a fixi és a single speed előnyei/hátrányai
a korábbi topik folytatása.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Frenki képe

Lösz-é térgyem

Lösz-é térgyem nyócvanévesen, vagy nem lösz?
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

2
wackor képe

me' ne lenne? | Budapest

3
. képe

Sőt, jobb lesz mint az

Sőt, jobb lesz mint az eredeti! :P

----------------------------------
Valamint autómentes településeket!

4
-ogre- képe

folytatva az előző

folytatva az előző gondolatmenetet, matuznál elvileg lehet már kapni csavaros lánckereket tárcsás agyhoz. talán bikemagon láttam.

ogreflikker

5
Sápa-tag képe

Igen, köszi, ők tényleg

Igen, köszi, ők tényleg árulnak ilyet.
A téli csúnyaságban akarom így megoldani a hajtást: deore tárcsás agy (4600.-) + új tengely, csavar (~1000.-), lánckerék (~2500), küllők (~2000). Kijön egy tizesből.
Csak azért hoztam fel, hogy jó vagy rossz tapasztalata van-e valakinek ezzel a megoldással kapcsolatban?
Belegondolva bírnia kellene, mert azért elsőkerékben, hegyről lefelé tárcsafékkel megtépve is kap szép kis igénybevételt az az agy. Fixizésnél sztem nem kap annyit (ha nem skiddelsz), csak folyamatosan igénybe van véve.

(Tudom, a pályaagy erre lett kitalálva, a miche jó minőségű, iparicsapágyas, porvédős, meg tartós, a jelenlegiben is az van, és fasza, csak nem feltétlenül költenék ennyit azé', hogy a só szétegye.)

-----
atysh

6
PaT képe

És ha XT agy és

7
-ogre- képe

ha olcsón akarod megúszni,

ha olcsón akarod megúszni, próbáld ki Jazzpeta módszerét. szivacsmarkolatot vágj méretre és rakd a tengelyre a papucs és a perem közé. elég szépen felfekszik, a mocsok nem nagyon megy be. ennél olcsóbban nem hinném, hogy meg lehet oldani ;)

amúgy ha belegondolsz, a hajtómű lánctányérját is 5 csavar tartja, és az elég. hátul 6-tal felfogatva biztosan jó.

ogreflikker

8
Sápa-tag képe

Hm, ez érdekesen hangzik,

Hm, ez érdekesen hangzik, majd kipróbálom, köszi!

Nem is a csavarok miatt aggódtam, egy kajak csavar elnyírásához kb. nagyobb erő kell, mint a lánc elszakításához. Maga az agytest lehet a kritikus pont, hogy maga a tárcsát tartó öntvény nyíródik el. De ezt sem tartom valószínűnek.

-----
atysh

9
Flakonkutya képe

Kicsit visszatérnék az

Kicsit visszatérnék az áttétekre, hátha tud valaki ötletet adni.
Most 42/18 van a ss-emen, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem jó... Most az átlag kényelmes sebesség 24-26 km/h, de ha ennél gyorsabban akarok menni, akkor már kényelmetlen. Mentem már 43 km/h-t is ezzel az áttéttel, de akkor már durván pörgetni kellett. Sok hegyet nem mészom a géppel, cserébe amikor lehet, jobban szeretnék haladni. Legtöbbször margit sziget, körút útvonalon megyek, tehát lámpák és kocsisorok azért vannak.
Milyen áttét lenne ideális ilyen esetben?

10
fishdream képe

öcsi az a 42/18 erősen.

öcsi az a 42/18 erősen. nekem 46/18 van egy éve kb., elvagyok vele, bár egyrészt piros lámpánál ezzel is kiállva indítok, másrészt nagyobb sebességhez irgalmatlanul meg kell pörgetni, szóval le fogom az első lánctányért cserélni, (sztm 48-tól 52-ig bármi lehet). viszont szerintem próbálkozz meg a 46/18-cal, neked be fog jönni.

11
Komótos képe

jaja, az egy jó áttétnek

jaja, az egy jó áttétnek tűnik, fixihez is tetszetős.

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Amúgy meg türelem, a Népliget pedig gyönyörű.
Sőt az is, ahol a 09.12-es nightride végén jártunk hárman.
:P1971799

12
fishdream képe

fixim volt, 46-16, azzal is

fixim volt, 46-16, azzal is elvoltam, bár egy idő után az is kevés lett.

13
Bendzsó képe

Rock"n"Roll A városi

Rock"n"Roll
A városi ficsúr

Nekem 52/18 van.

www.bendzsobringaruha.hu

14
mcysh képe

.

.

15
lovagvagyok képe

a 42-16 is jó szerintem,

a 42-16 is jó szerintem, én azzal vagyok, és teljesen kényelmes lassú tempóhoz 25-30 és egy kicsit gyorsabbhoz is 40-45.. pörgetni kell igen, de szerintem nem baj, elején furcsa, mert úgy érzi az ember, hogy kirepül a nyeregből, de aztán megszokja :) hegyre is jó :)

16
lovag képe

:P --------------------------

:P
---------------------------------
a "szuperpumpás" srác
"mehetek vele?

17
szoldi képe

+1 én is azzal rakom

+1 én is azzal rakom

18
oker képe

így van, pörgetni jó,

így van, pörgetni jó, csak kell valami csatolás :)
--
metálzöld ironman

19
Vitéz képe

én 39,14-el rakom, tök

én 39,14-el rakom, tök kényelmes hidazni/emelkedőt mászni vele, bár egy kicsit pörgős síkon.
Monnyuk korábban 52/16-tal SS-eztem, az egész jó kis haladós áttétel volt

20
szürke képe

én 42/16-al kezdtem és jó

én 42/16-al kezdtem és jó volt, városban, vagy emelkedőkön kényelmes.
Aztán keztem gyorsulni, és kényelmetlen lett, pláne hátszélben síkon, akkor lecseréltem 42/15re ami gyorsított viszont elkezdett fájdogálni a térdem.
Vártam vele 2 hónapot, hátha hozzáerősödök, de nem rég vissza cseréltem 16ra.
Maradok a pörgetésnél, nem kockáztatok izületet, mert nem javult a helyzet.
A csatolás tényleg segít :), és ha kicsit leengeded a nyerget az is segít pörgetni, nem akarsz majd lerepülni a nyeregből tényleg 1 centi is számít.

21
wackor képe

45/17. legjobb. 34

45/17. legjobb. 34 skidpont.

| Budapest Hardcourt Bike Polo | wackorblog |

22
szürke képe

az ok is annak aki

az ok is annak aki skiddel.
Sajnos nekem még mindig nem megy.
Valamiért nagyon tapad a gumi.
Csak akkor megy ha a kormányra terhelek de az nem alkalmas a hirtelen megállásra.
Ha meghúzom a pedálnál és megállítom a kereket akkor rögtön teker tovább ahogy visszakerül a terhelés, és az első pedál(amit húz)az ki is old gyakran(spd)hiába állítom erősre.
Van valmi tipped erre?
Cseréljek gumit? vagy mi a technika?
Láttam te könnyedén skiddelsz.
Üdv a szürke

23
-ogre- képe

első fék? :) nekem

első fék? :)

nekem eléggé elöl van a súlypont, és jól műxik a fék, úgyhogy sajna szoktam skidelni, ha nem figyelek, és gyorsan akarok megállni. a szingóm nem szereti, meg én sem.

mivel normál haladásnál csak forgatom a lábam, és nem terhelek a pedálra, belassul magától a hajtás, ha fékezek.

az spd helyett meg lehet, hogy jobban járnál egy klipszes megoldással.

ogreflikker

24
szürke képe

valamit nem jól csinálok,

valamit nem jól csinálok, mert láttam olyan skiddert akinek csak a hátsó láb volt pedálon.
Én amúgy nagyon szeretem az SPD-t.
Ja és természetesen elsőfékem van, a skid lenne a hátsófék, de eddig még nem működött.
üdv Sz

25
wackor képe

a skideles nagyon egyszeru.

a skideles nagyon egyszeru. ha mar rajossz a technikajara. par honapig en is ugy fixiztem, hogy nem tudtam skidelni. aztan egyszer, amikor levettem az elso feket, kenytelen voltam megtanulni. egybol sikerult. persze nem volt az meg stabil, de tudtam merre tovabb.

amugy a legegyszerubb, ha fuvon, homokos uton probalgatod, ahol amugy is konnyebben csuszik meg a kerek. raerzel, hogy tartsd a tested, meg a labad es kesz. eros lab kell hozza, de az jon idovel vele. a gumi nem szamit. ha belegondolsz pl. minel jobban elore dolsz, annal kevesebb teher megy a hatso kerekre, ergo konnybben megcsuszik. mondjuk itt jon a kepbe, hogy ketfele skid van.

az egyik, amikor tok elore dolsz es huzod a csikot, meg meno :), stb. a lenyeg, hogy konkret fekhatas szinte nincs. amirol lejjebb beszeltel a fellabas skid is errol szol, egyik labad lenn, a masik a pedalon, a testsulyod nagy resze meg a kormany elott. szerintem konnyebb, mint a sima skid. de erdemes elobb megtanulni normalisan.

a masik, amikor nem dolsz elore nagyon, hagyod a terhet hatul, na attol kopik igazan a gumi, viszont eroteljes a fekezes is. kemenyen kell bele lepni, megmarkolni a kormanyt. ezzel az a problema, ha nem tartasz neki ellent, akkor elojon a fixik igazi ene, es ledob siman, kiporgeti a merevnek szant labad. tipikus:

http://vimeo.com/3657415

erdemes csuszos feluleten gyakorolni, hogy ne tapadjon be a gumi. aztan, amikror raerzel, mar menni fog mashol is. sok sikert.

ja a gumi nem szamit. en 28/622vel jarok, de siman menne nagyobbal is.

update: azt azert ne vard, hogy ahogy elkezdel skidelni, akkor folyamatosan ellen tudsz neki tartani egeszen a megallasig. az utolso metereket en is tekerve lassitva csinalom, egesz egyszeruen azert, mert tulterhelnem vele a labam, ha kitartanam megallasig. ahogy lassulsz, ugy lesz egyre nagyobb a surlodas, mig a tapadasi surlodas kozeledtevel, egyszeruen annyira betapad, hogy elforgatja a labamat. meg tudnam tartani, de nincs ertelme.

26
szürke képe

Köszönöm a kimerítő

Köszönöm a kimerítő leírást!
Próbálkozom...
Az update is sokat segít, pláne hogy a végét kitekered.

eddig nem számított, mennyi skid pontom van :)

Üdv Szürke

27
jurij.ganjov képe

én még annyit tennék

én még annyit tennék hozzá wackoréhoz, így egy hónap távlatból, hogy tanuld meg kitenni a kereket oldalra, az is nagyon sokat segít. gyakorlatilag egy idő után rájössz, hogy a hátsó lábaddal tudod egy kicsit ide-oda mozgatni skiddelés közben a csúszó kereket, ami amelett, hogy könnyebb, még hatékonyabban is fékez, rövidebb a féktáv.

...::: az élet mixelve szép!!!
hallgasd te is:
http://jurijs-stash.mypodcast.com

28
-ogre- képe

kishíján írtam egy

kishíján írtam egy baromságot, mert volt eddig egy elképzelésem a skidpontokról, de elkezdtem számolni. ha jól gondolom, akkor 17 pedálfordulat alatt megy a kerék 45 teljes fordulatot, és pedálfordulatonként van 2 skidpont. nekem 44/14-re van 14, 48/16-ra meg lenne kettő.
persze lehet, hogy ez is hülyeség...

ogreflikker

29
gex képe

nagyjából jól írod

nagyjából jól írod (48-16 stimmel, viszont 44-14-re csak 7 jut), de sheldon papa megmondja a frankót: http://sheldonbrown.com/gloss_sa-o.html#skidpatch.

30
Drody képe

Illetve ez is megmondja a

Illetve ez is megmondja a tutit:

http://img.photobucket.com/albums/v41/iamjacobpriest/FixedRatio.jpg

........................
Formaharc és sci-fi.

31
Sápa-tag képe

Na meg ez is

Na meg ez is ;)
-----
atysh

32
Komótos képe

Vagy az ember átgondolja,

Vagy az ember átgondolja, és belátja, hogy n fogú elsőtányér és m fogú hátsótányér esetében m/(n,m), ahol (m,n) a kettő legnagyobb közös osztója. Ez fél lábbal a skidpontok száma. Ha még azt is mondod, hogy két lábbal skiddelsz, tehát kétszerannyi, az sajnos csak speciális esetekben igaz.

33
-ogre- képe

szerintem

szerintem pedálfordulatonként 2 helyen lehet skidelni, vagyis 44/14ből lesz 22/7, amit felszorzok kettővel. az egy másik dolog, hogy esetleg kényelmesebb az egyik helyzetben, csak nem biztosan okos dolog egy fél fordulatot várni vele. ;)

ogreflikker

34
Komótos képe

Itt például nem

Itt például nem kétszereződik a skidpontok száma:

44/14 azt jelenti, hogy 44-essel egy kört ha mész, a 14-es 3szor körbefordul, és még két fognyit arrébbkerül. Ha megszámozom a külsőt, akkor ahogy hajtom a teljes köröket a hajtókarral, körbemegy: 0,2,4,6,8,10,12. ez a 7 skidpont a fél lábra.

