Ez a bejegyzés nem méltatlankodás, sőőőt, épp hogy már-már tanmese, de poén is van, meg a végén kérdésem.

--------------

Vasárnap egy óra lesz, tekerek némileg késésben a csukott szemmel is ismert útvonalamon Budán a Széna tértől a Lánchíd felé.

Érkezem a Batthyány utcán a Fő utcához, ahol jobbra szeretnék kanyarodni. Megállok a lámpánál, elállt az eső, épp ideje levenni az esőnadrágot. Mögöttem az I. kerületi rendőrkapitányság két járőre - amit ekkor még nem tudtam.

(Egyrészt mert egy törtfehér Smart-szerű apróságban autóztak, másrészt meg mert nem hátra figyeltem.)

Öltözködés befejezve még a piros alatt, elteszem a csomagtartóba. (Mivel kihalt busz-kerékpársávba történik az érkezés, itt sokszor ki szoktam kanyarodni pirosban is, de most már végigvárom azt a hátralevő 5-10 mp-et, azért, hogy ne rajtam biciklisezzenek az autóvezetők.)

A Fő utcán következik a tér és a vásárcsarnok közötti zebrát védő lámpa, gyalogosok sehol, ezen a piroson áthajtok. Na, erre szirénát hallok hátulról, amit először nem értek, de másodszor is, akkor hátha nekem szól, lassítok, míg mellém érnek, félreállítanak.

A szabálysértés ismertetése ("tudja, miért állítottuk meg?");
- Személyi igazolványt, lakcímkártyát kérünk;
- Ez nagyon súlyos szabálysértés... blabla... blabla... 50 ezer forint lesz. Továbbá megvizsgáljuk a kerékpárt. [Jaj, ne. Ez a tél az első, hogy a nyári bringámról mostanáig sem szereltem át az 1 db csengőmet, pedig minden induláskor a fejemben van.] A szabálysértés elkövetését elismeri?
- [Nincs mit vitatkozni, szabálysértési eljárásban pedig már vettem részt, az még vétlenként is végtelen nyűglődés volt.] Elismerem.
- Már láttuk az előző lámpánál is öltözködni, legközelebb legyen szíves félreállni az úttestről.

A főnök visszaül az autóba papírt írni. Kicsit túlgyakorolhatták a jófiú-rosszfiú taktikát (ami együttműködő vétkes esetén teljesen értelmetlen), mert a társa közben arról kérdezget, sietek-e valahova, mit dolgozom...

Újra elered az eső.
- Beállhatunk oda az erkély alá?
- Be.

Tájékoztatás a Tájékoztatóról. (Részlet: - Büntetőpontot nem kap, mert nem gépi meghajtású járművet vezetett. - :-)) Aláírás. [Mondjuk tény, hogy ha ezt a pénzt elosztanánk azzal a számmal, ahányszor én átmentem piroson, mióta bringával járok a városban, akkor igen kis összeg jönne ki.]

Már csak azt kéne megtudniuk, nem vagyok-e körözve, de nagyon lassan megy a lekérdezés. Én a nagy izgalomban el is felejtettem, hogy nem kaptam még vissza az okmányaimat, kezdenék búcsúzkodni:

- Hát, akkor ennél nagyobb veszélyhelyzetük ne is legyen...
- Kérem, ez az egyik legsúlyosabb szabálysértés. Ennél már csak az súlyosabb, ha mondjuk a rendőrnek nem áll meg.
- Ja, én nem vitatkozni akartam, csak így kívántam volna szép napot.

- Még mindig nincsenek meg az intézkedés alá vont személy adatai?! - kérdezi társa a rádiózóst.
- Mer... a központban is balfaszok.

Kérdeznek szóban is eddigi ügyeimről, tisztázzuk, hogy ha csak sértett voltam, akkor nem volt "dolgom a rendőrséggel". Fázom, visszaveszem az esőnadrágomat.
Már a témából is kifogytunk, úgyhogy következik a csattanó:
- Szokott Critical Massre járni?
- Igen, rendező is voltam többször is.
- Mikor lesz a következő?
- Elvileg nem lesz több.
- Nem lesz több? Hogyhogy? [Megérkeznek szeplőtelen előéletem adatai a rádión.]
- Hát, most már inkább a Kerékpárosklubba kellene belépni minél több embernek, nem az utcán demonstrálni.
- Viszontlátásra.
- Viszlát, jó munkát.

(A kerékpár műszaki átvizsgálása kimaradt.)

----------------

A tájékoztató eléggé hangsúlyozza, hogy az elismeréssel a bírság jogerős, ezért ha tudsz segíteni azzal, hogy lehet-e a mérséklését kérni, és egy ilyen kérelem beérkezése önmagában meghosszabbítja-e a 30 napos befizetési határidőt, azt megköszönöm. (A járőröktől csak a részletfizetést kérdeztem - ami lehetséges, pedig ez sincs a papíron -, a csökkentést nem; de ha eszembe jut, akkor is kihagytam volna, hogy ne veszítsek esetleg további perceket annak magyarázatával, hogy a megvesztegetés minden formáját felháborítónak tartom.) Érdekel az is, mennyi a helyszíni bírság alsó határa.

(Ha esetleg nincs más hozzászólnivalód, mint hogy "szemét zsaruk nincs jobb dolguk mint a bicikliseket szívatni", annak szerintem semmi értelme, de te tudod.)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
tranyo képe

hm, egyrészt részvétem,

hm, egyrészt részvétem, másrészt örülök.

jó lenne, ha a pirosozás mint olyan elmúlna, és ennek az az ára, hogy azok is legyenek büntetve, akik csak néha teszik...

mondjuk még jobban örülnék, ha nem lehetne ráfogni a szitura, hogy díjbeszedés...

:(

2
jurta képe

jó lenne, ha a pirosozás mint

jó lenne, ha a pirosozás mint olyan elmúlna, és ennek az az ára, hogy azok is legyenek büntetve, akik csak néha teszik...

Jó hát. De még jobb lenne - legalábbis a mozgékonyabb közlekedőknek, úgymint kerékpár, gyalogos -, ha csak ott lenne lámpa, ahol szükséges, és csak akkor működne, amikor szükséges.

3
tranyo képe

támogatom :)

támogatom :)

4
Kuku képe

És majd állunk a töküres

És majd állunk a töküres pirosoknál állva, és jó lesz nekünk?
Nem tudom. Én sok piroson inkább átengedném a bringásokat, a gyengébb közlekedő védelme mellett.

5
tranyo képe

kuku, jobb. ha a szabály

kuku,
jobb.
ha a szabály betartható,betartandó...a szar szabály meg megváltoztatandó, de addigis szabály marad.vagy jöjjön a csekk, és ez is megtanulható ígyis.

6
kovácske képe

ha minden szög derékszög

ha minden szög derékszög volna, te is derék szög volnál. azt ismered, hogy a feltaláló elviszi a szabadalmi hivatalba a hajnyíró és borotváló gép terveit? kérdezik hogy működik: - ebbe a búrába bedugja a kuncsaft a fejét és az automata kések megborotválják és lenyírják.
- dehát minden embernek különbözik a fejmérete és a fejformája, mondják neki.
-csak a legelső alkalommal...!

abban egyébként igazad van, hogy az a szabály, amit nem tartatnak be következetesen, visszaélésre ad alkalmat (amikor mégis számonkérik), és nem szolgálja a biztonságos, kiszámítható körülmények megteremtését, ha pedig nem szolgálja, akkor többet árt, mint használ. sajnos a valóság csupa kivételből és bonyodalomból áll, a szabályok meg csak körülbelül tudják követni az életet. szabályok nélkül nagyon nehéz lenne élni. és szabályokkal együtt is nagyon nehéz néha. jahajj.
-------
sárga vót az...!

7
tranyo képe

halványan sejtem mit is

halványan sejtem mit is szerettél volna közölni :)))

8
kovácske képe

:)

:)

9
monster képe

Lásd ókori mondavilág,

Lásd ókori mondavilág, Prokrusztész ágya.

10
kovácske képe

no akkor a jogrendszer

no akkor a jogrendszer működésének alapelvét is az ókori görögöktől származtathatjuk:)

(ráadásul egy haramiától - ez is erősíti az analógiát:)

11
chicoye képe

"Szokott Critical Massre

"Szokott Critical Massre járni?"

Ezt tőlem is kérdezték, amikor rendőrségi ügybe keveredtem, meg azt is kérdezték, hogy ismerek-e futárokat. :D

Azt gyanítom, ha jogerős, akkor már nem igazán lehet tenni semmit, de egy próbát megér, legfeljebb marad ugyanennyi a pénzbírság.

Engem ittas vezetés miatt büntettek, amikor egy gyalogos ütött el, és a rendőrök adták a tippet még a helyszínen, hogy kerékpárra enyhébb büntetés jár, mivel az nem gépjármű, hanem jármű. :) A kifogást elfogadták és 50 ezer helyett 20 ezerre csökkentették. Ezért azt gondolom, hogy a helyszíni bírság is ilyen mértékben mozoghat.

Szóval ha legközelebb ilyen történik, szerintem ne fogadd el a bírság összegét.

(Szerk: Mondjuk én eddig megúsztam a pirosozást ablakon kiszólással egy rendőrtől, hogy nem kéne. Mondtam neki, hogy jó, majd igyekszem, de azt hiszem, hogy addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik, úgyhogy lassan lehet, hogy én következem. :) )

12
KésmárkiM képe

Higgadt, bölcs tudomásul

Higgadt, bölcs tudomásul vétele annak, hogy ez a szabály, és mindegy hogy hülyeség vagy sem, be kell tartani.

Igyekszem hasonló esetben hasonlóan viselkedni. Meg hátranézni pirosozáskor.

13
Peta képe

(2) A helyszíni bírság

(2) A helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forintig terjedhet.
(3) Ha az eljárás alá vont személy a helyszíni bírság kiszabását - a helyszíni bírság meg nem fizetése esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás után - aláírásával igazoltan tudomásul veszi, a helyszíni bírság ellen nincs helye jogorvoslatnak.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200002.TVhttp://net.jo...

14
jurta képe

Ha az eljárás alá vont

Ha az eljárás alá vont személy a helyszíni bírság kiszabását - a helyszíni bírság meg nem fizetése esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás után - aláírásával igazoltan tudomásul veszi, a helyszíni bírság ellen nincs helye jogorvoslatnak.

És ez pontosan mit jelent? Ebbe nekem belefér az is, hogy az esetet csak nem lehet meg nem történtté tenni, elengedni, a járőrök döntését megsemmisíteni. ("Jogorvoslat", hogy visszahelyeznek jogaimba.) Vagy hogy nem lehet lenullázni, de a csökkentés nincs kizárva.

És ha pedig igenis azt jelenti, hogy ennyi az annyi, akkor a helyszínen lehetett volna az összegről alkudozni, miközben a tettet elismerem??

15
Peta képe

Ha aláírtad, akkor nem lehet

Ha aláírtad, akkor nem lehet alkudozni. Ha nem írod alá, akkor kapsz egy határozatot, amelyben a lakhelyednek megfelelő kapitányságról küld egy előadó, benne egy csekkel. Arra kell azt mondani, hogy meghallgatást kérsz, és ott lehet szóban alkudozni. De sajnos ez rád nem érvényes.

16
jurta képe

Jaj. Logika alapján azt

Jaj.
Logika alapján azt gondoltam, ilyen egyértelmű helyzetben a tagadás (az együtt nem működés és a közigazgatási munkaerő több dolgoztatása miatt) csak azzal végződhet, hogy még többe kerül nekem. Jobb lett volna tovább kérdezősködni.
:-(
Majd legközelebb.
Ha merek még pirosozni. :-) Ráadásul akkor majd már nem hivatkozhatok makulátlan múltamra sem, csak 5 év vagy mennyi múlva.

17
janika88 képe

Mivel szabálysértés, így nem

Mivel szabálysértés, így nem lesz benne a múltadban, 5 éven belül se. 6 hónapig mondjuk újabb ilyennél figyelembe vehetik, de erkölcsiben meg máshol se látszik.

18
Peta képe

De következő ugyanilyen, vagy

De következő ugyanilyen, vagy hasonló szabálysértésnél beleszámít, pont a 70 ezer miatt.

"(7)134 Ha a kormányrendeletben meghatározott kötelező mértékű helyszíni bírsággal sújtandó, a XXVII. és a XXVIII. Fejezetben meghatározott szabálysértés elkövetése miatt eljárás alá vont személyt az elkövetés időpontját megelőző hat hónapon belül a XXVII. és a XXVIII. Fejezetben meghatározott szabálysértés miatt helyszíni bírsággal sújtották, akkor
a) a második, kötelező mértékű helyszíni bírsággal sújtandó szabálysértés elkövetése esetén az ahhoz rendelt kötelező mértékű helyszíni bírság kétszeresét kell kiszabni;
b) a harmadik, illetve az azt követő, kötelező mértékű helyszíni bírsággal sújtandó szabálysértés elkövetése az ahhoz rendelt kötelező mértékű helyszíni bírság háromszorosát kell kiszabni, de az nem haladhatja meg a hetvenezer forintot."

A XXVII. és a XXVIII. fejezetben vannak a közlekedési cuccok.

19
janika88 képe

ugyanezt írtam: "6 hónapig

ugyanezt írtam: "6 hónapig mondjuk újabb ilyennél figyelembe vehetik"

20
Peta képe

Hoppá, van egy ilyen

Hoppá, van egy ilyen is:

"(10)137 A (2) bekezdésben meghatározott ismételt elkövetésre vonatkozó rendelkezés alkalmazásánál nem lehet figyelembe venni a XXVII. és a XXVIII. Fejezetben meghatározott szabálysértéseket."

Na most már kezd érdekes lenni :D

21
kovácske képe

-hogy kell érteni azt, hogy

-hogy kell érteni azt, hogy "kötelező mértékű", ha 5-50 ezer között mozoghat a bírság?
-nem kapott megfelelő tájékoztatást, hogy mit ismer el. (a szabálysértést elismeri, a bírság összegét lehet, hogy vitatná.) tudom, hogy be fogja fizetni vita nélkül, mert, herótja van az ügyintézés végett rendőrségre rohangálástól, meg papírok írkálásától, de elvileg se lehetne kifogást emelnie? (se méltányosságot kérni?)
...
mi van azokkal a sztorikkal, hogy két autós ütközik, rendőrt hívnak, kitöltik a betétlapot és azután a vétkes nem ismeri el a vétkességét és a károsultnak nem fizet a biztosító? (vagy az más, mert ott nem hatóság, hanem biztosító felé megy a kötélhúzás?) (visszavont vallomás, vagy mi...)
------
sárga vót az....!

22
kovácske képe

közmunkára váltható? :)

közmunkára váltható?
:)

23
jurta képe

tudom, hogy be fogja fizetni

tudom, hogy be fogja fizetni vita nélkül, mert, herótja van az ügyintézés végett rendőrségre rohangálástól, meg papírok írkálásától

Azért ha csak egy levélen múlna, benne lennék. (Tekintve pl., hogy az "első eset" kártyát mindenképp csak most tudom kijátszani. :-)) Én úgy képzeltem el a szabálysértési eljárást, hogy ismét találkoznom kell ezzel a két fickóval, és végighallgatni, amint tanúskodnak ellenem, na erre gondoltam azt, hogy NEEE, és válaszoltam azt, hogy elismerem.

