a nép érdekében cselekszik.
Sajnos mellette van egy jóval erősebb kéz is, ez a tőkések. Akiknek a keze mindenhová beér. Ha meg mást tesz az uralom, hát gyengéden visszatessékeli a karánaba. Meg vannak a módszereik.

77
monster képe

Ebben kénytelen vagyok

Ebben kénytelen vagyok egyetérteni veled, noha más nézőpontból lyukadunk ugyanoda, hogy a tőke az a legerősebb. És mindent alávet az érdekeinek, minden áron.

78
stp1 képe

"Hotyhogy 4 cs, 2012-05-31

"Hotyhogy 4 cs, 2012-05-31 15:08

Rancid Pear. :-)"

köszi.

az adott topikban spamnek lett nyílvánítva a fenti szócska.

79
chicoye képe

Erre szintén várom a

Erre szintén várom a választ:

"Az okoskodó hülye titulust inkább a Frenkivel folytatott emancipációs vita miatt írtam,"

A pontosság kedvéért: hülye, és beképzelt okoskodó. Nem az érdekel, hogy milyen vita kapcsán voltam ilyen, és kivel, hanem, hogy ez miben nyilvánult meg.

----------------------

80
monster képe

"ez csak egy kis részlete a

"ez csak egy kis részlete a párválasztási problémának, a szociálpszichológia oldaláról még meg sem közelítettük a témát, a vonzalom törvényszerűségeit, vagy a párkapcsolati dinamikát, meg ilyenek."
"Ha nem akarod, hogy folyton kioktassalak, ne írj nekem olyat, hogy a stucni az a pedál."
"Azért osztom az észt a társadalomtudományi oldalon, mert az egy szakma amibe az itteni érdeklődők gyakran dilettáns módon próbálnak belenyúlni. Sajnos az értelmiségiek is 10 mérnökből 8 nem tud 4 különbséget mondani az előítélet és a sztereotípia között. Ha az elején nem rakok rendet a városi legendák, barmolás, és szakmai rész között, akkor annak valahol életre-halára menő vonzata lehet valamikor. Ezek szociológiai problémák, ez nem játék. Nézd csak meg kirohanásaimat a cigánybűnözés vagy tökkelütött módon a nemzetiszocialista történelemből adoptált megoldások ellen.
Hosszú távon formálni próbálom a szemléletüket, hogy önálló döntéseket hozhassanak.
Ez pontosan kiszámolt kísérletekkel, vizsgálatokkal alátámasztott társadalomtudomány. A politika hanyatlásával, csak ez maradt az ellen hogy lassan az Achenwall-i szintre essen a statisztikai színvonal és mindenki a szociológia titkát keresse."
Nem is bányászok többet, mert nevetségesnek tartom hogy idézetekkel erősítsem meg a saját véleményemet valamiről. Neked teljesen mindegynek kell lennie, hogy miért alakul ki a másikban egy vélemény rólad, ez csomagkapcsolt, mint a NER.
Esetleg még tegyem hozzá a kicsit ódivatú kékharisnya jelzőt?
Tudomásul kell venni az okoskodó humánszakértőknek hogy az ő diszciplinájukban minden átlagember képes valamilyen szinten véleményt kialakítani. Ez nem agysebészet vagy kvantumfizika.

81
chicoye képe

Ez most komoly??? Ez neked

Ez most komoly??? Ez neked kioktatás? Akkor ezen az alapon nálad nagyobb okoska nincs itt a CM-en, mert te nem a CM szabályzat megsértése ellen lépsz fel, hanem szerinted a különböző témák kitárgyalása itt a fórumon társadalmi érdek, és kereszteslovagként hirdeted a szent eszméidet. És ha az, aki szerinted ugyanazt a nézetet vallja, és nem védelmezi az "eszmét" olyan vehemensen, mint ahogyan te azt elvárnád, sértegeted. Icarust például, meg engem.

Kinevetsz valakit, hogy nem olvassa el a cikket, csak a címét, majd te ugyanezt teszed.

Begépelsz egy zsidó viccet arról, hogy mennyire általános dolog, hogy az emberek nem kérnek bocsánatot, majd te sem teszed. Pedig bőven van már a számládon.

Ha pedig valaki meg merészeli kérdőjelezni a hozzáértésedet, az lesz belőle, amit itt is lehet látni az OFF 17-ben. Olvasd vissza majd tiszta fejjel. Szerinted kit minősít? Ha én írtam volna ilyeneket, mint amiket te, én behúznám fülem-farkam szégyenemben.

"Tudomásul kell venni az okoskodó humánszakértőknek hogy az ő diszciplinájukban minden átlagember képes valamilyen szinten véleményt kialakítani. Ez nem agysebészet vagy kvantumfizika."

És? Írtam én valaha olyat, hogy változtassa meg a véleményét? Arra kértem Frenkit, hogy ne általánosítson. Semmi más nem volt a célom. De nem akarta megérteni mi az általánosítás, és mi a bajom vele.

http://criticalmass.hu/comment/reply/16677/492741

Mindegyik egy egy válasz volt Frenkinek valamire, aminek előzménye is volt.

Előzmény tőlem:

Sohasem állt szándékomban kioktatni senkit sem. De ha valaki azt állítaná a szerelések című topikban, hogy a stucni, az a lánchajtás része, te kibírnád, hogy nem világosítod fel? :D Szerintem nem. De lehet, hogy ezentúl minden héten beírom majd a szerelések topikba, hogy a stucni, az márpedig pedál, és aki mást állít, az hülye. :D Miért ne tehetném meg, ha te is megteheted? :)

Előzmény Frenkitől, amiben csak kicserélgettem a szavakat, VICCBŐL:

Azért osztom az észt a műszaki oldalon mert az egy szakma amibe az itteni érdeklődők gyakran dilettáns módon próbálnak belenyúlni.Sajnos a szervizekben is 10 szerelőből 8 nem tud 4 különbséget mondani a vas és az acél között.Ha az elején nem rakok rendet a városi legendák, barmolás, és szakmai rész között akkor annak valahol életre-halára menő vonzata lehet valamikor.Ezek járművek sikoly, ez nem játék.Nézd csak meg kirohanásaimat a fék nélküli fixik vagy tökkelütött módon a versenysportból adoptált megoldások ellen.
Hosszú távon formálni próbálom a szemléletüket, hogy önálló döntéseket hozhassanak.
Ez pontosan kiszámolt kísérletekkel, vizsgálatokkal alátámasztott reáltudomány.Az ipar hanyatlásával, csak ez maradt az ellen hogy lassan a Conani szintre essen a műszaki színvonal és mindenki az acél titkát keresse.

"ez csak egy kis részlete a párválasztási problémának, a szociálpszichológia oldaláról még meg sem közelítettük a témát, a vonzalom törvényszerűségeit, vagy a párkapcsolati dinamikát, meg ilyenek."

Ezt pedig Frenkivel egyetértően írtam, hogy egy párkapcsolat sokkal több mindenből áll össze, mint száraz statisztikai adatokból, amivel neked nem volt problémád. Állítólag. És állítólag te nem is követted a diskurzust.

Mellesleg ennél manipulatívabb dolgot elképzelni sem tudok, minthogy idézgetsz egy 300 hsz-es dialógusból, a saját szád íze szerint.

Nem azt vártam, hogy idézgess, hanem, hogy miben nyilvánul meg, mit teszek, és mi a célom.

----------------------

82
monster képe

Bocsánat, bocsánat,

Bocsánat, bocsánat, bocsánat, visszamenőlegesen és előremenőlegesen mindenkitől és mindenért ami volt és lesz. Én a véleményemet írom le, amit a rendelkezésemre álló információk alapján alakítok ki. Senkit sem akarok megbántani, csak olyan információkkal ellátni amik esetleg elkerülték a figyelmét.
Soha többet nem fogok idézni tőled ha téged ez zavar. Csak akkor ne kérdezd hogy miért. te is sokat szoktál idézgetni, de hát ez az internet átka, egyszer felír valamit az ember, önálló életet kezd élni. Még jó hogy nem meztelen képet tettél fel magadról és azt copyzta valaki.

83
chicoye képe

"Én a véleményemet írom

"Én a véleményemet írom le, amit a rendelkezésemre álló információk alapján alakítok ki. Senkit sem akarok megbántani, csak olyan információkkal ellátni amik esetleg elkerülték a figyelmét."

És miért tartod olyan elképzelhetetlennek azt, hogy ha linkelek neked valamit, akkor az szintén olyan információkat tartalmaz, amik meg pont a te figyelmedet kerülték el?

Más szemében a szálkát, magában a gerendát se?

----------------------

84
monster képe

Veszélyes ez a

Veszélyes ez a linkelgetés. Mert ha én a Háború és Béke alapján alakítottam ki a véleményemet Tolsztojról, nem linkelem be másnak hogy olvassa el, meglátja milyen fasza.
Kicsit eldurvult mostanában ez. Először egy olyant linkeltem amiben csak a táblázatokra gondoltam az eltérő adatokkal. Utána megindult a lavina. Már nekem is el kellett néhány szarság olvasására fecsérelnem az időmet teljesen feleslegesen.
Tehát ha én egy agyváltóval kapcsolatos probléma megoldására vagyok kíváncsi, akkor 2 megoldás van.
1. Elhiszem hogy Frenki ebben kompetens, nem akar átverni és megmondja a frankót.
2. Próbálom magam megszerezni azokat az információkat töredékesen, amiket Frenki évek során felhalmozott, és azok alapján jutok valamire.
A politikai közvéleménykutatással is így vagyok, olvasok olyan sajtótermékeket, elemzőket, akiknek elhiszem a véleményét, és nem akarok személyesen utána menni annak a jéghegynek aminek ők csak a csúcsa. Ez gyakorlatilag előítéletesség, nincs mit tenni. Ha valakinek rossz tapasztalata volt azzal a kb. 3 csajjal akivel huzamosabban együtt élt, akkor annak hiába mondod hogy a másik 5millió nem olyan, és ne legyen előítéletes.

85
chicoye képe

Én nem így alkotok

Én nem így alkotok véleményt. Szeretek magam utánajárni a dolgoknak, vagy ha nem, hát akkor nem lesz kőkeményen bevésődött határozott véleményem a ki tudja milyen információ alapján.

Szeretném már lezárni ezt a vitát rohadtul...

----------------------

86
Shag_Beckur képe

"Szeretném már lezárni

"Szeretném már lezárni ezt a vitát rohadtul..."

Rohadtul egyszerű: ne válaszolj.

87
monster képe

Az, hogy a stucni a

Az, hogy a stucni a lánchajtás része az egy bődületes nyilvánvaló szándékos marhaság, provokáció. Ezzel a hasonlattal azt akartad érzékeltetni, hogy a társadalomtudományokban is hasonló nyilvánvaló baromságot mondott volna Frenki. Pedig nem. Azt amit ő mondott, egy partikuláris szempontból teljesen el lehet fogadni, saját rendszerében konzekvens. A humán tudományok képlékenyek, nyúlósak, szubjektívek, relatívok, reprodukálhatatlanok. És mindig ott van mögöttük a miért kérdés, valamint az hogy az emberiség nem hajlandó tanulni az eredményeikből. Ha egy újabb, jobb, olcsóbb ötvözetet feltalálnak, egyszerűen elkezdik használni és kész. Az emberi történelem hibák ismétlődésének többezeréves sorozata, és hol a tapasztalat levonása, hasznosítása? Sehol.

88
chicoye képe

"Az, hogy a stucni a

"Az, hogy a stucni a lánchajtás része az egy bődületes nyilvánvaló szándékos marhaság, provokáció. Ezzel a hasonlattal azt akartad érzékeltetni, hogy a társadalomtudományokban is hasonló nyilvánvaló baromságot mondott volna Frenki."

Nem. Leírtam neki is, és azért zavart nagyon a dolog, mert tudom, hogy tanult matstatot, meg módszertan, és ennek ellenére nem érti. Tehát ezek alapján talán lehetne egy minimális elvárásom, hogy ne induktív gondolkodással közelítsen a társadalomtudományok felé, nemde? Pontosan Frenki az, akinek mondhatok ilyet. Ez nem provokáció volt, hanem hasonlat. De nem értette így sem.

Aztán írtam neki egy másik hasonlatot:

Az nem objektivitás, ha azt állítod, hogy Budapesten egyáltalán nem végeznek hókotrást télen, mert kinézel az ablakon, és azt látod, hogy abban a mellékutcában, amelyikben éppen vagy, fél méteres hó van. Ahhoz, hogy pontos képet kapj, fel kell szállni egy hőlégballonnal, és föntről kell megfigyelni a várost. A társadalomtudomány hőlégballonról figyel. A társadalmakat pedig nem robotok alkotják. Egyelőre.

----------------------

89
monster képe

Én még komolyan

Én még komolyan válaszoltam is arra a rohadt stucnira, mert előbb nyitottam azt a szerelős blogot mint az OFF-ot! Színtiszta provokáció!

