Áll a ház előtt egy aranyos BCA majd egy hónapja, egy hitvány kis sodronylakattal a villanyoszlophoz kötve. Felverte a gaz, a herélőig ér a susnyás, többször elázott, csupa kosz, elkezdték szétbarmolni is, elvágták a fékbowdeneket.
Fáj a szívem nézni a bringát nap mint nap, de el mégsem tulajdoníthatom, hiába nem keresi a gazdája. Ha levágom, egy bátrabb állampolgár esetleg jól pofánver, mondhatni jogosan. Hagyhatok egy cetlit az oszlopon a telefonszámommal, hogy keresse a gazdája, ha akarja, de nem keresi egy hónapja amúgy sem.

Mit tegyek? Határolódjak el érzelmileg, nézzek egyenesen előre? Tulajdonképpen tetszene a bringa, kellemes kis városi darab, úgyis valami hasonlót szeretnék. Vágjam le és hirdessem meg? Aztán tartsam meg, ha nem jelentkezik senki?
Vívódom.
Mit gondoltok?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
alterego képe

Vagd le nyugodtan. Ha barki

Vagd le nyugodtan. Ha barki kerdezi, mondd, hogy a nagybatyade volt, aki meghalt, a zarnak meg elveszett a kulcsa. Kegyes hazugsag. En elhinnem.

2
Tibor_Nesze képe

én is levágnám a

én is levágnám a cuccot...

3
pata képe

Ha le van kötve, akkor az

Ha le van kötve, akkor az nem uratlan tárgy, nem viheted el jogosan.

Az sem érv, hogy elvágták a bowdeneket. Ha a tulaj mégis keresné, akkor nagyon más érzés új bowdeneket venni, mint új bringát.

Mindenki úgy rendelkezik a tulajdonával, ahogy akar. Attól, hogy könnyen elvágható a sodronylakat, még ki van kötve. Te most ahhoz keresel erkölcsi támogatást, hogy inkább te lopd el, mint más; engem ez az érvelés nehezen hat meg.

Ha mindenképpen bringára van szükséged, vegyél egyet használtan, pl apro.bikemag.hu.

4
zsoltee képe

Erről ez a sztori jut

Erről ez a sztori jut eszembe, ami Svájcban esett meg magyarokkal...

Zsoltee

5
Névtelen képe

Tegyél rá jobb lakatot,

Tegyél rá jobb lakatot, hogy ne vigyék el. Azon hagyhatsz elérhetőséget, de nincs biztosíték, hogy a tulaj fog rajta megkeresni...

6
Gabika képe

Simán EL KELL LOPNOD! Vedd

Simán EL KELL LOPNOD!

Vedd már észre, hogy az a csacsi rád vár és rólad álmodozik. Ő a Te lovad, amúgy meg mindketten már alig várjátok a közös élményeket.

-------------------------------
BLOG / EMAIL

Amatőr pályakerékpáros licencel rendelkező bigtétényi kerékpáros bandita :P

7
aron képe

sztem ha van egy fölös

sztem ha van egy fölös lakatod, ami erős, kösd oda vele, és hagyd meg rajta az elérhetőséged, ha jönne a gazda. ki tudja mi van vele...
vagy lopd el, akkor szét sem barmolják, vigyázz rá egy évig, de a cetlit, amin kiírod, hogy hol keresse, tartsd mindig rendben, és legyen jól látható

*
www.criticalmass.hu/lakat

http://kerekparosklub.hu/eszak-pest

8
pata képe

Elhiszem, hogy mindenki

Elhiszem, hogy mindenki kötődik a bicajához, de azért furcsa ahogy egyesek viszonyulnak a dologhoz.

1. A bicikli nem kiskutya, nem kell "befogadni" ha látod hogy "elhagyatott". Az ugyanis lopás. Akkor is, ha az az érvelés hogy csak sodronnyal van kikötve és úgyis más lopná el, ellopod te.