24
Peta képe

Az már a harmadik lépés

Az már a harmadik lépés lenne, ha a megkifogásolt lépés után is kifogásolnál ismét.

25
monster képe

Valamiért nekem minden

Valamiért nekem minden szabálysértési határozatom végére az volt írva, hogy "a büntetés kiszabásakor figyelembe vettem hogy hatóságomnál az elmúlt 3 évben büntetve nem volt." Vagy valami ilyesmi. Lehet nem 3 év, lehet hogy "hasonló cselekményért", de valami hasonló formaszöveg volt.
Ezek persze nem helyszíni bírságok voltak, hanem feljelentésen alapulóak. A helyszíni bírságoló honnan is ismerhetné az elkövető előéletét?

26
Peta képe

Szerinted mi történik akkor,

Szerinted mi történik akkor, amikor lekérik az adatait? :) Az ügyeletes pont ezt keresi ki, hogy volt-e vele valami.

27
monster képe

Ja, ha autóval vannak, vagy

Ja, ha autóval vannak, vagy telefonkapcsolat vagy rádió vagy bármi. De a helyszíni bírságot ki lehet szabni teljesen offline is.
Amúgy a helyszíni bírságnak az lenne a lényege hogy ott és akkor a cselekmény és a körülmények alapján döntenek, nem az alapján hogy már 10x elkövette a csóka ugyanazt az elmúlt hónapban.

28
Peta képe

Ezt éreztem, hogy nem így

Ezt éreztem, hogy nem így van, de azért megnéztem a Szolgálati Szabályzatban.
"(3) A rendőrt közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés észlelése vagy tudomására hozása esetén abban az esetben terheli a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása érdekében szükséges intézkedési kötelezettség, ha
a) ilyen jellegű szolgálati feladat ellátására kapott utasítást, vagy
b) intézkedése során ilyen jogsértést észlel, és - amennyiben ez az eljárás lefolytatásának jogszabályi feltétele - rendelkezik a tevékenység ellátáshoz, illetve a szabályszegés dokumentálásához szükséges technikai eszközzel."

Valamint:
"A rendőr intézkedése előtt felméri, hogy rendelkezésére állnak-e azok az eszközök, amelyekkel a megkezdett intézkedését eredményesen be tudja fejezni; ha nem, úgy az intézkedésének megkezdése előtt segítséget kér."

A járőr, akinél nincs Tetra, vagy mobil, amin be tud szólni az ügyeletre, hogy priorálják az intézkedés alá vont személyt, akkor vagy bele se kezd az intézkedésbe (civilben becsukja a szemét, ha az orra előtt pirosozik Jurta), vagy hív egy kollégát, akinek a segítségével be tudja fejezni az intézkedést.

29
monster képe

Ezek szerint ha jól értem

Ezek szerint ha jól értem rendőr offline-ban nem rendőr? Amíg nem fér hozzá a központi adatbázishoz, nem tehet semmit?
Persze nem a szabsértési büntetés kiszabásáról van itt csak szó, de pl. olyasmiről is hogy megfelelő esetben akár a fürdőgatyában strandoló szolgálaton kívüli rendőr is szolgálatba kell hogy helyezze magát, rádió és telefon és pisztoly nélkül.
Gondolom a szolgálati szabályzatban (ami nem nyilvános?) benne van hogy milyen típusú intézkedéshez milyen eszköz kell. És szerintem az adatbázishozzáférés nagyon kevés intézkedés feltétele - a civil paraszti logika szerint, de tudjuk az egy parallel univerzum a hatóságokéval.

30
Peta képe

Dehogynem kell szolgálatba

Dehogynem kell szolgálatba helyeznie magát. Intézkedési kötelezettség van. Csak egy szabálysértési formanyomtatványt nem fog előhúzni a fecskenadrágból :D Viszont visszatartja a bűnelkövetőt, amennyiben erre képes. Olyan intézkedésbe nem kezdhet bele, amit nem tud befejezni. Pl. ha 5 sittes csíraarc részegen borogat egy autót a strand előtt, akkor nem az az intézkedés, hogy egyedül megbilincseli mind az ötöt fürdőbugyiban.

A szolgszab, meg a Rendőrségi Törvény is nyilvános.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100030.BM
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400034.TV

Offline alatt azt hittem azt érted, hogy szolgálatban van, de nem tud kapcsolatba lépni az ügyelettel, (Tevékenységirányító Központtal).

31
monster képe

Azt értettem offlineon, amit

Azt értettem offlineon, amit te értettél.
De had kérdezzek még:
Én 2 féle hozzáférést képzeltem: egyik amikor rádión, telefonon élő diszpécserrel beszélnek, és a diszpécser mindenben tud segíteni, akár utasítani, segítséget küldeni, akciót leállítani is. A másik viszont csak annyi lenne hogy pl. a kocsiban van drótnélküli internet, de már akár lehetne rendőrségi zárt okostelefonhálózat is, és adatbázisban tudnak rendszámra, személyre, dokumentumra keresni.

32
Peta képe

Persze sokminden lehetne, pl.

Persze sokminden lehetne, pl. csipkártyás személyi minden adattal, amit csak be kéne dugni egy leolvasóba. Vagy ezer más. A Tetra-rendszer azért elég jó, és viszonylag közel van a belő hálózatos elképzelésekhez, de azért még rengeteg megoldás lehetne, hogy hogyan csökkentsék az adminisztrációt. Mert szerintem, és sokak szerint itt nálunk egy pl. közrendvédelmi járőrnek nem az lenne a dolga, hogy az objektumban töltse a fél napot, és jelentéseket körmöljön, meg az intézkedései után kb ugyanannyit adminisztráljon, mint amennyit az utcán volt.

33
kovácske képe

nem csak azt nézi

nem csak azt nézi lekérdezésnél, hogy le kell-e tartóztatni, mert kőrözött (túró)?

34
Peta képe

Ha valami volt vele, az

Ha valami volt vele, az látszik az ügyeletes számítógépén, és nem csak az, ha túró :)

35
jurta képe

"A helyszíni bírság összege

"A helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet."

Eszerint ha a kiskörúti sávon pirosban keresztezem a Rákóczi úton száguldozó 7-es buszokat és két sávnyi gépkocsit, az is ugyanennyi. Vagy kevesebb.

36
tranyo képe

"mondjuk még jobban örülnék,

"mondjuk még jobban örülnék, ha nem lehetne ráfogni a szitura, hogy díjbeszedés... "

37
Peta képe

Azért is tuti menne az

Azért is tuti menne az ötvenes. Itt nem kellett volna elismerni, hogy ez ilyen maximális fokú veszélyeztetése a társadalomnak. A rendőr logikája egyébként az volt, ami a jogszabálynak is, rendőr jelzései>jelzőlámpa jelzései>tábla>útburkolati jel>burkolattípus. Az elsőbbséget magas szinten szabályzó eszközt ignoráltál. Kicsit betonfejű jogértelmezés, valamint azt is méltányolhatta volna, hogy együttműködő vagy, mert ha nem írod alá, és szabs. feljelentést kellett volna tennie, az több meló, mint a helyszíni bírság, de az is igaz, hogy felnőtt embereket csak pénztárcán keresztül lehet nevelni...

38
jurta képe

Itt nem kellett volna

Itt nem kellett volna elismerni, hogy ez ilyen maximális fokú veszélyeztetése a társadalomnak.

Segítségednek köszönhetően most már tudom, amit akkor még nem, hogy a "nem elismerni" nem feltétlenül csak a tett tagadását jelentheti (hanem akár csak az intézkedés mértékének a kifogásolását). Megjegyeztem egy életre.

39
Kisember képe

Rutinos bűnözők mondják: -

Rutinos bűnözők mondják:
- Töredelmes beismerő vallomás: két év.
- Makacs tagadás: három hónap!

Lásd még a szintén rutinos rendőrfőnököt, mikor részegen összetört egy csomó autót képes volt azt mondani, hogy nem is ő volt, mikor rengetegen látták.

40
Peta képe

Egyébként a Smart az I.

Egyébként a Smart az I. kerületi kapitányság legendás járműve, fura, hogy eddig nem szúrtad ki, ha ennyit jársz arra. Pláne, hogy van rajta fényhíd is... Részletfizetésről érdeklődj.

41
jurta képe

Azt nagyjából elmondták.

Azt nagyjából elmondták.

42
monster képe

A részletfizetés kérelmezése

A részletfizetés kérelmezése illetékköteles.
"A határozat közlését követően a teljesítési határidő leteltéig - 3.000,-Ft illeték megfizetése mellett - az első fokú hatóságtól lehet kérni a közigazgatási bírság részletekben történő teljesítésének, illetve a teljesítési határidő módosításának (a továbbiakban: fizetési kedvezmény) engedélyezését, ha az ügyfélen kívül álló ok teszi lehetetlenné a határidőre való teljesítést vagy a teljesítés aránytalan nehézséget jelent."
Ezt éppen a közigazgatási határozatra találtam (gyorshajtás, tilosban parkolás főleg) de az illetéktörvény mindenre vonatkozik.
https://kozigbirsag.police.hu/

43
jurta képe

Utánakérdeztem, erre a

Utánakérdeztem, erre a részletfizetésre is vonatkozik a 3000 Ft illeték.

A telefonon elérhető rendőr havi 10 ezres részleteket mondott (más rendőrök más számokat is, de tegyük fel, hogy a telefonos tudja jól). Hogy ez megérje, évi 23%-ra kéne betenni a pénzt valahova, avagy ha nem áll rendelkezésre az összeg, ennyi kamatig még kölcsönkérni is jobban megéri, mint tőlük részletfizetést kérni. Nagyon közigazgatás-kímélő módon van megoldva a dolog! :-)

44
monster képe

A részletfizetés

A részletfizetés kérelmezésének illetékkötelessége nonszensz.
Ha 10ezret szeretnél részletekben fizetni, akkor is ennyi lenne az illeték, még rosszabb lenne a kamat.
Gyanúm szerint ha a közigazgatásnak bármit válaszolsz bármilyen ügyben, ennyi illetékért nyitják ki a borítékot és olvassák el hogy mit akarsz.
Ha nem tetszik, el kell menni a parlamenti képviselődhöz reklamálni hogy nem jó a törvény, adjon be módosítási javaslatot.
Én beszéltem olyan közmunkással, aki szombatonként dolgozta le a büntit rendes meló mellett.

45
monster képe

Le lehet dolgozni

Le lehet dolgozni közmunkával.

46
Peta képe

Kötve hinném, hogy 10 napig

Kötve hinném, hogy 10 napig akar napi nyolc órában avart gereblyézni minden sittes csíraarccal :D

47
janika88 képe

Csak napi 6 az ;)

Csak napi 6 az ;)

48
Peta képe

Igaz, rosszul emlékeztem, 6

Igaz, rosszul emlékeztem, 6 óra = 5000.-
De akár le is lehet ülni.

49
monster képe

Nem az a 6, hanem már csak

Nem az a 6, hanem már csak napi 6 óra közmunkát adnak a legtöbb önkorminál.
Meg ahogyan nő a bírság, azt hiszem javul a megváltási arány is valamilyen algoritmus szerint, 2x több bírságot nem 2x több melóval lehet megváltani, hanem kicsit kevesebbel.

50
jurta képe

Megmondom a főnökömnek, hogy

Megmondom a főnökömnek, hogy ha nem fizet ki nekem egy hónapon belül egyszeri nettó 50 rendkívüli bért, akkor sajnos hozom a kikérőt. :-)

51
monster képe

Beírásod eléggé kirekesztő és

Beírásod eléggé kirekesztő és előítéletes.
Az élettapasztalat nagyon fontos, egy ilyen közmunka komoly, máshol meg nem szerezhető tudást ad.
Közmunkát egyébként nagyon sok helyen lehet végezni.
Az én kalandjaimat nem teszem nyilvánossá (egyébként 30ezer megváltása 24 óra volt), de pl. hallottam múzeumi vagy más közintézményi ledolgozásról.
Aki viszont peches, és Érpatakon kell ledolgozni a közmunkát, az törhet követ kézzel:
http://cink.hu/erpatakon-a-kozmunka-kotores-hagyomanytiszteles-bu-624357966

52
Peta képe

Nem rekesztek én ki senkit,

Nem rekesztek én ki senkit, nincs is miből. Más kérdés, hogy kinek a pap, kinek a paplan. De mivel a jogszabály lehetővé teszi a heti 1 nap munkavégzést is, 10 szombati nap is beáldozható az egyik kormányhivatal udvarán kukatologatásra. Vagy amit csak a foglalkoztatási központ ajánl. Mellesleg a büntetés elzárásra váltása is jó kis élettapasztalat lehet :D (2 éve én is gondolkodtam ezen a kettőn, de akkor még nem tudtam, hogy ezeket a lakhely szerint rendezik, és nem az Alföld közepén kell leülnöm, vagy az ottani kaps udvarán gyomlálnom. Inkább kifogásoltam, aztán befizettem a 20000-ret (egy olyan balesetért, amiben nem én voltam az okozó, és ezt a helyszínen írásban elismerte a másik is. Még most is felmegy a pumpa:D )).

53
jurta képe

Nem jól tudom azt, hogy

Nem jól tudom azt, hogy ilyenkor a sorrendet nem én választom? (normál befizetés -> adótartozás -> közmunka -> elzárás) Hülyék lennének lecsukni (drága az), ha be tudják hajtani, nem?

54
Peta képe

Te választasz azáltal, hogy

Te választasz azáltal, hogy mondod, hogy inkább dolgoznál, mert nincs pénzed. Ha nem mondasz semmit, akkor a 30 napos befizetési határidő lejárta után az iratokat átküldik az illetékes bíróságnak. Magyarán ez is a te döntésed. Csak akkor 10 napot ülhetsz (5000/nap), amit sztem nem akarsz :D
"A meg nem fizetett pénzbírság közérdekű munkával történő megváltása érdekében a pénzbírság befizetésére rendelkezésre álló határidőt követő három munkanapon belül jelentkezhet az állami foglalkoztatási szervnél (munkaügyi központnál)." Magyarán ha jól értem, bünti+30nap+3munkanap után aktivizálódik az elzárásra változtatás folyamata.

55
jurta képe

Az adótartozás lépcsőt

Az adótartozás lépcsőt átugrottad.

56
Peta képe

Most nem a jogszabályt

Most nem a jogszabályt néztem, csak egy kivonatot, mert nekem is van épp szabálysértési ügyem :D

57
monster képe

"minden sittes csíraarc": ez

"minden sittes csíraarc": ez bizony kirekesztés a javából.

58
Peta képe

És kit rekesztettem ki és

És kit rekesztettem ki és honnan? A jól szituált, kultúrált(nak tűnő XP), operalátogató mérnökembereket a közmunkát vállalók soraiból? Nem mondtam, hogy az összes közmunkát vállaló ilyen, csak hogy az ilyenekkel nem feltétlenül akarhat közmunnkálkodni Jurta. Van különbség! :D

59
monster képe

A társadalmi piramis alján

A társadalmi piramis alján elhelyezkedőket sittes csíraarcnak titulálni kirekesztés.

60
Peta képe

Ha ez megnyugtat, én annak

Ha ez megnyugtat, én annak titulálhatlak téged is XD

61
monster képe

A kirekesztés nem a

A kirekesztés nem a kirekesztetteken múlik, hanem a kirekesztőn. Ki lehet rekeszteni bárkit, akár a tudományos akadémia filozófusait is, ugyebár.