90
monster képe

Politikai

Politikai közvéleménykutatás szakma teljes amortizációja zajlik: újabb nemzeti konzultáció.
Csak egy példa, egy kérdés: Szükség van-e méltányos tehermegosztásra az állam, a nagyvállalatok, illetve a bankok és az emberek között akkor is, ha ez ellentétes az EU elvárásaival?
Minta: 8 millió ember. Na, ezt a teljesen korrekt és egyértelmű kérdést lehet elemezgetni, meg azt ha erre bárhány ember bármit válaszol,. akkor az mit jelent, és mit jelent az ha valaki nem válaszol.

91
chicoye képe

Nem lesz reprezentatív.

Nem lesz reprezentatív. Ennyi.

----------------------

92
monster képe

Ezt nem értem. Hogyhogy nem

Ezt nem értem. Hogyhogy nem reprezentatív ha az egész mintától megkérdezik?

93
chicoye képe

A népszámlálás az

A népszámlálás az reprezentatív. Annál reprezentatívabb már nem is lehetne. :D

Ez azért nem, mert a mintavétel nem reprezentatív. Például, ha a kormány szimpatizánsai fognak inkább nagyobb arányban válaszolni, akkor nem tükrözi reprezentatívan a véleményeket. Vagy ha csak az idősebbek, akkor szintén. Nehéz megmondani, hogy kik küldik vissza. Valószínűnek tartom, hogy nagyrészt az értelmiségiek, vagy a középrétegek, meg afölöttiek. Én személy szerint hasznosabbnak tartanék egy reprezentatív felmérést, mint egy ilyet.

----------------------

94
monster képe

Hátdehát ha nem küldi

Hátdehát ha nem küldi vissza, az is egyfajta válasz. Ami persze nemtetsző a hatalomnak, mert hiába küldi vissza 1 milla zorbánfan, mi van a 7millával? Most a visszaküldött válaszok megoszlásáról és a kérdés értelmetlenségéről és direkt pongyolaságáról ne is beszéljünk.
Ceterum censeo, politikai közvéleménykutatás gáz.

95
chicoye képe

Rossszul írtam. Ez egy

Rossszul írtam. Ez egy egészen speciális eset, mert igazad van, hogy a minta reprezentatív, mert az egyenlő az alapsokasággal. Vagyis nem az a kategória, mint az internetes, vagy telefonos felmérés. Csak mivel postai önkitöltős kérdőívet használnak, ezért alacsony a válaszadási hajlandóság. Viszont cserébe ez olcsóbb megoldást jelent. Tehát minél többen küldenék vissza a kérdőíveket, annál pontosabb eredményt kapnánk.

Abban a vonalkódban vannak benne az adatok azt hiszem. Ez volt a baja az ombudsmannak is, amiért meg akarták semmisíteni, merthogy vissza lehet következtetni. Csakhogy azok az adatok meg fontosak.

Azt valószínűsítem, hogy azok az emberek fogják visszaküldeni, akiket amúgy is érdekel a közélet, foglalkoztatja őket az ország sorsa. Tehát ebből a szempontból talán mindkettő, a jobb-bal oldal is aktív. A korosztályt tekintve meg szerintem inkább a fiatalok, középkorúak lesznek aktívabbak, nem a nyugdíjasok.

Nem lenne ez rossz dolog amúgy, csak minél többen küldik vissza, annál több értelme van. Én sem tudom pontosan, hogy ki áll a kérdések mögött. Csak tippelni tudnék. De nem tudom róla elképzelni semmiképp, hogy manipulálni szeretne, lejáratná magát a szakma előtt.

----------------------

96
Miló01 képe

Eddig se küldtem vissza,

Eddig se küldtem vissza, mert mentem volna a Kubatov listára:)
Azt végképp nem akartam.
Mellesleg szerintem ezek figyelemelterelő bohóckodások. Olyan kérdések voltak és lesznek, amik egyértelmű, hogy népszerűek és az esetek 99%-ában tudni lehet, mire születik több igen.
Egy népszavazás már más súllyú, arra szívesen elmennék. Annak örülnék, ha többet is tartanánk, mint Svájcban.

97
Peta képe

Szerinted így nem kerülsz

Szerinted így nem kerülsz Kubatov-listára? Vannak a válaszadókról, és a nem-válaszadókról listák. :)

98
chicoye képe

És minél jobban

És minél jobban kinyilvánítják a Miló szimpatizánsok, hogy miért nem válaszolnak, annál jobban valószínűsíthető, hogy kik, milyen világnézettel szerepelnek a nem válaszadók listáján. :D

De legalább Monster megnyugodhat, hogy a neki nem tetsző réteg nem nyilvánít véleményt. :)

----------------------

99
Peta képe

Egyébként szerinted is

Egyébként szerinted is direkt azokat ikszeli be monster, amiket a kormánya nem akar hallani? :D

100
chicoye képe

Szerintem igen. :D Csak

Szerintem igen. :D Csak nehogy véletlenül ellentmondásba kerüljön valahol saját magával. :)

----------------------

101
monster képe

Ez így van. Csak az igazán

Ez így van. Csak az igazán paranoiásak szerint már az is megy a Kubatov listára, aki nem küldi vissza.

102
chicoye képe

Szerintem a

Szerintem a névváltoztatások, meg szoborállítgatások a figyelemelterelő bohóckodások.

Majd, ha annyi lóvénk lesz, mint Svájcnak, akkor nálunk is lehet tartani évente 2 népszavazást, ami 5-ször, 6-szor annyiba kerül, mint a konzultáció. Addig meg örülni kell neki, hogy legalább van valami, ami jobb, mint a semmi.

----------------------

103
Miló01 képe

Ez pont tőled fura olvasni,

Ez pont tőled fura olvasni, a demokrácia pénzbe kerül, de több a haszna, mint amit elvisz.
Méghogy, ha majd gazdagok leszünk, akkor költsünk ilyesmire. Fenéket, akkor sose leszünk gazdagok. Önámítás. De legjobb no.1, ami nagyon tetszik (irónia), hogy az oktatásban a pedagógusi életpályamodellt a gazdasági növekdéshez kötötték ki. Ez olyan, hogy csak akkor kaptok pénzt, ha növekszik a gazdaság, de csak akkor növekszik a gazdaság, ha versenyképesek vagyunk, de csak akkor vagyunk versenyképesek, ha haszna vehető tudással rendelkezünk. És ezek után nem érdemes az oktatásba feccolni pénzt?! Ez a legnagyobb lúzerség a világon.
Önsorsnyomorításnak hívom. Finnek is hasonlóan másztak ki pár évtizede, de ne menjünk olyan messzire. Csak a magyar Klebersberg Kunóig, Trianon miegymás súlytotta az országot, ma is. És mégis képesek voltak felállni a semmiről. Gdp-hez viszonyítva több, mint 10%-t fektettek minden évben az oktatásba. Lett is eredménye, megannyi nobel díjas ezt mutatja.

104
chicoye képe

Miért fura ezt tőlem

Miért fura ezt tőlem hallani? :) Ez nekem tök érdekes, szerintem engem mindenki beletett már itt egy dobozba, és az a vicces, hogy valószínűleg Monsternél is másféle dobozban vagyok, Frenkinél is teljesen másban, meg nálad is. Petánál meg már végképp fogalmam sincs, hogy milyen dobozban vagyok. :D Mármint világnézeti/politikai szempontból. Annyit tudok csak biztosan, hogy libsi vagyok. De hogy milyen libsi pontosan, az még saját magam számára sem világos. :D

Szerinted mennyivel ad pontosabb képet egy népszavazás? Ha mondjuk nem eredményes persze. Ennek semmi köze az oktatáshoz.

Szerk: Azt hiányolom mellesleg nagyon az egész konzultációs dologban, hogy nem nyilvánosak az eredmények. Meg tulajdonképpen semmi, csak a kérdőív.

http://szocialiskonzultacio.kormany.hu/index

Szerk 2:

Amit szerintem tényleg népszavazásra kellett volna bocsátani, az az alaptörvénnyel kapcsolatos kérdések.

Meg jobban belegondolva az is érthető, hogy miért nem nyilvánosak az eredmények. Mindenki látná, hogy mennyire is veszik ténylegesen figyelembe a különböző intézkedések során a "nép" akaratát.

----------------------

105
Peta képe

Azért valami fogalmad lehet

Azért valami fogalmad lehet :D

106
chicoye képe

Nem, tényleg nincs. :) Bár

Nem, tényleg nincs. :) Bár ha belegondolok abba, hogy Mihail Alekszandrovics Bakunyinhoz, meg Pjotr Alekszejevics Kropotkinhoz fűződő viszonyomról még említést se tettem... :D
----------------------

107
Peta képe

Akkor maradjunk annyiban,

Akkor maradjunk annyiban, hogy a rondasapka-avatárosok dobozában 1 valószínűséggel vagy benne :D

108
chicoye képe

De a gyönyörűséges

De a gyönyörűséges sapimnak mi köze van a politikai nézetemhez? :)

----------------------

109
Peta képe

Elég sok! Ez a

Elég sok! Ez a szivárványszín sok sztereotípiát, és indulatot ki tud váltani. Valszeg még csak az off 15-ben értekeznénk, ha maradt volna a boszi :D

110
chicoye képe

Na, de ez akkor nem a

Na, de ez akkor nem a gyönyörűséges sapka hibája, hanem a fórumozóké. A te avatarod az miért elfogadottabb? :) A CM populációval van a gond, az a baj. :)

----------------------

111
Peta képe

Ez a populáció-dolog elég

Ez a populáció-dolog elég érdekes. Gondolod, hogy átrendeződött? Régen mások voltak az arányok? Én 2004-5 óta követem ezt a fórumot, meg magát a rendezvényt is. A törzsgárda nagy része valóban lecserélődött, sőt, maga az esemény is szerintem veszített a fényéből. (Nemtom az a 80000-res szám anno mennyire volt hiteles, de ha csak arra gondolok, hogy 2007-ben, vagy 8-ban legalább 8 évfolyamtársam kezdett trendiségből bicajozni, és jött is a cmre, most meg a maradék eggyel voltam szervezni, aki szintén törzstag, de nem jön fel fórumra egynél többször évente, és hozzávetőleg 10000 biciklis haladt el előttünk idén, akkor arra tudok gondolni, hogy az aktivizmus lecsengett, valakinek normális dolog lett a bicajozás, van, akinek nem, és akiknek az lett, azoknak már maga a cm, illetve ez a fórum sem annyira fontos, hogy a "régi" értékrendet átörökítsék ide). Kicsit hosszú ez a mondat :D

112
chicoye képe

Valóban hosszú mondat

Valóban hosszú mondat lett, főleg zárójelesként... :D

Én a mostani CM-en derítettem ki, hogy 2005-ben voltam először CM-en. :D Hiába, öreg vagyok már, összefolynak az évek. :) Kb. 2007-2008-tól olvasom rendszeresebben, addig csak a pontos dátum miatt jöttem ide.

Nincs szerintem amúgy semmi baj a populációval. Tök normális dolog, hogy aki 5 éve írt rendszeresen ide, megváltozott az élete, ilyen-olyan okokból nincs annyi ideje, és más emberek vannak itt. 5 év múlva megint tök más emberek lesznek itt. Folyamatosan változik.

Meg milyen volt az a régi értékrend? Több embertől is próbáltam kideríteni, de nem sikerült még összerakni a képet. :) Lehet, hogy kellene egy ilyen blogot csinálni. :) De valószínűnek tartom, hogy nem a másik azonnali földbedöngölése volt a cél, ha hozzá merészelt valamihez szólni, nem?

Meg mennyire voltak szétoffolva a topikok a politikai nézetek, vagy előítéletes nézetek ütközésével? Mert sisak, meg sörös flémekre emlékszem ám még. :)

Nem könnyű visszaemlékezni sem a 4 évvel ezelőtti kommentekre úgy, hogy én csak olvastam. Ha aktívan részt veszel valamiben, jobban rögzülnek a személyiségtípusok, mert nyilván te is résztvevővé válsz. Szóval neked más képed lehet erről, mint nekem például. De azért szerintem ilyen, hogy okoskodásnak gondolnak egy megjegyzést, meg támadásnak... Hát nem tudom. Ezen az alapon itt mindenki okoskodik, aki hozzászól, nem? :D

Már nem nagyon tudom, hogy mihez is, meg kihez is szabadna hozzászólnom. Kétszer nekiálltam már, hogy megírom neked az elmaradt prostituáltas elmélkedést, kb. 5 mondatig jutottam, és rögtön el is ment a kedvem, pont ezek miatt, hogy flém lesz belőle, meg felháborodás, sértegetés, és nem beszélgetés. Mármint nem kettőnk között, hanem a populáció miatt. :)

----------------------

113
Peta képe

Most mégis mit kellett

Most mégis mit kellett volna csinálnom? Berakni a záró zárójelet a túl hosszú mondat kellős közepére? :)

Nekem a benyomásom a következő: az általad is sokat citált cm-szabályzathoz sokkal jobban tartották magukat az emberkék, mert 1:sajátjuknak érezték, 2: még volt annyira marginális a biciklis szubkultúra, hogy ne engedjenek meg a saját honlapjukon olyan támadásokat más ellen, mint amilyet nekik (nekünk) el kell viselni. Ezek a támadások gyakran érik most is a bicikliseket/biciklizést, de mostanra van annyira kritikál a massz, hogy talán ezek biciklisre lebontva mégsem annyira nagy támadások, mint mondjuk 6 éve.