2. Ugyanúgy értelmetlen rálakatolni hogy "megvédjük". Ha a tulajdonosa nem akarta jobban védeni, mint egy sodrony, az az ő döntése, és másnak mi köze hozzá? Ha mégis visszajön érte, akkor kegyeskedjen megvárni amíg előkeríti azt "jótékony" embert, aki "védi" az ő bicaját? Meg amúgyis, honnan állapítod meg, ki a tulajdonos? Speciel én rohadt ideges lennék, ha valaki rakna egy lakatot meg egy cetlit a bicajomra, és keresztkérdéseknek vetne alá mielőtt kinyitja. Mi a franc köze van az én bicajomhoz?

9
toreki képe

A tulaj lehetett épp

A tulaj lehetett épp részeg, és még most is azon gondolkodik, hogy hova közötte ki a paripáját. ;-) Viszont ha visszajön érte, akkor egyszerű kideríteni, hogy ő a tulaj. Ha szigorúan csak kulccsal ki tudja nyitni a sodronyt, akkor viheti.

10
jenessanyi képe

Szerintem meg aki otthagyja

Szerintem meg aki otthagyja 1 hónapig a bringáját egy sodronnyal mindenféle időjárásnak kitéve az meg is érdemli hogy ellopják a bringáját. Legalább jobb gazdája lenne neki aki törődik is vele :) Vágd le, hírdesd meg, amíg nem jelentkezik érte senki addig használd, úgysem fog...

Ui: Vagy van egy másik megoldás, hagyd ott hogy szétbarmoják, vagy ellopják, sokkal jobban fog örülni a gazdája egy szétvert rozsdás és használhatatlan darab vasnak amit utána kidobhat a kukába, mint mondjuk te aki használtad volna.

11
magwas képe

A BTK ezt mondja: 325. §

A BTK ezt mondja:
325. § (1) Aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, avagy nyolc nap alatt a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, úgyszintén aki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja vagy nyolc nap alatt vissza nem adja, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A PTK ezt mondja:
129. § (1) Ha valaki feltehetően más tulajdonában lévő dolgot talál, és annak tulajdonjogára igényt tart, megszerzi a tulajdonjogot, ha

a) mindent megtett, amit a jogszabály annak érdekében ír elő, hogy a dolgot a tulajdonosa visszakaphassa, és

b) a tulajdonos a találástól számított egy éven belül a dologért nem jelentkezett.

(2) Nem szerez tulajdonjogot a találó, ha a dolgot a közönség számára nyitva álló hivatali, vállalati vagy más épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén találta. Ilyen esetben a dolgot a hivatal vagy a vállalat három hónapi őrizet után értékesítheti; a tulajdonos a találást követő egy éven belül követelheti a dolog, illetve a vételár kiadását.

130. § Ha a talált dolog nagyobb értékű, és annak tulajdonjogát a találó nem szerzi meg, a találó méltányos összegű találódíjra jogosult, feltéve hogy megtett mindent, amit a jogszabályok előírnak avégből, hogy a tulajdonos a dolgot visszakaphassa.

131. § Ha a talált dolog tulajdonosa az egy évi határidőn belül nem jelentkezik, és a dolgon a találó sem szerez tulajdonjogot, a tulajdonjog, illetőleg a dolog értékesítéséből befolyt vételár az államot illeti.

Én meg azt mondom, hogy ha biztonságba helyezed a bringát, és teszel a helyére egy táblát telefonszámmal, hogy nálad van, a tulajdonos jöhet érte, akkor teszed a legjobbat a tulajdonosnak is. Szerintem még az is belefér, hogy néha használod ha közben karbantartod rendesen, és nem használod le.
Az a te felelősséged, hogy a tábla legalább egy évig ott legyen olvasható módon.

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

12
gyorkos képe

A végkövetkeztetés

A végkövetkeztetés +1
Vagy a rendőrségre beviszem.

Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330 (Fővárosi Közterület-felügyelet)

Elveszett közúti jelzőtáblák bejelentése: 06 1 210 05 73 (FKF Zrt.)

Kanuni Sultan Suleyman

13
pata képe

Ott tévedsz, ahol a

Ott tévedsz, ahol a "levágtam róla a sodronyt" a Ptk/Btk "talál" fogalmának felelteted meg.

14
Szab képe

Nekem is rögtön ez jutott

Nekem is rögtön ez jutott eszembe.
Viszont az egy érdekes kérdés, hogy akkor ha közterületen leköt valaki egy bringát és utána mondjuk meghal(és a hozzátartozók, örökösök nem tudnak a bringáról), akkor a nép akár 100 éven keresztül is köteles kerülgetni azt az otthagyott kerékpárt?

15
pata képe

Normális városok ezt úgy

Normális városok ezt úgy oldják meg, hogy évente begyűjtik a nyilvánvalóan elhagyatott bringákat.

Ahol most vagyok (Princeton, egyetemi város), ott a következőképpen megy: a rendőrség szeptemberben kirak egy csomó cetlit a városban, amit fémszállal tudsz rögzíteni a bicajra. Októberi határidőig megkérnek, hogy ha van bicajod, cimkézd fel (a címedet kell ráírni). Október közepén jön egy csapat mosolygós mesterember acetilénlánggal és erővágóval, és elvisznek minden bicajt, ami nincs felcetlizve.

Ha elfelejtetted felcimkézni a saját bicajod, semmi baj, elmész, igazolod hogy a tiéd, és odaadják. A többit két hét után szétosztják diákok között, ami pedig már roncs, az fémhulladéknak leadják.

Holland városokban hallottam még ilyenről.

16
Szab képe

Akkor az elhagyott bringák

Akkor az elhagyott bringák esete ennyire valós probléma lenne? Ezt nem gondoltam volna.
Mondjuk enyhén szólva nem örülnék, ha a minőségi lakatomat jól felkészült mesteremberek levagdosnák acetilénlánggal. Egy jó krypto ugye nem két fillér.
Mondjuk ha rendesen tájékoztatnak előtte, és vicces gyerekek sem szedik le a címkét, akkor persze jó megoldás lehet.

17
j_gergo képe

Ha majd nálunk is annyi

Ha majd nálunk is annyi bringa lesz, mint Hollandiában, akkor itt is lesznek szabályok, meg parkolási (lakatolási) bírság, meg elhagyatott bringák összegyűjtése :-) És persze normális bringatárolók minden sarkon.

Bárcsak ott tartanánk már.

18
pata képe

Á, nagyon rendesen

Á, nagyon rendesen tájékoztatnak előre. Effektíve évente 2-3 olyan eset szokott lenni, hogy olyan bringát gyűjtenek be, aminek van tulajdonosa (van szerintem minimum 6e bringa leparkolva a campuson).

Ha nem gyűjtenék össze a gazdátlan bicókat, akkor a város két éven belül rozsdaboglya lenne.

19
magwas képe

Valóban, nem tettem hozzá

Valóban, nem tettem hozzá hogy ebben a tárgyban nem hiszem hogy a véleményem egyezne egy bíróság jogértelmezésével.

Ebben a tárgyban nem hiszem hogy a véleményem egyezne egy bíróság jogértelmezésével

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

20
fori képe

Ez a "elhagyatott" kérdés

Ez a "elhagyatott" kérdés is elég relatív. Gondolj bele, ha a te bringádra monja valaki ezt egy napi/órányi magárahagyás után. Az ős szemével nézve már elég sok bringát "találhatott" volna magának. Nekem is volt már 3 napig az utcán a cangám. Morcos lettem volna, ha csak egy táblát találok, vagy azt sem.
A sodrony lakattal lezárt bringa nem talált tárgy szerintem sem. Jópár lezárt autót is el lehetne vinni ilyen felfogással.