Ha a másik lábbal skiddelsz, akkor az előző alapján beszámozotthoz képest 22 foggal kerül el. Tehát mondjuk nullára állítva a kereket 22 fogat fordul el, ami egy teljes kör és még 8 fog. De hopp, a 8-ason már volt az előző kerék. És a 44-es forgatások a 14-es tányéron 2 fogankénti elmozdulást eredményeznek a körbefordulásokon kívül, tehát az előző számozás szerint a 8, 10,12, 0, 2, 4, 6 skidpontokat kapod, ami megint hét, csak az a baj, hogy ugyanaz a hét. Az lett volna szerencsés, ha páratlan fogakra tudsz átkerülni vele. Itt most az szabotálta a dolgot, hogy 14 páros, 44 meg néggyel osztható asszem. De ezt egyszer végigszámoltam és adtam rá precíz képletet, ha gondoljátok előszedem. Ez a mikor kétszereződik-mikor nem kérdés nem annyira szép.

35
-ogre- képe

na, ezt így már frankón

na, ezt így már frankón értem :)
a 44/14 úgy lett, hogy volt itthon 14es és 16os fix lánckerekem, meg fél tonnányi hajtómű, számoltam, és ez lett az az áttét, amivel még el tudok úgy tekerni a millire, hogy közben ha kell, meg is állok, de lehet vele tempót is menni a pályán, bár ez relatív.

ogreflikker

36
Komótos képe

Amúgy nekem meg 40/16-os

Amúgy nekem meg 40/16-os áttétem van az ideiglenes hajtókar miatt, ami mivel (40,16)=8, 16/8=2 db skid pontom van fél lábbal, két lábbal pedig 4. :)
Mondjuk ez már tényleg para, minden nap arrébb kell raknom a hátsókereket három foggal. Majd kérek 15 skidpontot a mikutól.

37
-ogre- képe

esetleg 48/19, ha sok

esetleg 48/19, ha sok skidpontot akarsz :)
a metrómra most agyalok egy ideje a 44/13-on, hogy pályán ne kelljen úgy pörgetnem, mint az állat, ha haladni akarok, csak félek, közlekedéshez az már túl sok.

ogreflikker

38
Komótos képe

Szereztem egy '88-as

Szereztem egy '88-as 170mm-es shimano santé hajtókart, arra pedig a szerelőmtől egy 10 éve a falon lógó 52-es shimano biopace-es lánctányért. Most jöttem a bringabutikból, ahonnan láncoskulcsot vettem, hogy le tudjam venni a 16-os fogaskereket. 52/16=3,25-tel jöttem haza tegnap, meg mentem oda ma. Hát nem arra való, hogy az ember manőverezzen a közlekedésben. 44/13 a maga 3,38-ával még durvábban hangzik. Még skiddelni sem volt kedvem.

48/19 nagyon jól hangzik, de nekem csak 52-es van most. Ahhoz a nálam található legnagyobb egy 18-as fogaskerék, azzal 2,88... az áttét, ami végülis, hát még elmegy, de a probléma az, hogy csak 9 darab skidpont van (két lábbal is). 19-es fogaskerék lenne persze az überjó ehhez, az 2,74. Bajnokban van 19-es matt lánckerék, de azzal nekem valami nagyon bűzlik. Én nem tudtam sehogy se fölfogni a kontraanyával (meg a hézagolásokkal), állandóan csúszkált ideoda, ha elindultam, ha fékeztem... Gyűlöltem. Ez a nem fényesacél kategória volt, amint kértem 16-osat fényes acélból, jó lett. Abból viszont nincs 19-es.

A jövő zenéje lesz 19-est vagy 42-es shimano elsőt találni. Addig megpróbálom leszedni a 16-ost.

39
Krisi képe

42/16 nekem bejött, mivel a

42/16 nekem bejött, mivel a leggyakrabban használt útjaimon van pár dombocska, az egyiknek a tetejére így is már éppen hogy csak fel bírok mászni.

Másik előnye, hogy elég jól lehet vele gyorsulni, 30-as tempóig kb. az autókkal együtt haladok. Persze nem a sztrítrészerekkel, hanem az átlagos autósokkal :)

Mondjuk az is igaz, hogy 99%-ban trackstand-ből indulok, úgy még jobban gyorsul a gép. Hátránya, hogy stréherezni csak kisebb tempóig tudok vele. Így nagyon pörgetve 45 körül van a vége, sebességkivetítővel bemérem minden reggel :D

40
lovag képe

nekem 56 volt a max 42-16al

nekem 56 volt a max 42-16al :o egy gyors hetes mögött sikerült tartani a tempót, elég durva volt :D
---------------------------------
a "szuperpumpás" srác
"mehetek vele?

41
Krisi képe

Ma direkt beforgattam a

Ma direkt beforgattam a kijelzőnél (Istenhegyi út, fasza lejtő), de csak 50-ig mentem. Már így is azt hittem, hogy kirepülnek a lábaim és földkörüli pályára lépnek :D

56 nem rossz :D

43
hodoaat képe

Hali! Azt szeretném

Hali!
Azt szeretném megkérdezni, hogy SS projektemhez építenék magam kereket, jóáron jófélét és ehhez ezeket a hozzávalókat találtam eddig:
Miche Monolithic menetes agy (4400 a Bajnokban),
Vuelta Airline 4 + DT küllők

Kérdésem pedig az, hogy ez az agy jó volna SS-nek?
Mert látom én, hogy nem túl szimmetrikus a hátsó agy és pályaagyaknál szinte teljesen ugyan úgy néz ki a két oldal, de igazán nagy problémát okozhat az, hogy nem ugyan olyan hosszú küllőkkel fűzöm a kerekeket, vagyis a hajtás oldalon rövidebb lesz?
Mennyivel rosszabb lesz ettől a stabilitása, masszívsága stb? Három keresztben fűzném mindenképp, hogy erős és rugalmas legyen.
Vélemény?

---***---
hodoaat, tilos az á

44
jazzpeta képe

Első körben hézagold úgy

Első körben hézagold úgy ki az agyat, hogy a láncvonal jó legyen (meglévő tengelyhez-hajtóműhöz a legegyszerűbb). Ha nincs még tengely hajtómű, akkor miután ezeket megszerezted lődd be úgy hogy kb. a hajtómű 3-4mm-re legyen a váztól (így tuti nem fog bele érni erős tépésnél sem).

Utána kiderül, hogy hogyan kell a kereket megfűzni: ha relatíve középen van akkor szimmetrikusra (ott is lehet +-6-7mm-t tolni a felnit azért a két oldal feszességének különbségével), ha viszont túlságosan kívülre kerül a fogas, akkor meg fordított fűzés kell (a hajtásoldalon 1-2mm-el hosszabb küllőkkel, pont fordítva mint a váltósokon).

A gyári hézagolás biztos nem lesz jó, mert széles többsebességes sort feltételez, tehát egy egysebi fogas annyira belülre kerül, hogy nem fogod tudni a láncvonalat belőni (túl közel kellene lennie a hajtóműnek a vázhoz).

Ha jól fűzöd meg akkor stabil lesz, bár én a ma megfűzött 5 kerék után azt mondom, hogy mindenképpen szegecselt felnit válasz (mach1 roadrunner vagy ambrosio excursion). Még a Vuelta a nehéz-masszív-elmegy kategória, de igazából egy trehány robosztus tákolt valami, ami csak a benne lévő extra anyag miatt erős.

Igazából a tuti olyan agy lenne ami direkt egysebis láncvonalra, 120 vagy 130mm-es tengelytávra van tervezve. így a két küllőperem baromi távol van egymástól, tehát a kerék is stabilabb lesz (szélesebben terpeszkedik!). A fixi agyak egyébként ilyenek, persze árban neked túlzás lenne de lehet hogy találsz hasonló egysebis agyat.

45
hodoaat képe

A hajtómű egyenlőre még

A hajtómű egyenlőre még nincs meg. Jelenleg egy "CUSTOM" márkájú van rajta 42/52 tányérokkal, amiből a 42 fogas oké is lenne, de mivel nem egy minőségi valami, szegecselve vannak a tányérok és szétszedni nem nagyon tudom. (Szét tudom szedni láncfűrész nélkül?) Hol tudok használtan normális minőségű hajtókart szerezni olcsón (egyszer Gabika írta, hogy a Maxi-Bike-nál Érden talált egy Campa hajtókart, amit azóta is használ és méltán nagyon büszke rá)?

Az agyra visszatérve: Azért akadt meg a szemem ezen az agyon, mert van egy normális márkája és ehhez piszkosul olcsó: tehát szerintem normális karbantartással jóideig kihúzhatom vele. Jelen pillanatban elég kis költségvetésből tudok gazdálkodni ezért nem rohanok pályaagyat venni darabja 10ezerért... :S
Hol tudok viszonylag olcsó pályaagyat szerezni?
Milyen típusokat tudnátok ajánlani. Nagyon extra igényeim nincsenek, szimpla suliba/munkába/városba bringa lesz belőle.

A felniknek utánanézek! Köszi!
---***---
hodoaat, tilos az á

46
-ogre- képe

kis költségvetéssel

kis költségvetéssel szigorúan ss használatra jó a legolcsóbb béplusz agy is, csak ki kell hézagolni 110ről 120/125mm-re. árban semmi nem veri, minőségben meg bármi, de jó pár évig el lehet vele kerekezni.

ogreflikker

47
hodoaat képe

És tartósság

És tartósság szempontjából?
B+ (azon belül melyik?) és Vuelta Airline4
vagy
Miche Monolithic - Ambrosio Excursion?

Országúti mellett van egy Magellan Polarisom, amin jól muzsikálnak a B+ alkatrészek, de lehet hogy rám ragadt itt a fórumon valami kis rosszérzés a márkával és a megbízhatóságával kapcsolatban... :S

Nem vagyok az a fajta, aki gyakran cserélgeti az alkatrészeket a bringáján, szóval hosszútávra tervezek! :)
---***---
hodoaat, tilos az á

48
-ogre- képe

toronto. tartósság

toronto. tartósság szempontjából rendesen karban tartva 4-5 év (a csapi gyárilag túl van szorítva). 1500 forintért nagyjából. plusz mondjuk két 5milis távtartó, hogy 120asra növeld. viszont lemértem, és semmivel sem nagyobb a peremtáv, mint egy menetes outi agyon. szóval tartósság miatt lehet, hogy megéri a miche.

az airline divatos, masszív, nehéz. egy pár nisi szingós felni nyom kb ugyanannyit :)
az ambrosio duplán szegecselt, nagyon masszív, nem olyan feltűnő.
ha low-budget, akkor nézd meg a rigida snyper szegecselt változatát, vagy a rigida zac2000-et. ezek elég jó felnik, és szimplán szegecseltek, kb annyiért, mint az airline.

ogreflikker

49
hodoaat képe

Akkor marad a Miche (mégis

Akkor marad a Miche (mégis csak nagyobb márka és a low-budget felső határán a Mach1 RoadRunner-nél fogok szerintem maradni, mert erről elég sok jót olvastam és árban/súlyban is még pont OK! :)

---***---
hodoaat, tilos az á

50
stp1 képe

nézd meg a rigida snyper

nézd meg a rigida snyper szegecselt változatát, vagy a rigida zac2000-et. ezek elég jó felnik, és szimplán szegecseltek, kb annyiért, mint az airline.

és ezek közül melyik a jobb?
mert úgy látom árban pontosan megegyeznek.

51
-ogre- képe

a snyper 18 milis trekking

a snyper 18 milis trekking ótós szeleplyukkal, a zac2000 outi 13 vagy 14 milivel (mea culpa, nem emlékszem) prestás lyukkal.

ogreflikker

52
stp1 képe

huh, köszi. ez elég fontos

huh, köszi.
ez elég fontos infó, ellenben neten sehol nem találom a leírásában (eddig csak webshopok, majd kikeresem értelemszerűen).

53
-ogre- képe

a leírásban nem szerepel.

a leírásban nem szerepel. viszont most előjött a kétkedés. lehet, hogy a zac is 18 mili. az fix, hogy prestás. egy olyan bringához vettem nemrég, aminek már megvolt az első kereke, és az trekking. echte ugyanúgy néz ki a kettő, és 37 milis köpeny került rá, szóval nem lehet keskeny.

ogreflikker

54
mcysh képe

Lemértem nektek, de nem

Lemértem nektek, de nem vagyok biztos a dolgomban. A perem belső szélétől a perem belső széléig 14mm, külső széltől külső szélig 18mm.
===
bácsi a biciklin

55
-ogre- képe

köszi! mivel a belső oldal

köszi!
mivel a belső oldal a releváns, az első érték a trú, vagyis a snyper trekking, a zac meg outi.

ed:
lemértem a sajátom is, az kívül 24, tehát belül 18-19 lehet. ami azt jelenti, hogy randomba raknak mindenféle matricát mindenre. :(

ogreflikker

56
stp1 képe

és kb. 28mm-s

és kb. 28mm-s gumifelhasználáshoz melyiket érdemesebb venni?

57
-ogre- képe

inkább trekkinget. azon

inkább trekkinget. azon még szépen terül. a keskeny felnin kicsit ballonosabb a hatása, mert közelebb van egymáshoz a két perem, ami nem feltétlenül jó dolog. szerintem.

ogreflikker

58
mcysh képe

Defektnél meg feszegetni

Defektnél meg feszegetni kell, macerás.
===
bácsi a biciklin

59
stp1 képe

köszi mindkettőtöknek!

köszi mindkettőtöknek!