De vissza lehet olvasni. Remélem nem is fogják a régi hsz-eket/topikokat/oldalt törölni, mert ez egy fejlődéstörténet, és roppant érdekes végighaladni rajta. En is seggfejként jöttem ide, és bár lehet, hogy most is az vagyok, egész más seggfej vagyok, mint voltam. Ezért nincs igaza Monsternek, amikor azt mondja, hogy 18 után nem változik az ember. Én akkor változtam igazán. Érettségi után volt egy világnézetem, ami eléggé ellentétes volt az ittenivel, és ami olyan 2008-ig többnyire az oldal akkori közösségének, és a vízimentő munkámnak köszönhetően elég nagyot változott. Mondhatnám, hogy belém kalapálták a cm-szabályzatot itt is, ott is, de magamtól is megvolt erre a hajlandóság, meg a táptalaj, én úgy érzem. A flém, meg leugatás is kevesebb volt, de lehet, hogy csak az idő szépíti meg a dolgokat. A CM-szabályzathoz alakulásra nem én vagyok az egyetlen példa, ott van pl. Miló, aki szintén rengeteget változott, annó nem egyszer letrollozták, ha jól emlékszem :D

114
chicoye képe

Ja, engem nem zavar a

Ja, engem nem zavar a zárójelezés, annyit használsz belőle, amennyit csak akarsz. :D

Én is így látom, bár 2008-ban már elég népszerű volt a CM, és gondolom a fórum is ezáltal. És mivel az emberek jó része amúgy is előítéletes, itt is nagyobb arányban jelentek meg az ilyen hsz-ek. De a személyiség rugalmas fejlődésének tanulmányozása szempontjából ne belőlem induljunk ki, mert én már az óvodában is emancipált nőt játszottam. Odarendeltem a játékkonyhába egy fiút, hogy főzzön, meg mosogasson. Aztán én is lövöldöztem az udvaron. :D Ez azóta se változott sokat. :D

Viszont akkor az a baj, hogy sokan fórumoznak itt azok, akik nem érzik eléggé magukénak a cm-et? :) Idejönnek levezetni a feszültséget? :) Idejönnek leoltani a másikat, vagy belekötni a másikba, hogy jobban, vagy többnek érezzék magukat? :)

Én nevetgélni jövök ide általában, csak nem mindig találok itt nevetgélni valót… :)

----------------------

115
monster képe

"És mivel az emberek jó

"És mivel az emberek jó része amúgy is előítéletes", véletlenül rosszul írtad, e helyett: "Mivel rajtam kívül mindenki előítéletes".

116
chicoye képe

Nem, félreértetted, jól

Nem, félreértetted, jól írtam. Már többször említettem, hogy én is előítéletes vagyok. Leginkább a bundát hordó emberekkel szemben, vagy az ocelot mintásokkal szemben. De nem vagyok rá büszke egyáltalán.

----------------------

117
monster képe

Biztosan nem volt még

Biztosan nem volt még bundád.

118
chicoye képe

Örököltem egy

Örököltem egy irhabundát, fel is vettem, de nem volt jó érzés, szóval utcára nem mentem ki benne.

Acélbetétes bakancsos tizenévesként meg a magassarkús nőkkel szemben voltam előítéletes, ami már elmúlt.

----------------------

119
monster képe

Egy bunda rengeteget tesz a

Egy bunda rengeteget tesz a nő önbecsülésének. Nem irha, hanem valami rendes róka vagy pézsma vagy efféle szőrös. Valamint lehetetlen benne fázni.

120
chicoye képe

Én inkább kihagyom. :) Nem

Én inkább kihagyom. :) Nem is tudnék benne biciklizni, mert túlságosan is melegem lenne benne. :D Túlfűtött. :D

----------------------

121
Peta képe

Ezt az önbecsülést

Ezt az önbecsülést kifejtenéd kicsit? Mondjuk lent, hogy ne csíkosodjunk :D

122
Miló01 képe

Szerinted mennyivel ad

Szerinted mennyivel ad pontosabb képet egy népszavazás? Ha mondjuk nem eredményes persze. Ennek semmi köze az oktatáshoz.

Hm, pontosabb kép, az már másodlagos.
Fontosabb, hogy a politika ne az emberek nélkül döntsön, és vegyen részt a nép a fontosabb döntésekben. Mondjuk ne lehessen kivenni az egészségügyi ellátást az alkotmányból az emberek nélkül.

123
chicoye képe

Ebben egyetértünk, csak a

Ebben egyetértünk, csak a lóvé véges ugye, és meg kell húzni valahol a szíjat. De szerintem is legalább az alkotmánnyal kapcsolatos kérdésekben népszavazás kellene.

----------------------

124
monster képe

Webalapon nagyon olcsón meg

Webalapon nagyon olcsón meg lehetne csinálni egy népszavazást. Csak az értesítőlevélre kellene költeni, aki nem neten szavaz, azoknak sokkal kevesebb szavazókörzet elég lenne, sokkal kevesebb adminisztrációval, az eredmény meg automatikusan előállna.
Nem véletlenül nem erőlteti ezt a hatalom.

125
Miló01 képe

Egy népszavazás 5mrd ft.

Egy népszavazás 5mrd ft. Kettő évente 10mrd.
GDP 27.000 mrd ft. Nagyságrendekkel kevesebb, megéri. De lehetne olcsóbban is, elektronikusan, praktikusan. Akkor ugyanennyi pénzből többet is tarthatnánk. A költségvetésben 10mrd ft nem tétel.

126
chicoye képe

Igen, de ha eredménytelen,

Igen, de ha eredménytelen, mert kevesen szavaznak, akkor már soknak tűnik. A konzultációt is csesztetik a 800 milláért.

Van ebben valami, hogy lehetne elektronikusan is. Arról tudsz infot, hogy használnak-e már ilyen módszert külföldön valahol?

Meg azon gondolkodtam, hogy meg lehet-e vajon egy ilyen akciót hackelni?

----------------------

127
monster képe

USA. :-((-------))-:

USA.

128
Miló01 képe

Én eltörölném az

Én eltörölném az érvényességi küszöböt, aki nem szavaz az elfogadja az ott születő eredményeket.

129
chicoye képe

Monster + Miló: Hát így

Monster + Miló:

Hát így tényleg nincs értelme ennek a konzultációsdinak... :(

----------------------

130
Miló01 képe

Ha így látod, akkor ne

Ha így látod, akkor ne szólj hozzá, senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy írj, írj.

131
monster képe

Webes szavazás kijönne

Webes szavazás kijönne annyiból mint most ez a konzultáció. Előtte kötelezően mindenkinek be kellene regisztrálni a magyarorszag.hu-ra. Én már évek óta regeltem ott, aranyosak, pl. küldenek e-mailt mielőtt lejár a jogsim, forgalmim, útlevelem, személyim. Adóbevallás is pikk-pakk. Kötelezővé kéne tenni.

132
Fly képe

" Ez olyan, hogy csak akkor

" Ez olyan, hogy csak akkor kaptok pénzt, ha növekszik a gazdaság, de csak akkor növekszik a gazdaság, ha versenyképesek vagyunk, de csak akkor vagyunk versenyképesek, ha haszna vehető tudással rendelkezünk."

Pontosabban:" hogy csak akkor kaptok pénzt, ha növekszik a gazdaság, de csak akkor növekszik a gazdaság, ha versenyképesek vagyunk, de csak akkor vagyunk versenyképesek" ha nem kaptok pénzt hogy olcsóbbak legyünk a konkurenciánál. Vagyis csak akkor kaptok pénzt, ha nem kaptok, világos?

Még pontosabban: lófaszt nektek a seggetekbe, nem pénzt!

133
Miló01 képe

Mármint milyen

Mármint milyen konkurenciánál?

134
monster képe

Kína? :-((-------))-:

Kína?

135
Miló01 képe

Jah értem, kevesebb pénzt

Jah értem, kevesebb pénzt kell adni az oktatóknak és fenntartani az iskolákat. Valóban ettől marha versenyképesek leszünk.

136
Fly képe

Bocs, túlzottan

Bocs, túlzottan általánosítottam. Az elv nem csak az oktatásra vonatkozik...

137
Peta képe

Sikoly: nem tudom, ki jár

Sikoly: nem tudom, ki jár ide feszültséglevezetni (tippem van :)), de kétségtelenül úgy érzem, hogy kevésbé családias a légkör, mint régen volt. Ettől még egyáltalán nem rossz, és nagyságrendekkel jobb, mint sok más fórum, de 2008-9 óta leszállóágban van, és ez talán normális is. Az MDF-re a választási kudarc után azt mondta valamelyik politikusa, hogy beteljesítette a történelmi küldetését. Lehet, hogy ez a CM-re is valamilyen szinten igaz.

138
monster képe

Veszekedős családot még

Veszekedős családot még nem láttál?

139
monster képe

Petának: Vegyél a

Petának:
Vegyél a párodnak ajándékba egy nerc (na jó, legyen róka) bundát. És figyeljed meg hogy megváltozik amikor felveszi. Egyébként valószínűleg a párkapcsolatra is jótékony hatással van. Lehet Frenkit is ezért hagyta ott az egyetemista barátnője, mert nem kapott bundát tőle. Haha.

140
Peta képe

A barátnőm biológus, és

A barátnőm biológus, és nem mellesleg nagy állatbarát. Ahogy én is. Ha én beállítanék egy bundával úgy, hogy tudom magamról, és róla is, hogy mit gondol erről a témáról, hááááááát... Komolyan vehető nem lennék. De ha komolynak állítanám be, akkor sem lenne hajlandó elfogadni, értetlenkedne, semmi jó nem sülne belőle ki. Fel tuti, hogy nem venné.

141
monster képe

Bőrcipőt se

Bőrcipőt se hordtok?

142
Peta képe

Nem. De azt elsősorban nem

Nem. De azt elsősorban nem elvi okokból. Ma a cipő egy fogyóeszköz. Olcsó, de pár év alatt tönkremegy. Ezen kívül a barátnőm inkább tornacipőkben jár, én meg spd-ben, egyik sem az a bőrcipős kategória. (Bár a mostani spd-cipőm 6 éves már, most jut eszembe. De mellette az én tornacipőim is silányak, hiába van rata, hogy rebook, vagy nike. A katonai bakancsom viszont bőr, és szintén 6 éves).

143
monster képe

Nem megyek tovább, mert

Nem megyek tovább, mert kiderül hogy télen kötöttkesztyű (de szigorúan nem gyapjúból, szegény barik,) meg az hogy full vegák vagytok, se tejtermék, se tojás, sesemmi. Az állatbarátság nem tud az egyén állati termékek fogyasztásakor megmutatkozni, csak valami sokkal magasabb szinten (esetleg politikai szavazás?). Pl. pár hete hogy nyüszített mindenki hogy drágább lett a tojás mert szerencsétlen tyúkoknak nagyobb ketrecet írt elő a szemét elnyomó EU.
Nekem vannak 20 éves bőrcipőim.
Rebook, Nike előállítása során valszeg jobban szenvednek a gyerekmunkások Indonéziában mint az ezüstrókák a ketrecben.
De a probléma gyökere ugyanott van ahol a föld túlnépesedéséé, az erőforrások kizsigereléséé.

144
Peta képe

Az a baj veled Monster, hogy

Az a baj veled Monster, hogy csak nagyon végletesen tudsz gondolkodni. Nem vagyunk vegák, és nem is gondoljuk, hogy az helyes. Mint írtam, van bőrből készült cipőm. Az egy dolog, ha külön táplálkozásra tenyésztett állatokkal táplálkozunk, (és _ezeknek az állatoknak_ a bőréből készült cipőt felveszek), és egy másik dolog az, hogy csak azért tenyésztenek egy állatot, mert az a gyár a bundához. Vagy a piacon te szoktál látni nyerc- és rókahúst? Azokat az állatokat azért ölik meg, hogy kurvagazdagék meg tudják mutatni, hogy nekik ez is megy, nem fognak szaros szövetkabátot, vagy esetleg szintetikus anyagokból készülteket felvenni. Ha egyáltalán valóban kitenyésztett állatokból van az adott kültakaró, és nem mondjuk leorvvadászottból, mert ez sajnos nincs mindig egyértelműen tisztázva.