62
Peta képe

Ez már nagyon az egyén

Ez már nagyon az egyén ingerküszöbén múlik szvsz. Te kirekesztésnek érzel valamit, amit én nem szántam annak. Az, hogy valakit csírának tartok, lehet, hogy azért van, mert tényleg az. És nem azért, mert szegény, vagy mert gazdag, vagy mert cigány, vagy mert autós! Lehet valaki objektíven is csíraarc (:D), és ilyennel én sem szívesen dolgozom együtt. Akár kétkezi munkát, akár mást.

63
monster képe

Ha mondjuk azt találná

Ha mondjuk azt találná mondani valaki hogy az összes rendőr csíraarc...
Na én azzal nem értenék egyet, de ha mégis. Valahogy akikkel én összefutottam nagy százalékban azok voltak. Vagy azt mondták hogy parancsba kapták hogy csíraarcként működjenek.

64
Peta képe

Miért, nem ez az általános?

Miért, nem ez az általános? Simán ezt mondják :) Irie maffia - Baszd fel a kéket. Elég népszerű banda az is, de még hány rendőrfikázás megy a méjnsztrímben, és ez csak zene. Vagy a másik oldalról a Kárpátia Barátom, mondd merre vagy? A rendőröket azért oltják minden irányból.
De én továbbra sem mondom, hogy az összes közmunkát vállaló csíra lenne. Mint említettem, én is akartam dolgozni fizetés helyett. (Bár ez nem kizáró ok, lehet, hogy én is csíra lennék valaki szemében, de alapból sztem nem tartom magam annak :)).

65
Oversize Load képe

Annyira elvonja figyelmed a

Annyira elvonja figyelmed a csíráztatás, hogy elmarad a szalon nácizás XDDD

66
monster képe

Még jó hogy te mint a

Még jó hogy te mint a társadalmi problémákra, igazságtalanságokra nagyon nyitott személy azonnal észreveszed és reklamálod ha bármilyen halványan felmerül a veszély.

67
feb képe

Úgy tudom csak akkor, ha

Úgy tudom csak akkor, ha nincs állandó jövedelmed.

68
janika88 képe

Barátnőmnek azt hazudták

Barátnőmnek azt hazudták mikor részegen biciklizve 60ezerre büntették (az pl kívül van amúgy is az 5-50ezren,nem is értem ki írta előbb, h ez a határa *szerk: jah látom a jogszabály írja, fura, m ő nem volt soha büntetve, h a 70ezer legyen a plafon), hogy nem közmunkázhatja le, m elismerte a szabálysértést. Ami azóta bűncselekmény, szerencse, hogy ez még nyáron volt, július előtt. Amúgy valószínűleg kellett a pénz, ezért kamuztak, itt van előttem egy helyszíni bírságos papír (ez már az enyém :D) ott nem írja, h kizáró ok lenne a kozmunka, sőt el is zárnak automatice ha nem fizeted be (és nem kérsz részletfizetést gondolom)

69
feb képe

A minap a Lágymányosin

A minap a Lágymányosin lelassított mellettem megkülönböztető jelzést használva egy rendőrautó: letekerték az ablakot, és elmondták, hogy a piros lámpa a biciklisekre is vonatkozik.
Hevesen bólogattam nekik, aztán szerencsémre továbbmentek.

Tényleg 50 ropis csekket kaptál?

70
jurta képe

Tényleg 50 ropis csekket

Tényleg 50 ropis csekket kaptál?

Ha végül más lett volna az összeg, azt beleírtam volna külön.

71
Hotyhogy képe

Az ilyen számunkra anyagi

Az ilyen számunkra anyagi veszteséget okozó rendőri büntetés megelőzhető.

Csakúgy, ahogyan a tolvajok elkövette kerékpár tolvajlás kivédhető egy erős lakat alkalmazásával, a rendőri pénzbüntetés is kivédhető csengő fölszerelésével vagy a vonatkozó szabályok betartásával a forgalmi jelzőlámpáknál.

Okos lépés tőlünk, elfogadnunk a realitásokat. Vagyis belátnunk azt, hogy míg a tolvaj természete tolvajlásra kényszeríti őt, addig a rendőr természete meg bírságolásra készteti őt. Hiszen a savak természete is marásra kényszeríti a savakat, a krokodilé pedig hogy megegyen minket.

Mindezen természeti ellenséges veszélytől a mi intelligens, előre látó védekező magatartásunk óvhat meg minket legbiztosabban.

72
boci képe

engem kb 2 éve a 13.ker. váci

engem kb 2 éve a 13.ker. váci úton állítottak meg éjjel. átmentem egy még épp nem zöldre váltó piroson, a következőnél megálltam és utána villogott le a rendőr, aki végig mögöttem volt. vázolta a szitut, meg hogy ez sokba is kerülhet, blablabla. én meg mondtam neki, hogy akkor írjuk meg a papírokat, ha meg akar büntetni. itt jött némi kínos csönd, majd közölték, hogy most csak figyelmeztettek és otthagytak. :) gyanús, hogy ők kenőpénzre játszottak.

73
kovácske képe

"Öltözködés befejezve" - amit

"Öltözködés befejezve" - amit sehogy sem érek fel ésszel: hogy bír valaki egy lámpa alatt nadrágot levenni és még el is rakni - nekem arra se elég egy lámpányi idő, hogy egy esődzsekit le/felvegyek, pedig ahhoz le sem kell szállni.

74
srich képe

Hivatásforgalmi-szaloncsíraar

Hivatásforgalmi-szaloncsíraarc-csippendél-fiú!
Mindkét oldalon tépőzáras nadrágban jár dolgozni:
http://www.lostinidaho.me/2012/01/2012-new-year-resolutions-idahomie.html

-Úton az idő is csak út.-

75
Peta képe

Ez jó cucc :D

Ez jó cucc :D

76
monster képe

Ez marha praktikus. Gyereknek

Ez marha praktikus. Gyereknek óvodáskorig volt ilyesmije. Amikor nagy a rohanás reggel az oviban rengeteg időt lehet vele nyerni.

77
jurta képe

0. Alacsony bringa (télen) ->

0. Alacsony bringa (télen) -> gyors leszállás. (Kitámasztó: alap.)

1. Oldalt cipzáras nadrág. (Minél följebbig húzható, annál gyorsabb az öltözködés, de a minimum cipzárhossz az aljától csak annyi, hogy át lehessen húzni a bakancsot is a szárán sérülés nélkül. Gyalogtúrán is remek kiegészítő.)

2. Csomagtartózsák - 1 pattintással nyílik, felülről pakolható.

3. Sok gyakorlás.

4. Előfordul, hogy nem sikerül befejezni a piros alatt (jobb szélen szoktam állni, nem nagyon zavarok vele). :-)

De köszönöm a bókot.

78
Törzsmókus képe

Re 1: van végig cipzáras

Re 1: van végig cipzáras nadrág (nekem pl az van), azt egyáltalán nem kell áthúzni

79
Vid képe

Én egy ezrest felajánlanék

Én egy ezrest felajánlanék kárenyhítés képpen!

80
jurta képe

Ez igazán nagylelkű. Hogy

Ez igazán nagylelkű. Hogy lehet átvenni? (tudsz írni a felhasználómnak e-mailt is)

81
Vid képe

Írok magánban, remélem

Írok magánban, remélem elmegy. Titkon azért reméltem hogy más is csatlakozik, végülis nem egy vadidegenről van szó, legalábbis ami a cm közösséget illeti.

82
jurta képe

Nagyon megtisztelve érzem

Nagyon megtisztelve érzem magam :-)
Azért ne felejtsd el, hogy a 76. hozzászólást írtad egy héttel a bejegyzés után, bringás szempontból legholtabb szezonban. Előtted már két napig csend volt, utánad is csak Miló szólt rajtam kívül, 2-3 új hozzászólásért én sem mindig nyitok meg már ötször elolvasott cuccokat... :-)

83
Vid képe

Hát, a remény hal meg

Hát, a remény hal meg utoljára. Lehet hogy ha felvennél egy japánosabban hangzó nevet akkor több is összejönne :) Legalább a pirosozók kicsiny közössége összetearthatna!

84
Vid képe

Na gyerekek senki nem

Na gyerekek senki nem csatlakozik? Ha már csak 10-20000 összejönne szerintem az is nagy segítség lenne...

85
Peta képe

Vid, ez még viccnek is rossz.

Vid, ez még viccnek is rossz.

86
Vid képe

Szerintem innen a fórumról

Szerintem innen a fórumról vannak jópáran, akik átgurulnak néha ártalmatlan pirosokon, és ilyesmi bármikor megeshet bőrmelyikőjükkel. Nos, ilyenkor mindenkinek jól eshet bármely kis segítség is. Így már érthető?
Avagy,
a.: Te soha nem mész át semmilyen piroson.
b.: Nem esne jól, ha néhányan a "közösségedből" amit amúgy naponta látogatsz próbálnának valahogy enyhíteni a károdon.
c: "Há mé fizessek ín egy fityinget is ha nem engem büntettek meg??!!!"

d: Viccenek is rosz hogy bárki próbál másokat rávenni hogy segítsenek egy "ismerősükön", annyira esélytelen.

Akkor most melyik?

87
Peta képe

Szerintem mindenki áthág

Szerintem mindenki áthág valamilyen szabályt, és ezért időnként elnyeri a büntetést. Mondhatnánk kissé pragmatikusan úgy is, hogymindenki tartogatja a pénzt a saját eljövendő büntetésére ahelyett, hogy Jurtának adná.

88
KergeKacsa képe

Vagy semmiképp nem tekinti a

Vagy semmiképp nem tekinti a szabályszegést pénzzel jutalmazandónak, teljesen függetlenül attól, hogy kicsoda követte el, illetve hogy ő el szokta-e ugyanazt követni...
(Még akkor sem, ha az adott szabályon lenne mit reformálni.)

Ez nem szerencsétlenség, ami lesújtott szegény ártatlan emberre (mint ahogy a japán sráccal történt), nem is olyasmi, amit a közösségért (demonstrációs célzattal) tett, hanem öncélúan tudatosan figyelmen kívül hagyott egy szabályt. Hát miért kéne akkor szolidarítani?

Ha gyorshajtok és kapok egy csekket, abba is beszállsz? :)

89
Peta képe

Én tuti nem, Videt kérdezd :D

Én tuti nem, Videt kérdezd :D

90
urijimi képe

Erre a gondolatmenetre büszke

Erre a gondolatmenetre büszke lehetsz a Petával.

91
Peta képe

Ebben a kérdésben aki nincs

Ebben a kérdésben aki nincs velem, az ellenem. Ezen gondolatmenet mentén viszont ne a megjegyzéseket tedd nekünk, hanem utald a pénzt Jurtának! Vagy ennyire már nem szánalmas az álláspontunk, viszont csak látszólagos a piros-bajtársiasság? HE??
(Jurta, remélem érzékeled az indirekt, más pöcsével(pénztárcájával)-típusú segítési szándékomat :DD)

92
Pontagy képe

Peta, inkább vegyél

Peta, inkább vegyél Monsternek egy sisakot :D

93
monster képe

Van sisakom. Sohase volt a

Van sisakom. Sohase volt a fejemen, illetve akkor volt amikor próbáltam.

94
Peta képe

Akkor már nincs is hátra más,

Akkor már nincs is hátra más, mint izomból rádkényszeríteni, és utána erővel bicikliztetni és estetni :D

T.i. ha esetlenül bicikliztetnénk téged, magadtól sosem tapasztalnád meg az agymentő hatást! Anélkül meg az estetés következtében nem várt mentális elváltozások is bekövetkezhetnek! Rádjönne egy epilepsziás roham, vagy szalonnácivá válsz, vagy MEGHALSZ!!4!4!!

95
monster képe

Szerintem én sokkal

Szerintem én sokkal nagyobbakat és többször estem életemben (fiatalabb koromban, kétségtelenül) mint amit te képzelnél. Fejemre is, keményre is, magasból is. Csak annyit erről: nyers, betöretlen csikók belovaglása. Egyszer tényleg kicsit szédelegtem is, utána kb. 2x felvettem sisakot de aztán hagytam a fenébe.
A sisakomat egyébként nem fejvédési, hanem láthatósági okok miatt szereztem be főleg. Mint a kukásmellény nagy híve. Igazából egy citromsárga gördeszkás-bmx-es sisak, szinte nincsen is rajta szellőző lyuk meg rés, ránézésre olyan mint egy motoros bukó. Ezek a lyukas kerékpáros fejvédők azért is nevetségesek számomra mert a lyukakon bármilyen kiálló tárgy könnyen behatol.

96
Frajti képe

"Szerintem én sokkal

"Szerintem én sokkal nagyobbakat és többször estem életemben "

Érződik :(

*bocs, nem hagyhattam ki

97
Frajti képe

*

*

98
urijimi képe

Megnyugodhatsz, küldök

Megnyugodhatsz, küldök pénzt.
Igen szánalmas vagy.

99
Peta képe

Sikërült a tërvëm!

Sikërült a tërvëm! XDDD
www.youtube.com/watch?v=kN0uwBq8Vb4

100
urijimi képe

Kár, hogy a lényeget nem

Kár, hogy a lényeget nem látod.
Nem az a lényeg, hogy én fizetek-e, és még az sem számít, hogy te fizetsz-e.
A lényeg az, hogy te elvből nem fizetsz.

101
Peta képe

Persze, hogy elvből nem

Persze, hogy elvből nem fizetek! Tudod, van a bűnpártolás nevezetű tényállás, ami maga is bűncselekmény. Bár Jurta szabálysértést követett el, nem bcs-t, abból is egy társadalomra nem veszélyeset, de akkor is elkövette, és én ezt nem tartom honorálandónak. Ha te emiatt szánalmasnak tartasz, akkor "ez borzasztó!!" :D

102
tranyo képe

+1

+1

103
Vid képe

Bűnpártolás :))) Az elmúlt

Bűnpártolás :))) Az elmúlt monjuk 50-80 évben elég furcsa dolgok számítottak már bűnnek. Pld, ha földműves volt a családod, vagy nemesi származék, és teljesen jogszerűen kitelepítettek érte, stb. Épp ezért én úgy vagyok vele, hogy azért azt is figyelembe veszem hogy kinek ártott az illető. Namost Jurta a leírása alapján senkit nem veszélyeztetett, a rendőrök meg nem egyszerűen megfenyítették, vagy befizettettek volna vele párezer forint bírságot, hanem egyből a legmagasabb összeget rótták ki rá amit csak lehet, amit mondjuk jóval komolyabb tettekért illik kiszabni. (A rendőr mérlegelhet.) Hogy jóhiszeműen együttűködött még elvette magától az esélyt is hogy legalább mérsékelje az összeget.
Ha telibe átgázolt volna a piroson a Blahán én is másként látnám a helyzetet.
Szerk:
És hát ugye Budapesten az ember fiának nem hogy a piroson de igazából a zöldön sem ajánlatos úgy áttekerni hogy nem néz alaposan körbe, pláne aki szabálykövetően a leválasztott részeken keresztez egy utat, jó eséllyel pályázik egy balhorogra.