60
wackor képe

mavic cxp30-as felnin van

mavic cxp30-as felnin van 28as kulso. tokeletesen fekszik, konnyu cserelni, beleturom a 7-8-9 bart. evek ota. semmi baja nem lesz. pedig en gyurom rendesen...

61
-ogre- képe

azért az sokat számít,

azért az sokat számít, hogy jó felni-külső párosítást találj. az önmagában nem jelent sokat, hogy 14 milis felnire raksz egy 28as köpenyt, mert a méreteken kívül rengeteg apró különbség van, akár a drótperem erőssége, vagy a felniperem kiképzése között. viszont általánosságban könnyebb kezelni egy 28as gumit trekking felnin.

ogreflikker

62
wackor képe

nekem volt ilyen is, oylan

nekem volt ilyen is, oylan is. nem akarok en okoskodni, csak emlitem nekem meg gondom nem volt. nyilvan extrem esetek vannak, de azt meg kerulom.

63
-ogre- képe

oké, értem. én már

oké, értem. én már szívtam sokat. kell az embernek 8 bringa...
egyébként ezért is jó dolog a szingó :D

ogreflikker

64
wackor képe

na igen, a szingo az meg

na igen, a szingo az meg nekem kimaradt az eletembol. de majd egyszer... :)

65
daninthes3t képe

en beujitottam egy par mavic

en beujitottam egy par mavic szingos felnit, amit fix agyra fuzok, es kiprobalom a flatland-fixizest, de igazabol csak azert szoltam hozza a beszelgetesetekhez, mert kivancsi voltam, meddig keskenyedik-nyulik meg ez a szoveg-cella...
:DD

66
daninthes3t képe

vajon, ha irok meg egy

vajon, ha irok meg egy kommentet, meg keskenyebb lesz?

67
Vitéz képe

hát igen... a nullakézzel

hát igen... a nullakézzel egykeréken kormánypörgetve hátrafelé tekerés a motorossávban az nem extrém eset nálad :P

68
hodoaat képe

Hajtómű kérdésben

Hajtómű kérdésben tudnátok még segíteni?
Szegecselt lánctányért el lehet választani úgy a hajtókartól, hogy a 42es tányér csavarokkal visszarögzíthető legyen?
Vagy felejtős és keressek egy használt minőségibb hajtást?
Köszi az eddigieket is! :)

---***---
hodoaat, tilos az á

69
-ogre- képe

volt fent videó jútúbon

volt fent videó jútúbon szegecselés megszüntetéséről. eddig két hajtóművel próbáltam. az egyiknél acél szegecs volt, azt feladtam, a másiknál sikerült flex-pontozó-kalapács kombóval megszüntetni két felesleges lánckereket. :) ha szeretsz barkácsolni, és van rá lehetőséged, meg kb 20 perced, megéri. ha nem, akkor használt.

ogreflikker

70
hodoaat képe

Lehet, h megpróbálkozom

Lehet, h megpróbálkozom vele!
De ha rosszul sülne el, akkor használt. Viszont neten keresgélve nehezen (és drágán) találok csak ilyesmit (na meg újonnan), szóval tudnátok ajánlani helyeket, ahol guberálhatok ilyesmit?

szerk: szerintem erre gondoltál: http://www.youtube.com/watch?v=RO4TJpdq7AA
kissé brutális módszer... (és CUSTOM! :D)
---***---
hodoaat, tilos az á

71
jazzpeta képe

Pajtában van 46-os acél

Pajtában van 46-os acél hajtómű négyszögtengelyhez, vastag lánchoz 1690 ft-ért. Persze ha sz*pn- akarsz a flexel én nem tartalak vissza :-)

72
hodoaat képe

Szuper! Most már csak egy

Szuper!
Most már csak egy 16-os szabadonfutó kell és kész is az elméleti bringám hajtása! :D
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! :)

---***---
hodoaat, tilos az á

73
jazzpeta képe

Ha kell van egy 16-os dicta

Ha kell van egy 16-os dicta racsnim, meg bontottam ma is két hajtókart (42 és 48, deore lx-ek). Ez legalább leszedhető, nem úgy mint a kínai szarok.

74
Sápa-tag képe

Jazzpeta! Engem a 48-as

Jazzpeta! Engem a 48-as lehet érdekelne.
110-es lyukkörű? 175-ös?

-----
atysh

75
jazzpeta képe

Az egyik 175-ös (deore lx),

Az egyik 175-ös (deore lx), 5-ös osztó, a másik 170-es, 4-es osztó, lyukkört lemérem.

76
PaT képe

A 42-es melyik? Pont ilyet

A 42-es melyik? Pont ilyet keresek. Persze kivárom a sorom.

77
Vitéz képe

a deore tuti 130

a deore tuti 130 BCd-s

78
-ogre- képe

próbáltad már? régebben

próbáltad már? régebben ridebikeban volt noname acél olcsóért, de egy ideje nem láttam.

ogreflikker

79
balaci képe

Aloha! Engem ez a

Aloha!
Engem ez a hézagolás dolog érdekelne. Hasomló cipőben járok, mint a kolléga fentebb. Megvannak az agyak, Normandy széles peremes Campa record hasonmás, 5ös sorral.
Dizájnos, polírozott, le van fűzve, és nem szeretnék másikat. ss-projekt a cél, új szimpla racsnival.
Ki lehet hozni ilyen opciók mentén egyenesre a láncvonalat az agy cseréje nélkül? Hol lehet ilyen hézagoló gyűrűket szerezni?

80
balaci képe

(hasonló cipő akart lenni)

(hasonló cipő akart lenni)

81
-ogre- képe

meglepő módon

meglepő módon bicikliboltban kapható. ;)

általában 5, 6 milis és 10, 12 szokott lenni, ritkábban 15, 16, de olyanra úgysem lesz szükség.
kiméred, mekkora a távolság a perem és a csapi kontraanyái közt (kónusztávolság). ezt a legegyszerűbben az asztal szélén tudod lemérni egy tolómérő segítségével.

ezután kiszámolod, mekkora hézagolás szükséges egyik, és másik oldalon. a hézagolók mellett normál alátétet is érdemes használni, többnyire másfél milisek vannak, de létezik vékonyabb meg vastagabb is, nagyon jól ki lehet legózni.

a boltban kérd meg, hogy lemérhesd a cuccot. mivel többnyire vegyítve van, érdemes párat végigpróbálni.

ogreflikker

82
jazzpeta képe

Ha van 3 mm-es az a kincs

Ha van 3 mm-es az a kincs :-) Szűk agyaknál egyébként a kontraanya vastagságával is lehet játszani, vagy ha már nagyon eleged van akkor azt csinálod mint én az egysebimen:

belülre is átfordított kerékrögzítő anya került (a pereme megvan, különbség csak annyi hogy 15-ös kulcs kell 17-es helyett), így két 1mm alátét kellett csak hézagolásnak mert a kerékanya maga is volt 12mm :-)

83
balaci képe

Köszi

Köszi mindkettőtönek!
Így nincs nagy para, bár ha voltatok már vidéki (Szolnok) kerékpárboltban, akkor nem újdonság, hogy sehol sem értik, miért akarod leszedni a váltókat... "ha már egyszer rajta van". Így aztán nincs megfelelő hajtómű, oúti pedál, stucni, és nyeregcső sem. A színes bowdenház leginkább fekete, "országútival itt nem járnak - nem szoktunk ilyet rendelni", és még sorolhatnám.
No de a fejlődés nem állhat meg, a fordított anya+alátét combo szerintem boldoggá fog tenni :)THX

84
-ogre- képe

a pályaagyak nem

a pályaagyak nem feltétlenül szimmetrikusak. a miche primato normál ugyanúgy aszimmetrikus, mint egy menetes országúti agy. mindemellett, ahogy Jazzpeta is írta, egy egysebi agy stabilabb, mert a két perem messzebb van egymástól. pár hónapja fűztem 135ös szingli agyra, na az a kemény :)

amúgy általában rögtön középre hézagolom, kivéve egysebességesített szabadonfutónál. a leendő láncvonalat előre ki lehet számolni, így vakon kiderül, mennyire lesz bent, beleér-e az első lánckerék a villába, stb.

ogreflikker

85
jazzpeta képe

Hmm én nem számolgatok

Hmm én nem számolgatok :-)

Hajtóművet berakom a lehető legközelebb a vázhoz, de úgy, hogy kb. 3-4mm hézag maradjon (így még ha megtapossák és hajlítják is akkor sem karcolja be a vázat).

Na ehhez belövöm a hátsó agy tengelyén a hézagolókat (a láncvonal ekkor már ki is jön), majd ezután középre fűzöm a kereket (eltolás mértékétől ugyanakkora, 1 vagy 2mm küllőhossz különbséggel).

Igazából az a nagy segítség ha a felnit a legvégén fűzöd meg, mert így extrém hézagolásnál is kijön középre az egész (így lett pl. több, a váltós agyaknál pont fordított fűzésem is - a hajtásoldalon 2mm-el hosszabb küllőkkel).

86
butasrac képe

ha normális pályavázhoz

ha normális pályavázhoz (120mm hátul) veszek normális homogén pályaszettet, akkor azt is kell hézagolgatni? vagy azzal nem kell szarozni ?

87
-ogre- képe

nem kell hézagolni semmit.

nem kell hézagolni semmit. pl ha egy teljes miche szettet veszel, akkor még a monoblokk is akkora hozzá, hogy jó legyen a láncvonal. semmi gondolkodást nem igényel, nemhogy buherálást.

ogreflikker

88
mcysh képe

Pénzt viszont

Pénzt viszont igényel.
===
bácsi a biciklin

89
butasrac képe

na ezt értem. De amúgy

na ezt értem. De amúgy akkor miért árulja a miche 107-110-115 mm es különböző tengelyhosszakkal a középrészét ? És ezesetben melyik passzol egy pályavázhoz ? (és a miche hajtóműhöz, gyárilag)
ja a lóvé nem gond, meg igazából nem is fixit építek hanem kezdő pályagép szerűt,de hát a buherhoz itt mindennél jobban értetek:D

90
XaB képe

mikor/hol tartanának

mikor/hol tartanának tiszteletbeli profi fixis barátaink egy kis beavatást halandó friss fixiseknek?

szeretnék megtanulni pár mesterfogást!

XaB

zöld-fehér-piros Dancelli Supercorsa fixi
***kevés fék, sok tapasztalat :)***by jady

91
Kobak77 képe

Sziasztok! Olyan kérdésem

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy hogy lehet gyakorolni/fejleszteni a pörgetést? Olvasom itt, hogy SS/Fixi-nél az ideális a 42/16-os áttétel, mert még el lehet vele indulni, de pörgetve azért haladni is lehet.

Én még váltós bringát hajtok, de nagyon hamar redukálódott a ténylegesen használt sebességek száma 3-ra. Azóta még tovább. Egyszer kipróbáltam egy hétig, hogy nem váltok, akkor 38/13-as áttétellel jártam és nem volt vele gond. Ugyanakkor próbálkoztam nagyobb pedálfordulattal, de max 1-2 percig bírom, de utána még a korábbi tempómra sem tudok visszatérni, annyira kifulladok.

Tudom, gyenge vagyok :).

Amúgy napi 35-40 km-t szoktam tekerni, számított átlagsebességem 24 km/h, és nincs panaszom, de azért a térdem nem mindig 100-as. Ezért gondoltam, hogy hátha a nagyobb fordulatszámú pörgetés jót tenne neki.

Kobak

92
IPG képe

38-13 az erős áttétel. Ha

38-13 az erős áttétel.

Ha télen is nyomod (mert miért ne :) ), akkor mindenféleképpen javasolnék neked egy térdmelegítőt, hogy ne nagyon menjen tönkre a hidegben a térded két tél alatt.

Lehet egyébként hogy a szervezeted, izomzatod ráált erre a napi stabil 35-40 km-ekre, a te tempódban. Érdemes lenne változatosan nyomni, túrázgatni járni, hegyekre fel-le mászkálni.
Sebesség- és pedálfordulat javítására pedig azt javaslom, hogy ha van rá szabad útkapacitásod (pl. hosszabb gyorsan járható egyenes útszakasz lámpák nélkül), akkor egy gyors-lassú váltakozásos menetet nyomjál. Tehát bepörgeted, és tartod azt a nagyobb sebességet, amíg bírod (1-2 perc), majd pedig lassabbra veszed a tempót, és laza tempóval kipihened magad, és öt perc múlva ismét nyomsz egy gyors sprintszakaszt.

A fentebb leírtak saját tapasztalataim, nekem ezek bejöttek. Ha lenne időm (és persze energiám), akkor fejleszteném magamat még valameddig; most 27-es átlaggal nyomom (múltkor 7km-en mentem 30-at is :P ), a legnagyobb sebesség amit síkon kitekerek, az pedig 50 kph.

IPG
Olajzöld Trek 520 :o)

93
Kobak77 képe

Köszi a választ. A pesti

Köszi a választ. A pesti rakpart a Dózsa György úttól a Szabadság hídig egy jó szakasz a próbálgatásra, de csak hazafelé szoktam. Munkába menet fontos a pontos érkezés :).

Amúgy pont ezen a szakaszon (Duna Plaza - Gellért-tér) többször mentem már 19 percet, ami 27,5-28 km/h-s átlag :).