Én a szintetikus anyagokból készült cuccokat részesítem előnyben, és nem csak az állatokhoz való viszonyulásom miatt, hanem mert polárpulcsit, vagy katonai gatyát nem csinálnak bőrből.

145
monster képe

Na de mi a különbség

Na de mi a különbség húsáért tenyészteni egy tyúkot vagy a szőrméjéért egy rókát?
http://gajitz.com/could-pain-free-animals-end-factory-farm-suffering/?re...
Női állatvédők esetében nem is beszélve a kozmetikai termékek állatokon való folyamatos teszteléséről.
http://www.theblaze.com/stories/extreme-anti-animal-testing-stunt-woman-...

146
Peta képe

Hidd el, a barátnőm az

Hidd el, a barátnőm az állatkísérletekről jóval többet tud itt bármelyikünknél, talán ezért is van meg a (megalapozott) véleménye. És azt is elhiheted, hogy tudatos ilyen téren (is).

A különbség pedig az, hogy egy tyúkot tenyésztenek, hogy tojjon tojást, aztán kb egy halom féle élelmiszert lehet belőle csinálni, valamint akár a tollát is hasznosíthatják. Ugyanígy a szarvasmarha tej (sajt, kefír, tejföl, stb)-(trágya)-hús-irha kombó. Ezek jóval univerzálisabb _haszon_állatok, mint egy róka. (Mellesleg a róka, mint kutyaféle viselése mennyivel jobb, mintha egy német juhászt adnál a kedvesedre?)

Mondhatnám azt is, hogy húst élettani, és evolúciós okokból muszáj enni, míg szőrmebundát nem muszáj viselni, mivel van már egyéb megoldás is arra, hogy az elvesztett szőrzetünk miatti hővesztést meggátoljuk. Egy vega biztos belekötne a mondat első felébe is, de gyanítom, hogy az a pár millió évnyi nem-vegetáriánus élet nem múlik el nyomtalanul egy irányzat miatt.

147
kovácske képe

a megoldás: a rókát is

a megoldás: a rókát is meg kell enni.
a kutya-bunda meg már volt a 101 dalmatában. bár szörny ella nem akarta megenni őket, pedig az lett volna logikus.
ja, és viccen kívül: ott a csontliszt, ami mindenféle tápba-takarmányba megy.
----------
sárga vót az...!

148
Shag_Beckur képe

.

.

149
monster képe

Isten hozott az OFF topicban

Isten hozott az OFF topicban ezzel a magvas hozzászólással. Ez az első olyan hozzászólásod amit olvasok tőled amely tökéletes tartalmi és formai harmóniában van a CM fórumon eddig bemutatott tevékenységeddel.
Arra kéne törekedned hogy máskor is ki tudjad magad ilyen tömören fejezni.

150
Shag_Beckur képe

.)

.)

151
monster képe

A pontot értettem. Ez a

A pontot értettem. Ez a fajta smiley ez mit jelent?

152
Peta képe

Esküdni mertem volna, hogy

Esküdni mertem volna, hogy megkérdezed! Minden bizonnyal azt, hogy Shegg félvak xd

153
Hotyhogy képe

1. Egy szabálytalanul

1. Egy szabálytalanul járdázó autós és egy szabálytalanul járdázó biciklis kereszteznék egymás útját a járdán, Magyarországon. Mi ilyenkor a szabály? Melyiknek van elsőbbsége? Melyik rugdoshatja meg jogszerűen a másikat?

2. Egy szabálytalanul járdázó autós és egy szabálytalanul járdázó biciklis haladnak egymással szemben a járdán, Magyarországon. Mi ilyenkor a szabály? Melyik oldalról kerüljék el egymást? A konfliktusukban melyik takarhatja be jogosan a másikat úgy, mint Moszkvát a hó?

3. Egy szabálytalanul járdázó autós és egy szabálytalanul járdázó biciklis centiz le egyszerre két oldalról egy szabályosan közlekedő gyalogost a járdán, Magyarországon. Mi ilyenkor a szabály? Melyiket kell a gyalogosnak először törvénybe illően megrugdosnia és másodszor a füleit letépnie?

:DDD

154
elfroland képe

Vagyon csend van. Mindenki

Vagyon csend van. Mindenki dolgozik? :-)
Nesztek:
http://ferfiegyorara.hu

Vagy inkább vitatkozzunk az abortuszról? :-D

155
monster képe

Nem kell erről vitatkozni,

Nem kell erről vitatkozni, nagyon ötletes. És érdekes módon nem annyira ciki férfimunkára bejáróférfit alkalmazni mint mondjuk mosás/vasalás/főzés/takarításra bejárónőt, nőegyórára.
Magam fúrtam/tipliztem kolléganőknek nemegyszer. Most látom mennyit kellett volna kérnem.
Az abortuszhoz meg a férfiaknak semmi közük, noha politikusaink nem így gondolják.

156
Fly képe

"Az abortuszhoz meg a

"Az abortuszhoz meg a férfiaknak semmi közük" -hát fel kell, hogy világosítsalak: nem a gólya hozza. Hanem hogy úgy mondjam a férfiaknak van hozzá némi (nemi) közük...

157
Peta képe

:DDDD +1

:DDDD +1

158
chicoye képe

Spermabank? :) Aztán

Spermabank? :) Aztán rögtön meg is gondolja magát.

----------------------

159
Peta képe

Bakker, hogy ez nem nekem

Bakker, hogy ez nem nekem jutott eszembe!!! Micsoda piaci rés! :D

160
chicoye képe

:DDDDDDDDDDD Fogalmad sincs,

:DDDDDDDDDDD

Fogalmad sincs, hogy mennyit segítettél most ezzel a linkkel nekem! :)

Rendelek is egyet, rögtön 2 órára. :D

----------------------

161
Peta képe

Mik tartanak ilyen sokáig,

Mik tartanak ilyen sokáig, hogy férfikétórára kell? :)

162
chicoye képe

Nekem az a gyengém, ha

Nekem az a gyengém, ha látok egy férfit szerelni. :) Különösen, ha a biciklimet szereli. :D

----------------------

163
Peta képe

Valamiért a bicajszerelő

Valamiért a bicajszerelő srácoktól a csajok nagyon odavannak. Bőven nem te vagy az első, akitől ezt hallom. De csak ha úgymond hivatásos szerelő. Tehát muszáj műhelyben lennie, vagy szerelőnek kinéznie :D Érthetetlen.

164
chicoye képe

Nekem mindegy, hogy milyen

Nekem mindegy, hogy milyen ruhában van, végül is, csak szereljen, fúrjon, meg ilyenek. :D

Ja, a másik gyengém az az, ha látok egy férfit főzni. De ezt csak titokban említem neked, nehogy felidegesítsem vele Frenkit. :D

----------------------

165
Peta képe

Frenki számodra az Ideális

Frenki számodra az Ideális Férfi xd

166
chicoye képe

Igen, ő lett volna amúgy,

Igen, ő lett volna amúgy, csak elszúrtam a dolgot. :D

----------------------

167
Peta képe

Szinte látom magam előtt a

Szinte látom magam előtt a jelenetet, amikor a Frenkiflémedben megírtál neki egy választ, katt az Elküldre, aztán levágsz egy olyan tipikus szexésnyújorkos-romantikusvígjátékos műhisztit magadnak, amit a főhősnő is csinál a vécében, vagy a barcsynőjének egy-egy nagyŐnek benyögött kőgáz megszólalás után XD "Basszusbasszus, most mit fog rólam gondolniiii??!"

De ezeknek a filmeknek mindig hepi végük van, te se szúrtad még el :D

168
chicoye képe

Tényleg ki fogod húzni a

Tényleg ki fogod húzni a gyufát... :)

----------------------

169
Fly képe

...hogy begyújtsd a

...hogy begyújtsd a tűzhelyet, ahol főzni fog... :D

170
chicoye képe

:DDDDD Igen, igen, ezt

:DDDDD

Igen, igen, ezt nagyon jól eltaláltad! :D

----------------------

171
monster képe

Akkor inkább a bringangyalt

Akkor inkább a bringangyalt hívjad ki.

172
chicoye képe

Ő már megvolt.

Ő már megvolt. :D

----------------------

173
monster képe

Nekünk is, de mi adtunk

Nekünk is, de mi adtunk neki ragasztót, és így is 2x kellett pumpálnom hazáig. Amúgy ő nagyon aranyos ha ugyanaz volt nálunk is. Szárnya ugyan nincsen de este 10-kor szállt ki.

174
chicoye képe

Az enyém nagyon profi volt,

Az enyém nagyon profi volt, és nagyon aranyos szintén. :)

Nem tudom hányan csinálják, megkérdeztem akkor, csak elfelejtettem már.

----------------------

175
monster képe

Azt mondta ketten vannak, de

Azt mondta ketten vannak, de ő csak a pót.

176
stp1 képe

igen érdekes, hogy egy

igen érdekes, hogy egy férfi sem kezdett még el seggfájni, hogy csúnya és elítélendő módon bekategorizálták őket a nekik való házimunka alapján.

177
chicoye képe

Az is nagyon érdekes, hogy

Az is nagyon érdekes, hogy egy házicseléd nő, hány órát tölt házimunkával (főzés, mosogatás, mosás, vasalás, takarítás) egy héten, és mennyit a szerencsétlen férfi a szereléssel, fúrással, feltéve, hogy már minden kép a helyén van a falon. Ismerek olyan férfit, aki 10 év alatt nem volt képes egy küszöböt csinálni, és nem azért, mert nem értett hozzá. A konnektorok lógtak a falból, pedig villanyszerelői végzettsége is volt. Biztosan nem ért rá a sok házimunka miatt.

----------------------

178
Hotyhogy képe

A javíthatatlanul

A javíthatatlanul barátságtalan, undok trollokról.

Ők nem a kedélyes elviselhetők. Direkt bosszantani akaró kis szúnyogok, akiket le kell csapni. De túlélik, és mindig jönnek.

Hadviselésük mégis értelmetlen, bár nekik nem tűnik annak. A sok kis vérszívásuk tartja őket életben és duzzasztja egóikat.

Tudatlanságuk és gőgjük teszi őket olyan trollokká. Legtöbbször azért jönnek, hogy hibát keressenek a blogokban és azok íróinak személyében.

Fegyvertáruk igazságtalan eszközök tára. Apáink, elődeink bölcsességét amit mi jó érzéssel tovább szeretnénk adni, a mi saját kikért és nagyképűen terjesztett bölcsességünkként fogják igazságtalanul ránk.

Izgága támadásaik minden szavába szőve ott van leplezetten vagy leplezetlenül az aggresszív kinyilatkozásuk: az, hogy a mi teljesen ártalmatlan és szívbéli blogunk felesleges.

A bicikli kormány fogantyúja ugyanaz, mint a markolata, és ezek az alkalmazásban teljesen érthető szinonímák. Kötözködő, kisszerű rosszalkodó az, aki túl sokszor így, részletekre boncolt dolgokon vitázva gyerekeskedik, örökös ellenszenvével.

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20120608/kerekparunk-rongalodasa

179
feb képe

A hétvégén több

A hétvégén több buszvégállomáson láttam, hogy a -többnyire 100 éves Ikarus- buszok járó motorral várakoznak percekig.
Az egyik ilyen az Urániánál volt, ahol 2-3 busz pöfögött, míg a vezetőik az utcán beszélgettek.

Furdalt a kíváncsiság, hogy miért teszik ezt, de nem kérdeztem meg.
Az az egy dolog jutott eszembe, hogy ha egyszer leállítják a buszt, isten sem indítja el újra.

Van valakinek jobb ötlete?

180
elfroland képe

Lehet gyorsan szökik

Lehet gyorsan szökik belőlük a levegő ami a fékhez és az ajtó működtetéséhez kell.

181
elfroland képe

Most a hősök terén járok

Most a hősök terén járok nap mint nap.
Kik a felelősek azért hogy Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok homlokzatát óriásplakátok csúfítják el?
Csak hogy tudjam kiket kell majd elsőként a falhoz állítani mikor eljön a forradalom.

182
monster képe

Akik nem mennek maguktól

Akik nem mennek maguktól múzeumba, és csalogatni kell őket.

183
elfroland képe

Ja. Akkor rosszul

Ja. Akkor rosszul csinálják. Csöcsöket kell a plakátra rakni, a freskókat meg letakarni. De az is jó ha lefestik az egész műemléket piros-sárga pöttyösre.
Ez a jelenlegi nagyon gagyi félmegoldás.