104
urijimi képe

Ebben nem fogunk egyetérteni,

Ebben nem fogunk egyetérteni, mert te rendőr vagy, én pedig eleve elítélem a rendőröket, mert a szépen hangzó szolgálunk és védünk felirat nevében olyan szabályokat tartatnak be, (mindíg csak a kis halakon) amelyek a legtöbb esetben nem szolgálnak és nem védenek, legalábbis nem a társadalmat.
Ezt látjuk nap mint nap. Vigyorogva szeditek be a pénzt, szigorúan kisértékű autókat megállítva és jól megbüntetve, mert lejárt az eü doboz.
Ez volt mindig. Ha meglátok egy rendőrt, eszembe se jut az, hogy de jó, biztonságban vagyok, csak az, hogy na most miért fog megbüntetni.
(Nem ide tartozik, de pont ezért nem állt ki mellettetek a többség, amikor elvették a nyugdíjatokat.)

Komolyan elhiszed, hogy egy picivel is jobb lesz a világ akkor, ha Jurta nem megy át többet az üres zebrán biciklivel?
Csak úgy teoretikusan kérdezem, hogy mi lenne, ha mondjuk a Jurta adójából nem Jurtáról húznátok le mégegy bőrt, hanem mondjuk elkapnátok egy bicikli tolvajt (hogy stílusos legyek). Ezt a pénzt erre kaptátok.

Az, hogy ebbe a szervezetbe, tevékenységbe hiszel, és beállsz közéjük, az gáz, de nagyon. Ne érts félre, kell a rendőrség, csak egy kis gerinc is kellene hozzá.
Viszont igazán szánalmas azért vagy, mert pont a rendőrség erkölcsileg felvállalhatatlan tevékenységét helyesled egy olyan embertársaddal szemben, akivel egy közösségbe tartozol, akivel szinte naponta beszélsz.
És ami a mindent visz poén az egészben, az az, hogy még oda is kacsintasz a Jurtának, hogy látod milyen klassz vagyok? Mindjárt jön egy balek aki beszáll a büntetésbe.

Fel nem foghatom, hogy ez erkölcsileg hogy fér bele.
Ha testvérek lennétek a Jurtával akkor is ez lenne? A szabály az szabály öcsi!
Hogy lehet háttérbe szorítani a segíts embertársaidon dolgot egy nyilvánvalóan igazságtalan rendszerben, főleg olyannal szemben akivel közösséget alkotsz.

105
tranyo képe

"rendőrség erkölcsileg

"rendőrség erkölcsileg felvállalhatatlan tevékenységét"????
kresz szabályt vétett, megbüntették...
erkölcsileg felvállalhatatlan????
wow.

106
Peta képe

Uhh. 1: nem vagyok rendőr. 2:

Uhh.

1: nem vagyok rendőr.
2: a Jurtának odakacsintás egy poén volt, irónia. Nem tartok senkit baleknak, se téged, se Jurtát. Egyszerűen nem tartom jónak azt a felfogást, hogy ha valaki önhibájából büntetést kap, akkor azt csak azért kompenzáljuk, mert egy fórumot használunk. Vagy van más ok is? Persze, pirosozzál te is, ő is, mindenki, majd max közösségileg összedobjuk, nem baj. Na EZ árt a bicajosok megítélésének, és most a külvilágra gondolok, nem arra, hogy a pirosozók ej de bajtársias közösség.
3: (eü. dobozért 1 db. járőr szabott ki 1 napon bírságot, utána jól le lett baszarintva, csak a fészen gyorsan terjed az ilyesmi, és azóta is jól hangzik).

Ja és ha tesók lennénk akkor szerinted mit csinálnék? Elsimítanám a büntijét a rendőr barátaimmal, mih? Hát a nagy túrót. Nekem a családom azt tanította, hogy vállaljam a felelősséget a tetteimért. A tesómnak ugyanígy. (Félreértés ne essék, mielőtt azzal kezdenél vádolni, hogy azt állítom, Jurta nem vállalja a tettei következményeit, vállalja, és respect neki, csak te ne állítsd már azt, hogy ha én nem adok pénzt egy számomra amúgy ismeretlen szabálysértőnek egy olyan büntetésre, amit mellesleg én is károsnak tartok a kerékpárosok összességére nézve, akkor én gerinctelen vagyok. Hát lassítsunk már egy kicsit!

107
urijimi képe

Ami a hármas pontot illeti,

Ami a hármas pontot illeti, nehezen tudom elképzelni, hogy 1 járőr és a facebook miatt nem lehetett eü dobozt kapni hetekig Pesten. De ha így is van, a rendőrség negatív megítélése, pl hogy csak pénzbeszedők, a társadalom napi tapasztalatai alapján jönnek létre. Ez nem egy kitaláció, hanem ezt látjuk nap mint nap. Megyek az úton, és látom a leállított kisautókat tök átlag egzisztenciával rendelkező tulajokkal, akiket büntetnek. Valahogy olyat nem látok, hogy egy nagy autót szednének ki tele rosszarcúval. Látom az elbújt trafikat, olvasom, hogy vesznek még több százat, közben ellopják a biciklimet, feltörik a lakásomat, de azok nincsenek elfogva. A fehérgalléros bűnelkövetők elleni hatékonyságról meg már ne is beszéljünk.
Azért lássuk be, hogy elég vicces, hogy egy adott bűnelkövetésben egy spontán összeverődött pár fős brigád lenyomja hatékonyságban a milliárdokból fenntartott rendőrséget.

És a lényeg is pont ebben van. Nem az a gáz, hogy a testvérednek nem intézed el a büntetést, sőt. Teljesen ok, hogy mindenki vállalja a felelősséget.
És az sem gáz, hogy nem támogatod azzal a pirosozást, hogy fizetsz a Jurtának. Ez teljesen rendben van. Az se gond, hogy nem fizetsz. Én sem fizetek mindig mindenkinek.

A probléma ott van, hogy szerinted az rendben van, hogy a rendőrség teljes szigorral lecsap a Jurtára, miközben a bűnüldözés igazán fontos részeivel nem foglakozik, mert a pénzt ez hozza.
Na ez az égbekiáltó disznóság, ami miatt Jurta megérdemelne egy kis szolidalitást. Főleg egy közösségen belül. És főleg egy biciklis közösségen belül.
Akkor amikor azt mondod, hogy mindenki a saját büntetésére gyűjt, akkor talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy lehet baj van a szabályokkal, vagy annak a végrehajtatásával, ha előbb utóbb még a legbecsületesebb is leadja félhavi fizetését.
Parancsot végrehajtani is sokféle módon lehet. Kaphatott volna elsőnek egy figyelmeztetést, vagy max 10ezer büntetést. És ez csak az intézkedő rendőrön múlik.

108
monster képe

Nana. Ezek nem szerencsés

Nana. Ezek nem szerencsés megnyilvánulások. Maradjunk annyiban hogy a rendőrség nálunk a politika kiszolgáltatott játékszere, viselkedésük tünet.
Teljesen nonszensz az első pillanattól fogva ez a büntetés összedobás. De ha szerinted ez a támogatás ilyen jó dolog, akkor Borsodban találsz bőven romát akit pl. csengő-, küllőprizmahiány vagy fényes nappal lemerült lámpaelem miatt büntettek a rendőrök tízezrekre. És talán saját örömükre, de az is lehet hogy parancsra.

109
urijimi képe

Ja kérem, ha tünet az más,

Ja kérem, ha tünet az más, akkor ne is firtassunk olyan kényes kérdéseket mint a morál, erkölcsi tartás, embernek lenni, stb. se a rendőrség se az egyes rendőrök tekintetében, se a civilek tekintetében. Intézzük el annyival, hogy a helyzeten semmi változtatni való nincs, az egyénnek nem kell elgondolkodnia azon, hogy rálépjek-e a másik nyakára vagy sem, és ez mennyiben befolyásolja egy város, nép, emberiség sorsát. Legyenek hibásak a politikusok, legyintsünk egyet és szarjunk bele.
Én nem agitálok senkit, hogy fizessen erre a büntetésre vagy bármire, csak próbáltam rávilágítani, hogy a megérdemelted mert szabályt szegtél, dögölj meg az út szélén, most remélem egy életre megtanultad mentalitás nem túl jó.
De ha itt ez süket fülekre talál, akkor hajrá.

110
Peta képe

Itt SENKI nem mondott ilyet.

Itt SENKI nem mondott ilyet. Senki nem volt kárörvendő Jurtával (mivel kb. mindenki lehetne az ő helyében). De azért ne kezeld már azonos szinten, hogy "dögölj meg, így jártál", meg hogy valaki nrm küld pénzt. Nonstinak igaza van abban, hogy ez a pénzgyűjtés a kezdetektől rossz ötlet volt, mert ebből kvázi csak unszimpatikusan lehet kijönni.

111
urijimi képe

Elvből nem fizetek, mert

Elvből nem fizetek, mert szabályt szegtél, megérdemelted a büntetést.
Bocs, hogy ezt így értelmeztem. Tévedtem.

112
monster képe

Olyan nincs hogy morál, olyan

Olyan nincs hogy morál, olyan nincs hogy erkölcs. Állampolgárokon, különösen állami alkalmazottakon, törvényalkalmazókon csak a törvényt lehet számonkérni, betartatni.
Én is puffogtam a harmincezres kamerás parkolási büntimen. Akkor is puffogni fogok ha pirosozásért vágnak meg. De helyszínen eddig mindig sikerült a rendőrökkel értelmes kommunikációt folytatnom ami a büntetés kompromisszumos csökkentésével vagy elengedésével járt.

113
urijimi képe

"Olyan nincs hogy morál,

"Olyan nincs hogy morál, olyan nincs hogy erkölcs."
Hát ez az.

114
jurta képe

Mondhatnánk kissé

Mondhatnánk kissé pragmatikusan úgy is, hogymindenki tartogatja a pénzt a saját eljövendő büntetésére ahelyett, hogy Jurtának adná.

Amikor legközelebb esküvőre megyek, ezt a gondolatmenetet alkalmazom majd a nászajándékra. :-P

115
Peta képe

Ez is pragmatikus. Bár

Ez is pragmatikus. Bár először nászéjszakát olvastam nászajándék helyett :D

116
tranyo képe

"ártalmatlan pirosokon" -->

"ártalmatlan pirosokon" --> flame on :)

végülis...már úgyisrégvolt :)

117
Peta képe

Jah, a sisakos épp kezd

Jah, a sisakos épp kezd szunnyadozni :D

118
chicoye képe

Nem értem, hogy miért kellene

Nem értem, hogy miért kellene őt anyagilag támogatni. Ha segíteni akarsz neki, akkor vigyél neki ebédet a közmunka ebédszünetében, vagy menj beszélőre, ha leüli. Ő a bírság kifizetését választotta. Ennyi.

Nekem például eszembe sem jutna ilyen jellegű felajánlást elfogadni, ha ez történne velem, pedig jelenleg nem tudnám egyben kifizetni az 50 ezret. Felnőtt állampolgárként mindenki vállalja a felelősséget a tetteiért.

119
Peta képe

Tegnap azon töprengtem, hogy

Tegnap azon töprengtem, hogy valóban jellemtelen vagyok-e a megfogalmazott véleményem miatt. Arra jutottam, hogy nem :D Pont az általad leírtak mentén végiggondolva: az ember akkor tesz meg tiszta szívből valamit egy elesett embertársáért, ha örülne, vagy esetleg elvárná ugyanezt mások részéről, ha ő lenne ilyen helyzetben. Én nem hiszem, hogy egy ilyen felajánlás nekem jól esne, én inkább feszengenék. Ezzel együtt nem vonom kétségbe a szándék kedvességét Vid részéről.

Mondjuk szoktam pénzt adni koldusnak, (vagy adományozni karitatîv célokra), pedig ha én lennék az ő helyében, az ziher, hogy kínosan érezném magam. De szerencsére nem leszek ilyen helyzetben, másrészt Jurta nem koldult.

120
chicoye képe

Én meg azon töprengtem, hogy

Én meg azon töprengtem, hogy még milyen csintalanságokat lehetne elkövetni, majd utána beírni egy bejegyzést a cm-re, hogy Bringások, tartsunk már össze! :D

-ha elmegyek bulizni és ittasan bringáznék haza, majd szólok, jó? Sajnos nehezen tudok hazajutni kizárólag csak mellékútvonalon, ezért segítsetek majd legyetek szívesek, ha megszondáztatnának.

-hetente tízszer átmegyek egy piroson, sorompónál, tehát nagy az esély, hogy egyszer rajtakapnak a rend őrei, szóval lehetne azt, hogy nyitok egy külön bankszámlát erre a célra, és akkor már előrelátóan lesz egy kis pénzalapom erre a célra. Pont a múltkor is tetten érhettek volna, de szerencsére nem jött utánam a rendőrautó. :)

121
jurta képe

Én meg azon töprengtem, hogy

Én meg azon töprengtem, hogy még milyen csintalanságokat lehetne elkövetni

szóval lehetne azt, hogy nyitok egy külön bankszámlát erre a célra

A büntetőjog sem véletlenül tesz különbséget hirtelen felindulás és előre megfontolt szándék között. :-P

122
chicoye képe

:DDD Igazad van, ezzel most

:DDD Igazad van, ezzel most megfogtál. :)

123
Miló01 képe

Engem kva nem érdekelnek a

Engem kva nem érdekelnek a kresz mia fene szabályosdi szarságok, és még sose kaptak el, pedig hányszor tekertem tilosban zsernyák előtt. Lese szarják, látják ők is, hogy leseszarom, az ilyet nem baxtatják, csak a szabálykövetősdi betartósdi kinézetű kockás inges törvény tisztelős figurákat :)

124
szabomikulas képe

Ez nem szomorú. Szomorú az,

Ez nem szomorú. Szomorú az, ha tilosban tekersz az autópályán és halálra gázol a villamos.

125
jurta képe

Amikor elkezdtem a városban

Amikor elkezdtem a városban bicajjal járni (2009. tavasz), akkor ez még akkora csodabogárság volt, hogy - bár kevesen követték őket -, az átlagembereknek (nem a netes és úti trolloknak) le volt esve az álluk, hogy te ezt a kényelmetlenséget felvállalod, csökkented a dugót, a levegőszennyezést, zajt, ökolábnyomot. Mosolyogtak, integettek, cikkeket írtak rólunk, még biztattak is. Rendőrök - a tömegrendezvényeket kivéve - is akkor szigorúskodtak jellemzően, ha közvetlen veszélyt okozott valaki (ittas bringázás, lámpátlanság). Ennek az ártatlan korszaknak lett vége az életemben ezzel a kemény bánásmóddal, s mostantól érzem magamat, magunkat átlagos közlekedőnek, akikben semmi érdekes nincs. Nekem ez a szomorú benne, nem az, hogy fizetnem kell.

126
Vid képe

Jah, aprópó Peta, hogy új

Jah, aprópó Peta, hogy új szálat kezdjünk, te elvileg hozzáférsz ezekhez a statisztikákhoz: Hány pirosozásból eredő baleset történt az elmúlt 3-4 évben Budapesten? (Más helyek közlekedési viszonyairól nem tudok véleményt mondani)
Mert ha láthatóan kb. minden második bringás pirosozik néha, és ez nem okoz tömeges baleseteket, akkor a legegyszerűbb volna átminősíteni stopptáblává, vagy hasonlóvá, minhogy rágjuk itt a gumicsontot örökkön örökké. A statisztikáknak tán az illetékesek is hisznek, és esetleg azt is látják mi folyik a való világban.
Mert amúgy én sem vagyok a következetlenség híve, mely szerint most a rendőrök kedvére legyen bízva ez a témakör, mert ez nekik is szar helyzeteket teremt, és állítom a többségük nem szívesen szórakozna ilyesmikkel, ha elvileg nem lenne kötelességük. Úgy tudom vannak városok ahol működik az ilyen jellegű szabályozás, bár nem vagyok éppen az újítások ellen sem.