21
Thor81 képe

lopasd el, és vedd meg:)))

lopasd el, és vedd meg:)))

22
lajhár képe

Nincs véletlenül fehérre

Nincs véletlenül fehérre lefujva a bringa?

Ádám

23
petiz képe

ez durva volt.. bár a

ez durva volt.. bár a szellembringát u-val kötik le az illetékesek.

Jövünk Amszterdam, jövünk, felzárkózunk!

24
limpinproli képe

Nono, legutóbbi

Nono, legutóbbi Ghostbike-on ott voltam, felismerem, ha látom. :-)

25
limpinproli képe

Tök érdekes olvasni a

Tök érdekes olvasni a véleményeket, főleg a jogi oldal megközelítését.
Tartom magam annyira deviánsnak, hogy ne közerkölcs és jog szemszögéből nézzem a dolgot. Tisztában vagyok vele, hogy hivatalosan nincs közöm a bringához. Én viszont egy kütyümán ember vagyok, vigyázok a tárgyaimra, ha nem kellenek, akkor is elteszem őket vagy elajándékozom valakinek, aki tudja használni. Akár egészen nagy értékű tárgyakat is. Vagy akár el is adhatom, ha van rá kereslet.
Ezért rossz szemmel nézem, hogy ha valaki abuzál egy szegény bringát. Szerintem olyan nincs, hogy valaki ott felejti, egy bringát nem lehet elfelejteni. Leszarni, na azt igen. De akkor meg szemetel.
Igyekszem úgy élni, hogy ne tegyek olyat másnak amit magamnak nem kívánok, vagy épp olyat tegyek, amit de. Ha ottfelejtem kikötve a bringámat valahol egy hónapra, nem leszek felháborodva, ha valaki "megmenti". Használja egészséggel, ha már voltam olyan, hogy otthagytam pusztulni. Ha meg volt olyan jó fej, és kiírta a telefonszámát is... nos nem tudom hogy mit mondanék neki, mert nem tudom elképzelni sem a szituációt, hogy egy hónapra kinthagyjam a cangát. :-D

Mindenesetre a társadalmi elfogadottságot próbálom felmérni ezzel a topikkal; egyelőre fifti-fiftinek tűnik az állás. :-)
Most is éppen ázik a bringa, eléggé esik...

26
lajhár képe

"Tartom magam annyira

"Tartom magam annyira deviánsnak, hogy ne közerkölcs és jog szemszögéből nézzem a dolgot." Jó...

"Ezért rossz szemmel nézem, hogy ha valaki abuzál egy szegény bringát."

Egy bringát nem lehet abuzálni. Az egy TÁRGY. Nincs lelke, fájdalomérzékelő neuronjai, központi idegrenszere, érzelmei, érzései, emlékei. Jelenthet valakinek sokat (akinek mindez van), akinek emlékei kötödnek hozzá, lehet hasznos eszköz, amit meg kell becsülni, lehet benne csodálni az alkotó emberi szellemet, esztétikáját, technikai megoldásait. Még csak nem is egyedi és megismételhetetlen darab, mint egy festmény vagy egy szobor, hangszer. És az valaki másé, még oda is van lakatolva.
Asszem értem a gondolataidat, de az egy tárgy, tömegtermék, nem ember, állat, növény vagy festmény. Ha egy állati egyedi, kézzel csinált váz lenne...nehéz.

Egy tanácsot adok: ne fogadj el tanácsot. Itt bárki megmondhatja, mit gondol, mit mond a jog, mit tenne ő, de hogy te mit teszel, döntsd el te, (úgy is neked kell, legfeljebb önátverés megerösítést keresned.) magadtól, belülről, ne mások véleménye alapján. És ne az itt lemért társadalmi elfogadottság alapján, te olyan nagyon deviáns :).