184
Hotyhogy képe

Lesz abból még Corvin

Lesz abból még Corvin Áruház II is. Beburkolják majd korrugált aluminiummal, mert üzlet az üzlet. És kínai gagyik meg fércelt rongyok lesznek ott, turkáló ládákban. Művészetnek meg megteszi az üzemi faliújság stílusú absztrakt papírkivágások. :-(

185
elfroland képe

Látom érted. Az

Látom érted. Az önéletrajzodat ide küld: info@szepmuveszeti.hu
Tuti felvesznek. :-)

186
Hotyhogy képe

Állítólag egy

Állítólag egy "hungarikum" a Gömböc. Ez egy matematikailag pontosan leírt test. Láttam is a Nemzeti Múzeumban. Kapható is annak boltjában, különböző árakon, kezdve a legolcsóbb, több tízezer Forintostól.

Megkérdeztem ott, hogy lehet e ismerkedni, játszni vele, tapogatni egyet a múzeumben. Nem. Nézni lehet. A kiállított darabok mind vitrinben vannak. De lehet venni belőlük. És miért nincs viszonylag olcsóbb belőlük? Ó, mert ez nagy pontosságú megmunkálással készül, ami költséges.

Na most ha ez egy olyan fontos "hungarikum", akkor miért nincs olcsó és mégis alkalmasanan pontos tömeggyártással legyártva több ezer belőlük, hogy eljusson minden magyar iskolába, hogy ott az ifjakat inspirálja?

187
monster képe

A Gömböc jelenleg

A Gömböc jelenleg megtekinthető:
- az Országos Műszaki Múzeumban
- A BME Központi Könyvtár előterében, a bejárattól balra
- A Művészetek Palotájában a főbejáratnál
http://www.gomboc.eu/hu/site.php?inc=0&menuId=19
Itt biztos megválaszolják hogy hol lehet tapizni: info@gomboc.eu

188
Hotyhogy képe

Köszönöm. Fölfigyeltem

Köszönöm.

Fölfigyeltem erre a gömböcre már pár éve, és értékelem a tisztán tudományos felfedező munkát amivel létre hozták azt az alkotói. De ez a nevetségesen túllicitált üzleti kiaknázás, meg büszkeség... Minden említésekor a "magyar találmány!", meg "hungarikum".

Érdekes az, hogy drága, díszesen festett herendi porcelánból lehet sokszorosítottan gyártani, gyűjtőknek. De valahogy fröccsönteni, meg még ha század milliméteres precíziós simítás is kell, lézerrel mikronra leborotválni, az nem látszik kivitelezhető sorozatgyártási módszernek, hogy olcsó legyen darabja.

Mintha az lenne a cél, hogy kuriózum maradjon drága egyedi, korlátos számú kiadással. S nem pedig az, ami: érdemes és jó tudományos találmány, hogy mindenki játszhasson vele, főleg fizikát vagy matekot tanulók is, mint egy ugyanolyan olcsó jojóval vagy giroszkóppal.

189
monster képe

Fene tudja, teljesen

Fene tudja, teljesen homogén anyagból kell lennie, nyilván fröccsöntés ezt nem biztosítja, egyedi CNC megmunkálás nem olcsó, de azt se tudom hogy hogyan írták meg a maróvezérlő programot. Vajon a matematikai képletből, ami a felületet leírja? Vagy letapogattak egy kész darabot?
Meg aztán magában semmire sem jó, mekkora db-számban kéne gyártani hogy olcsó legyen, lehet annyi vevő nem lenne rá.
Herendi porcelán nyilván egy CNC-zett negatív öntőformában készül. Ha meg festett, akkor egy kávéscsészealj is tizenezer forinttól indul.

190
szabomikulas képe

Nem lehet díszes

Nem lehet díszes porcelánból csinálni, mert nagyon pontos forma és homogén anyag kell. Ezek csak gömböchöz ránézésre hasonló tárgyak, de mivel üregesek eleve nem lehetnek gömböcök. A magyar Wikipédia szerint 10 cm-es gömböcnél 0,01 mm-es pontosság kell. Ez nagyon pontos, szerintem ilyen szabálytalan alakot ilyen pontosan nagyon nehéz legyártani. 0,01 mm-es pontosságúra esztergálni egy sima rúd átmérőjét is elég nehéz, pl. az általában használt tolómérők sem elég pontosak a méréséhez. A megengedhető hiba a hőtágulással egy nagyságrendben van.

191
elfroland képe

Monster: Aki benne van

Monster:
Aki benne van "cigány elutasítottság" 78%-ban az miért van benne automatikusan a rasszista dobozban?

Amúgy ennyi rasszistát egy helyen?! :-D

192
monster képe

Aki látatlanban azt írja

Aki látatlanban azt írja egy kérdőívbe, hogy nem akar cigány szomszédot, az rasszista.
Ugyanezek a pirézeket is utálják úgy hogy nem is tudják mik azok.
Ugyanezek homoszexuális szomszédot se akarnak.

193
szabomikulas képe

Szép előítéleteid vannak

Szép előítéleteid vannak azokkal szemben akik nem szeretnének cigány szomszédot.

194
monster képe

Miért probléma a

Miért probléma a rasszistákkal szembeni előítélet? Csak a cigányokkal szembeni előítélet a korrekt?
Vagy rosszul értem: szerinted arra aki nem akar cigány szomszédot azt mondani hogy rasszista, az előítéletesség?
Amúgy nyilván ez csak egy kérdés egy sok kérdést tartalmazó kérdőívből.

195
elfroland képe

Rasszista: egy rasszt, annak

Rasszista: egy rasszt, annak minden tagját pusztán a rasszba tartozása miatt elítél.
Nem akar cigány szomszédot: előítéletes és feltételezi hogy a tőle kérdező a hangos, problémás, igénytelen, koszos cigányokra gondol ezért válaszol nemmel.
Ha a kérdés az hogy a mostani pereskedős hangos magyar szomszédja helyett örülne hogy egy csendes-rendes cigány szomszédja legyen valszeg igennel válaszolna.
Nem rasszista.
Aki feltételezni róla hogy rasszista az előítéletes.
Az előítélet szerintem nem rossz.
De vannak olyan végletesen előítéletesek akik szerint az előítélet rossz. Na őket valamiért nem tudom komolyan venni.
Egyébként a "Szertene-e cigány szomszédot?" kérdés önmagában rasszista.

196
monster képe

És mi a helyzet a

És mi a helyzet a pirézekkel?
Kérdés: Szeretné-e hogy gyerekének egy piréz bevándorló gyereke legyen az iskolai padszomszédja?

197
elfroland képe

Emberi alap tulajdonság

Emberi alap tulajdonság hogy nem szeretik a változást.
Ha eddig nem voltak pirézek most se legyenek, a változás kimenetele ismeretlen, az ismeretlentől meg félünk.
Amúgy ez a kérdés is rasszista. Ha igen a válasz ha nem a válaszoló rasszista mert a rassz alapján dönt ami rasszizmus. Szerintem.
Nekem jó szomszédaim vannak nem cserélném le őket senkire sem mert lehet hogy rosszul járok.

198
monster képe

A kíváncsiság is

A kíváncsiság is alaptulajdonság. Más dolgok megismerése, új tapasztalatok szerzése.
Az emberiség fejlődése során a konzervatizmus, hagyománytisztelet, a régihez való ragaszkodás volt a megtartó erő, de a kíváncsiság, az újra való rácsodálkozás, a régi dolgok megkérdőjelezése volt a fejlődés motorja.
Mind a kettő megfelelő mértékben szükséges a normális létezéshez, harmonikus egyensúlyukat nem szabad pl. egyéni, napi politikai vagy gazdasági érdekek miatt felrúgni.

199
elfroland képe

Így van. És mindenki úgy

Így van. És mindenki úgy gondolkodik ahogy akar.

200
chicoye képe

Pontosan. A szociomókusok

Pontosan. A szociomókusok pedig felmérik, hogy az a gondolkodás előítéletes-e vagy sem. És így kerek a világ. :)

----------------------

201
monster képe

Inkább felmérik az

Inkább felmérik az előítéletesség mértékét. Előítélet nélkül nincsen ember, nemhogy közösség.

202
elfroland képe

A lónyál szakértők meg a

A lónyál szakértők meg a lónyálat mérik fel.
Bár ez semmilyen hatással sincs a lónyálra de addig sem unatkoznak. :-)

203
chicoye képe

Viszont, ha nem lenne olyan

Viszont, ha nem lenne olyan sok analfabéta ló, akkor mindjárt más lenne a helyzet... :D

----------------------

204
Fly képe

Pontosabban: a

Pontosabban: a szociomókusok pedig -az aktuális divatnak és a hangulatuknak megfelelően- eldöntik, hogy az a gondolkodás előítéletes-e vagy sem. És a véleményüket mindenkinek el kell fogadnia, különben rasszistának lesz bélyegezve...

205
monster képe

Nem. A szociomókusok

Nem. A szociomókusok megmérik, hogy egy 200 milliliteres pohárban 100 milliliter folyadék van. És a politikusok meg interpretálják, hogy a pohár félig tele vagy félig üres.
Mondom én, annak ellenére meg vagyok arról győződve hogy a közvéleménykutatások egy része manipulált. De ez nem a mérés eredményének rossz interpretációjában, hanem a mérőeszközök és módszerek (véletlen vagy tudatos) rossz megválasztása miatt van.

206
chicoye képe

Hasad itten a tudat

Hasad itten a tudat rendesen. :D

----------------------

207
monster képe

Sajnállak ha hasad a

Sajnállak ha hasad a tudatod.
Én nem ítélem el a korrekt kerékpárépítőket azért mert a szupermarketekben műanyagcsapágyas kerékpárnak látszó tárgyakat lehet venni. Vannak azonban közvéleménykutatásnak látszó tevékenységek, amik viszont rontják a szakma megítélését.
Én amúgy a tárkis haveremmel vesézgettem a témát privátban.

208
chicoye képe

Nem az enyém hasad. Én

Nem az enyém hasad. Én mindig ugyanazt írom. :D

"Vannak azonban közvéleménykutatásnak látszó tevékenységek, amik viszont rontják a szakma megítélését."

Bizony ám, hogy vannak, sajnos! Sohasem állítottam ennek az ellenkezőjét, ha megfigyelted volna.

----------------------

209
Fly képe

ennyit a politikusok

ennyit a politikusok szakértelméről...
Minden értelmes ember számára nyilvánvaló, hogy a pohár kétszer akkora, mint kellene.

mondjuk a szociomókusok is figyelembe vehették volna a pohár méretét a kutatásaiknál -habár akkor ellentmondásba keverednének a szociomókucizmus alapelveivel...

210
chicoye képe

Jaja. Pont ugyanúgy, mint

Jaja. Pont ugyanúgy, mint ahogyan a vallásos keresztények értelmezik a Bibliát az anális közösüléssel kapcsolatban az aktuális divatnak és a hangulatuknak megfelelően- eldöntik, hogy az a gondolkodás természetes-e vagy sem. És a véleményüket mindenkinek el kell fogadnia, különben libsinek lesz bélyegezve...

----------------------

211
kovácske képe

ebbe valószínűleg az is

ebbe valószínűleg az is benne van, hogy mifelénk (is) divat a nálunk csóróbbakat utálni, "mert csak baj van velük". a nálunknál gazdagabb nemzetiségeket nagyjából a két kezén meg tudja számolni akármelyik utca emböre: usa, nyeu. pirézekről még nem hallott, tehát nyilvánvaló számára, hogy azok is valahol a csóró világban vannak az albánia-szomália-vietnám tengelyen és nem az európai kultúra/gazdaság vezető nemzetei között.
innentől persze, hogy azt mondja az embör, hogy úgy hiányzik neki egy piréz, mint ablakostóthnak a hanyattesés.
ettől még lehet, hogy ez maga az idegenellenesség, azt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom.
de lehet, hogy egyszerűen az a magyarázat, hogy az utca emböre mindenkit utál, kivéve az amerikai nagybácsit, meg a saját kutyája kölykét. ezt is vizsgálhatnák egyszer, mert ugyan ez magában foglalja az idegenellenességet, de azon túl is mutat.
----------
sárga vót az...!

212
Hotyhogy képe

Tolvajfogó társadalmi

Tolvajfogó társadalmi jótevők!

Nem terjesztenétek ki vadászterületeteket a temetőkre is? Ott is lopkodnak a piszkos tetves tolvajok, sírkövet, fém urnát, márvány mécses tartót, virágot. S valószínűleg ezek a tolvajok egy másik szakágban is személyesen aktívak, a kerékpár lopásban.

Kézen fekvőnek látszik tehát az elmélet, hogy a temetők területén lekapcsolt sírkő tolvajokkal a bicikli tolvajok tábora is ritkítható valamelyest, és fordítva.

Ötleteljünk Android telefonos sírkő nyomkövetésen is valami beépített jeladóval, vagy borostyán mögé rejtett kamerás megfigyelésen.