127
monster képe

Te még nem minősítetted át az

Te még nem minősítetted át az utadba kerülő piros lámpákat stoptáblává? Én már rég. De inkább mackósajt, elég a lassítás.

128
Peta képe

Hohó. Közigbírságos a

Hohó. Közigbírságos a pirosozás, nem 5000-50000-ig, hanem fixen 50000, a rendőrnek nincs mérlegelési lehetősége.

3. melléklet a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelethez
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700410.KOR

Én mondtam régebben hülyeséget, mert azt hittem, hogy van mérlegelési lehetőségük. Bocsi. De most egy órányi jogtártúrás után megvilágosodtam.

Amennyit ezzel a topikkal foglalkoztam eddig, annál már órabérben is jobban kijöttem volna, ha küldtem volna inkább egy pár ezrest Jurtának :D

129
Vid képe

Rendben akkor nem

Rendben akkor nem szuperszemetek voltak hanem kicsit, akkor annál fontosabb volna megtudni a pirosozásból eredő balesetek számát.

130
Peta képe

A diplomámban 2011-12-re

A diplomámban 2011-12-re kigyűjtöttem.

131
Vid képe

Ha megmondod az hol elérhető,

Ha megmondod az hol elérhető, akkor kikeresem belőle. De tekintettel a tényre, hogy most jóval többen bringázunk, és arányosan csökkent a balesetek száma, azért jó volna megtudni az elmúlt évek eredményeit is. Hozzá lehet ezekhez az adatokhoz férni valahol?

132
Peta képe

https://drive.google.com/file

https://drive.google.com/file/d/0B73eF8Dn554IRGJKM2J0dFkxZVE/edit?usp=sh... 63. oldal.

A 2013-as, és későbbi adatokat is fel fogom dolgozni, de nem most tavasszal, mert most egyetemi jegyzetet kell csinálnom. Meg még nincs Robotzsaru-hozzáférésem, arra viszont nincs időm, hogy megint 3 hónapig üljek a Közlekedésrendészeten. De már tervezem a további (és korábbi) adatok feldolgozásának módszerét.

133
monster képe

A fix. közigbírságok

A fix. közigbírságok közlekedési szabálysértésekre megalkotott jogrendszere gyakorlatilag (a jogalkotási, ami szerintem súlyosbító körülmény) joggal való visszaélés megvalósulása.

134
Peta képe

Ezt kifejtenéd? Mellesleg ez

Ezt kifejtenéd? Mellesleg ez a járőrt, mint jogalkalmazót nem fogja felmenteni akkor, ha nem teljesíti az intézkedési kötelezettségét, és mondjuk egy térfigyelős felvétel alapján megfenyíti a parancsnok szolgálati kötelezettség alóli kibúvás miatt. Nem igaz?

135
Fly képe

Szerintem meg nem az. Éppen a

Szerintem meg nem az. Éppen a mérlegelés az, ami aggályos lehet...
Ez egyértelmű: pirosozol - 50000 Ft és kész. Nincs mit ragozni...

136
monster képe

A fix büntetés éppen olyan

A fix büntetés éppen olyan igazságtalan mint az egykulcsos adó vagy a rezsicsökkentés.
A segélyből vegetáló bringásnak ugyanannyi a bünti mint az X5-öst hajtó brókernek.
Finnországban állítólag. az adóhatóságnál nyilvántartott előző évi jövedelmeddel arányosan szabják ki a büntetést. Mert ugye az az igazságos(abb) ha mondjuk napi munkabérben egyenlő a büntetés. És még ott se igazán, hiszen van akinek egy napi munkabére komoly tétel a létfenntartásához, másnak meg egyáltalán nem.

137
Peta képe

Egyik se menjen át, és

Egyik se menjen át, és szevasz.

138
monster képe

Egyszerű vagy mint az ék. Még

Egyszerű vagy mint az ék. Még egy kicsi fejlődés és felszerelhetsz.

139
Peta képe

Kösz az engedélyt, de

Kösz az engedélyt, de egyelőre a phd-m előkészítésén fáradozom. Te meg miért nem mész el jogalkotónak, ha ekkora expert vagy?

140
monster képe

Mert rendes ember nem

Mert rendes ember nem foglakozik joggal.

141
Peta képe

Akkor a kedves nejed

Akkor a kedves nejed jogászként egy ilyen rendetlen asszony lenne? :D

142
monster képe

Előbb jöttünk össze mint ő

Előbb jöttünk össze mint ő szakmát választott.

143
Peta képe

Jó, akkor viszont önkritika,

Jó, akkor viszont önkritika, mivel te is előszeretettel foglalkozol joggal, pl. ennek a szálnak az elején.

144
monster képe

Ja, akit meg lehány a buszon

Ja, akit meg lehány a buszon egy részeg, az meg hányással foglalkozik egy ideig.

145
Peta képe

Téged ebben a topikban nem

Téged ebben a topikban nem hányt ám le senki, mégis foglalkozol a közigazgatási eljárással :D
Mellesleg újabb érv, hogy miért ne menjünk busszal. Káosz rulz, ahogy Shag mondta, mielőtt remeteségbe vonult, (vagy a zárt osztályra kerlt?). :D

146
Hotyhogy képe

A BKV buszon én úgy ismerem

A BKV buszon én úgy ismerem föl az igazi foglalkozásközlekedési utazókat, hogy nem látok rajtuk ruházatot. Ugyanis rendes foglalkozásközlekedési utazón nincs ruházat.

A ruházat véd a hidegtől, a piszkos BKV busztól, és azon a buszon reánk hányó emberek hányásától. Ugyanakkor sajnálatosan a törvény is előírja ruházat viselését. S a törvény az egy kegyetlen, egy méretű, kínzó vaságy.

Na most a félelem biznisz... Lehányhat egy részeg a buszon... Alkalmas védő kabátot veszek fel, hogy ne közvetlen a testemre kerüljön az az undorító hányás. Meg meleg is legyen az a kabát, úgye a fűtetlen BKV busz. Mindez gazdagítja a kizsákmányoló kabátgyárosokat is.

Hát ez egyből látszik a nem foglalkozásközlekedési utazókon. Lehányt, bepiszkolódott, meleg télikabát. Lerí róluk, hogy BKV busszal érkeztek. Én mélységesen megvetem és kiröhögöm őket! :-)))

147
Peta képe

Szegény monstit annyi

Szegény monstit annyi oldalról rúgod, hogy már csak kapkodhatja a fejét. Szalonrasszista operafikázásos megélhetési bűnözés-kritikával még megküldhetnéd, és kifeküdne :DDD

148
Hotyhogy képe

Csak barátságos cukkolás.

Csak barátságos cukkolás. Nagyon sok tárgyban közöl értelmes és értékes gondolatokat velünk monsti.

Viszont sok másban annyira egyedülállóan egyénies, makacs és hajmeresztő az álláspontja, meg a mód ahogy azt ismételve kifejti, hogy az ellenállhatatlanul vonzza az ember kacagó jókedvének a kifejezését. :-)

149
Fly képe

Ha a segélyből vegetáló

Ha a segélyből vegetáló bringás éppen olyan szabálysértő, mint az X5-öst hajtó bróker, akkor éppen úgy fizesse meg az árát mindkettő.
Micsoda igazságtalanság már az, hogy a segélyből vegetáló bringásnak a szabályok betartása éppen úgy nem kerül egy fillérjébe sem, mint az X5-öst hajtó brókernek?!?

150
monster képe

Még egy kicsit gondolkozzál a

Még egy kicsit gondolkozzál a törvényileg ugyanannak a tényállásnak tekintett két eset társadalmi veszélyességének a különbözőségén.

151
tranyo képe

Monsti, pirosozó bringás

Monsti, pirosozó bringás miatt félrerántott ifa esetét is figyelembe véve?

152
monster képe

Hány ilyen esetről tudsz?

Hány ilyen esetről tudsz? Teherautós nem rángatja a kormányt. Ha valaki alámegy, akkor alámegy.
A kérdésed komolytalan és demagóg. Nem életszerű hogy egy kerékpáros belepirosozik a folyamatos keresztforgalomba, különösen nem teherautó elé.
Amint mások is pedzegetik, a kerékpáros száméra a piros lámpa az egy elsőbbségadás kötelező táblát jelent.

153
tranyo képe

"Amint mások is

"Amint mások is pedzegetik"
márakinek. továbbra is személyem tiltakozik.
ahol nem kell "jobrakanyarhoz" piros, oda nemraknak.
összes többire meg ott a tiltás, egyértelműen.

ám lásd másiktopik, ottsevolt lámpa, lett is baleset...
zűdvótaz, mi?

szerk: mellesleg az ifa télleg sarkítás,de lehetséges eset...

154
Fly képe

Gondolkoztam: Szabálysértésér

Gondolkoztam:
Szabálysértésért büntetés -> visszatartó erő.
Szabálysértés következmények nélkül -> nincs visszatartó erő.
Mindkét esetben.
Mi ezzel a probléma?

155
Hotyhogy képe

A mítikus pszichopata kovács

A mítikus pszichopata kovács isten egységes vaságya. :-)

156
monster képe

Ha halálbüntetés lenne érte,

Ha halálbüntetés lenne érte, akkor még jobban visszatartana.

157
promontor képe

"Finnországban

"Finnországban állítólag..."

Igen, bár ehez az is kell, hogy a finn adóhatóság valamivel jobban ismerje a finnek valós jövedelmi viszonyait, mint a magyar a magyarokét.

Továbbá a bírság összege úgy van belőve, hogy mindenképp fájjon, a szegénynek is.

158
monster képe

Igen.

Igen.

159
kovácske képe

hoppá! "a gépjármű

hoppá!
"a gépjármű üzemeltetője a 3. mellékletben meghatározott összegű bírságot köteles fizetni"

úgy tűnik megvan hol hibádzik az egész...
ha kaptál határozatot, abban benne van melyik jogszabály alapján szabják ki a bírságot?
gépjárművet vezettél mikor megbírságoltak?

160
kovácske képe

Peta, ha a tvszöveg gépjműre

Peta, ha a tvszöveg gépjműre vonatkozik, akkor mi szabályozza a kpárosra vonatkozó bírságolást?

161
kovácske képe

Peta?

Peta?

162
Peta képe

Itt vagyok, csak levittem a

Itt vagyok, csak levittem a szemetet XD
A kerékpár nem gépjármű. De a papírok nem nálam vannak, hanem Jurtánál, így én is csak barkóbázom itt, pedig lenne ám más dolgom is :)

163
kovácske képe

amit korábban linkeltél,

amit korábban linkeltél, jogszabály, ahol a 3. mellékletre hivatkoznak: megnéztem, hol fordul elő a szövegben a 3. mellékletre hivatkozás és ott az áll, hogy ez gépjárműre vonatkozó esetben van így. ergo vagy hibásan alkalmazott szabály alapján büntették jurtát, mely esetben valószínűleg létezik olyan jogi fórum, ahová fellebezhet és kérheti a dönté megsemmisítését, vagy egy másik szabály alapján kapta a bírságot, de akkor még mindig nem találtuk ki a megoldást, hogy melyik alapján.

164
Peta képe

Erről Jurtát kéne

Erről Jurtát kéne megkérdezni, de félek, hogy már nem követi ezt az agymenést :D

165
jurta képe

Követem (a

Követem (a társadalmi-politikai flame szálakat nem szóról szóra), csak pár napra elhúztam pihenni.

166
monster képe

Állítólag ha valaki helyszíni

Állítólag ha valaki helyszíni bírságot elfogad, akkor nincsen jogorvoslat.
Befizeti a sárga csekket és game over.
Berzenkedik nekem is ez ellen a jogérzetem, ha utólag kiderült hogy igazságtalan volt az "ítélet".

167
kovácske képe

de feljelentést csak tehet

de feljelentést csak tehet jogsértő intézkedés miatt?

168
jurta képe

A helyszínen kiosztott

A helyszínen kiosztott Tájékoztatón az van, hogy igen. De az rögtön a bíróságon kezdődik. Alig hiszem, hogy az elérhető csökkentés összegénél kisebb költségből meg lehetne ezt úszni (ügyvéd stb.). Ha igazságtalanul intézkedtek volna velem szemben, akkor persze még akkor is megtenném, ha ráfizetnék, de itt a tett azért egyértelmű.

169
jurta képe

vagy hibásan alkalmazott

vagy hibásan alkalmazott szabály alapján büntették jurtát [...], vagy egy másik szabály alapján kapta a bírságot

Na tessék. 3-4 naponta megváltozik, érdemes lehet-e még foglalkozni ezzel az üggyel, mindig úgy tűnve, hogy most már megvan A Válasz. :-) Sajnos az előző "hullámvölgyben" (amikor épp úgy tűnt, hogy nem érdemes) átutaltam a császárnak, ami a császáré.

170
chicoye képe

Idézet tőlem január 20-án: "a

Idézet tőlem január 20-án:

"a rendőrök adták a tippet még a helyszínen, hogy kerékpárra enyhébb büntetés jár, mivel az nem gépjármű, hanem jármű. :) A kifogást elfogadták és 50 ezer helyett 20 ezerre csökkentették."

Miért nem olvassátok, amit én írok??? :D

171
Peta képe

Ma egész véletlenül az ORFK

Ma egész véletlenül az ORFK közigazgatási bírságolási osztályvezető őrnagyával és munkatársaival beszélgettem elég sokat, és ők azt mondták, hogy ha a helyszínen nem fogadtad volna el, akkor utólag a duplája (100e) lett volna. Azt is elmondták, hogy a közigbírságok legnagyobb része traffipaxból, vagy térfigyelésből jönnek, és a pirosozást szinte kizárólag akkor tudják bizonyítani, ha a járőr a helyszínen tetten ér, mivel ennek az ellenőrzése egyelőre automatizálhatatlan. Épp ezért a járőröknek nyomatékosan meg van mondva, hogy intézkedniük kell ilyen esetekben. Mellesleg a bírságok teljes egészében a központi költségvetésbe mennek, a rendőrség egy garast nem lát belőle, szóval ennyit a "pénzbehajtás"-ról. Magyarán: Jurta pénzéből lehet, hogy orvosi szike lesz, lehet, hogy az óvónéni fizetése. Ezt jó lenne, ha minden rendőrségellenes fórumtárs az agyába vésné!
Másrészt a rejtett módon végzett sebességmérés már rég nem gyakorlat. Az őrnagy asszony szerint az autósokban bőven megvan az a tartalék (szabálytalanság terén), hogy ha az orruk előtt a pofájukba nyomják a traffipaxot, akkor is lehetne hová növelni az intézkedések számát.

172
urijimi képe

"Mellesleg a bírságok teljes

"Mellesleg a bírságok teljes egészében a központi költségvetésbe mennek, a rendőrség egy garast nem lát belőle, szóval ennyit a "pénzbehajtás"-ról."

A rendőrséget meg fizeti a központi költségvetés. Na ennyit arról, hogy milyen összefüggés van a bírság és a rendőrség költségvetése között. És még nem beszéltünk pl. aranyáron vett egyszer használatos sokkolókról, meg társaikról, ami a rendőrségen keresztüli pénzkitalicskázás.
Plusz a politika kiadja, hogy gyerekek idén ennyit szedjetek be. Ennyit meg a pénzbehajtásról.