Amúgy azért adódott a kérdés, és azért is ide írtam, mert tavaszra szeretnék összerakni egy egysebis bringát. És akkor már nem lesz mindegy, milyen az áttétel, mert nem lehet majd váltani :).

94
-ogre- képe

azért azt nem szabad

azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a prötgetés alkati kérdés is. nem tudok pörgetni, próbáltam, azóta sem megy. nekem bőven jó szinglire az 52/16 vagy a körüli áttét. a fixin 44/14 van, haladni kevés, de indulásnál nem rossz. 30 körüli tempónál mindkettő kipörög, és nem fárasztó egyáltalán. nekem. másnak lehet, hogy halál. a 38/13, vagy a 46/16 egy jó közepes áttét, nem biztos, hogy kell rajta változtatni.

portásművész, kerékpáros passzivista, professzionális outsider
ogreflikker

95
Kobak77 képe

Azért megnyugtató, hogy

Azért megnyugtató, hogy használ más is ilyen hosszú áttételt (mert azért az 52/16 és a 44/14 se túl rövid :)).

Amúgy mostanában áttértem az egyről a két fokozatra, mégpedig induláshoz 48/18, haladáshoz 48/15. Ugyanis a 38/13-nál nagyon laza volt a lánc, gyakran ugrott fogat, ha padkáról ugrattam lefele.

Elsőként azért inkább egy jó fajta váz kéne!

96
-ogre- képe

ha ragaszkodsz a váltóhoz,

ha ragaszkodsz a váltóhoz, próbálj szerezni sachs commander agyas kereket. 5 vagy 6os racsni plusz felező az agyban. a második lánckerék a záró, a többi bontható róla. 6osnál 15t, 5ösnél talán 16, de nem esküszöm rá. így lehet egy szabadonfutós kétsebi agyváltós bringád, amivel lazán elindulsz, és kis pörgetés után felkapcsolsz keményebbre, ha megvan a lendület.

ogreflikker

97
Kobak77 képe

Igazából nem ragaszkodnék

Igazából nem ragaszkodnék a váltóhoz, pont hogy szabadulnék tőle :). Most azért használok 2 fokozatot, mert a 38/13-nál túl laza volt a lánc, és nem volt megfelelő alternatív fokozatom. A 48/15 már hosszú induláshoz, a 48/18 meg kevés a haladáshoz.

Amúgy - más okból - viszont valóban gondolkodtam azon, hogy legalább egy 3-as agyváltó legyen-e az 1 sebesség helyett. Ez a más ok pedig az időjárás. Néha ha kikapok egy komolyabb szembeszelet (jó, tudom, én megyek rossz irányba :)), akkor igencsak vissza kell váltanom.

Úgyhogy még nem tudom, hogy mi lesz, de egy váz kell, agydinamó az tuti lesz, hátul meg vagy 1 fokozat flip-flop aggyal, vagy egy 3-as agyváltó.

Mindenesetre kipróbálni azért nagyon szívesen kipróbálnám, milyen egy egysebis bringával közlekedni :)

98
-ogre- képe

a szembeszél becsapós.

a szembeszél becsapós. próbáltam könnyebb áttételű bringával rossz időben, de ha nem tudod kitekerni, ugyanúgy kifáraszt, ráadásul a tempóvesztés miatt ugyanúgy nehezen fogsz haladni.
tavasszal vagy nyáron túrázgattunk szeles időben, és lassan mentünk. baromi szar volt. meguntuk ketten, és robbantottunk. lényegesen elviselhetőbb volt nagyobb tempóval a helyzet.

ogreflikker

99
jazzpeta képe

Úgy van, szembe szélnél

Úgy van, szembe szélnél csutka bele, mert ugyanannyira fárasztó de sokkal hamarabb túl vagy rajta :-)

Kobak, én a helyedben 48/16-al kezdenék próba jelleggel.

Googliba meg: rabbit fixed gear calculator :-)

100
Kobak77 képe

megpróbálom, köszi :). a

megpróbálom, köszi :).

a googlit meg nézem...

szerk: megnéztem a kalkulátort. ezek szerint a vélelmezett tartós sebességemet 70-80-as pedálfordulattal tartom.

Az talán nem is olyan rossz, első körben úgyis a 100-at akartam elérni :).

101
Vitéz képe

azt azért megkérdezném,

azt azért megkérdezném, hogy hogyan is rakod fel a hajtókarodra a 38-as tányért :-)

102
heyz képe

sziasztok! az lenne a

sziasztok!
az lenne a kérdésem hogyha veszek egy egysebességes láncot és 42/18-ra kéne akkor kell-e belőle kiszedni láncszemet, vagy pont jó lessz?

103
qkac képe

ezt gondold át újra, és

ezt gondold át újra, és tedd fel ismét a kérdést, ha fontosnak érzed...---
"A kontrol. A kerékpáros gépét tökéletes ellenőrzés alatt tartsa, a gép mintha részét tenné a lovagnak úgy kell összeforniok."

104
feb képe

Vajon függ-e ez a dolog a

Vajon függ-e ez a dolog a vázad geometriájától?

105
jazzpeta képe

Úgy van, ezért van az,

Úgy van, ezért van az, hogy aki pl. 48/18-at akar annak két láncot kell vennie, hogy kijöjjön a hossz, főleg egy nagyobb hátsó háromszögű vázon.

106
wackor képe

bar tenyleg fugg a

bar tenyleg fugg a felhasznalt lancszem mennyisege aranyban a hozzatartozo elso/hatso fogas szamatol, de 42/18nal biztos, h kell kiszedni. altalaban meg ennel nagyobb fogszamnal is.

107
-ogre- képe

nekem egy hosszú

nekem egy hosszú láncvillájú eskához ki kellett szednem a cseh láncból 46/14nél, szóval sanszos, hogy neked is, mert ugyanannyi a fogszám, és elég valószínűtlen, hogy nagyobb lenne a közép- és a hátsó tengely távolsága.

ogreflikker

108
heyz képe

úgy néz ki hogy 46/18

úgy néz ki hogy 46/18 lessz.
ugyanilyen cseh retez láncot akarok venni, ennél egyébként nehéz kiszedni a láncszemeket?
köszönöm a válaszokat!:)

109
wackor képe

megfelelo szerszammal

megfelelo szerszammal ugyanolyan konnyu, mint a tobbi lancbol. a retez jo.

110
heyz képe

:D akkor vennem kell egy

:D akkor vennem kell egy láncbontót, vagy szerviz, de inkább veszek, szükség lehet még rá...

111
wackor képe

meg a valasz gomb helyes

meg a valasz gomb helyes hasznalatat is gyakorolni kellene... ;)

112
heyz képe

okés ;)

okés ;)

113
adam182 képe

helló Aluminium országúti

helló

Aluminium országúti vázat szeretnék fixihez átalakítatni. ejtőpapucsot hátrafele nyíló csúszóra, illetve a bowdenvezetőket eltávolíttatni. Úgy tudom, hogy Pajtibá csak acéllal foglalkozik. Tudtok aluhoz értő szakit Pesten?

114
wackor képe

probalkozz mariusz

probalkozz mariusz ivhegesztonel.

115
stp1 képe

akit itt

116
Stefan képe

Sziasztok! Van-e a fixinek

Sziasztok! Van-e a fixinek valami GYAKORLATI haszna is?
Azt értem, hogy szórakoztató illetve tréningezni is jó, de amikor városban A-ból B-be a leggyorsabban, a legkevesebb erőfeszítés mellett kell eljutni, akkor milyen előnye van a singlespeed-hez képest? A futárok pl. miért fixiznek? Van erre ésszerű magyarázat is? Nem az a célom, hogy flame-et indítsak, tényleg érdekelne a dolog. Köszi!

117
Pule képe

Minimális(van,h hetekig

Minimális(van,h hetekig hozzá sem érsz) fékhasználat-> kevesebb fékpofa kopik-> kevésbé hal meg a felni->ritkábban kell cserélni.

Legtöbb esetben elég egy fék, ami súlyban számíthat.

Egyesek szerint, a térdnek jobb a folyamatos mozgás, télen melegen tart,h folyton pörögsz.

Meg tök jó érzés, ha bejön az embernek.

118
feb képe

Nem tom, hogy az állandó

Nem tom, hogy az állandó tekerésnek köszönhető-e, de jó ideje nem fáj a térdem (míg régebben előfordult).
A kevesebb fékpofa kopás szvsz csak akkor előny, ha nem skidel helyette a delikvens. Egy fékpofa még mindig olcsóbb, mint egy külső.
Egy hátsó fékrendszer súlya kevesebb, mint az esőcucc, amit mindig magamnál hordok.

Szerintem a fix hajtás és lábbal ellentartva fékezés nagy előnye, hogy nem fox feleslegesen ugrándozni, s ezért csak a minimális mértékben pazarlod az energiád.

119
peet képe

Az utolsó bekezdésben

Az utolsó bekezdésben szépen összefoglaltad, amit én is írtam. :)

--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

120
-ogre- képe

a folyamatos mozgást

a folyamatos mozgást szinglin is lehet, meg kb bármilyen biciklin. fixen ez adott, szabadonfutósnál eleinte figyelni kell rá, de sokkal jobb vele a tekerés.

trackstandelni könnyebb vele, mint szabadonfutóval, de azzal sem lehetetlen :)

a fiximen kb fele-fele arányban használom az első féket, meg az ellentartást, de a féket talán valamivel többet. szóval ez teljesen egyénfüggő.

a fix hajtás előnye szvsz akkor jön ki, ha nagyjából egyenletes tempóban kell sokat tekerni. a hajtásra kevés energiát kell fektetni. ez leginkább hosszabb túráknál jön ki, de ha egy futár napi adagját nézem, sokat számíthat. feltéve, ha tud úgy menni, hogy nem kell folyton megállni, vagy hirtelen belassítani, meg gyorsba kilőni utána.

sűrű forgalomban, kiváltképp motorossávon nem szeretem a fixit használni, inkább külvárosban közlekedésre meg nagyobb távokra.

ez az én verzióm :)

121
peet képe

Én kifejezetten a

Én kifejezetten a fékhasználat csökkentése miatt váltottam SS-ről fixre. Mert zavart, hogy "nagygáz-nagyfék" üzemmódban járok, és tök sokat várok a lámpáknál.

Most a fixivel ki tudom egyenesíteni a hullámzó sebesség-idő grafikont:
Indulásnál szépen beforgatom, aztán nem nyúlok a fékhez, hanem pici ellentartások beiktatásával ki tudom gurulni a pirosokat úgy, hogy váltson, mire előre érek. Volt már, hogy 18 km-en 1 vagy 2 alkalommal kellett csak kilépnem a klipszből. És nem azért, mert átmentem a piroson. :)

Nagy hasznát látom még abban, hogy tudok lassítani kanyarodás előtt, és közben úgy, hogy közben irányt jelzek, és mivel alacsonyabb sebességmaximumokat megyek (kb. ugyanakkora átlaggal), több időm marad feldolgozni a vizuális információt, előre gondolkodni.

Továbbá kevesebb hibaforrás, halkabb futás.

Télen kontrollálható a csúszás havas, jeges úton is, (bár ezt még nem próbálam, de már most nagyon várom a telet, ellenben tavaly ősszel féltem a téltől.), már említették, hogy jót tesz a térdnek, izomerősítő.

Ami még említésre méltó: a hajtókarok/lánctányér lendkerékként funkcionálnak, így ha beforgattam, jobban tartja a sebességet.

Kis sebességnél pedig (<10km/h) kifejezetten finoman lehet vele manőverezni.

Egy hátrányt találtam: nem olyan egyszerű vele felkapni a hátsó kereket, emiatt sikerült is már egy felnit rommá törni...

122
polimer képe

üdv a klubban! a hátsó

üdv a klubban!

a hátsó kerék felkapására pedig rá kell jönni (csak lábtartás és némi technika, de semmi különös), és fékezéshez sem utolsó. én speciál állandóan dobálom a seggét, mert nagyon jó lassításhoz - tudom, hogy gyilkol pár dolgot a bringán, mielőtt még valaki fölöslegesen gépelne. ajánlom, hogy csekkold Vitézt menet közben, kurvajól csinálja ezt, én is tőle lestem :)

....................................................
én inkább szimplán csak bringázok

123
Rumma képe

Nagygáznagyfék

Nagygáznagyfék kiküszöböléséhez nem kell fixi, azt még egy kontrással is, de alapvetően bármilyen bringával meg lehet oldani. Ahhoz inkább a fejben kell ott lenni.

Én szintén tudok kanyarodás előtt és közben úgy lassítani bármilyen bringával, hogy közben irányt jelzek... :) ÉS közben nem veszi el a figyelmemet a félelem a pedál leérése miatt... :P (tudom, idővel észre sem veszi az ember, autómatikusan annyira dől be amennyire lehet)
Bár ugye kanyarban nem illik lassítani, de ez lehet, hogy csak az autózás-motorozás miatt rögzült belém.

Én a menetszéltől nem sokat hallok a bicikli futásából, legfeljebb lassú tempóban, de egy jó racsni amúgy is elég halk tud lenni.

Mentem már télen több centis hóban, jeges nyomvályúkon montival úgy, hogy menet közben keresztbe ment alattam a bringa tekerés közben szinte folyamatosan, mégsem csúsztam el.