Kéne egy csali agyváltó, jaj bocs dehogy, egy csali csicsás mécses lámpás valami olcsó hamis bronzból. Meg márvány kinézetű olcsó beton kereszt. Üreges. A mobil telefonhoz. Tud valaki ilyeneket szerezni? :-)))

213
elfroland képe

Hajrá! De vigyáz nehogy

Hajrá!
De vigyáz nehogy csak temetőbogarak akadjanak a horogra mert akkor a temetőbogár-védők rasszistának fognak tartani.
Néha el kell kapni egy mezei pockot is a pollkorrektség és az egyenlőség jegyében.

214
Hotyhogy képe

:-) A temetőbogarak, vagyis

:-)

A temetőbogarak, vagyis azok a kis hosszúkás piros mezei poloskák, szexmániások. Mindig több belőlük az összeragadt páros akik nem tudják merre menjenek, mint az egy irányba haladó, határozott egyed. Az szalmaözvegy.

Gyanítom, hogy megfigyelésük adta az ötletet a csuklós busz föltalálójának. :D

215
Icarus képe

Te annyira hulye vagy hogy

Te annyira hulye vagy hogy neha azt mar orom olvasni :-D (igen, ez bok volt :))
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

216
Hotyhogy képe

:D Köszönöm a bókot. A

:D

Köszönöm a bókot. A régi piros londoni Ikarus buszra gondoltam! :-))) ;P

217
Fly képe

Én meg

Én meg erre:
http://youtu.be/w3WO0xvefts
(19:05 és 19:30 között)...

218
Hotyhogy képe

A csecsemőgyilkosság az

A csecsemőgyilkosság az ember kísérője az idők kezdetétől fogva. E társadalmi rossznak a tettleges elkövetői kimutathatóan főleg nők, több-kevesebb felmentéssel bűnösségük ténye vagy súlya alól. Férfiak is elkövetik ezt, elvétve.

Különböző társadalmi morális elvárások alatt, leendő anyák olykor eltitkolják terhességüket, és titokban megszült csecsemőiket megfojtják. Sorozatban is tehetik ezt, néha befőttes üvegbe vagy jégszekrénybe rejtve holt magzatukat.

Szörnyű lelki állapotukban, nagy bűntudatukkal, vagy eleve megzavarodott elmével vagy tettük nyomán gerjedő őrületükkel élik szomorú életüket cselekményük fölfedezéséig, vagy azon túl is.

Egy ember nyit egy Internet blogot, segítőket toborozni arra, hogy ezt a kórságot, a csecsemőgyilkosságot, kiirthassuk társadalmunkból.

Jól látja, hogy általában a nők az elkövetők, és talán azt is elfogadja, hogy a társadalom is felelős lehet valamilyen oldalról, valamilyen mértékben e szerencsétlen és boldogtalan nők helyzetéért, amiben szörnyű tettüket végül ők elkövetik.

Ez az ember megfigyelést tervez eltitkolt terhességeket illetően, és csecsemő gyilkosság szándékát akarja leleplezni, megelőzvén ezeket a szörnyű tetteket. És segítséget kér, és sokan látják is, hogy ez a törekvés jó.

De aztán ez az ember így szólja el magát, minek nyomán ő eltaszítja az úgy piszkossá vált ügytől a segítség adás megfontolóit, akik vissza hökkenve emésztik annak a "jótevőnek" a leplezetlen nőgyűlöletét:

"Már három tetves, retkes ringyó nőnek a csecsemőgyilkosságát sikerült lelepleznünk! Csatlakozzatok a csapathoz! Tett kell! Minden szó csak blabla, mellébeszélés és liberális alakoskodás!"

219
elfroland képe

Na, ez tetszik. Egyrészt ha

Na, ez tetszik.
Egyrészt ha már moralizálunk akkor tisztázni kéne hogy a csecsemőgyilkosság rossz-e. Mert önmagában ez a kijelentés eléggé általánosító, sztereotipizáló, hovatovább előítéletes.
Másrészt ha valakinek az a célja hogy minél több csecsemőgyilkosságot akadályozzon meg akkor nem kell, sőt talán növeli a hatékonyságát, ha nem foglalkozik ilyen morális kérdésekkel és a legvalószínűbb elkövetőkre koncentrál.
Ettől még egy másik vonalon másvalaki foglalkozhat a társadalmi háttérrel.
A dolog akkor válik gusztustalanná amikor a háttérrel foglalkozó a csecsemőgyilkosságok egyedüli okának azok megakadályozóját tekinti.
De jöhetne már Sikoly a hétvégi dorbézolásból mert ő nagyon jó ezekben a hasonlatos moralizálásokban. :-)

220
Hotyhogy képe

Én is nagyon várom már

Én is nagyon várom már őt. :-)

221
chicoye képe

Tökéletes Hotyhogy

Tökéletes Hotyhogy hasonlata is, nem kellek én ide már. :)

1. A kerékpárlopás rossz-e? Rosszabb-e, mint a csecsemőgyilkosság?

2. Hány társadalmi háttérrel foglalkozó tekintette a csecsemőgyilkosságok egyedüli okának a megakadályozót?

----------------------

222
elfroland képe

1. Nem tudom. Kerékpáros

1. Nem tudom. Kerékpáros csecsmőgyilkosság? Kerékpároscsecsemő gyilkosság? Gyilkos kerékpáros csecsemő? Miről is írok most? :-D

2. Nem tudom. De internetes fórumokon biztos lenne ilyen hozzászólás vagy 200.

223
chicoye képe

1. :D 2. Jó, de engem a CM

1. :D

2. Jó, de engem a CM érdekel, mert itt lebzselgetünk most. :) Szóval ki is cseszegette Csigafattyút a törvényes, elfogulatlan tolvajfogásért?

----------------------

224
elfroland képe

Én a szarosbébbire

Én a szarosbébbire emlékszem mert arra a reakcióra reagáltam pedig megígértettem magammal hogy kussolok. :-)
Szóval leírta hogy nem szívesen foglalkozott a gyerekkel erre kapta a rasszistázást. Ami azért nem túl fair.
A túlérzékenység káros, bőven elég a rasszista kirohanásokra reagálni. :-)

225
chicoye képe

Pedig le mertem volna

Pedig le mertem volna fogadni, hogy én vertem ki nálad a biztosítékot. ;)

Viszont, ha nem írja le a blogba, hogy purdé, nem kapott volna rasszistázást sem a bébiért, nem? Mondjuk nincs kizárva, hogy nem kapott volna egy segítségnyújtás elmulasztása sallert. :)

----------------------

226
monster képe

Már a szexet kéne

Már a szexet kéne betiltani, nem lennének nemkívánt csecsemők.
Ez a példa azért sántít kicsit. Meg túl durva. Akarják inkább megelőzni a tetves retkes luvnyák abortuszát, hogy ne fogyjon a magyar.

227
Hotyhogy képe

De ha megelőzik, akkor

De ha megelőzik, akkor olyan lesz a magyar anyjuk! És akkor egymáséit majd így szídhatják! :DDD

228
elfroland képe

Nem értem mit nem érteni

Nem értem mit nem érteni azon hogy én mivel nem egyetérteni? :-)

229
chicoye képe

Szerintem te a gyomirtással

Szerintem te a gyomirtással nem értesz egyet, nem? :)

----------------------

230
elfroland képe

Nem. A ne írd, ne gondold,

Nem. A ne írd, ne gondold, ne érezd ezt meg azt duma zavar.
Majd egyszer rászánok időt és bepötyögöm rendesen.
Amúgy az a gyomirtás ami nem írja a gyomot az nem gyomirtás
Már ha egyről beszélünk. ;-)

231
chicoye képe

Felőlem gondolja, érezze,

Felőlem gondolja, érezze, csak ne írja ide be. A Kurucegyetem nem elég nekik, miért kell szétbaszarintani itt is mindent? A másik szabadságának a tiszteletben tartása, a másik ember tisztelete. Ezekkel mi van? Nekem mi a szarért kell ezeket a gyűlölködéseket olvasnom itt? Ráadásul már hetente felbukkan egy újabb. :(

----------------------

232
Peta képe

Most már értheted, hogy

Most már értheted, hogy micsoda kínokat kell kiállnia Frenkinek, mikor Komatykoma hozzászólásait KELL elolvasnia :D

A lényeg szerintem az, hogy ha mindenképp úgy érezzük, hogy el kell olvasnunk valamit, és abban mondjuk van egy tetvescigányozás, akkor elég alá egy -1, abból lehet látni, hogy nem mindenki díjazza ezt a hozzáállást itt, ugyanakkor felesleges újra és újra 300 feletti hszdömpinget produkálni egy jelenségre, aminek a provokáció-jellegére te magad is rávilágítottál nem egyszer.

233
chicoye képe

:D Szerintem Komatykoma

:D Szerintem Komatykoma hozzászólásait azért ne hasonlítgassuk Csigafattyúéhoz. :)

A gond ott van, hogy hiába írnék oda egy -1-et, a flém garantált lesz mindig. Mindig lesz valaki, aki nem bírja szó nélkül hagyni. Nem lenne egyszerűbb annak az egy provokátornak mérlegelnie a dolgot?

Vagy legalább havi bontásban küldje a kiszínezett trófeáit. :D

----------------------

234
Peta képe

Az az egyvalaki nagy

Az az egyvalaki nagy valószínűséggel Monsti lesz, a rasszistákénemlehetazutolsószó!! c. monomániájával. :D De mivel ő is provokátornak lett minősítve, az egymást provokálással biztosított az endless fun xD

Természetesen én is képes vagyok meglelni a morális különbséget Komatykoma, és Csiga közt, itt csupán a jelenségre akartam rámutatni. :) Sztem a szólásszabadság mindenkinek jár, aztán majd az itteni csudaokos felnőtt emberek eldöntik, hogy egy új blogbejegyzést továbbolvasnak-e a topikindító nevénél :D

235
chicoye képe

A szólásszabadság, a

A szólásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás joga mindenkinek jár, egészen addig, amíg ez nem sért másokat, vagy nem ütközik szabályokba, törvényekbe. Az egyén addig teheti azt, amit tenni akar, saját utakon járva, amíg embertársait nem akadályozza, azoknak a szabadságát nem korlátozza.

"A szabadság nem abban áll - miként mondják -, hogy mindenkinek szabad azt csinálnia, amihez kedve van. (Hiszen ki lehetne szabad, ha bárki más kénye-kedve szerint parancsolgatna neki?) Hanem abban, hogy tetszése szerint mindenkinek szabad rendelkeznie saját személyével, cselekedeteivel, birtokaival és egész vagyonával ama keretek között, amelyeket engedélyeznek a törvények, melyeknek alá van vetve, miközben nincs alávetve senki más önkényes akaratának, hanem szabadon követheti a sajátját."

John Locke

----------------------

236
Peta képe

Ezt én is osztom, de Csigus

Ezt én is osztom, de Csigus nem minden hozzászólása rasszsta. Amelyik nem az, azt ide is írhatja bármikor, és arra lehet reagálni értelmesen is. Én legalábbis korábbi hszek miatt nem vagyok berágva senkire. Volt már késhegyre menő vitám itt már sokakkal, egy új párbeszédben mégis tudnék bármelyiknek igazat adni, ha én is úgy gondolom, mint ő. (Lehet, hogy mégis robot vagyok?? O.o)

237
chicoye képe

Nem mindegyik, ja. Rejtetten

Nem mindegyik, ja. Rejtetten is lehet írni. :( A hatása pedig ugyanaz lesz.

----------------------

238
elfroland képe

És ha itt valakiket sért a

És ha itt valakiket sért a te véleményed akkor elhallgatsz?
Csiga írása kiket akadályoz meg miben?

239
chicoye képe

Én nem igazán írtam ide a

Én nem igazán írtam ide a saját magánvéleményemet, de ha mégis megtettem, azt jeleztem. Viszont arra mindig odafigyeltem, hogy ne általánosítsak. Azt hiszem ez sikerült is, de ha tudsz olyat, amelyik nem így sikerült, linkeld be nekem.

Pár fórumozónál használtam jelzős szerkezeteket, talán nem alaptalanul. Alaptalan, ok nélküli, öncélú sértegetést nem végeztem itt, sem egyes személyek ellen, társadalmi csoportok ellen meg főleg nem. Még azt a szót sem írtam le senkinek, hogy hülye.

De én sem vagyok tévedhetetlen, ha bármi ilyet felfedeztél az eddigi hozzászólásaim között, akkor linkeld be ide, és elhallgatok.

----------------------

240
elfroland képe

Haj... de nehéz ez.

Haj... de nehéz ez. :-)
Naszóval, és ha itt valakiket sért az amit te írsz akkor elhallgatsz?
Nem kell a okoskodás hogy azok tudományos dolgok és leszarod ha valakit sért az hogy 1+1=2.
Másképp fogalmazva: ha az ittlévők terhesnek érzik a jelenléted elhalgatsz?
És a másik: Csiga írása kiket akadályoz meg miben?

241
monster képe

Nagyon jó példát hoztál.