"Magyarán: Jurta pénzéből lehet, hogy orvosi szike lesz, lehet, hogy az óvónéni fizetése. Ezt jó lenne, ha minden rendőrségellenes fórumtárs az agyába vésné!"

Óvónéni fizetésére meg szikére nem büntetést kell beszedni, hanem az adóból kell kifizetni. Ja kérem, azt meg nem kellene ellopni mindenféle haveri közbeszerzéseken keresztül, meg ezerféle módon az elmúlt huszonévben.

Pontosan itt állapítható meg a rendőrség bűnrészessége a mindenkori hatalommal, úgy a vezetői szinten, mint kishekus szinten.
Minden embernél kell hogy legyen egy határ arra vonatkozóan, hogy mi az amire hajlandó, és mi az amire már nem a hivatása, munkája során.

173
Peta képe

A központi költségvetésben

A központi költségvetésben vannak az adókból beszedett pénzek is. Jurta pénze nem lesz dedikált. És a költségvetés tervezésében ugyanúgy benne van a bírságolás adott összeggel (ami még így is bőven a valós szabálytalankodásokért beszedhető összegek. töredéke), mint pl. az áfabevételek. Apropó, az adózást nem tartod pénzbehajtásnak? Vagy te nagyvonalúan mellőzöd a közteherviselés ezen formáját? Ráadásul ezt nem csak a szabálytalankodók fizetik. Sőt, ők inkább nem. Van ugyanis összefüggés az egyén közlekedése, és a többi társadalmi megnyilvánulása közt. Ez új infó? És kinek sír a szája, hogy pl. a sebességmérés pénzbehajtás? Csak nem annak, akit letrafiznak? Én nem hajtok gyorsan, nem is vágnak meg gyorshajtásra, ennyi.

174
urijimi képe

Én sem hajtok gyorsan, engem

Én sem hajtok gyorsan, engem se fényképeztek le még soha, de attól még pénzbehajtásnak tartom. Egyébként a trafipaxozás pont jó példa. Arról most vitatkozhatunk, hogy ahogyan most csinálják, abból mennyi számít elbújásnak, de a lényeg nem itt van. A törvény kimondja, hogy akinek a gyorshajtását fényképpel bizonyítja a rendőrség, annak büntetést kell fizetnie. A törvény és annak célja alapján teljesen jogos lenne, ha minden cm út trafival lenne figyelve, és aki 51-el megy, azt megbüntetnék. A törvény szerint senkinek nem lehetne egy szava sem.
A közerkölcs viszont azt mondta, hogy mivel nem életszerű minden cm-en az 50, nyilvánvaló, hogy vannak helyzetek amikor nem tartjuk be a törvényt. Ezt pedig sunyiság elbújva levadászni. Amikor már túl sok rendőr fényképezett elbújva, a társadalmi nyomásra a rendőrség feje leállítatta ezt a gyakorlatot.
Pont úgy, mint az eü doboz esetében. Jogos, törvényes, de geciség, ezért leálltak róla. Tehát a közerkölcs visszaszabályoz a törvény végrehajtására, és valamennyire a törvényhozásra. Ezt a szintet tartom borzasztóan alacsonynak. Emiatt alakulhatott ki az a helyzet ami ma van az élet minden területén. Engedtük a törvényhozásnak és a végrehajtó hatalomnak, hogy elkurvuljon, mert mi is azt tettük. Ennek az egész córesznak úgy lehet végetvetni, ha a közösségek elkezdenek egymásért kiállni. A mi értékrendünk és egymáshoz való viszonyunk helyretételével kezdődik, mert helyettünk ezt senki nem fogja elintézni.

Adózás: Fizetek adót, csak sok büszke adófizetővel ellentétben szégyenlem.
Elmagyarázom egy példán keresztül. Adott egy hordó, amit fel kell tölteni vízzel. Ez az életszínvonal. Felette van egy csap. Az abból kijövő víz az adó, a csapot a politika nyitja-zárja.
Ha most megnézzük a helyzetet, akkor az látszik, hogy a csapot a 70% körüli adóékel már tökig kinyitották, a vízszint meg már lesüllyedt oda, hogy kb 4millió ember él hónapról hónapra. A politika meg még mindíg azt csinálja, hogy egymásnak ugrasztja a nyugdíjast a dolgozóval, stb.
Ugyanakkor 20 éve nap mint nap hallod a sunyiságot a milliárdokról, az állami vagyonról, ami felszívódott. Józan paraszti ésszel ez azt jelenti, hogy van egy baromi nagy lyuk a hordó oldalán.
Épeszű ember ilyenkor mit csinál? Először is elzárja a csapot (nem fizet több adót) befoldja a lyukat (elzavarja a tolvajokat meg azokat akik aszisztáltak nekik) majd ésszel, újranyitja a csapot (újra fizet adót). Mindezt a lehető leggyorsabban, nem azzal elbaszva az időt, hogy mert a nyugger, meg a ... miatt tartunk ott ahol.
Na ezért tartom magam lúzernek.

175
Peta képe

Én nem mondanám lúzerségnek

Én nem mondanám lúzerségnek azt, ha az ember a törvények, a társadalom által választott vezetők által kialakított rend szerint él. És ez ugyanúgy vonatkozik az adózásra, meg a pirosozásra is. Ezzel együtt az is világos, hogy semmi sem fekete és fehér. SenKI sem. Ugyanakkor a társadalom vagy eltűri a szemétséget a politikában (és máshol), vagy nem. Ha nem azt teheti erőszakosan, és anélkül, ikszeléssel. Én az utóbbi híve lennék, viszont ha nem az elvárásaimnak megfelelően alakulnak a dolgok, akkor legalább azt mondhatom, hogy én a magam részéről annyit megtettem, amennyire a dolog érdekel. Ha nagyonnagyon érdekelne, a törvényes keretek közt is tudnék többet is csinálni, de én maradok annyiban, hogy az életemet a törvényes keretek közt próbálom tartani. Nyilván mindenkinek máshol vannak ezek a határok, nekem belefér egy pirosozás/nap egy bizonyos csomópontban, monstinak meg az is, hogy mindet EAK-nak nézi, de objektíven mégis csak azt lehet mondani, hogy a társadalmunk által kialakított rendben ennek 50000 az ára, és egy se fér bele.

176
urijimi képe

Ne érts félre, én is betartom

Ne érts félre, én is betartom a törvényeket. Nem pirosozok, nem gyorshajtok, adózok, stb. Csak elvtelennek tartom az egész elmúlt időszakot. Úgy gondolom, hogy ha már belesimulok ebbe a szarba, akkor legalább büszke ne legyek rá.

De szeretnék változtatni rajta, hogy a gyerekeimnek esélye legyen majd. Ezért igen, felszólalok a rendszer etikátlansága ellen és elítélem a működtetőket.
És még ikszelni is fogok, bár a felhozatalt elnézve valószínűleg fass.al. Annak tudatában, hogy erkölcsi kötelességem bűnözőket nem felruházni végrehajtó hatalommal.
Tudom, esélytelen a küzdelem, mert a két fő bűnözői csapat felépített egy kb 4milliós bírkanyájat, akik 4 évente váltogatják ezt a két viccbrigádot.
De türelmes vagyok, mert tudom, hogy ha nem is sikerül őket kibaszni a hatalomból, teljesen nyilvánvaló, hogy előbb utóbb (remélem hamarosan) a mohóságuk miatt a fejükre omlik az egész, és amikor kitör a káosz, akkor a 4millió bírka nagyrésze felébred és megérti, hogy ennek a szarnak mennie kell.

Így egyik szemem sír, a másik nevet, amikor látom az újabb ellopott milliárdokat, aminek egyrészét majd a rendőrség fogja pótolni büntetésekből, amit majd a hozzád hasonló fiatal gyerekek mindíg megmagyaráznak, hogy mennyire jogos, mert egy vén fasz odakövesűlt tokos rendőr megmagyarázza neki, a másik részét meg majd kivetik adóba, amit többek között az említett fiatal gyerekek büszkén fizetnek majd be.

177
Peta képe

Az általad leírtak nagy

Az általad leírtak nagy részével egyet is tudok érteni. De miért gondolsz fiatalnak? Annyira már nem vagyok, hogy ne lenne saját véleményem.

178
urijimi képe

25 körülinek tippellek. Ne

25 körülinek tippellek. Ne érts félre, nincs ezzel semmi baj. Nyilván van saját véleményed, csak a helyzet az, hogy eddig bármilyen rendszer is volt a világban, még a legszélsőségesebbek is (fasizmus, kommunizmus) megtudták magyarázni elég sok embernek azt, hogy jó irányba mennek a dolgok. És ehhez nem kell buta embernek lenni.
Az igazságszolgáltatás, és egyéb végrehajtó szervek mint pl. adóhatóság, pedig ennek mindig is kiemelkedő területe volt. Ide amikor bekerül egy fiatal agilis ember, akkor szépen lassan felveszi azt a gondolkodást, érvrendszert, nyelvezetet. Ezt ő észre sem veszi, de ezért van az, hogy egy kellően átformált rendőr, vagy navos, az anyját is megbünteti meggyőződésből. Az ávósok között is voltak ilyenek bőven, és még cifrábbakat is elkövettek, pedig a közhiedelemmel ellentétben, oda közönséges sorkatonákat osztottak be.

Ezt hívták ideológiailag képzettnek a komcsik, de pont ugyan ez taktikája a többi rendszernek is. Az alapmódszer mindig rendszerfüggetlen.
pl a kommunizmus kezdetén megalakították a kommunista sejteket, ami a hithűeket rendezte össze személyes ismeretség alapján, hogy eksön esetén olyan kis csoportokat lehessen riadóztatni, akik elvhűek és a tagok kötődnek egymáshoz. A rendszerváltás után fentről megalakíttattták a baráti köröket, és fel sem tűnt senkinek, hogy ez már ismerős.

Egy szó mint száz, és én be is fejezném lassan ezt a szálat, csak annyit mondanék neked, hogy ha már arra adtad a fejed, hogy az államigazgatásban akarsz értelmiségiként tevékenykedni, akkor a szíved legyen nagyon a helyén.

179
Peta képe

Akkor adj még hozzá úgy

Akkor adj még hozzá úgy 6-7-et :D És köszi a jó tanácsot, eddig is igyekeztem elkülöníteni, meg leválogatni az ismereteket és a véleményeket így magamban, és érzem is az esélyt, hogy ez sikerüljön.
Azért a mai rendőrséget nagyon nagy rosszindulattal sem lehetne az általad említett diktatórikus, vagy terrorszervezetekkel egy lapon említeni. Minden létező és itt is említett hátrányosságuk ellenére sem.

180
urijimi képe

Persze hogy nem. Eszem ágában

Persze hogy nem. Eszem ágában sincs a mai rendőrséget egy szinten tartani az ávó-val. Ott azért nem tartunk. De pl az ávó előtt 10-15 évvel sem gondolták, hogy mi lesz majd. Az elgondolkodtató inkább az, hogy ha pl megvalósulna 10-15 éven belül az emberek becsipezése és teljes felügyelete (orvel vagy ahhoz hasonló) akkor a mai rendőrség ennyi idő alatt simán eljutna oda, hogy gond nélkül végrehajtaná a feladatot. Pedig ma még ki gondolná.

Ha pl a berlini fal lebomlásakor valaki azt mondta volna, hogy 25 év múlva eltűnik az összes gyárunk, mezőgazdaságunk mindenünk, elkezdődnek a kilakoltatások, majd 56-os évfordulón lesz gumilövedékes szemkilövés, de a java most jön, mert amikor már nem lesz mit ellopni akkor a maffia kezére kerülnek sorban a jövedelmező ágazatok termőföldestől, lesz 4m ember aki napról napra él, reálértéken fél megélhetésért fognak sorbanállni közmunkára, és mindezt több millióan támogatják majd, akkor azt sem hitte volna senki.

Ezért kellene hogy a helyén legyen a szíved neked is, meg mindenkinek egyenként, mert ha kicsit visszanézünk 25 évvel ezelőtti önmagunkra, és összevetjük azzal amik most vagyunk, akkor baromi gyorsan rohanunk a szakadék felé. Ha innen nézzük, akkor baromi veszélyes azt mondani, hogy most rendben vannak a dolgok.

181
Peta képe

Azt hiszem, ilyen idő

Azt hiszem, ilyen idő távlatban az egyénnek elég kis mozgástere van, pedig én is próbálom azt hinni, hogy nem. És nem csak nemzeti szinten, hanem globálisan pláne. Védhetem én a környezetet az utolsó utáni légypiszok szelektíven gyűjtésével, ha közben meg percenként n+1 focipályányi erdőt vágnak ki. Aggódhatok, hogy a jvőben hogyan foszlanak szét azok a szabadságjogok, amikért még úgy küzdöttek akár 25 éve is, az embereket éri egy-egy globális trend, és önszántukból lemondanak róla egy fész+instagram+twitter+foursqare kombinációval. Azt hiszem, elég messze visz ez a gondolatmenet a topik eredeti témájától.

182
urijimi képe

Ennek a világnak a legnagyobb

Ennek a világnak a legnagyobb szemfényvesztése az, hogy elhiteti velünk, hogy egyedül vagyunk, és emiatt tehetetlenek vagyunk, de ez nem igaz.
A példánál maradva lemondhatok a környezettudatos életről és vehetek 3tonnás terepjárót azzal megmagyarázva, hogy a többiek úgy is szétverik a környezetet.
De ki is tarthatok a saját értékrendem mellett, és élhetek környezettudatos életet, járhatok bringával és kereshetem a hozzám hasonló gondolkodású társaimat, ahol szembesülhetek azzal, hogy valójában mennyien bringáznak ilyen olyan okok miatt.
A legrosszabb ami történhet az az, hogy végül csak elpusztít engem is a savas eső, mert kevesen voltunk, de legalább büszke életet éltem és tiszta lelkiismerettel halok meg, nem pedig azzal a teherrel, hogy a gyerekeim és unokáim azért szenvednek egy élhetetlen bolygón, mert én megalkudtam és terepjáróval jártam, pedig a birtokomban volt a tudás, amivel megelőzhettem volna a bajt.

183
Peta képe

Itt jött el a tökéletes

Itt jött el a tökéletes egyetértés szintje :D

184
urijimi képe

Örülök neki. Bringázz sokat

Örülök neki.
Bringázz sokat és ésszel a hivatalban :-)

Hogy kicsit on is legyek, tegnap kezdtem el megint bringázni közel két hónapos kihagyás után. Kár lenne takargatni, puhány voltam, nem volt lelki erőm beöltözve lenyomni napi 70-80-at. Kb 1 hónapja érzem, hogy egyre szarabb vagyok. Híztam is több mint 5 kilót. Iszonyat mennyire gyenge vagyok. Remélem pár héten belül összekapom magam és visszanyerem a régi formámat.

185
kovácske képe

az közelebb visz a világ

az közelebb visz a világ megmentéséhez, aki azért tesz, hogy ne érje meg nem szelektálni emberek milliárdjainak. (szerk: magyarul megérje szelektálni. és nem ám valami túlvilági, vagy elvont magasabb rendű JÓ érdekében, hanem igazából, úgy ahogy a józan paraszt, mint mi mindannyian érti azt, hogy valami megéri.))

aki nem változtat azon, hogy milliárdoknak nem éri meg szelektálni, csak rábeszéléssel próbál szelektálásra buzdítani, az jóindulatúan nevezhető idealistának, de semmi esélye. kb mint szentferencnek a farkasokkal. (nem tudom, mi a helyzet mostanában a farkasokkal, de gyerekkoromban még úgy hallottam, mikor komolyabban érdeklődtem a téma iránt, hogy nem szoiktak le a húsevésről.)

