Ide posztoljatok kérdéseket amiket mítoszgyanúsnak találtok! Pl. "Azt hallottam, télen elég egy vastagabb nadrág, a térdvédő fölösleges!"

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
jenessanyi képe

Nővérem orvos, én

Nővérem orvos, én orvostanhallgató, és van ortopéd ismerősöm. Már egyszer leírtam a véleményem, leírom megint.

Nincs itt semmiféle mítosz, vagy valami rejtélyes dolog hogy miért jó a fixi. Ugyanolyan jó lehet bármilyen más bicikli, ha nonstop tekered, és egyenletesen próbálod terhelni a lábad. (pl. leváltasz, kicsi áttéted van, vagy nem úgy taposod elindulásnál mint a hülye) Az egyetlen előnye amit esetleg térdbajosok vehetnek észre, hogy amikor ellentartasz valamennyire a kerék forgásának (nem farolsz, csak lassítassz!), az olyan izmokat fejleszt amelyeket amúgy nem használsz. Egészséges lábúaknak ez sok különbséget nem hiszem hogy jelent, mivel eleve jól müködik a térdük, de térdfájósoknak viszont azok az izmok segíthetnek a térd megtámasztásában, ezzel javítva kicsit a helyzeten. A másik előnye a fixinek ugyancsak a térdbajosoknál jelentkezik, mert olyan holtpontokon átsegít, ahol esetleg a fájós térde miatt csak nehezen tudna tekerni, és segít a térd egyenletes terhelésében. A fixi nem csodaszer, valszeg az esetek túlnyomó többségében ugyanaz lenne ez eredmény egy váltós bicikli észszerű használatával is, mint fixivel. Az meg ha ész nélkül használod a biciklidet, az biciklitől függetlenül nem tesz jót a térdednek.

2
Szeby képe

Én is azt gondolom a

Én is azt gondolom a leírások alapján, hogy a fixi spéci célra és ugyancsak spéci körülmények közt (körpálya) tényleg egészséges, de városi forgalomban - mondjuk így - nem a legpraktikusabb. A szabadonfutó hiánya kanyarokban és megállásnál kellemetlen, bár biztos meg lehet szokni. A Kapyn felfelé szintén nem lehet egy leányálom, lefelé meg egyenest Freddy Kruegerrel ülsz egy tandemen...
summa summárum: Úgy sejtem, a hívei számára legfőbb érv mégiscsak a PND!

-----------
Mt 22:37

(Kék Olimpia Stockholm, fekete sisak, tükörrel)
Apropó sisaktükör! Vegyetek ti is! Nagyon jó!

3
lajhár képe

Úgy látom a fixi érzelmi

Úgy látom a fixi érzelmi kérdés, mégha vannak racionális érvek pro meg kontra. Nekem nem jön be, számos okból. Másnak nagyon, számos okból. Arról sem érdemes diskurzust folytatni, finom-e a spenót (mondjuk, én szeretem, kevés rántással, és sok fokhagymával).

Ádám
______ _______ ______ _______ ______ _________ ________

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

4
Drody képe

Tükörtojással? Bundás

Tükörtojással? Bundás kenyérrel?

........................
Formaharc és sci-fi.

5
lajhár képe

Így is, úgy is.

Így is, úgy is. Bundáskenyér rules!

Ádám

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

6
jazzpeta képe

Bundáskenyér-fokhagyma-tük

Bundáskenyér-fokhagyma-tükörtojás jöhet - spenót nélkül :D

7
lajhár képe

Fúj,

Fúj, fixista!
:)

Ádám

8
Drody képe

Aki szereti a spenótot, az

Aki szereti a spenótot, az értelemszerűen szereti a sóskát is?

........................
Formaharc és sci-fi.

9
lajhár képe

Hmmm...kicsit kevésbé

Hmmm...kicsit kevésbé bírom a sóskát, de ha jól készítették, megeszem. Rántott sajttal?

Ádám

10
Drody képe

Rántott sajt-sóska kombó?

Rántott sajt-sóska kombó? Nem próbáltam még, de meg fogom kóstolni.

Rántott sajt némi áfonyával, csipetnyi salátával, maga a tökéletes tavaszi csemege. :-)

........................
Formaharc és sci-fi.

11
Cseya képe

Nem, az értelemszerűen a

Nem, az értelemszerűen a parajt is.

12
Drody képe

:-D ........................

:-D

........................
Formaharc és sci-fi.

13
mcysh képe

Nem, de fél kézzel

Nem, de fél kézzel elintézi a klímaválságot!
===
bácsi a biciklin

15
Kovács képe

fölfelé sokkal jobb a

fölfelé sokkal jobb a fixi, lefele meg sokkal nem :D

(fölfelé sokkal jobb. megrakod, hogy menjen, tehát megy. és mivel a láncvonal egyenes, és a lánc erős, nem nyeli el az erőt!)