Nagyon jó példát hoztál. Ha a fórumon, a társadalomban, bármilyen közösségben 80% azt állítja, hogy 1+1=3, akkor mi a teendője annak, aki tudja hogy 2 a helyes?
Sajnos a társadalomtudományok lehet nem ilyen egzaktak (sikoly szerint persze igen) de mégiscsak tudományok.

242
chicoye képe

Monster, én sohasem

Monster, én sohasem állítottam itt olyat, hogy a társadalomtudományok olyan egzaktak, mint a természettudományok. Talán pont valamelyik off topikban írtam. És a kulcsszó pont a társadalom, vagyis az ember, emiatt van ez.

Az, hogy én tudom, hogy 2 a helyes, még nem jogosít fel arra, hogy parancsolgassak, és megmondjam embereknek, hogy mit tegyenek, hogyan gondolkodjanak. Viszont leírtam, ha kellett elmagyaráztam azokat a dolgokat, amik összefüggnek a CM szabályzattal, és annak megsértésével.

----------------------

243
monster képe

Én ezt a szabályzat

Én ezt a szabályzat vonalat teljesen nevetségesnek tartom. Ahogy a piroson is átmegyek. A szabályzatok nem is mondom, kiknek valók.

244
chicoye képe

Ha ott ülsz egy

Ha ott ülsz egy asztaltársaságban, akiket kb. annyira ismersz, mint az itteni fórumozókat, akkor sem tartod be a normarendszert? Beleköpsz a másik tányérjába, átnyúlsz a villáddal a szomszéd kajájába és szétrancsírozod a húst, esetleg kinyitod nagyra a szádat, hogy látszódjon a félig megrágott mócsing?

http://www.youtube.com/watch?v=SZKLpJzv5JY

----------------------

245
chicoye képe

Tényleg nem értem, hogy

Tényleg nem értem, hogy miért nem érted, mert nekem ez annyira egyszerűnek tűnik.

1. Természetesen elhallgatok, de ahhoz tudnom kell, hogy kiket sértettem meg és mivel. Az, hogy valaki számára terhes a jelenlétem, szerintem nem egyenlő bárminemű sértéssel. Számomra senkinek a jelenléte nem terhes itt, viszont néhány hozzászólása sértő.

2. Monster jelenléte kinek sértő, és kinek terhes? Ő nem okoskodik? Szinte ugyanazt mondja ebben a témában, mint én, vagy Icarus, vagy Hotyhogy, vagy Otapi stb. De mégis én kussoljak?

3. Szerinted miért jelent meg a CM szabályzat áprilisban? Ha Csiga cigányozása/faji megkülönböztetése engem sért, azért ki fog itt vezekelni és elhallgatni?

4. Szerinted nem okoz kárt az a CM-nek, ha az 1+1=3 cirkulárisan megjelenik a CM-en?

Szerk:

Végeztem egy "kísérletet" a szerelések topikban, bár szerintem olvastad már, 137. hsz.:

http://criticalmass.hu/forum/20120510/szerelesek-kisebbek-nagyobbak-xxiv

Nézd meg, milyen reakciók voltak az áldilettáns akciómra, vagyis beírtam oda azt, hogy 1+1=3

5. Szerinted, ha én a nem tetszésemet egy -1-el nyilvánítom ki, változik a helyzet, nem lesz flém? Tehát ha én nem lennék, a többi jogvédő sem szólt volna hozzá a témához?

Ez mi volt itt?

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20071207/cenzura

"És a másik: Csiga írása kiket akadályoz meg miben?"

Csiga melyik írásának melyik része sérti a CM szabályzatot?

----------------------

246
elfroland képe

A legutóbbiban pont nem

A legutóbbiban pont nem lett leírva semmi, mégis robbant a bomba.
Az eddigi flémek alapján tapasztalati úton arra a következtetésre jutok hogy ilyen esetben csak akkor nem robban a bomba ha cigány gyanusított esetén letagadják az elkövető rasszát/származását/nemzetiségét vagy hívd ahogy akarod. Ami azért elég nonszensz. :-(
Ha megemlíti az a baj, ha nem említi úgy értik arra utal, ha nem utal rá akkor rákérdeznek, stb...

247
Icarus képe

Szerintem tévedsz. Akkor

Szerintem tévedsz. Akkor nem robban szerintem a bomba, ha ezt nem hangsúlyozza ki... Vagy éppen nem hangsúlyozza ki hogy meg sem említette... (nálam a második még inkább provokálás)
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

248
chicoye képe

Nem véletlenül volt az a

Nem véletlenül volt az a blog úgy szövegezve, ahogy. :)

----------------------

249
monster képe

Igazi precíziósan mért

Igazi precíziósan mért kétfenekűséggel volt fogalmazva. És egy purdé is szerepelt benne, ha nem vetted volna észre. Na, és kinek van purdéja, kinek is? Na kinek?

250
elfroland képe

Mindhármatokhoz: Mintapéld

Mindhármatokhoz:
Mintapéldát adnátok hogy hogyan lehet szépen, bombahatástalanítósan leírni azt hogy az elkövető cigány?
Mivel nekem máshogy ketyeg az agyam ezért addig nem fogom megérteni mit éreztek amíg nem adtok egy mintát. Köszi!

251
chicoye képe

Nem kell leírni. Mert

Nem kell leírni. Mert irreleváns. A szociomókusok majd vizsgálják tudományosan a dolgot, aztán publikálják, és az neked meg lesz engedve, hogy hozzáférj és elolvasd, ha érdekel a téma.

----------------------

252
monster képe

Nem kell

Nem kell leírni.

253
elfroland képe

Ez alkalmazott

Ez alkalmazott előítélet?
Mac-ed van, gazdag vagy

254
monster képe

Ez fehérgalléros

Ez fehérgalléros bűnözés, sajnos nincsen benne a btk-ban.

255
elfroland képe

Bocsi hogy ott a folytatás

Bocsi hogy ott a folytatás de ez elvi kérdés. :-)
Egyáltalán nem vagyok értelmesebb csak nem fejelem le azt aki szerintem baromságot ír. :-)
Akkor most már csak arról ami homályos, a többi részemről ok.
3. Dél-afrika?
5. Akkor definició helyesen: Az intézményes DISZKRIMINÁCIÓ a meglévő társadalmi intézményekbe beépülő diszkrimináció gyakorlatát jelenti. ?
6. A hatos pont nem mutathat a hatos pontra. Végtelen ciklust nem tudok futtatni. :-)

Fogalmak: nem veszem be hogy a kisebbség nem azt jelenti, nem azt jelentette régtől fogva hogy valamiből, valakikből kevesebb van mit a többiből, többségből hanem azt hogy olyan csoport melyeknek tagjaival szemben a többségi populáció diszkriminációt alkalmaz.
Itt az történhetett hogy a szocimókusok belső használatra átdefiniálták a már meglévő szót csak kifelé kommunikáláskor elfelejtődött a visszakódolás.
És egyre inkább megerősödik bennem az a kezdeti gyanú hogy ez az egész 16x300 hozzászólás azért keletkezik mert fogalom értelmezési eltérések vannak.
Pl. amikor monster azt mondja hogy csiga rasszista akkor csiga azért cáfolja mert ő mást ért rasszista alatt.
Csiga fogalmai szerint ő nem rasszista és mindkettőnk a saját értelmezése szerint igaza van.
Úgy kéne csinálni mint a távközlésben: kommunikáció előtt egyeztetni kell a kommunikációs protokollokat és ha ez megvan csak akkor kezdődhet meg az adatforgalmazás. :-D

256
monster képe

Ja, palesztín-izraeli

Ja, palesztín-izraeli közös kongresszus a terrorizmusról. Ki mit ért terrorizmuson, ott kezdődik a probléma.

257
chicoye képe

"Egyáltalán nem vagyok

"Egyáltalán nem vagyok értelmesebb csak nem fejelem le azt aki szerintem baromságot ír."

Na, pontosan ezért vagy értelmes. :) Lehet veled vitatkozni, mert az egyet nem értésed is értelmes, és logikus. :) Legalábbis szerintem. De nem dicsérlek tovább, mert még a végén elbízod magad. :P :D

"Úgy kéne csinálni mint a távközlésben: kommunikáció előtt egyeztetni kell a kommunikációs protokollokat és ha ez megvan csak akkor kezdődhet meg az adatforgalmazás."

:D Igen, ez nem ártana. De nem hiszem, hogy ettől még megértenék egymást. Csiga szerintem sem rasszista. A Skarpea trilógiában írt hozzászólásai alapján gyanús, hogy új rasszista/kulturális rasszista, de lehet, hogy azóta újraolvasta a Póczik könyvet, és sikerült értelmeznie is. Azért is hozakodott elő a Póczik tanulmánnyal, mert szükségesnek érezte a nézeteit tudományos alapokra helyeznie, csak rossz lóra tett. :D

3. Apartheid. :) Intézményesített diszkrimináció, a hatalom a fehér kisebbség kezében volt. Az egyik legérdekesebb példa, még a mai napig életben maradt a rasszizmus.

6. A kettes pont nem jelent semmiféle rasszizmust (kivéve azt a fél mondatot :)).

Az igazságot nem szabad elhallgatni, csak kérdés, hogy mi az igazság. Csiga fölényeskedő, felsőbbrendű érvelése, a tudománnyal szembeni alázat teljes mellőzésével vajon igazság-e? A szabad véleménynyilvánítás jogán irkálhat-e gyűlöletkeltő baromságokat ide?

A tolvajok etnikai hovatartozásának, vagy állampolgárságának a megemlítését azért tartom fölöslegesnek, és károsnak, mert amellett, hogy nem ad reprezentatív képet az egész tolvajtársadalomról, még gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat is gerjeszt. Mellesleg szerintem pontosan ez a célja Csigának. Viszont ez mi, ha nem az igazság elferdítése, ráadásul nyilvános fórumon? Vagy csinálja rendesen, tudományosan, vagy sehogy.

----------------------

258
elfroland képe

3. Akkor az apartheid

3. Akkor az apartheid esetén a fehér kisebbség nem kisebbség?

A többi pontot elfogadom.

Az utolsó két bekezdésedhez:
Itt egy kis logikai megbicsaklást érzek.
Kevered azt hogy Csiga leírja hogy az elkövető cigány és azt hogy utána miket elmélkedik.
Az első egy szimpla ténymegállapítás amivel nem lehet vitába szállni, a második meg nagyon is vita tárgya.
De az elsőt a második miatt utasítod el.
Az első bekezdésed szerint leírható hogy a tolvaj cigány/szingaléz/pingvin, a második szerint meg ez az igazság elferdítése.
Ezen logika mentén a bringalopás leírása is ferdítés mert a bringák többségét nem lopják tehát...

259
chicoye képe

De igen kisebbség, de a

De igen kisebbség, de a hatalmat attól még ők gyakorolják. Viszont általánosságban elmondható, hogy a diszkrimináció a többségi társadalom gyakorlata valamely kisebbségen.

Na, látod ezért nem értjük egymást... :(

Nem keverem, ez két külön dolog. Az egyik egy kommunikációs probléma, a másik pedig egy ember attitűdjére vonatkozó megnyilvánulások.

Nem a ténymegállapítással szállok vitába, hanem a szükségességével, a nyilvános fórumon való kommunikációjának a hatásával. Ennek semmi köze Csiga személyiségéhez, a fórumon való viselkedéséshez. Ez a ténymegállapítás hamis képet mutat, nem reprezentatív, elősegíti az előítéletes gondolkodás terjedését, bebetonozását. Káros hatása van a társadalomra nézve.

Írtam már többször is, hogy leszarom, hogy ő rasszista-e vagy sem, csak tegye be a hűtőbe ezeket a dolgokat, amíg idejön, kizárólag a békés fórumozás érdekében.

Továbbá nem értem, hogy miért nem lehet olyan kompromisszumot kötni, hogy Csiga a jövőben tekintettel lesz a CM közönségre és szabályzatra, ezért jelzős szerkezet nélkül írja le a tolvaj, illetve az orgazda szavakat. Ezenkívül örülnék annak is, ha a liberálisozást is mellőzné a kelléktárából, mivel én sem szélsőjobbozom őt, ugyanis fogalmam sincs, hogy milyen politikai nézeteket vall pontosan, emellett semmi közöm hozzá. A legutolsó mondatában pedig megjegyezhetné, hogy aki további részletesebb információkra kíváncsi, az a csigafattyu@gmail.com e-mail címen érdeklődhet.

A házistatisztikája ettől még persze sohasem lesz reprezentatív. :)

----------------------

260
elfroland képe

Röviden: Cigányokat

Röviden: Cigányokat negatív jelzővel egy mondatban említeni tilos.
Ez a lényeg nem?
A többi "csak" az ideológia hozzá.

261
chicoye képe

Nem tilos, értelmetlen. Ha

Nem tilos, értelmetlen. Ha a cigányok szót bármilyen jelzővel látod el, legyen az akár pozitív, akár negatív, általánosítasz, ami helytelen magatartás, nem kívánatos, mint a gyom, és nem csak itt a virtuális CM-en, hanem bárhol máshol.