186
monster képe

Nem kell mindenkinek

Nem kell mindenkinek evangelizálni.
Ha nincsen hozzá kedve, mersze, tehetsége legalább maga jót cselekedjen.
Think globak act local, csak abban kell változtatni amiben tud. Ha másban nem akkor húzza ki a telefontöltője trafóját a konnektorból amikor nem használja.

187
kovácske képe

ártani nem árt vele, de saját

ártani nem árt vele, de saját jóérzésén kívűl elhanyagolható hatása van. semmi esetre sem viszi előbbre a világot, vagy tartja távol vele a közelgő világvégét - elméletileg sem, semennyire sem.

188
monster képe

Na, ez a káros, önfelmentő,

Na, ez a káros, önfelmentő, felelősséget nem vállaló gondolkodásra jó példa.

189
kovácske képe

ez nem ön-felmentésről szól,

ez nem ön-felmentésről szól, hanem azokról, akik azt hiszik, hogy hasznosat tettek, pedig nincs hasznuk. őket nem az "ön-" névmás jelöli.

190
monster képe

Magadat idősnek és

Magadat idősnek és tapasztalnak gondolva olyan bután komcsizol mint egy kiskorú, hogy csúnyábbat nem mondjak. Működő kommunizmus nem volt a világon sehol, még szocializmus se. Olyan ember aki tisztában volt a kommunista eszmékkel, azokat meggyőződéssel vallotta hatalomhoz sohasem férhetett az elmúlt rendszerekben, sőt komolyabb üldöztetésre számíthatott mint pl. a legtöbb egyházi személy, akik igen jól kijöttek a szocikkal is mint minden más hatalommal.
Másfelől értelmetlen, nem adekvát, hajánál fogva iderángatott komcsizásodtól eltekintve az igaz, hogy amikor egy fiatal lelkes szakmailag képzett és ideológiailag tiszta pályakezdő bekerül egy szervezetbe, akkor sajnos akár magától akár kényszer hatására hasonulnia kell a szervezethez. Ugyanis egy szervezet a szabályai szerint működik nem a tagjai önálló elképzelései szerint. Mire egy helyes elképzelésekkel rendelkező tag döntéshozói helyzetbe küzdi fel magát a szamárlétrán, pont az elképzelései változnak meg.

191
urijimi képe

Igen, ebben igazad van.

Igen, ebben igazad van. Kommunizmust írtam, pedig nem az volt, csak az a korszak és a tettei tévesen, de ezalatt a név alatt futnak. Nevezzük akkor sztálinizmusnak, vagy aminek szeretnéd. A mondanivaló lényege nem ez volt, hanem az, hogy a szélsőséges rendszerekkel, mert azért ez az volt, hogyan működik együtt az egyén, meddig megy el tetteivel.

"Ugyanis egy szervezet a szabályai szerint működik nem a tagjai önálló elképzelései szerint"
Ez ok, de azért az egyén felelősségét nem ehet kizárni. Egyrészt (kezdetben legalábbis mindenképp), a szervezet identitását a tagok teszik össze. Ez az identitás nem egy megfoghatatlan valami, ezért konkrétan felelősségre vonhatóak a fejesek. Az idő haladtával ennek az identitásnak van egy saját evolúciója, ami a fent említett korszakok szervezeteinél abból állt, hogy egyre feljebb csúszott az a határ, aminél az egyén azt mondta, hogy nem, ha egyáltalán mondott ilyet.
Amikor a tisztalelkű kezdő naívan beáll a egy ilyen szervezetbe, azért valamikor az elején, amikor már kiismeri magát, csak találkozik azzal az érzéssel, hogy hát álmomban sem gondoltam volna, hogy ekkora gazemberség folyik itt. Na ennél a pillanatnál ha az egyén szíve a helyén lenne, akkor boríthatna bilit, vagy leléphetne.
Tudom, egymagában kisnyúlként tehetetlen, de ha sorra ugrana ki az utánpótlás, és sorra tálalna ki, akkor létrejöhetne egy társadalmi nyomás az adott szervezet identitásának megváltoztatására.

192
monster képe

A szervezet kontra szervezet

A szervezet kontra szervezet tagja egyén nagyon nehéz kérdés. Erre is illik a költő örök igazsága:
"magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ."
Nagyon nehéz egyénként a rendszer ellen lázadni.

193
Hotyhogy képe

"De miért gondolsz

"De miért gondolsz fiatalnak?"

Valószínűleg azért, mert látszólag érdekel téged még olyasmi mint a PhD. Mily hasonló dolgok büszke fiatalokat izgatnak még, az az érettségi, vagy még korábban az óvodás nagycsoportba kerülés is. :-)

194
Peta képe

Csak a felsőoktatásban

Csak a felsőoktatásban szerencsére semmi sincs korhatárhoz kötve. Miért ne fejethetném be az egyetemet, és kezdhetném a phd-t mondjuk 45 évesen? :)

195
Hotyhogy képe

Ez igaz, és nem csak

Ez igaz, és nem csak felsőoktatásra áll. Az ember kilencven évesen is vágyódhat elvégezni a nyolc általánost, és beiratkozhat az esti iskolába ezért. Pedig valószínűleg tud már egyet s mást a földrajz, a számtan vagy a biológia tárgyaiból.

Ez a vágyódás teljesen becsületes, ártatlan és nem lenézendő. Ezért nem is egy üres fiatalos büszkeséget értettem és éreztettem amikor a mi modern korunkban emberek valamilyen akadémiai végzettségért teszik vizsga alá tudásukat.

Egy érett idősebb korral és a rendszerint azzal járó bölcsességgel általában már nem számít, és inkább egyszerűnek, öncélúnak érződhet ez a hév, ez az ambíció.

Képzeljük el Pitagoraszt akihez oda megy egy korunk beli PhD-s professzor, tudor sapkában és köpönyegben.

"Hé, Pitagorasz, látszik, hogy eszes vagy. Akarsz egy PhD-t? Én tudok, és egyedül én tudok olyant adományozni neked."

"Az meg mi? A PhD?"

"Az egy tekercs díszes papiros, meg a díszes öltözet ami rajtam van. A PhD-d fogja bizonyítja majd a tudásodat és a tételed igazságát"

"Foxtrot Oscar!", mondá Pitagorasz, mer ugye ő már öreg.

Hát csak ezt akartam kifejezni, de nem akarva elvenni a kedvedet egyáltalán. Csak nyíltan beszélgetünk.

A fiatal még bizonytalan az ő világában, és saját tudását, értékét mások elismerésében is keresi és látja. Ami például egy akadémiai fokozat amit ember ad embernek. De elismerem és elfogadom a karrierjéhez, állásához vagy keresetéhez kellő ilyen bizonyítvány szükségét napjaink embere számára.

Különben, vajon ki adományozta az első tudományos doktori címet az első tudományos doktornak? Biztos ő se volt doktor, ahogyan Pitagorasz se volt az soha. :-)

196
Peta képe

Tyúk vagy tojás :D Nálunk ez

Tyúk vagy tojás :D
Nálunk ez a szemlélet van, ennek ismeretében vállaltam az itteni munkavégzést is. (Tudom, hogy a linkkel magas labdát adok monstinak :D)
http://old.uni-nke.hu/index.php/hu/osszes-cikk/89-egyetem/1719-minden-ko...

197
Hotyhogy képe

O.K., téged is a kevés

O.K., téged is a kevés kivételnek tekintelek. Igazából te fő ambíció képpen tudás szomjból akarsz tudást szerezni tanulással, és nem csupán tudásról szóló bizonyítványt, ami rendesen másodrendű fontossággal kellene bírjon.

Ezt én rossz nyelvi megröggzöttségnek érzem fiatalok között: "A PhD-ért dolgozom". S sajnos nem a számomra természetesebb közlést hallom többször: "A tengervíz sótartalmának és a tengerfenéki pyroclasztikus üledéknek a hatását tanulmányozom a tengeri ló pikkely szilárdságára. A több éves munkámat hamarosan előadom akadémiai bírálatra, és közzé teszem." :-)

Érdekes cikk. Pontosan rávilágít a tudás és a tudást minősíteni hiún előléptetett bizonyítványok közötti lehetséges szakadékra.

Ha ő a Ki tud többet a Szovjetúnióról? versenyen esetleg azzal az igaz tudásával állt volna elő, hogy a Szovjetúnióban letagadva rejtegetik a Berlinből elhurcolt Pryam kincseket, vagy hogy a Szovjetúnió felelős az egész lengyel tiszti kar legyilkolásáért a katyni erdőben, hát akkor...

Fiam, megbuktál, és honnan veszed ezeket a szörnyű népellenes vádakat, és ki is a te apád, anyád? Na majd börtönbe is rakjuk egyből őket, téged meg az ifjúsági javító táborba Tökölre.

A könyvtárosság körül is hasonló érzelmek ébredtek most bennem. A Lenin könyvtár, a későbbi OMKDK a Múzeum utcában. Széles, impozáns, íves falépcső, termek. Már akkor mind elfattyítva. Az elkobzott nemesi házból... http://www.kcsr.hu/

Hadtudomány meg hogy a doktori iskolában katonai műszaki tudományokat oktatnak... A zángyom kínját meg a kutya fülét. A bizmut olvadáspontja része a katonai műszaki tudománynak, a tengerek légből fényképezett felületi hullám mintája része annak, a mezei sóska tápanyag tartalma része annak.

Nem csepülöm én a tudás elismervényeit és bizonyítványait, de mint más érték-jelképekkel, mint például a pénzzel is, az a baj, hogy általában önmagában azt veszik igaznak és nem pedig az általuk képviseltnek állított valós értéket.

Pénzek és bizonyítványok csalással is szerezhetők, és maguk érvénytelenné válhatnak idővel, ám sokszor akkor is érvényesnek tekintik őket, tévedőn.

Nincs jobb bizonyítvány a tudásról mint maga a tudás és annak igaz közlése amikor az szükséges bármilyen jó célra. Itt jön a Pitagoraszos példám. Az ő bizonyítványa vagy "papírja" az a papír volt amire tudásával ráírta az ő értékes munkáját.

S Einstentől se kérték a nyelvvizsga diplomáját amikor világosan és érthetően levezette a táblánál az ő érvényes, bizonyított elméleteit. :-)

198
monster képe

Az atombombához kétféle úton

Az atombombához kétféle úton lehet eljutni. Vagy valaki tanulmányozza az atom belső szerkezetét, az ott megbúvó energiát, annak felszabadítási lehetőségeit. Vagy valaki a minél hatékonyabb tömegpusztító fegyvert keresi. Noha mindkét tevékenység a tudomány nevet viseli, belátható hogy nem egyenlő értékűek.
A Szakály esetében is inkább jellemző az általa képviselt világkép igazolásának keresése mint a történelem objektív tanulmányozása.
Az NKE-nek már a létrehozása is undorító dolog volt, vezetése, működtetése, mesterséges előnybe hozása más egyetemek kárára még undorítóbb. Sajnálok mindenkit aki kénytelen itt tevékenykedni mivel nincsen más lehetősége. Ha meg lenne és ennek ellenére van itt akkor meg azért sajnálom.

199
Hotyhogy képe

Tényleg, mi is ez? Te többet

Tényleg, mi is ez? Te többet tudsz róla, én életemben először találkoztam ezzel, hogy NKE. MagyarEgyetem? Kövér bajusza van neki, magyaros bajusza, az biztos. :D

200
Peta képe

.

.

201
Peta képe

Én a Rendőrtisztire akartam

Én a Rendőrtisztire akartam menni, és ennek most ez a formája. Pont azért, hogy a munkámmal az itt is kívánt irányvonalba mozdítsam a jövő rendőri vezetőit. Talán még ez is idealizmus a részemről, de ettől még így gondolom.

202
Hotyhogy képe

Köszönöm előre is a

Köszönöm előre is a jövő-meghatározó majdani erőfeszítésedet.

Kérlek szépen, hangsúlyozottan emeld ki nekik a kulturált rendőri fellépés óriási fontosságát. Az intézkedő rendőr mindig maradjon higgadt és beszéljen határozott de ugyanakkor udvarias módon.

Ki kell szűrni a brutalitást vérükben hordozó elemeket, a bunyós gyerekeket akik Angyalföldről meg a boksz szorítókból kerülnek be rendőrnek a rendőrségbe. Ezek szadisták és csak jól össze akarnak verni mindenkit akik gyengébbnek tűnnek náluk.

Szervezz külföldi tanulmány utakat rendőr csoportoknak, például Angliába. Mutass rá nekik a brit utcai közrendőr tiszta munkavégzésére.

Az is fontos, hogy lássák, milyen tiszta és rendes az öltözetük, már maga a kiszabott egyenruhájuk mennyire civiizált.

A magyar rendőr egyenruha az általában az a degenerált kinézetű baseball sapka, és egy bányász vagy gyakorlatozó katona terep gatyája van rajtuk aminek roggyant, gyűrött lábszárai vannak. Meg az a durva, fejbe rugásra tervezett bakancs!

Hát még a magyar rendőr nők öltözete! Tányérsapka! Egy nőn! Nagy kilógó labanccal! Meg pisztolytáska a seggen! Ez egyszerre komikus és siralmas.

Hát nem lehet példát venni a csinos, szinte divat tervezett kalapos brit rendőr lányokról? Egynek se lóg ki a loboncos haja, hanem szépen fel van tűzve kontyba a kalap alatt, mint ahogy az egy hölgyhöz illő.

Szóval, kérlek, szíveskedjél közvetíteni mindezt, és én azt hálásan köszönöm.

203
Peta képe

Kinek közvetítsem? :D Az ORFK

Kinek közvetítsem? :D Az ORFK divat-osztályára? :) Mellesleg nekem nincs bajom se a copffal, se a bevetési öltözettel. Mondjuk szerintem is fontos lenne a lányoknak nőiesebb ruházatot adni. Ha netán találkoznék olyannal, aki a ruházat kialakításában érintett, majd mondom neki, de van egy olyan érzésem, hogy ehhez azért nálam nagyobb odahatás kell. Pedig a kérdés fontos lenne, néhány lány, akit ismerek, teljes meglepetés volt, mikor civilben is megláttam. Még a hivatali öltözet is teljesen elrejt mindent, nem kell hozzá bevetési, meg pláne mellény :D
Szerk: ehhez hasonló aktuális cucc van a UK-ből szerinted?
http://www.police.hu/a-rendorsegrol/testulet/altalanosan/a-rendor-egyenr...

204
Hotyhogy képe

Na, az első sorozat bal

Na, az első sorozat bal legalsó képe éppen az a fajta ami nekem szörnyű. A bőr dzseki. A bakkancs. Az usánka. Mintha egy ukrajnai utcai összetűzésből vágták volna ki. :D

Persze, van angol roham rendőr meg bevetési vagy mittom én hogy hívják hivatalosan. Van fegyveres egység is, különböző egyenruhákkal. Lényegébnen én a közönséges utcai magyar rendőr járőr sikkességét hiányolom, meg a kommunikációs képességüket.