Emberekhez, állatokhoz van olyan élményem, hogy valami kapcsán közöm lesz hozzá (lehet, nem értem miért). Egyszer csak megszólitom, ő lesz az a koldus, akinek adok, mert általában nem szoktam, de néha mégis, megsimogatok egy kutyát, vagy csak úgy rávigyorgok valakire (szegény...). Tárgyakhoz még nem lett közöm soha (Ja, egy kézzel szött szönyeghez egyszer. De azt meg lehetett venni. Lakásom dísze.)
Ha ehhez a géphez közöd van, nem csak zavar, hogy kárbamegy, bosszant a pazarlás, meg ilyet szeretnél, hanem közöd lett hozzá, akkor... döntsd el magad, és ne kérj-fogadj el tanácsot!

Ádám

27
lajhár képe

P.s.: Persze ha úgy szeded

P.s.: Persze ha úgy szeded le, hogy nem hagysz a helyén egy táblát, még vagy fél évig rendszeresen ellenörizve a meglétét, akkor nagyon nehéz lesz cselekedetedet a sima lopástól elkülöniteni, közerkölcs és jog szempontjából...

Azért egy áttetsző (hogy látszon mit takar, ha mégis jönne a tulaj) épitkezési fóliát midenképp rátehetsz, hogy ne egye meg a rozsda.

Ádám

28
bg képe

a bringa nem a tiéd. a

a bringa nem a tiéd.

a történetet szerintem felesleges volt beírnod, mivel te nyílván nem a hozzászólások alapján fogsz dönteni. a döntésedet egymagad hozod meg.

a bicikliről senki sem tudja, hogy hol van, hogy néz ki, tehát, ha igaz is a történet és mondjuk teszemazt holnap levágod és elkezded használni, akkor senki sem tudja meg. holnapután meg beírod, hogy "oké köszi srácok, tényleg nem tulajdoníthatom el". és minden megy tovább.

az nem jó ötlet, hogy egy blogon keresztül szeretnél erkölcsi alátámasztást vagy megerősítést egy lopáshoz.

egy bringás oldalon....bringalopáshoz.

<< gergø >>

29
bg képe

engem speciel bazira

engem speciel bazira felbosszant az, hogy milyen gyorsan frissül a "lopott bringák" listája itt jobb oldalon.

és ez még csak az, amiről veszik a fáradtságot feltenni a netre...

<< gergø >>

30
kare777 képe

Sokkal jobban

Sokkal jobban felbosszanthatod magadat azzal, ha megnézed milyen "lakatokkal" védték a kerékpárjaikat.

31
bg képe

számomra a bringalopás

számomra a bringalopás tényét nem szépíti az, ha valaki pl. nem krypto lakattal zárja a bringáját....vagy éppen nem a legokosabb módon köti le. nem mindenki engedhet meg magának drága zárat és nem minden biciklis olvassa állandóan ezt az oldalt vagy hasonlókat, ahol ilyen témájú fórumok vannak.

aki bringát lop, annak levágnám a kezét. ennyi.

<< gergø >>

32
limpinproli képe

Na itt már eljutottunk oda,

Na itt már eljutottunk oda, hogy gondolatokat adsz a fejembe, erősen prekoncepciókkal fordulsz felém. Ádám, ha nem is ért velem egyet, legalább elfogadja, hogy hogy így gondolkodom, ahogy. Te meg sem próbálsz megérteni, csak potenciális hazugként tüntetsz fel.

Ha csak úgy le akarnám vágni a bringát és használni, nyilván nem indítom ezt a topikot. Direkt használtam a címben a "lopás" szót, mert ez egy erős kifejezés. De kérdés, hogy meddig "lopás" a dolog, honnan "kármentés" és aztán "szemétszedés". Gondolom attól függ, hogy mennyi időt tölt a bringa odakötve, és mennyire pusztul le közben.