SS-el is lehet kis sebességnél finoman menni, csupán az egyik féket kell némileg húzni hozzá, és akkor tiszta fixi érzése lesz közben az embernek :)

A tekerés lehet, hogy jót tesz a térdnek, de az ellentartás már kevésbé.

És végül a nem hozzá értő véleményem a lendkerék effektről az az, hogy ilyen kis súlyban nem tudom mennyit számíthat. Pályaversenyeken a teli kerék képes lendkerékként funkcionálni, de annak a súlya és az átmérője is nagyobb talán.

És még mielőtt bárki azt fontolgatja, hogy lándzsát szerel a fixijére és azzal akar elütni közlöm, hogy nem vagyok fixi ellenes, csak ezek az érvek számomra nem állják meg a helyüket :) bocs :)

124
Pule képe

azért nem érted az

azért nem érted az érveket, mert még nem próbáltad és ez nem személyes.
Sokat xc-ztem kisebb koromban és tudom milyen jégen, hóban terepezni lejtőzni, de ég is föld a különbség a két gép között érzésre. A montit azért tudtam fogni, mert ügyesen összeszoktunk tudtam milyen, a fixet, meg marhamód érzem, ha csak egy mm-t szökne már azt is.

Persze be tudod osztani a tempót bármivel, de teljesen más érzést és információt ad vissza a fix.

A pedál leérés kamu, sokat fostam tőle, de pár kilométer alatt simán megérzed,h hol a határ és kész.

Alapvetően az izületeinket minden zabálja, de mindennek van egy olyan egyensúlya ami még jó, ez itt is fennáll.

A másik meg, nem nyilatkoznék olyan ügyben amiben nem voltam benne tartósan..

125
Rumma képe

Nem az érvek nem

Nem az érvek nem értésével van a gond. Tudom, hogy a fixi teljesen más érzés, de pont ez volt a lényeg, hogy milyen gyakorlati előnyei vannak. Amik fel lettek sorolva, azt mind meg tudom csinálni más bringákkal is, tehát a gyakorlati előny kilőve, marad az érzés, ami meg ugye nem gyakorlati :)

A pedál leéréshez azért is volt ott a nyelv, mert az nem komoly "kötekedés" tőlem :) SS-el is és váltóssal be szoktam tekerni kanyarba, ugyanúgy tudom meddig mehetek el :) Bár igaz, hogy volt már olyan éles fordulás, ahol leért volna ha nem hagyom abba a tekerést.

És még egyszer, ha nem lett volna világos: Nem a fixi ellen vagyok, az ég világon semmi bajom vele, sem azokkal akik használják, én csak a felsorakoztatott érveket nem tartom olyan szempontból jónak, hogy ezek csak a fixivel lennének lehetségesek.
Az ügyben meg igen tartósan benne vagyok, ugyanis nem a fixizés tapasztalatairól "nyilatkoztam", hanem az egyéb bringák tapasztalatairól :)

Bringám: kicsi, zöld háromkerekű, elöl direkt hajtással, és a kormányon macis dudával... :)

126
jazzpeta képe

Fél éve megyek

Fél éve megyek különböző általam épített fixekkel.

Ez könnyű fokozatot (2,4-2,6) és lassítást jelent (no skid).

Kevésbé fáj a térdem (váltós jobban igénybe veszi, ha véletlenül a sebességhez túl erős fokozatba kapcsolok), nem kopik a hátsó felni (télen óriási előny), az egyenletes fordulat miatt sokkal jobban gyorsul alattam mint egy hasonló egysebi.

Karbantartása és költsége szinte nulla (még egy komoly pályaagy sem annyi mint egy közepes sor-váltó-váltókar, nem beszélve a házi megoldásokról amik szinte ingyen vannak), kanyarokban (főleg kis sebességeknél) extra finoman lehet belőni a fékerőt.

Télen nem csúszik meg, mert érzed a lábaddal mikor szaladna világgá és meg tudod fogni (szinte színjégen is elmentem vele 38-16-ban).

Leérni nem szokott (konkrétan még nem sikerült annyira bedőlnöm), pedig MTB-Trekking vázakat építettem át.

127
SpeckoHU képe

Szerintem is bőven van

Szerintem is bőven van butaság a hozzászólásban.

Az egyenletes tempónak semmi köze a fixihez, ez annyira triviális, hogy ezt nincs is értelme magyarázni.

Kontrolláhatóbb a csúszás hóban? Miért?

Lendkerék effektus: Akkor lenne igaz, ha a forgó alkatrészet jóval súlyosabbak lennének. A lendület nagy részét a tested+bringa menetirányszerinti sebessége*súlya jelenti.

Jót tesz a térdnek? Én pont az ellenkez[jét hallottam.

Jót tesz az izmoknak? A váltós kerékpár nem tesz jót?:)

Criticalmass | Kerékpáros felborulás

128
peet képe

Ez a véleményem, illetve

Ez a véleményem, illetve tapasztalatom, még ha butaság is. :)

Izomzat: Mióta fixizek, újra van izomlázam. Már jó ideje nem volt. Más izomcsoportokat mozgat meg. Ez tapasztalat.

Lendület: Lehet, hogy elenyésző az egész kerékpár lendületéhez képest az impulzusnyomatéka a hajtásnak, de attól még az ott van, és hozzáad az egészhez. Ezt is tapasztaltam.

A szabadonfutós bringán az ember hajlamos elkényelmesedni - magamból indulok ki - és felcsavarni a sebességet magasra, aztán meredeken fékezni, majd hosszabb időn át állni a pirosnál.

Saját magamon tapasztaltam - és hangsúlyozom, hogy ez vitt rá a fixire váltásra -, hogy segít visszafognom magam.

A télről tényleg nincs tapasztalatom, azt olvastam valahol. Majd kiderül.

Szóval tartom a véleményem. Aztán lehet, hogy idővel megváltozik.

129
Rumma képe

Még most sem kötegszem,

Még most sem kötegszem, csak eszmecserélek! :)
"még ha butaság is" - nem butaság.
"Más izomcsoportokat mozgat meg." - ezt nem kétlem
"szabadonfutós bringán az ember hajlamos elkényelmesedni" - az mitől elkényelmesedés, ha felgyorsítok, lefékezek, állok a pirosnál, majd újra felgyorsítok? :) A gyorsítás több energiát vesz el, mint a tempó tartás :)
"hogy segít visszafognom magam" - ha téged ez segít, akkor az jó, esküszöm semmi bajom ezzel! :)

A téli részen elgondolkodtam. Mert az tuti, hogy szabadonfutós gépen is megérzi az ember a hátsó kerék megcsúszását a hajtáson keresztül. Kérdés, hogy fixinél lehet-e némi ellentartással olyan korrekciót végrehajtani, amitől nem fog tovább csúszni a kerék? Úgy értem olyan precíz mozdulatot tenni, amitől nem fog annyira belassulni a kerék forgása, hogy még jobban kicsússzon. Mert ugye szabadonfutósnál a fék használata majdnem biztos, hogy elnyaláshoz vezet, de ha egy pillanatra megszakítom a hajtást, az általában segít a dolgon.

130
-ogre- képe

az elkényelmesedés

az elkényelmesedés szerintem azt takarja, hogy sokan (ugyanúgy mint az autósok) mennek a vakvilágba, és ha piros előttük a lámpa, mennek tovább felé lassítás nélkül, mert úgyis zöld lesz, mire odaér. aztán ha nem, akkor ott a fék, majd megáll. aztán áll, és vár, és még mindig vár, stb.

a téli megcsúszásos résznél meg azért könnyebb fixen, mert tényleg a lábadban érzed. szabadnál az van, hogy mész, csúszol, fékkel korrigálsz, aztán derül ki, hogy ez jó vagy sem.

131
polimer képe

jót tesz a térdenek? én

jót tesz a térdenek? én azt tudom, hogy nekem használt. kb. egy éve még ss volt és nyár, és fájdogált. így fixen egész télen sem volt semmi bajom. egyébként pedig az "azt hallottam"-omkra én annyira nem adnék, de persze ez sok mindent jelenthet, nem tudom hogy itt most ez alatt mit értesz.
'N0 OFFENSE' természetesen :)

....................................................
én inkább szimplán csak bringázok

132
Rumma képe

Nekem is fájt egy darabig a

Nekem is fájt egy darabig a térdem SS-en, először az áttételt akartam csökkenteni, de aztán előtte még megpróbáltam a könnyebbik utat, és az addig általam jó magasságra beállítottnak hitt nyeregcsövet nem egész kettő milliméterrel feljebb raktam és azóta semmi gond nincs.
Ez most nem párhuzam akart lenni, tőled függetlenül írtam! :) Csak hátha valakinek ez is segít térdfájás ügyben.

133
-ogre- képe

+1 a bringa pontos

+1
a bringa pontos beállítása nagyon sokat számít, és milliméterek is játszanak ilyenkor.
tél vége felé találtam ki magamnak, hogy kényelmetlen a kormányom, és állítok a szögén. megtettem. legalább 5 különböző pozíciót kipróbáltam, majd arra jutottam, hogy nem a kormánnyal van a baj. nagy nehezen visszaállítottam kb úgy, ahogy előtte volt, majd változtattam a nyeregmagasságon. azóta lecseréltem a pedált, és a nyerget is, amik miatt megint újra kellett állítani, de most lekopogom, nagyon jó.

134
jazzpeta képe

+1, ha nem ész nélkül

+1, ha nem ész nélkül fixizel (no skid és brutál erős fokozatok) akkor nekem is kevésbé (=egyáltalán nem) fáj a térdem. Ehhez 38-18-al kezdtem, majd lett 38-16 / 38-15, illetve trekkingen 42-17 / 42-16.

135
-ogre- képe

itt megint a "ha nem ész

itt megint a "ha nem ész nélkül fixizel" van. 44/14-en tekerek ésszel, és nem fáj a térdem. ha kell felmegyek vele hegyre is. húzom jól és nem fáj a térdem.
ha az ember nem ész nélkül outizik, vagy szinglizik, akkor minden jó. szerintem ;)

136
feb képe

Nem az a célom, hogy

Nem az a célom, hogy flame-et indítsak

mégis az lett belőle ;)

137
Kicsi.fixi képe

A fixi-térd kategóriában

A fixi-térd kategóriában annyit tudok hozzátenni, hogy nekem volt egy mint utólag kiderült viszonylag komoly térdsérülésem, részegen elestem és beletérdeltem egy kavicsba ami valami érdekeset művelt a térdemben, hosszabb sétáknál még mindig érzem, hogy fáj, eleinte nemtudtam azt a lábamat skidre használni mert azonnal belenyilalt a térdembe, azóta eltelt 8-9 hónap ebből 5 fék nélkül és tél is és tulajdonképpen kezd újra eredeti állapotában lenni, átlagosan egyáltalán nem fáj, néha foci kosár parkour után sajog, és ha fixizek kb 2 nap után újra jó. És amikor még sérült volt a térdem, viszonylag frissen, nem tudtam fájdalom nélkül 10 percet sem sétálni, viszont a 30-35 km nightride nem okozott problémát.

a lendkerekesre kollektívan válaszolva, szerencsére sok a gépész mint látom, vicces olvasni.. nekem egy viszonylag könnyű kerékszettem van, nettóban (külső belső nélkül) 1150g a hátsókerék, gumizva kb 1700, tehát átlag bringán számoljuk 2 kg-nak a hátsó kereket, aminek ráadásul a súly nagy része a peremén van így még erősebb a lendkerék effektus 100as pedálfordulatnál mondjuk 270et fordul percenként a kerék ez arra éppen elég hogy egyszer bepörgetve sík úton elhanyagolható széllel kevesebb energiát kelljen kifejtenem a tempó megtartásához mint egy átlag váltós bringa 1x3 fokozatában. félreértések elött én sem vagyok gépész csak lelkes amatőr kis logikával megáldva és az utóbbi évben mint fixi hajtó összegyűjtött soksok tapasztalattal.
---------------
Futár wannabe/Don't steal bikes bro!!!!

138
-ogre- képe

akkor a logikád alapján

akkor a logikád alapján kicsesztem magammal a 32 küllős szingós fix kerekemmel? nem mértem, de mindenestül alig van 1 kiló (a felni, meg a gumi összesen 0,5 körül nyom). ha kicsi a tömeg, kicsi a tehetetlensége, vagy mifene, így nem hajt úgy magától...

139
Kicsi.fixi képe

valahogy úgy... egyébként

valahogy úgy... egyébként wow nem is tudtam h a szingósok ennyivel könnyebbek, mikor kereket vettem ez a szett súlyban simán top 5 peremes szett volt tekintve a 30k/szett árát, okos találmány ez a szingó.
---------------

140
SpeckoHU képe

Próbáljátok ki, hogy

Próbáljátok ki, hogy felemelitek a hátsó kereket, felpörgetitek és aztán gyorsan felpattantok a nyeregbe. Kiderül, hogy mennyi lendületet tárol a kerék/hajtókar.

Criticalmass | Kerékpáros felborulás

141
Kicsi.fixi képe

kár hogy ez nem

kár hogy ez nem megvalósítható mert fix és vagy hajtod vagy megáll a kerék...
---------------

142
feb képe

Állványon betekered ->

Állványon betekered -> kiveszed a lábad a pedálból ->lerúgod magad az állványról -> leírod ide, hogy mire jutottál.

A "lendkerékhatás"nál pedig szvsz. figyelembe kell venni az egész hajtás tehetetlenségi nyomatékát, beleértve a két dugattyúként mozgó lábadat is.