----------------------

262
elfroland képe

Csak a cigány szót nem

Csak a cigány szót nem lehet jelzőkkel ellátni?

263
monster képe

Kezded kapiskálni. De

Kezded kapiskálni. De legjobb ha csak pozitív jelzőkkel említjük őket.

264
elfroland képe

És honnét tudjuk hogy

És honnét tudjuk hogy kiket nem lehet negatív jelzővel illetni?

265
monster képe

Legjobb senkit. Azt esetleg,

Legjobb senkit. Azt esetleg, aki másokat igaztalanul negatív jelzőkkel illet.
És nem, ne hozzad pariba egy cigányról és egy cigánygyűlölőről mondott negatív jelzőket.

266
elfroland képe

"Viszont általánosságban

"Viszont általánosságban elmondható, hogy a diszkrimináció a többségi társadalom gyakorlata valamely kisebbségen."

Szuper, egy laza mondattal lefokoztad a definíciót egy "általánosságban" igaz izévé.
Ezt úúúúúgy utálom. :-)
Le írhatnád az is hogy a definíció szar mert nem igaz.
Mérnökként nem bírom ezt megemészteni, hogy gumikötélszerűen húzod ide oda a dolgokat mindig oda ahova éppen neked jó.
Van pár kritikus fogalom különböző definíciókkal és éppen arra hivatkozunk amelyik nekünk teccccik.
Ez nem tudomány hanem szarkeverés. :-(

267
chicoye képe

Az apartheid pontosan azt

Az apartheid pontosan azt bizonyítja, hogy milyen mélyen gyökereznek ezek a dolgok, és egy ennyire eltorzult világ, hatalomrendszer is létrejöhetett.

A "kisebbség" szó azt a társadalmi csoportot jelöli, amellyel szemben diszkriminációt alkalmaznak, ezért hátrányos helyzetbe kerülnek. Mivel viszonylag ritka jelenség az apartheidhez hasonló, ezért a hátrányos helyzetű társadalmi csoport helyett sokszor a rövidebb "kisebbség" szót használják.

----------------------

268
elfroland képe

És kik használják a

És kik használják a rövidebb szót? A szocimókusok?
Vilmoskörte. Hosszú. Hívjuk epernek. :-)

És tényleg ritka hogy egy kis csoport akinek hatalma van diszkriminálja a többséget.

269
chicoye képe

Mindenki. A köznyelv. Nem

Mindenki. A köznyelv. Nem helytelen a használata, csak nem kell az apartheid által diszkriminált társadalmi csoportra alkalmazni.

Ha globálisan nézzük az arányokat, a fehér népesség van még egyelőre többségben.

----------------------

270
elfroland képe

Megint egy fogalom.:-) Kik a

Megint egy fogalom.:-) Kik a fehérek?

271
chicoye képe

Akiket annak tartasz.

Akiket annak tartasz. :)

---------------------

272
elfroland képe

Ne vicceld el. Mi a

Ne vicceld el.
Mi a szocimókus meghatározása a fehéreknek?

273
monster képe

Többség? Afganisztánban

Többség?
Afganisztánban mondjuk a tálibok. Izraelben a zsidók. Gázában a palesztinok.

274
chicoye képe

Most komolyan, nem viccelek.

Most komolyan, nem viccelek. :) Relatív fogalom, a fenotipikus jegyek alapján a személypercepció során jelenik meg benned ez a kategória. Bár néha nehéz azonnal bekategorizálni valakit fehérnek, mint Patricia Krentcilt.
Például én nagyon nehezen tudnám veled elhitetni, hogy nem tartozom valamelyik fehér etnikum közé, de Petának lehet, hogy sikerülne megtévesztenie téged. :)

"Az emberi bőrszín árnyalata a környezeti alkalmazkodás következtében alakult ki, annak függvényében, hogy mennyire volt a bőr kitéve a közvetlen napsütés intenzitásának. Egy populáció bőrszíne annak függvénye, hogy mennyi ideig (és több ezer éves folyamatról van szó) és milyen távolságra élt az illető populáció az egyenlítőtől: minél távolabb és huzamosabban, annál valószínűbb, hogy a bőrének nagyobb a fényvisszaverő képessége (annál fehérebb). A bőr színárnyalata, fokozatosan, a napnak való kitettség mértékével arányosan változik.

Tehát a bőrszín, mint a faji besorolások legevidensebb jegye enyhe fokozatonként halványul (vagy válik sötétebbé) és nem a nagy faji kategóriáknak megfelelően, egymástól láthatóan és egyértelműen elütő nagy bőrszín-kategóriákba csoportosultan. A fajok közötti pontos határok megvonása ennek betudhatóan nem könnyű feladat."

(A faj biológiai fogalma)

In: Horváth István: Kisebbségszociológia. Alapfogalmak és kritikai perspektívák.

----------------------

275
monster képe

Az USA-ban amíg működött

Az USA-ban amíg működött a rabszolgatartás, elég sok problémája volt a "fehér" négereknek. Földesúr élt első éjszaka jogával valamelyik szolgálónál, és lett a szolgálónak szép fehér rabszolga gyereke.
A múlt héten volt szerencsém összefutni a Bosnyákon az Irie Maffia néger énekesnőjének, Senának a bébijével, hófehér szőke fürtös a kiscsaj.
Sőt, némelyik cigány is nem átall úgy kinézni mint a magyarok.

276
chicoye képe

Elfroland, a maugli gyerekek

Elfroland, a maugli gyerekek a legjobb példa arra, hogy mennyire tanult dolog a származás, a kultúra, a nyelv:

http://index.hu/bulvar/maugli070121/

http://www.nyest.hu/hirek/mauglik-a-valosagban-vadon-nott-farkasgyerekek

http://www.nyest.hu/hirek/vadon-termo-nyelvtudas

----------------------

277
elfroland képe

BÉRKING: A fiam kimondta

BÉRKING: A fiam kimondta hogy bicikli. Na jó "bicik" -ig jut de tisztán érthető. :-)

278
monster képe

:-))) Mást is mond, vagy

:-))) Mást is mond, vagy csak ezt? Ez mondjuk nagyjából elég eleinte.

279
elfroland képe

Mond már sok szót, de a

Mond már sok szót, de a bicikli az anya után jött 3 nappal szóval még az elején vagyunk.
Az első a NEM! volt. :-D

280
monster képe

Akkor még nem voltunk nagy

Akkor még nem voltunk nagy bringások amikor a fiam jött. Első szava az autó volt.

281
Peta képe

És most bicajozik, vagy

És most bicajozik, vagy autózik inkább? :D

282
monster képe

Még a jogsiról se akar

Még a jogsiról se akar hallani, csak a bringa.

283
elfroland képe

A minap hazaértem, jött

A minap hazaértem, jött elém és azt kiabálja AOTTTÓÓÓ! AOTTTÓÓÓ! és mutogat rám . Nem értettem mi baja van.
Erre még jobban rákezdte amolyan "nem érted?!" stílusban.
Aztán észrevettem hogy abban a CM póloban mentem haza amelyiken a közlekedési lámpa van, pirosban auto, zöldben bringa... :-D
Az auto kb. a 3. szava volt.

284
Hotyhogy képe

Orrgazda vagyok! Nyugodtan

Orrgazda vagyok! Nyugodtan jelentsetek fel!

285
elfroland képe

Majdnem kommenteltem a

Majdnem kommenteltem a legújabb csiga topikba.
De csak majdnem.
Asszem fejlődőképes vagyok. :-D

286
monster képe

Egyfelől tisztellek ezért.

Egyfelől tisztellek ezért. Másfelől bűnösök közt cinkos aki néma.

287
Peta képe

Szerintem meg némák közt

Szerintem meg némák közt bűnös aki cinkos. Kb annyi értelme van, mint az általad idézettnek, és amely benyögésért én testes szájbarúgást osztanék ki a kitalálójának, engem ugyanis ne nevezzen senki bűnösnek azért, mert leszarok egy témát.
Elfroland jól csinálja, tegnap én is átestem azon, amin ő.

288
chicoye képe

Ez egy Babits idézetből

Ez egy Babits idézetből lopott Monster-féle igazság, és egyáltalán nem kell magadra venni. :)

"De bőjt s jámborság néked mint a pélva,
mert vétkesek közt cinkos aki néma."
(Jónás könyve)

A szabad véleménynyilvánítás jogába a hallgatás joga is beletartozik.

----------------------

289
Peta képe

Ismertem az idézetet, de

Ismertem az idézetet, de köszönöm :D

Ma eddig a hétvégi melegfelvonulás rendőrségi oldalról történő lebonyolítását segítettem elő, a sok fickókám nem is sejti, hogy ez a BRFK-nak mekkora szervezést igényel, és mennyibe kerül (mellesleg a CM dettó). Mindegy, a lényeg, hogy ha az ember nem óbégat minden cigányozásra, attól még nem bűnöző. Babits pedig nem úgy fogalmazott, hogy "bűnösök közt cinkos, aki néma, kivétel Elfroland, és Peta". :)

290
chicoye képe

Én bevallom, hogy nem

Én bevallom, hogy nem tudtam pontosan ki írta, Adyra tippeltem, de amikor utánanéztem, kiderült, hogy nemis. :)

Pedig igazán előrelátó lehetett volna Babits ezen a téren. :D

----------------------

291
Peta képe

Én Babits, és Radnóti

Én Babits, és Radnóti közt filóztam, de 11 évvel az undorító irodalomtanulmányaim lezárása után nem mertem volna egyiket sem leírni. :DD Minden esetre az idézet ismert volt. Mondjuk mivel a bölcsességet mindenki csak addig idézi, amíg Monsti, lehet, hogy mégis úgy folytatódik, ahogy én írtam, csak az már feledésbe merült az értelmetlenség miatt. :D

292
monster képe

Én azt hittem valami

Én azt hittem valami közmondás... :-(

293
elfroland képe

Nem látok

Nem látok bűnösöket.
Saját világukba bezárkózott és onnét hangosan kiabálókat látok.
A számomra elfogadhatatlan véleményt pedig nem tartom bűnnek.

294
monster képe

Rasszizmus nem csak egy

Rasszizmus nem csak egy elfogadhatatlan vélemény. Sokszori megnyilvánulása megágyaz a helytelen cselekvésnek.
És nézzük csak a tuszikat meg a hutukat, felejtsük el Európát, talán a távolság enged egy kis objektivitást becsusszanni a gondolataink közé.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ruandai_n%C3%A9pirt%C3%A1s

295
elfroland képe

Nem osztom a "Ma egy

Nem osztom a "Ma egy tornapapucs holnap a világ" elvet.

A vélemény nyilvánítás szabadságának megnyirbálása meg a Sztálinista diktatúrának ágyaz meg?

És nincs gondolatbűn!

296
Pontagy képe

igen, csak a liberális

igen, csak a liberális eszmékbe látszólag nem fér bele, hogy másnak lehet más véleménye, mint az övéké, főleg ha az negatív, vagy valamit elítélő..
---

297
chicoye képe

Bármiről lehet negatív,

Bármiről lehet negatív, elítélő véleményt mondani. Viszont ha ez a vélemény áltudományos alapokon nyugszik, nem kell azon csodálkozni, ha lehülyézik a véleménynyilvánítót. :D Főleg nem érdemes megsértődni, hanem inkább művelődni kell.

----------------------

298
elfroland képe

Egy vélemény mind

Egy vélemény mind fölött, Egy vélemény kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen. :-D

299
monster képe

A baj nem a véleménnyel

A baj nem a véleménnyel van, hanem azzal hogy a véleményt téves információkra, rossz beidegződésekre alapozva, mások általi rossz befolyásolás miatt alakítja ki valaki. Majd utána propagálja olyan helyen is ahol nem kéne.
Volt már egymással vitánk másról. Akár érdekel, akár nem, de biztosan neked sem esne jól ha minden bejegyzésemhez valahogy valami biblia/katolikus egyház/hitélet gyalázást fűznék hozzá.
Meg a liberálisozásodhoz annyit fűznék hozzá hogy elég nagy önellentmondást tartalmaz. És a jelen állás szerint a szokásos cigánygyűlölő 80% nem akarja tudomásul venni hogy vannak olyanok akik szerint nem kéne zsigerből gyűlölni és még rugdosni is a földön fekvőket.

300
Pontagy képe

nem értem, hogy ezt a

nem értem, hogy ezt a "zsigerből gyűlölködő 80%-ot" honnan veszed, ez csak egy béna statisztika, szerintem kérdezz végig 10 embert az utcán, aztán majd utána dobálózz számokkal.

ha gyalázod is a vallásos témát, azt csak annak tudom, be, hogy felületes ismereteid vannak róla, bármikor gyalázhatod őket, szíved joga. De inkább védened kéne, a vallásszabadság és szabad vallásgyakorlás jegyében.
---