Szóval, kíváncsi vagyok a véleményedre, ezért kérdeztem, de a vagdalkozást hagyjuk már ki a dologból... :-)

33
bg képe

azért mert hetekig áll

azért mert hetekig áll kikötve a rossz időben, nem válik a tiéddé más tulajdona.....csak mert te úgy érzed megsajnáltad.

biztos félreértetted...nem vagdalkoztam, hanem a véleményemet írtam le. nem is ismerlek.

<< gergø >>

34
limpinproli képe

Köszönöm. :-)

Köszönöm. :-)

35
szerintem. képe

Szerintem a rendőrség

Szerintem a rendőrség helyezte ki, ráállított egy térfigyelő kamerát, és azt várják, hogy megpróbáld levágni. Jól rajta(d)ütnek és mehetsz a sittre. Vagy tévedek.

36
pfm képe

múlt héten történt az

múlt héten történt az eset: bejött hozzánk két gyerek, hogy a néhány méterre lévő sarkon láttunk-e egy bringát?
láttunk. ott állt, majd hevert, majd kerekek nélkül feküdt, majd csak a váz maradt, és egy szép reggel már az sem volt ott.

ugyanis: a két gyerek egy barátjuk kérését teljesítette. merthogy annak a bizonyos barátnak egy nap haza kellett mennie, ezért lekötötte a bringát, és a nyugatiból hazavonatozott. majd jó egy hónapra rá visszatelefonált, hogy ugyan néznének rá az ő lekötött bringájára, ott a sarkon.

tanulság van, több is.
:)

38
HGabor képe

En is azoknak adok igazat,

En is azoknak adok igazat, akik szerint nem mentesit a lopas tenye alol az hogy 'megsajnaltad' a bringat. Azt sem lehet objektiven megallapitani hogy mikor valik elhagyotta egy bringa. En is egy otvar libakergetovel rakom neki, direkt rozsdasan tartva (de funkcionalisan karbantartva), nehogy megkivanja valaki. Vasutallomasig jarok vele onnan atvaltok vonatra. Ebbol adodik, hogy az idoszakos szervizeket sokszor ugy oldom meg, hogy hatsokerek vasuton kiszerel, vonatra fel, otthon hatso agy tisztit/beallit/zsiroz, majd masnap reggel melo elott kerek vissza es hajra. A multkor (lehet pont sajnalatbol) valaki ekozben megfujta az elsot. Eleg gyaszul nezett ki az oszloprol puceran logo bringavaz. Mondom ennek mar a fele sem trefa, este melobol hazafele elvittem vonaton, mert masnapra mar az sem lett volna :(
Szoval sosem tudhatod.

udv:
Gabor

39
Rav Antal képe

Így lesz a lopott

Így lesz a lopott bringából talált bringa?

http://alleycat.hu/lopott-bringak/20080509/talalt-bca

Pray for atheism.

40
limpinproli képe

Ühümm, így.

Ühümm, így.

41
lajhár képe

Emléktábla? ( Itt lógott

Emléktábla? ( Itt lógott de meglógott...mosmeg itten van
--__-˝˝--> ) Csakh a mégis gyünne a gazdi.Mer nem valószínü, hogy az Alleycat-on kezdi keresni, vagy itt.

Ádám

42
limpinproli képe

Persze, raktam ki.

Persze, raktam ki.

43
sh képe

Ez ígyis lopás, csak

Ez ígyis lopás, csak önigazolást keresel...
És ha nemjelentkezik a tulaj? akkor te örömmel fogod használni? És bodlog leszel, hogy nem jelentkezik. Ha már elfogadhatónak tartod egy számodra elhagyott kerékpár ellopását akkor illő lenne jótékony célokra felajánlani. pl elég sok kezdeményezés van, hogy a vidéki rossz anyagi körülmények közt élő gyermekeknek ajándékot juttassanak. Illő lenne igy elajándékozni, de akkoris lopás