143
-ogre- képe

lemértem egy 36-os,

lemértem egy 36-os, vékonyított küllős, duplán szegecselt mavic hátsó kereket. gumi nélkül 890g. azért az baráti. tufo s33 szingóval, lánckerékkel, kontrával komoly 1,2kg. :)

144
IPG képe

Szép csendben

Szép csendben hozzátenném, hogy a fixin a teljes hajtásláncnak van perdülete, nem csak a hátsó keréknek. (lánc, hajtómű, ember lába akár)

.
IPG
fehér fixi, kék bagaboo

145
peet képe

Próbáltam utalni rá, hogy

Próbáltam utalni rá, hogy a tehetetlenségi nyomaték additív mennyiség, de úgy látszik, nem ment át. :)

146
Rumma képe

A kerékre ható lendkerék

A kerékre ható lendkerék hatás oké (bár ez is olyan, hogy minden más kerékpárnál fellép, csak a szabadonfutósoknál nem lép be közvetlenül a hajtásba), csak az eredeti hozzászólásban a hajtókarok és a lánctányér lendkerekezése volt az érv :)

147
daninthes3t képe

kontra

kontra

149
Rumma képe

Erről már hallottam

Erről már hallottam :)
Szerintem most azt vitassuk meg, hogy ennek mi a gyakorlati előnye! :)

150
daninthes3t képe

az eg vilagon semmi:) ez

az eg vilagon semmi:)
ez olyanoknak jo, akik fixiznenek, mert tok divatos, de nemnagyon tudnak kerekparozni ahhoz / veszelyforrast ereznek abban, hogy elkotelezzek magukat a rogzitett hajtas mellett, es ezt a hatarozatlansagot kepes elnyomni a 230dollart kostalo agy szuksegessegenek kerdese.

151
peet képe

Vajon a témafelvető miért

Vajon a témafelvető miért kérdezte, hogy mi a GYAKORLATI haszna a fix hajtásnak?

Úgy értem, vajon szeretné kipróbálni, kacérkodik a gondolattal, vagy pusztán flémet szeretne generálni?

Nem mind1. Engem pl. addig nem érdekelt, mi a haszna, amíg nem éreztem, hogy szeretném kipróbálni, mert valami hiányzik, zavarni kezdett a szabadon futás képessége.

Divatból még véletlenül sem váltottam volna fixre. Ha az vezérelt volna, valószínűleg egyből fixit veszek kb. egy évvel ezelőtt.

152
daninthes3t képe

itt nem a fixizest nevezem

itt nem a fixizest nevezem divatosnak. inkabb ezt a termeket a divatfixizes minta-alkatreszenek...

divatfixizes marpedig tenyszeruen van. neonszinu vaz, 20centisre vagott kormany, extranagy szines aerofelni, aerokullos elsokerek, szines magasszaru nike cipo, szines ruhak, futarzsak stbstb formaban jelenik meg.
fura hogy ezt a kombot sokan nyomatjak manapsag azsiaban meg nyugaton. mindegyik tok egyedi nem? gyerekednek rendelhetsz azsiabol szines fixis 'action man'-t meno urban street markaju ruhazatban...
az igazi fixizessel nincs gond, de ezzel a koritessel, pop arttal igenis van. figyelemfelkelto parasztvakitas az egesz es tavol all az egyedisegtol.

153
daninthes3t képe

ha meg nem lattatok

ha meg nem lattatok volna:

http://hypebeast.com/2009/12/coolrain-kasina-12-inch-figures/

fixie hipster jatekbabak meno utcai ruhaban.
azsiai kezekkel hajlitott gorbe tukre az igazi fixizesnek.

(hozzatennem, en nem fixizek, csak az arcom nagy:D )

154
Kicsi.fixi képe

Nem a ruha teszi a

Nem a ruha teszi a divatfixist, se nem a bringa szépsége. sőt a 20centis kormány sem, ha olvasod a prolly-t láthatod hogy pl amerikában minden fixis igy néz ki ahogy leirtad és oylan trükköket adnak hogy hátraszaltóval szopod le magad. felesleges itt divatfixisről beszélni mert nem lehet körül irni, nem kell csillivili bike hogy divatfixis legyen lehet csak egy lepukkant szarra tellet de fixis akart lenni mert az menő, teljesen mindegy képről nem mondod meg sosem és nem is érdemes, majd élőben ha látod hogy leparkol gödör elött 2 sarokkal leveszi a bicót csomagtartóról és bekerekezik a gödörhöz akkor nyilván divatfixissel találkoztál. leirásod alapján akár wackor lehetne divatfixis a charge scissorjával meg most már a vagyonokba kerülő velocity chukker felnijével. szóval talán nem kéne ekkore lendülettel skatulyába húzni embereket a bringájuk alapján.
update: és egyébként is All you haters
---------------

155
wackor képe

hagyjad azt, sosem fogja

hagyjad azt, sosem fogja megerteni... sem felfogni.

| Budapest Hardcourt Bike Polo |

156
daninthes3t képe

marmint mit? nem kell

marmint mit? nem kell outsidernek nezni, en is 'hipster' vagyok/voltam valamelyest, csak bmxen. en is kilogok a tomegbol, nekem is volt szines bicom stb stb. lehet jobban, mint kettotok egyutt, de ez az elavult szines rayban wayfareres nurave stilus nem igazan vonzo egy sportag imidzsenel. ugy tunt nekem par eve, kinott ebbol a vilag, de a fixi szubkulturat nagyon erosen megfogta ez a neon-szivarvanyszin.

157
wackor képe

ez a kulonbseg. te nevesited

ez a kulonbseg. te nevesited a dolgokat, es tobbre tartod magad. raadasul a csolatasoddal csak egy igen pici reszet tudod megfogni a dolognak.

en meg csak fixizek. ennyi. ezt sosem fogod megerteni.

158
daninthes3t képe

de miert nezel

de miert nezel degeneraltnak?

nyilvan van egy szubkulturalis kemenymag, maskulonben nem alakult volna ki ez a globalis stilus es nem lenne ennyire gyorsan fejlodo oriasi ipara a meno alkatreszek, ruhak, cipok gyartoinak. nyilvan akad jopar igazi kemenymagbeli fixis, aki mar-mar elfordult ettol a vonulattol, kinotte ezeket a szineket es eszrevetlenul fixizik a figyelemfelkeltes helyett.

megegyszer kijelentem, nem a fixizessel van bajom, sot! hanem azokkal, akiknek felkeltettek a figyelmet - inkabb a nurave stilusbetyarkodas hatasara erdeklodoknek a kerekparozas irant, kezdenek el fixizni es nem a kerekpar egyszeru szepsege, kerekparozas egyszeru orome motivalja oket egy kerekpar epiteseben, hanem a menozes.
hidd el, bmx-ben is nagyon sok ilyet lattam.

ha te just do it bicos vagy, akkor ne vedd magadra!

159
wackor képe

az ilyet nem veszem magamra.

az ilyet nem veszem magamra. egyszeruen csak zavar, hogy egyesek
mibe tudnak bele kotni barmivel kapcsolatban. nem tok mindegy, ki miert es mivel biciklizik? divatbol? es?!? jossz(meg masok is) kulfoldrol hozott szavakkal aztan meg arra nem gondolsz, egyel kevesebb auto es egyel tobb egeszseges ember. a fixis divatot nem a fixisek fujjak fel, hanem akik hisztiznek miatta, ahelyett, hogy elfogadnak.

ezert (s)nem fogod megerteni.

160
daninthes3t képe

ugy tunik te sem erted,

ugy tunik te sem erted, mirol beszelek - mindenesetre csak itt ulok es gepelek, nem pedig hisztizek.

orulok, hogy a vilagon rengetegen elkezdtek kerekparozni.
a vilag egeszsege fontos.
boldog lennek, ha falkaszeruen kerekparosok kozt kozlekednek a koruton, es nem autok kozt.
kerekparozni mindenhogy klassz.
a rogzitett hajtassal rendelkezo nagy meretu kerekparral trukkozes is klassz. a palya is klassz. fek nelkuli fixivel munkaba menni is igazan klassz.

viszont ha barmelyiket is elkezdem ezek kozul, biztos nem kezdem el kovetni a 'fixis cosmopolitan'-ok altal reklamozott idei ruha- es kerekpartrendet.

amint valaki elkezd sportolni, kihal belole az egyeni izles?

szoval tenyleg hanyagolhato ez a tema, de hamar forumozunk meg minden, miert ne beszelnenk dolgokrol?

161
Kicsi.fixi képe

az a baj hogy ezt mi mind

az a baj hogy ezt mi mind értjük, azt nem látod be, hogy úgy ahogy ha én aztmondom hogy köcsög divat bmxes vagy izléstelenül öltözöl úgynézel ki mint egy 12 éves emós kisfiú és hogy ezy mennyire undoritó, te ezt pont leszarod, pont ugyanúgy ahogy mi leszarjuk hogy neked nem tetszik ez az öltözködés, másnak meg igen ez van. Csak az a baj hogy azt nem látod át hogy a fixizés még mindig van annyira szubkult szinten, hogy az egyének ne a cosmopolitanból vegyék az öltözködési szokásaikat, valamint az átlag emo effektusra se gondolsz,(gyk emo régesrég volt felkapták divatlett utálták azt is aki már 10 éve az) miből veszed hogy az aktiális egyén nem öltözködik így x éve? és ha az egyéniségről van szó, nagyon jó hogy belinkelted a videód mert legalább tisztán látszik hogy te is az átlag bmxer kategóriába tartozol deszkáscipő csőnaci meg az elmaradhatatlan trucker, vagy fullcap ami egy egy trükknél leeshet és menően otthagyhatod mintha le se szarnád pedig csak 12ezer volt de mit számit az. Bármelyik legputribb téren találsz 10 ilyen srácot, emellett van budapesten kb 30 hipster akik hipsterként öltöznek. akkor ki nem egyéniség?
értelmetlen ez a vita, látszik a kommentjeiden hogy úgy sem látod be hogy ez nem erről szól, leirhatod még ugyanazt a mondatot 600x 600 féleképpen köritve ettől mi még látjuk hogy egyetlen saját véleményed próbálod standrardnak beállitani. Ez a fórum arról szól, hogy ki mit gondol ha egy sebességben gondolkodik a fixi vagy az ss pártjára áll és értelemszerűen gondolhatnád hogy nem a flame miatt nyitották ezt a topicot hisz akkor már fixi vs singlespeed 8973242174154325. lenne a topic címe, senkit sem érdekel az egyén véleménye, a tapasztalata érdekli az embereket. természetesen jogod van véleményt formálni, mindemellett jogod van ahhoz is hogy megtartsd magadnak, nekünk meg jogunk van másképp gondolni. ha fixis lennél és megpróbálnál meggyőzni valakit hogy a fixi jó lehet hogy sokan szivesen vennék és elérnél valamit, de "outsiderként" meggyőzni a fixiseket hogy szarok ez annyira nem begyere.
---------------

162
daninthes3t képe

ha egy pro fixis olyanokat

ha egy pro fixis olyanokat ad, hogy 'szaltozva szopom magam', nyugodtan keltse a figyelmet! - meg is erdemli azt.
ha valaki elkezd fixizni/bmxezni, gyakoroljon hallgatagul, kemenyen, es ha letesz valamit az asztalra, csapja valami egyedi figyelemfelkelto imidzsel az emberek arcaba, de amig nincs alapja, ne stilusbetyarkodjon senki. bmx-ben sem!

igazabol tenyleg bocs a flame-ert. manapsag minden utcai-szubkulturaval jaro sportnal rossz sorrendben kezdik az amatorok, nem csak a fixinel...

(amugy ez a videom regi, ez alapjan nem ismernel fel az utcan - amikor keszult, kb fel evig tarto figyelemkelto korszakomat eltem. az elott es utan szolid nyers/feher-szurke/barna bringaval szolid szinu ruhakban bringazom. nezz meg mondjuk regebbi videot rolam.)

163
wackor képe

jo, hat te ilyen kulonleges

jo, hat te ilyen kulonleges ember vagy. hagyjad meg akkor a tobbi senkihazit, hadd majomkodjanak(unk). nem birod? ne nezd. szevasz.

164
peet képe

Erről az öltözködéses

Erről az öltözködéses dologról annyit, hogy én pl. converse-klón cipőben rakom, ez a vastag gumitalpú, erős gumiorrú tornacipő jellegű cucc.

Azért ilyenben, mert a fém klipsz ezt kezdi ki a legkevésbé, illetve ezt kevésbé sajnálom, mint mondjuk egy bőr orrú cipőt.

Ha megnézed a távolkeleti fixis divatot, láthatod, hogy minden második képen ilyen cipőben rakják. Most behúzhatnál engem is a skatulyába, hogy pusztán divatból vettem ilyen cipőt. Bár nem nagyon zavarna, mindenki azt gondol, amit akar.

165
daninthes3t képe

szeretem a magyar nyelvet,

szeretem a magyar nyelvet, de ha mar kulfoldrol hozott dolgokat szeretnek kifejezni, azt kulfoldrol hozott szavakkal teszem.