Egyszer a Nyugatinál kérdeztem valamiről egyet, amire habogott valamit, mert még beszélni se tudott tisztán, határozottan. Meg a Balaton parti sétányon valahogy így szólt az egyik a kutyásokra: "Azér nem kellene ám póráz nélkül..." Hát egy brit vagy más rendes rendőr ezt mondta volna: "Kérem a kutyát pórázon vezetni. Köszönöm."

Érzed a látszólag semmis de mégis rendkívül fontos különbséget? Az egyik bunkó, szarkasztikus, uralkodni szokott parancs-mester, míg a másik a megbízott, szerény embertársad akinek munkája fenntartani a közös rendet.

O.K., rengeteg más vonatkozásban is érdemes lenne civilizálttá tenni a magyar rendőrséget. Én csak egy tiszta, a sötét múlt súlyos dolgaitól megszabadított, igazán népet szolgáló és védő szervezetet szeretnék. Asszem a kultúr változáshoz első sorban felvilágosult, uri ember alapanyagú rendőr vezetők kellenek. Leginkább egy, az egésznek a feje, egy erős, friss-vér rendőr főnök, aki elvált minden pártpolitikától.

Talán majd egyszer... Néhány évtized múltán...

205
kovácske képe

évszázad lesz az

évszázad lesz az inkább...
ismeretségi körömben alig tudok olyanról, aki bármilyen körülmények között képes lenne az általad imént idézett két hangnem közül a kulturáltat alkalmazni. passzívan még megértik, de... az egy-két kivétel bölcsész. de azok közt sem mind. és ha a tévét bekapcsolom, ott se hallok senkit normálisan beszélni, csak suksükölve, meg "álamfő"-sen. szóval ebből a mélységből aligha lehet pár évtized alatt kikeveredni.

206
monster képe

Ha valamit csak egy helyen

Ha valamit csak egy helyen lehet, akkor csak ott lehet. Viszont nehéz gerincesnek maradni mostanában az NKE-n. Megadom látatlanban azt a feltételezést hogy be lehet kerülni gerincesként.

207
Peta képe

Egyrészt miért látatlanban?

Egyrészt miért látatlanban? Már láttál. Másrészt mi az, hogy mostanában? Az egész alig van 2 éves.

208
monster képe

Ahogy robog előre a fideszes

Ahogy robog előre a fideszes úthenger, ahogy rúgják ki vagy félemlítik meg és zsarolják a velük nem egyetértő embereket, ahogy töpörödnek össze a maradók, úgy lesz egyre szarabb. Mostanában = minél közelebb időben.

209
Hotyhogy képe

Klerikálfasiszta banda. Az

Klerikálfasiszta banda. Az előző tolvajuralmi bandákkal csöndes együttműködésbrn szegényítik el, osztják meg és húzzák le még mélyebbre a nemzetet. Az értelmes fejlődes álcájával, mint például a dohány kereskedés szabályozásával is, össze harácsolnak minden vagyont, bevételi forrást maguknak és a seggnyaló haverjaiknak. :(

210
kovácske képe

megteheted, 80 évesen is,

megteheted, 80 évesen is, csak akkor már nem fog érdekelni az, hogy így kellemesebb és/vagy jobban fizetett karrierbe tudsz kezdeni a diploma birtokában. ami általában a többségét a hallgatóknak azért elég erősen motiválja.

vagyis ésszerű az a feltételezés, hogy ha te tanulsz, akkor nagy valószínűséggel még fiatal vagy.

211
Hotyhogy képe

+1 "...ami általában a

+1

"...ami általában a többségét a hallgatóknak azért elég erősen motiválja."

És ez sajnálatos. Ezért van sok diplomás meg doktor segg. :-(

212
kovácske képe

neem, ezért jöttünk le a

neem, ezért jöttünk le a banánfáról.
az viszont tényleg sajnálatos, hogy annyi segg van, amennyi. jobb lenne, ha több fej volna, mint segg.
erről egyébként max weber egy k jó kis dolgozatában: a tudomány mint hivatás, kb 100 éve izgalmas dolgokat írt. szóval nem kortünet.

213
chicoye képe

Azért ez már igazán súlyos,

Azért ez már igazán súlyos, hogy a cm-en Max Weber-ről diskurálunk. :D Vigyázz, mert idézgetni fogok tőle! :P

214
kovácske képe

:)) jöhet!

:)) jöhet!

215
Peta képe

.

.

216
jurta képe

Ma egész véletlenül az ORFK

Ma egész véletlenül az ORFK közigazgatási bírságolási osztályvezető őrnagyával és munkatársaival beszélgettem elég sokat, és ők azt mondták, hogy ha a helyszínen nem fogadtad volna el, akkor utólag a duplája (100e) lett volna.

Köszönöm, erre akartam még rákérdezni nálad.

Ezzel együtt, ha bármelyik felmerült kérdés eldöntéséhez megnéznéd a helyszíni Tájékoztatót, szívesen elküldöm. (Valóban közigazgatási bírságos.)

Mellesleg a bírságok teljes egészében a központi költségvetésbe mennek, a rendőrség egy garast nem lát belőle

Érdekes, hogy ennek ellenére a BRFK számlájára kellett utalnom. Így tán még a rendőr könyvelők munkaidejét is feleslegesen igénybe veszi a rendszer ama pénz beszedéséhez, amiből egy garast nem látnak?

a pirosozást szinte kizárólag akkor tudják bizonyítani, ha a járőr a helyszínen tetten ér, mivel ennek az ellenőrzése egyelőre automatizálhatatlan.

Ezt mondjuk nem értem. Miért is nem elég erre egy videofelvétel, amin látszik a lámpa és az alatta levő keresztbevonal? (Persze csak hátsó rendszámmal rendelkező járművekre.)

217
Peta képe

Igen, szívesen megnézném, ha

Igen, szívesen megnézném, ha esetleg le tudnád fényképezni és átdobnád, azt megköszönöm.
A bírságok végső helyéről nem tudok mást elmondani, mint amit nekem is mondtak. Gondolom a BRFK egy köztes állomás, de ez valóban nem segíti elő azt, hogy az emberek ne pénzbehajtásnak érzékeljék a bírságolást...
A videofelvétel azért nem jó, mert nem célfotó, tehát nem lehet megállapítani, hogy épp konkrétan a jármű melyik pontja hol van. És hogy rágyorsított-e, vagy az adott útviszonyok miatt nem akart satufékezni, stb. A magyar gyakorlat nagyon szubjektív. Az objektivitáshoz több technikai berendezés kell, a németeknél meg is van. Amint pirossá válik, a csomóponton túli oszlop tetejéről már csattan is a vaku (tapasztalat :)).

218
jurta képe

Kép ment a felhasználódhoz

Kép ment a felhasználódhoz tartozó e-mailre.

nem célfotó, tehát nem lehet megállapítani, hogy épp konkrétan a jármű melyik pontja hol van.

Ezt még mindig nem látom be. 2 kamera kell, egyik valahol a stopvonalon átmenő függőleges síkban az úttestre szegezve, másik olyan szögből, hogy lássa a közlek. lámpát és a rendszámot (röviden: hátulról). Az egyetlen érdekes feladat a kettő szinkronizációja, de nem tudom elhinni, hogy ez ma nagy kihívás lenne. A beruházási költséget meg pár nap alatt behozná.

219
Peta képe

Megnézve a tájékoztatót, és

Megnézve a tájékoztatót, és kicsit konzultálgatva is róla azt tudom mondani, hogy semmit nem tudtál volna tenni, de így, hogy befizetted, teljes egészében lezárt az ügy, innentől a hatóság részéről is.

A több technikai eszközt meg ezért írtam, mert két fényképező, vagy fényképező+mozgásérzékelő kell hozzá, plusz vezérlőszoftver, és ez minden frekventált csomópontba. Szóval rengeteg pénz, és a bevétel nem a rendőrségé lesz. Viszont a most beszerzésre kerülő 365 automata forgalom-ellenőrzési pont fogja az igazi bevételt produkálni.

220
jurta képe

azt tudom mondani, hogy

azt tudom mondani, hogy semmit nem tudtál volna tenni

Ez érdekesen ellentmond chicoye történetének feljebb.

Vagy az alkoholizálásra és a pirosozásra teljesen különböző eljárás vonatkozik (ez lehet a közigazgatási bírságos dolog, amit te írtál, csakhogy a nem motoros jármű tovább bonyolítja az értelmezést), vagy valamelyikünk rendőrei nagyot hibáztak.

221
Peta képe

Az alkoholizálás utáni

Az alkoholizálás utáni járművezetés szabályértés és bűncselekmény is lehet. A te eseteben igazából nem fogalmaztam jól, a befizetés után nincs mit tenni. De én valszeg előtte sem tettem volna semmit, max részletfizetést kérek, mert a bíróságra mászkálás, a kellemetlenségek, a munkából, vagy pláne szabadidőből kiesés forintosítva talán többet ér.

222
chicoye képe

Ha a helyszínen azt mondom a

Ha a helyszínen azt mondom a rendőrnek, hogy nem értek egyet a bírság összegével, mert nem gépjárművet vezettem, hanem járművet, akkor továbbküldik a bíróságra az ügyet? Nekem megérné egyszer bemenni a bíróságra azért, hogy 50 ezer helyett 20 ezerre mérsékeljék a pénzbüntetésemet, főleg, hogy ha bírósági ügyed van, akkor igazoltan voltál távol, a munkaadónak el kell fogadnia a bíróságon kiállított igazolást.

223
Peta képe

Csak épp nincs a fejemben a

Csak épp nincs a fejemben a teljes magyar jogrendszer ott a helyszínen. Még ez a topik sem. Pedig itt is mennyit utóelemeztünk, és még ez se tuti, hogy pontos :/

224
jurta képe

Így van, pedig én is szívesen

Így van, pedig én is szívesen megjátszottam volna azt, amit Chicoye ír. Úgyse voltam még sosem bíróságon, de kíváncsi vagyok rá, 30 ezer nyereségért meg főleg. Nagy kár, hogy a járőrök nem várnak meg egy hónap fórumozást, mielőtt válaszolni kell nekik. :-)

225
monster képe

Nem indítok ezért új topicot,

Nem indítok ezért új topicot, ide beleillik.

BÜDÖS BUNKÓ RENDŐRÖK!

Ugyan nem büntettek, de: párom a napokban, mint minden reggel átment a zuglói körvasútsoron alatt a Korong utca folytatásában lévő alagúton, befele a centrum fele. Ahol is ugyebár a vasúti töltés túloldalán van egy szép rendőrségi épület. A rendőrautók ott járnak ki az udvarukból. Mindjárt keresztezik azt a zebrát ami a vasút és a Vakok intézete felé vezető aluljáró között van.
És az eset a következőképpen történt: Kifordult a rendőrautó, ezzel egyidőben kifutott párom az alagútból. Normális autós a zebra miatt amúgy is lassabban megy, de végülis mentalitásától függően vagy megáll a zebra előtt és elengedi a bringást (pláne az alagútból eléggé beláthatatlanul jöhet még bármi, vak, mozgássérült, gyerek, kutya, stb., vagy továbbmegy mondván magában a zebrán biciklizésről amit gondol. Nem így a mi rendőrünk. Megáll a zebrán, ezzel persze megállásra kényszeríti a páromat is, hiszen elállja az útját, letekeri az ablakot és kiszól, hogy a zebrán tilos biciklizni és hogy szálljon le és tolja. Majd felhúzza az ablakot és továbbmegy.

Szóval várom már a drága Peta fórumtárs rendőrökkel történt konzultációjának eredményét a zebrán való kerékpározás kresz általi tiltásáról.
Pont tegnap találkoztam megint kedvenc rendőrszakértőmmel a Hungexpon egy kiállításon a rendőrség standján, akivel erről múltkor vitatkoztam, és aki múltkor sem tudta megmutatni nekem a kreszben erre vonatkozó paragrafust, de megígérte hogy legközelebb utánanéz . Sajnos elfelejtettem visszatérni a témára, mert az új motoros szimulátorral motorozott, és ez engem is érdekelt, és addig cukkoltam hogy gyorsabban is tud menni az a motor, amíg nekiment egy teherautónak.

226
Peta képe

Az a BRFK

Az a BRFK közlekedésrendészete, épp onnan jövök most. Már leírtam neked valamelyik topikban ennek a konzultációnak az eredményét - ennyire figyelsz rám.

Többen ültek a szolgálati gépkocsiban? Vagy miért beszélsz többes számban? Ez csak nem... általánosítás?... Tőled?... Csalódnom kell? XD

227
monster képe

Persze többen. Az anyósüléses

Persze többen. Az anyósüléses szólt ki. A vezető meg megállt a zebrán. Ott meg lehet egyáltalán állni? Hídon, alagútban, kereszteződésben....
Feledékeny vagyok. Nincsen egy linked hozzá? És bármit is írtál, a párnapos esemény az érvényes utolsó állapot.
És az elkövetés űberbunkósága visszataszító.
Kár hogy nem kezdtek intézkedésbe, kíváncsi lettem volna a reakciójukra a mentelmi igazolvány láttán.
Érdekes jelenség még számomra az utcai rendőrök pozitív hozzáállása egyes esetekben. Az ugyanis erőteljes ellentmondásban van a rendőri szervezet bunkóságával. És ez az igazi probléma. A testületi bunkóság. Egyenesen fajtisztán átörökítve a hatvanas évekből.

228
Peta képe

A testületi bunkóság a

A testületi bunkóság a rendőrségen belül is ismert tény, és én eddig ahány rendőri vezetővel beszéltem, mind próbál ellene tenni. Mivel nem régóta látok erre így rá, csak elmondásokból tudom, hogy azért van lassú pozitív elmozdulás. Ha a közvetlen munkatársaimon, vagy az egyetemen múlna, a rendőrség pont olyan lenne, mint amilyennek te, vagy akár urijimi elvárná.

Mit linkeljek neked, a kreszt? Nem tilos, de nincs elsőbbsége. Nem az igazolványra reagálás lett volna az érdekes, hanem hogy mire hivatkozik a kreszből.

229
Hotyhogy képe

Egészítsd ki ezzel a zebrás

Egészítsd ki ezzel a zebrás rendőr szemétséggel a világ összes történelmi zsaru-piszkosságnak a listáját.

http://en.wikipedia.org/wiki/Police_misconduct

http://en.wikipedia.org/wiki/Police_corruption

230
monster képe

Hát nem hinném hogy ezekbe a

Hát nem hinném hogy ezekbe a kategóriákba tartozik az ügy. Sőt, lehet a szerencsétlenek azt hitték hogy jót tettek, rendesek voltak, mert 30ezres büntetést is kiszabhattak volna. Ez nem igazán az ő felelősségük, hanem a belső előírásoké, szabályzatoké, kreszértelmezéseké. Ők csak egyszerűen bunkók voltak.

231
jurta képe

Nem indítok ezért új topicot,

Nem indítok ezért új topicot, ide beleillik.

Legközelebb, légy szíves, indíts újat.
Szeretném, ha érdemes lenne olvasni, ami témát nyitok (talán erre van a fórum), és minél terjengősebbé válik (különösen offal), annál kevésbé az.

232
monster képe

Szabálysértési pénzbüntetés

Szabálysértési pénzbüntetés közmunkával való megváltásáról friss tapasztalatok:
http://index.hu/belfold/2014/02/17/kozmunkaskent_epitettem_rezsiforumot_...