---
"Úgy érzem, hogy az áttételek csak 45 felettieknek valók. Hát nem jobb az izmok erejével diadalmaskodni, mint valami mesterséges váltó szerkezet segítségével? Egyre puhányabbak vagyunk... ezért nekem mindig örökhajtós kerékpárt adjatok!"

16
lajhár képe

A terepgumi és a nedves

A terepgumi és a nedves tüköraszfalt tapadási együtthatója>0.

Ádám

17
Hemü képe

Jobbulást! _______///Hemü\\

Jobbulást!

_______///Hemü\\\________
\ Ezüstmúlt Kapitány. Érted. /

18
lajhár képe

Már rég

Már rég volt...

Ádám

19
Hemü képe

Akkor felejtést.

Akkor felejtést. :-)

20
lajhár képe

Már többször

Már többször elfelejtettem. De valami néha újra eszembe jutattja... :)

Ádám

21
Stefidzsi képe

Egy érdekes cikk jelent meg

Egy érdekes cikk jelent meg a Bikemagen a témában:
10 kerékpáros "igazság"

22
Hemü képe

"Ha sisaktükröt

"Ha sisaktükröt használsz, akkor úgy végezheted, mint Senna: vassal a fejedben."

23
Hotyhogy képe

Mítosz. Lehet műanyagból

Mítosz. Lehet műanyagból is az a tükör. :-)

24
uwja képe

"télen biciklizni? vigyázz

"télen biciklizni? vigyázz vele! [mutatom a térdmelegítőmet] ez nem feltétlenül elég. egy régi osztálytársam fiatalkorában motorozott télen is, mára már százszor megbánta butaságát."
az egyik szomszéd véleménye, én pedig éppen bringázni indultam. kicsit letörte a kedvem. tudom, hogy kis megterhelés, semmi lejtő, porcvédő étrendkiegészítő stb., de én példát szeretnék arra, hogy valaki mondjuk több 10 éve bringázik télen is és még mindig jól működik a térde. mert eddig csak rossz eseteket hallottam, most már jót is szeretnék. sejtem, hogy jelentős részt játszik az alkat is.
ugye van jó példa?

25
KésmárkiM képe

Én falun lakom, és itt kb.

Én falun lakom, és itt kb. a lakosság 50%-a biciklizik télen-nyáron. Vannak köztük 60-70 évesek is, akik ki tudja mikor kezdték. Szerintem elég régen.

A motornál a sebesség összehasonlíthatatlanul nagyobb.

26
Törölt felhasználó képe

"A motornál a sebesség

"A motornál a sebesség összehasonlíthatatlanul nagyobb."
És a teljes passzivitás: még véletlenül se mozdul meg a térdük (se télen, se nyáron). Így nem csoda, ha az a minimális vérkeringés sem melegíti a térdüket.

27
uwja képe

köszi a választ, közben

köszi a választ, közben rájöttem, hogy anno még a motoros védőruházat sem volt olyan fejlett, mint ma.

28
Wookie képe

Állítólag ha menet

Állítólag ha menet közben simogatod a bringát gyorsabban megy, én kicsit furcsának találom ezt?
Adam, Jamie, többiek; Szerintetek?

29
jazzpeta képe

Az van, hogy a felsőcsövet

Az van, hogy a felsőcsövet kell a lábad belsejével minél gyorsabban dörzsölni. Elérni ezt úgy tudod, hogy iszonyatosan forgatod alul azt a karos fogaskereket. Na ilyenkor megy k* gyorsan nekem :-)

30
Wookie képe

Köszi a választ, már

Köszi a választ, már értem. XDXD

31
Röptömben_Szedtem képe

Amelyik bringa nem megy

Amelyik bringa nem megy gyorsabban a simogatástól, az frigid. Vagy csal.

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ma-Sz%C3%BAtra

32
Pontagy képe

azt a mítoszt sikerült

azt a mítoszt sikerült megcáfolni/bizonyítani, hogy: "Városban nem lehet biciglizni!" ?

33
Kovács képe

mindenki tudja, hogy nem

mindenki tudja, hogy nem lehet. ki kell vinni kocsival az erdőbe, és ott

---
"Úgy érzem, hogy az áttételek csak 45 felettieknek valók. Hát nem jobb az izmok erejével diadalmaskodni, mint valami mesterséges váltó szerkezet segítségével? Egyre puhányabbak vagyunk... ezért nekem mindig örökhajtós kerékpárt adjatok!"