166
daninthes3t képe

bizonyitek arrol, hogy nem

bizonyitek arrol, hogy nem vagyok/voltam outsider:
http://www.youtube.com/watch?v=zrVReotHUeM

167
stp1 képe

jó a stop motion az

jó a stop motion az elején.
amúgy a közterületvédők szét fognak cincálni, hogy mit rongálod a tereket. :D

168
mcysh képe

Ügyes vagy! :-) Olyan lehet

Ügyes vagy! :-)

Olyan lehet ez a bmx vs. fixi, mint a szlovák-magyar ellentét, a kívülálló szemében alig különböznek, és pont ezért nem bírják elviselni egymást.
===
bácsi a biciklin

169
peet képe

Nem Téged láttalak a

Nem Téged láttalak a Dózsán ma reggel a járdán a Keleti pu. felé BMX-elni? Narancs, vagy rozsda póló, szűk fekete nadrág, kilógó kék alsógatya, BMX, ugrálás padkákon át. Nyert?

170
mcysh képe

Végre! Most látok a

Végre! Most látok a fórumon először patka helyett padkát! :-)
===
bácsi a biciklin

171
peet képe

Pedig alap.

Pedig alap. ;-)

172
daninthes3t képe

nem nyert. nincs ilyesmi

nem nyert.
nincs ilyesmi polom meg kek alsogatyam:) nomeg budaorsi vagyok, bp.-n inkabb szurke kontrason lathatsz, nem bmxen.

173
daninthes3t képe

annak ellenere, hogy hater

annak ellenere, hogy hater vagyok, fasza klip!:)

174
Stefan képe

Pontosan azért kérdeztem,

Pontosan azért kérdeztem, mert nagyon szeretném kipróbálni a fixizést és megnyugtató lenne a gondolat, ha észérvekkel is alá tudnám támasztani ezt a vágyamat. :-) Nem divatból tenném, abból a korból azért már kinőttem, csak olyan sokat olvastam arról, hogy mennyire addiktív tevékenység ez és hogy milyen közvetlen a kapcsolat ember és kerékpárja közt. Ez érdekelne igazán. Köszönöm a sok-sok hozzászólást, nagyon sok új gondolatot olvastam amiket mind rádobáltam a mérlegre!
Most készült el egyébként az egysebességes kerékpárom, aminek hátul flip-flop agya van. Csak két dolog miatt nem fordítottam még a keréken:
1. Aggódok kissé, hogy nem fogom-e összetörni magam. :-) (Most SS módban próbálok már állandóan tekerni, de kanyarokban folyton eszembe jut, hogy azért jó hogy itt nem kötelező...)
2. Nincsen lábhoz rögzíthető pedálom (fontos az fixizéshez??)
A kerékpárral munkába fogok járni, ami 18km sík egyenes út az alföldön, autóforgalomtól elkülönítve. Nem lenne ez túl hosszú út fixihez?
(Sheldon Brown inkább csak a rövidebb utakra ajánlja a fixit.)
Ja, még valami: Olvastam azt is, hogy a fixi "tanít" helyesen kerékpározni. Ebből mi igaz?

175
jazzpeta képe

A fixi az egyenletes

A fixi az egyenletes tekerést segíti fejleszteni, országútisok ezért szokták használni (plusz az egy sebesség miatt izomban is erősít).

A pedálkötés nem kötelező (én is anélkül járok) de magas fordulatszámnál ha lerepül a lábad akkor nem rakod vissza. Illetve skid-elni (blokkolni a hátsó kereket) nehezebb vagy egyáltalán nem fog menni.

Ha Bp-en vagy akkor szívesen kölcsönadok egy könnyű áttételű vastag gumis fixit akár több napra is.

176
mcysh képe

1. Nem fogod. Én az első

1. Nem fogod. Én az első fixis utamon folyton gurulni próbáltam volna; a hajtókar durva lökéssel észhez térített, de ettől nem vesztettem el az egyensúlyomat vagy ilyesmi. Másnapra ez is elmúlt. Ha van féked, akkor ezzel nem lesz gond. A hajtókart esetleg cseréld le egy fél centivel rövidebbre, illetve kis sebességgel kanyarodásnál légy óvatos.
2. Gondolom, van elöl-hátul féked, úgyhogy nem lesz gond a taposópedállal. Ha nagyon begyorsulsz és valahogy ledob a pedál, akkor majd lelassítasz és megint rálépsz.
3. Én nem hiszem, hogy a fixi helyes kerékpározásra nevelne. Inkább punkságra. Meg óvatosságra, ha nincs féked. De az egyenletes hajtást szerintem nem örökhajtóssal lehet a legjobban megtanulni, hanem olyan speciális hajtóművel, amelyben a két hajtókar egymástól függetlenül mozog. (Egyszer próbáltam, döbbenetes élmény.)
===
bácsi a biciklin

177
-ogre- képe

hosszabb útra teljesen jó

hosszabb útra teljesen jó a fix hajtás. Mcysh-ékkel pl tavaly nyáron kétszer is körbetekertük a Velencei tavat egymás után, ami finom 60km. :)
szerintem klipszet érdemes használni függetlenül attól, hogy fix, vagy szabadonfutós a bicód. nem egy nagy ördöngősség belejönni, és nem kell aggódni, hogy elesel miatta, és nagyban megkönnyíti a tekerést.

178
peet képe

Mintha csak magamat

Mintha csak magamat olvasnám. Én is SS-ről fordítottam a flip-flopon fixre, én is 18 km-t megyek síkon vele (csak én a forgalomban).

1. Nem fogod összetörni magad. Eleinte egyébként is óvatosabb leszel vele, mint a SS-del. Ezzel is lehet egyébként szabadon gurulni, csak üresbe kell tenni a lábad, hagyni, hogy a bringa emelgesse, esetleg vele együtt emelgetni könnyedén (klipsz/patent segít, hogy rajta maradjon a lábad a pedálon).
Van egy nagyon furcsa jelenség: ha megszoktad az örökhajtós bringát, és utána átülsz egy szabadonfutósra, az első néhány km-en zavarni fog, hogy amikor beszünteted a hajtást, nem nyomja a talpadat a pedál. Mókás érzés... :)

2. A rögzítés a pedálon számomra a kerékpározáshoz szükséges, nem a fixizéshez. Zavar, ha nincs klipsz, még a montira is tettem. :)

Ha netán megfordítanád azt a hátsó kereket, készülj fel rá, hogy soha nem fogod visszafordítani. Nincs visszaút. :)

179
jazzpeta képe

öööö, flipflop? 230

öööö, flipflop? 230 dolcsit nekem nem ér hogy kattintgassak :-)

180
gyurxi551 képe

Egy új kérdés, láma

Egy új kérdés, láma vagyok:

fixi == örökhajtós, ha forog a kerék, forog a hatókar is
SS = singlespeed == megtekered, de ha megállsz a tekeréssel akkor gurulsz tovább nem kell tekerned

A terembringág melyik kategória.

THX
:)

181
stp1 képe

terem = pálya?

terem = pálya?

182
gyurxi551 képe

Igen, kösz, de leginkább

Igen, kösz, de leginkább pont ez a része nem érdeklne, hanem az eleje. :D

183
stp1 képe

az elejét jól

az elejét jól írtad.
fixin rögzítve van a lánckerék az agyon, így az egész hajtás közvetlen kapcsolatban van a kerékkel.
ha forog, forog az hajtómű is. hátrafele ugyan ez.

az SS-en meg egy egysebességes racsni van, amit lehet hátrafele tekerni, gurulni úgy hogy csak a kerék forog.

184
jazzpeta képe

Épített átalakított

Épített átalakított gépen csak annyi különbség van, hogy fixinél figyelni kell a hajtókar hosszára / magasságára (kanyarban is hajtja magát és bedőlve nem szabad hogy leérjen a pedál), illetve a fixihez mindenképpen hosszú, állítható hátsó papucs kell, míg az egysebit rövid papucs (ejtő) esetén meg lehet oldani láncfeszítővel is.

Fixihez pályaagy illik (van egy ellenmenetes kontragyűrű ami rögzíti a fogast), de van egyéb fapados megoldás is (epoxi, tárcsafék helyére fúrt fogas, kazettatest fixálás stb.).

185
stp1 képe

normál menetes agyra nem

normál menetes agyra nem megy rá kontragyűrű? mert gondolom egy lánckerék keskenyebb mint egy racsnimechanika, így marad hely neki.

186
jazzpeta képe

Nem, mivel a kontrának

Nem, mivel a kontrának ellentétes a menete (az agyon ez úgy látszik, hogy van az eredeti nagy jobbmenetes menet és egy kisebb, külső ellenmenet).

Így ha a fogaskerék tekeredne le, akkor a kontrát (pont az ellentétes balmenet miatt) még jobban meghúzza.

Hagyományos agyra lehet tenni jobbmenetes kontrát (epoxival ragasztva még tartós is annyira hogy később sem lehet cserélni), de az házibarkács. Mivel már novatech és acor pályaagyi s van 6500-ért ezért nem érdemes ilyenekkel vacakolni.

187
stp1 képe

értem, ez az ellenmenet

értem, ez az ellenmenet képeken fel se tűnt. de most már világos :)

188
jazzpeta képe

http://i83.photobucket.com/al

http://i83.photobucket.com/albums/j291/RTCCHEUNG/DSC00266.jpg

Itt pl. jól látszik. Lényeg, hogy a menet kisebb (a normál jobbmenetre egyébként pont rámegy a régi középcsapágy kontragyűrű, a racsnik és az angol középcsapágyak menete megegyezik).

Mostanában a probléma az szokott lenni, hogy lánctányérból is van vastagabb-vékonyabb (nem a foga, hanem a felfekvése, ahol a menet van) és a lánytányér annyira belülre kerül, hogy a kontrát meghúzva koppanásig sem fogja biztosan a fogast.

Ilyen esetekre lehet kapni 1mm-es hézagolot, amit a fogas mögé dobva már kiemelkedik annyira hogy a kontragyűrű fogja.

189
feb képe

.

.

190
jazzpeta képe

A terembringa ha

A terembringa ha pályabringa, akkor örökhajtós (fixi) speciális vázgeometriával (magas középcsapágy, agresszív üléspozíció), hátranyíló pályapapuccsal és olyan kormánnyal aminek igazából csak alsó fogása van (pályakormány).

Jellemzően fék alaphelyzetben nincs és nem is szerelhető rájuk (nincs furat, stb.).

Minden pálya fixi de nem minden fixi pályagép.

191
Bimi képe

Sziasztok! Szeretnék egy

Sziasztok!

Szeretnék egy ss-est. Adott egy normál áttételes mountain bike elől 22-32-44, hátul 11-34 (de van egy 16 lánc kerekem is). Szerintetek milyen áttételt válasszak, ha kb 25-30km/h sebességgel közlekedem többnyire városban és nem feltétlenül szeretnék nagyon megizzadni? igazából a legegyszerűbb a 44-16 lenne nekem. Mi a véleményetek? Köszi a hozzászólásokat!

192
Stanci képe

bocs, hogy nem érdemben

bocs, hogy nem érdemben reagálok, de én is most találtam ki,hogy a régi montimat szeretném téli bringának átalakítani és én is az SS-re gondoltam. az áttételben így én is kívánnám a segítségeteket.

193
makimajom képe

legegyszerűbb ha meghagyod

legegyszerűbb ha meghagyod valamelyik tányért elöl, pl a legnaygobbat, ez montinál általában 44 körül van, és ehhez választasz egy hátsó méretet.

Olyan 16-18 környékén gondolkodj szerintem elsőre 44-hez, a pontos méret majd úgyis csak akkor derül ki hogyha használod már egy ideje, és látod hogy túl hosszú/rövid.

194
makimajom képe

domborzati viszonyoktól is

domborzati viszonyoktól is függ. Más lesz a jó a Törökvészen, és más a Hortobágyon.

195
Hotyhogy képe

A Törökugratón meg még

A Törökugratón meg még szárny is kell. :-)

196
makimajom képe

az is számít hogy milyen

az is számít hogy milyen útvonalakon jársz: ha sok megállás, piroslámpa, jobbkezes utca, hasonlók, akkor jobb egy pörgősebb a sok gyorsítás miatt, ha viszont sokáig haladsz utazósebességgel, megállások nélkül, akkor ez kevésbé szempont.

197
mcysh képe

Úgy tudom, egysebességes

Úgy tudom, egysebességes montira 2:1 (tehát például 32:16) szokott lenni az alap áttétel terepen, de az városba nyilván túl pörgetős. Valahol 2,5:1 körül (pl. 32:12, 32: 13, 32:14) lesz szerintem az ideális. De ez nagyon sok mndentől függ: vázgeometria, hajtókarhossz, teleszkóp, és nem utoldó sorban a külső szélessége és mintázata.
===
bácsi a biciklin

198
Stanci képe

s még egy olyan kérdés.

s még egy olyan kérdés. mivel az én montim még békebeli, a '90-es évek elejéről, semmi teleszpók :) meg ilyen kacatok, és egy egyszerű hajtókar van rajta, amin a lánctányérok (3) nem szerelhetők le, így is megoldható-e az átalakítás, vagy ezt is cserélnem kell a hátsó sorral együtt.
a váltót szeretném ledobni róla teljesen, mert felesleges kacat.
jah, és csak városban használnám, lájtos emelkedő bejátszhat.

199
makimajom képe

megoldható, de ha hátul is

megoldható, de ha hátul is az eredeti racsnit akarod használni, akkor a láncvonal nem lesz tökéletes, az majdnem biztos.

Ha hátulra raksz egy darab lánckereket, akkor azt jóesetben ki tudod úgy hézagolni, hogy pöpec legyen a láncvonal.

200
-ogre- képe

a szegecselt hajtóművek

a szegecselt hajtóművek zöménél a középső lánckerék van a hajtókarra rögzítve. a szegecsvéget le lehet flexelni síkban a haszontalan lánctányérokon, aztán pontozóval ki lehet ütni a maradékot.

201
Nincsmáritttöbbé képe

Én meg szoktam hagyni a

Én meg szoktam hagyni a nagyot, legalább nem esik kifelé a lánc :-)

202
Stanci képe

szuper ötletek köszönöm!

szuper ötletek
köszönöm!

203
-ogre- képe

jogos, de akkor már neki se

jogos, de akkor már neki se állnék bontani. mindent, vagy semmit :)

204
Stanci képe

utolsó, nem elhanyagolható

utolsó, nem elhanyagolható kérdésem még volna:
elöl maradhat-e szimpla falú felni, tekintettel arra, hogy a duplafalút az asszony örökölte meg :)
apró infó, hogy "csekélyke" 90kg-t elbír-e

205
-ogre- képe

elbírni elbír, csak az

elbírni elbír, csak az utat nem fogja. városi használatra javallott a duplafalú.

206
Nincsmáritttöbbé képe

Ha minőségi akkor egy jó

Ha minőségi akkor egy jó fűzéssel kibírja a budapesti utakat, de egy komolyabb "odacsapásnál" már el fog mászni (és valószínűleg már régi kerékről van szó, tehát tuti korrodáltak a küllők, küllőanyák, stb.).

Szóval röviden: nem. Minimum újrafűzés DT küllőkkel de akkor meg már inkább ne a régi felnire :-)

207
bacskait képe

Milyen 622-es felnit

Milyen 622-es felnit javasoltok az építendő SS-emre, kb.4eFt/db-ig tudok elmenni és 25-ös gumit tennék rá.
Illetve gumiajánlás is érdekelne. Főleg falun belül és a környéken túrázgatni használnám (persze itt sem tükör az aszfalt :D)

208
stp1 képe

Rodi/Vuelta Airline 4

Rodi/Vuelta Airline 4 5pénz
Altrix Spider 3pénz
Bikepositive Street 3pénz

amúgy ha szar az út, akkor 28as vagy 32es gumikkal jobban járnál. akkor viszont a fenti felnik már túl keskenyek (13mm mind).

209
Nincsmáritttöbbé képe

Pff :-) Gyorsabban gépelsz

Pff :-) Gyorsabban gépelsz :-)

Viszont 28-as gumi még probléma nélkül azért rámegy ezekre, több bicajomon is van :-)

210
stp1 képe

inkább kevesebbet írok. :D

inkább kevesebbet írok. :D viszont jó, hogy megerősítetted a gumisat. meg mintha rémlene, hogy a gyakorlatban a B+ az 14 milis.

211
Nincsmáritttöbbé képe

Bármi a "masszív"

Bármi a "masszív" vonalról, ez jellemzően a közepes aero profilú, dögnehéz, változatosan illesztett felniket takar, sorrendben:

- Csepel Royal fehér felni (csepelboltba, ha épp akciós)
- BikePositive Street
- Altrix Spyder
- Vuelta Airline 4

Ha meg sok pénzed van akkor Mach1 RoadRunner, ha meg könnyűt akarsz akkor Ambrosion Excursion (mindkettő meghaladja a keretet).

Gumira én a túrázás miatt 28-622-es Continental Contact-ot vennék. Ha csak aszfalt akkor meg Vittoriából van szintén 28-as (talán Zafiro Pro)?.

212
ping képe

csepel royal fehér = altrix

csepel royal fehér = altrix spider, szvsz

213
Nincsmáritttöbbé képe

Nagy nem, más a

Nagy nem, más a fékfelület (jobb), az illesztés (jobb), picit nagyobb a profil és triplafalú!!! (a belső, köztes fal fogja a küllőanyát, emiatt hosszú küllőanya érdemes de ettől függetlenül elpusztíthatatlanul erős felni).

Köze nincs az Altrixnak hozzá (ami valójában Remerx), többet is megfűztem és ég és föld. Kérdés, hogy épp van-e olcsón (szeptemberben féláras akcióban volt 2,5e). Spydert meg ki lehet fogni stabilan 2e-ért (ebike, Butik ha hoz neuzerből).

Ja és fehér :-)

214
bacskait képe

A fehér bejönne, nagyon.

A fehér bejönne, nagyon. :-D
Van ebből vajon 32lyukas?

215
Nincsmáritttöbbé képe

Tudtommal csak 36-os van és

Tudtommal csak 36-os van és ha nem jófejek akkor lehet hogy az is 5e/db. :-(

Egy telefont azért megér...

216
bacskait képe

Csak 36-os van és nem

Csak 36-os van és nem jófejek, mert 5e/db.(Amúgy nagyon rendesek voltak.)
Viszont láttam náluk nekem tetsző nyerget
http://www.bumpytrails.co.uk/2008/02/16/charge-spoon-saddle/

és bandázst (csak itt olcsóbb:)
http://www.fixikerekpar.hu/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=...

Esetleg a náluk kapható barna csepel-nyerget fogom majd megvenni.

http://csepelbolt.hu/index.php?page=page&id=75

217
ping képe

ó, pedig én ebben a hitben

ó, pedig én ebben a hitben voltam... mikor hátulra azt vettem a fixibe szeptemberben akcióban, előre meg ment a fekete altrix, hm, ezexerint jó döntés volt, nemcsak jól néz ki :D ma is tanultam valamit.

218
bacskait képe

Köszönöm mindenkinek! Ezt

Köszönöm mindenkinek!
Ezt a Csepel Royal-t hol lehet megnézni (neten is)?
Hol van ez a csepelbolt?

A túrázás alatt nem igazán csomagos túrát értek. Inkább azt, hogy pl. a környéken gurulunk egyet, elmegyek a Velencei-tő körül egy kort, stb.

220
Nincsmáritttöbbé képe

Ez most a bolt oldala, de a

Ez most a bolt oldala, de a cím ua.:

http://csepel.luminet.hu/index.php?id=40

221
Sápa-tag képe

Ma megadta magát a téli

Ma megadta magát a téli montifixire buherált lehegesztett kazettatest. Bírta néhány napot, de legalább megpróbáltam ... egysebinek még használható.

Télire így két megoldás maradt.
1) Menetes hátsóagy, lehetőleg széles (egysebis miche, pl, ha lehet kapni valahol jóárasítva) ragasztott miche felfogatóval és rá való fogassal (így küllőt is lehet cserélni, ha törik).
2) Tárcsás elsőagy, ez jól műkszik egy másik gépen, de macera fogast szerezni hozzá, és 16-osnál kisebb már nagyon nem is való rá.

Tudtok-e ajánlani jobb minőségű, elfopgadható árú menetes hátsóagy lelőhelyet, illetve milyen 559-es masszív és olcsó felnit ajánlanátok hozzá?

222
stp1 képe

B+ Acrobat Pro-val én

B+ Acrobat Pro-val én DHztam is, jól bírja. 3pénz
kistestvére a Comp csak 2pénz.

hasonló még az Action is (2,5pénz) de azt csak 28"as verzióban próbáltam cross gépben, ott teljesen jó.

meg ilyen árban vannak még a 26"os Airlineok is, bár sanszos, hogy a profiljuk miatt nehezebbek mint a fentik.

223
Nincsmáritttöbbé képe

A felnit megválaszolták,

A felnit megválaszolták, szóval akkor a maradék:

Menetes agyat én is kerestem (egysebis széleset), de amit találtam az vagy 1. drága iparis (pályaagy kijön belőle) vagy 2. kismenetes (BMX 14-es racsnihoz). Szóval marad a többsebis középre hézagolva.

Ebből jelenleg ár/értékben a Miche Monolitic / Magnum széria ami jó (pl. csepelboltban is kapni), sajnos az alatt csak ócskák vannak (Asses, Joytech, nulla porvédelemmel, igaz 500ft). Mindenképpen csavaros tengelyest keress (Michéből van gyorszáras is ugyanolyan).

Ha nem fontos a Miche rendszerű adapter és fogas akkor sima menetes fogast rárakhatsz epoxyval (kétkomponensű, kicsi tubusban kapható sárga-fekete Pattex a tuti), ezt rotafixával meghúzva és rárakva egy középcsapágy kontrát elég stabil (ha meg lezúztad felni le, küllőket és az agyat bukod ->ez a joyteches megoldásnál éri meg, évi 1 garnitúra).

Az igazság, hogy egy a miche agy árából + a miche adapterrel már kijön egy olcsóbb pályaagy hátra (acor piros vagy fekete, illetve novatech). Szintén igaz ez a tárcsás megoldásra (drágább fogassal és új tengellyel mint a pályaagy).

Szóval gagyifixit vagy 1 szezonra olcsóra ragasztani vagy inkább pályaagy...

224
Sápa-tag képe

Köszi a válaszokat

Köszi a válaszokat mindkettőtöknek.

Igazad van Jazzpeta az aggyal kapcsolatban, viszont nem tudom, hogy az Acor és társai pályaagyak kibírnak-e egy telet (porvédelem nuku, ipari csapit meg nem akarok sűrűn cserélgetni benne). Acor-t vagy Novatec-et hol lehet olcsón kapni?

225
Nincsmáritttöbbé képe

Novatec jelenleg nincs a

Novatec jelenleg nincs a nagykerben, csak kiskernél fogsz találni, ha egyáltalán. Ha van a Neuzernél akkor pl. a BringaButik kérésre cikkszám alapján olcsón hozza.

Acor van a Maliban (nagykerben legalábbis, érdemes csekkolni a Bécsi úti üzletüket, min. egy telefont megér), esetleg "A Kerékpárbolt" vagy Lajosnál (Orehovszki szerviz a Csaba - Városmajor u. sarkán).

Tudsz utólag is erős por- és sárvédelmet rárakni (segítek: egy gagyi gumimarkolatot felszabdalsz és vágsz belőle pont egy akkora csövet, mint az csapágy-villapapucs táv -> ezt ügyesen ráhúzva a tengelyre elég brutálisan védi az egészet).

226
bacskait képe

Milyen hajtóművet

Milyen hajtóművet javasoltok inkább?
Ezek között vacilálok:
-lenne egy oúti triplából (márkás, jó minőségű), 110-es körrel, amin később cserélhetek lánckereket (elég soká' fog nálam elkopni)
-Illetve a másik egy noname hajtómű, ami egysebisekhez van (itt nem cserélhető a lánckerék, de fele lenne az ára)

227
Nincsmáritttöbbé képe

Itt kellene pontosítani,

Itt kellene pontosítani, mivel egysebi hajtóműből is sokféle van (a préselt gagyi acélig a profi alukaros minőségi karig) illetve tripla oútiból is van minőség meg nem (kezdve noname és altrix társain át akár komolyabb shimanoig).

Mihez kellene egyébként? Ha fixihez akkor a préselt megoldásokat felejtsd el, karoshoz meg elég nehezen találsz méretben jó 110-es tányért (46-42 körül).

Miért zárod ki egy jó normál országúti 130-as hajtóművet (Exage 5-6e-ért vagy SunTour 6-7e-ért, esetleg Sora)?

228
bacskait képe

SS-hez kellene. Találtam

SS-hez kellene.
Találtam egy Sugino-t 5e-ért (új), a noname az a fele lenne (szerintem préselt acél csak)

Hol lehetne venni a 130-asokból ennyiért? (már amennyiért Te mondtad)

229
stp1 képe

http://forum.bikemag.hu/apro/

http://forum.bikemag.hu/apro/ -t nézegesd. ha 1-2 hétre rátapadsz ki nagy eséllyel le tudsz csapni egy épp felkerülő jóságra.

230
Nincsmáritttöbbé képe

Használtan ennél

Használtan ennél olcsóbban is ki lehet fogni (nekem pl. régi sr suntourt és egy 130-as prowheel kart is sikerült fognom 2e-ért a pajtában), tényleg csak türelem kérdése (pont bikemagon néztem előző héten egy 110-es altrix kart 2e-ért - nekem tányér hiányában nem kellett).

Sajnos a felkapott boltoknál picit nagyobb az árrés, az exage pl. bajnokban 9-10 körül jár.

Kevésbé ismert helyeken viszont szintén tartanak ilyeneket és be lehet szerezni ha hajlandó az ember tekerni érte a világ végére (és ugyan ki ne tenné :-)). Ha gondolod dobj egy privit vagy nézegess jó de külvárosi boltokat (recikli, "a kerékpárbolt", lajos, stb.).

231
bacskait képe

Küldtem (még délelőtt)

Küldtem (még délelőtt) privit, megkaptad?

232
bacskait képe

Megvettem a felniket. Altrix

Megvettem a felniket. Altrix Spider 32L-es lett a végén.
Milyen olcsóbb, de jó ár/érték arányú gumit nézzek? 25-28/622-k között?

233
Nincsmáritttöbbé képe

Vittoria Zafiro (23-asban is

Vittoria Zafiro (23-asban is elég ballonos, esetleg 28), Conti Supersport 25 v. 23-as peremesben (pl. @bajnok).

234
bacskait képe

Ez aztán elég érdekes

Ez aztán elég érdekes (bár régi) láncfeszítés, SS-re:

http://www.flickr.com/photos/32998552@N06/3644451061/in/photostream/