Sziasztok!

Egyetemi hallgató vagyok (gazdálkodás és menedzsment) és a Critical Mass társadalmi felelősségvállalásáról szeretnék beadandót írni. Sok anyagot gyűjtök a fórumokról és cikkekből, de egy kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni:

Szerintetek mit képvisel és üzen a Critical Mass?

Egy-két szavas és hosszú-hosszú válaszokat is szívesen várok!
Nagyon örülök neki, hogy egy olyan közösség vagytok akik aktívak és meg lehet titeket szólítani!
Köszönöm a segítségeteket előre is :)

Üdvözlettel,

Rieger Stefi

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
makimajom képe

számomra azt jelenti hogy

számomra azt jelenti hogy idejön minden debil minden baromságot árulni, bejelenteni hogy ellopták, és/vagy a diplomájához kérdőivet kitöltetni.

2
zenmacska képe

Ne haragudj, de nagyon gáz,

Ne haragudj, de nagyon gáz, ait itt művelsz most már tényleg.
Egyébként a kérdező a mozgalomról kérdezett, nem az internetes fórumról. Ha tudod, hogy az előbbi mit jelent és mi a különbség a kettő között...

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

3
makimajom képe

ha már ezt is tudod, akkor

ha már ezt is tudod, akkor miért nem neki mondod el hogy számodra mit jelent?

4
Szter képe

Egy ilyen bunkó felütés

Egy ilyen bunkó felütés után ember legyen a talpán, aki őszintén és szívesen elmondja, hogy mit jelent nekem a CM. Minek? Azért, hogy utána Te és a többi okostojás elkezdjen kötözködni és megmagyarázni, hogy én ne úgy gondoljam inkább és ne azt érezzem inkább, mert szerinted... ?!? Kösz, nem kérek belőle, van jobb dolgom is.

5
makimajom képe

azt hittem itt ez a

azt hittem itt ez a megfelelő stílus ha valaki csak azért regisztrál hogy valamiben segítséget kérjen...

6
SzCiklon képe

Nekem makimajom nickje és

Nekem makimajom nickje és avatarja azt jelenti, hogy megpillantásakor gyors mozgásba kezdek az egerem görgőjén lefelé :)
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

7
Kisember képe

Tessék: http://www.newsbiscu

Tessék:

http://www.newsbiscuit.com/wp-content/uploads/2011/10/Banana.jpg

Aztán tíz percig csöndben maradni!

(Sajnos makival csak így lehet)

--------------------------
www.barzongorista.eu

8
PBA képe

Makimajom, te egy hülye

Makimajom, te egy hülye majom vagy. A szó minden értelmében. Bocs.

--
Sötétben guruló ninják ellen dobócsillag készletet vásárolnék jó áron.

9
Hotyhogy képe

Számomra a CM egy

Számomra a CM egy különleges Internet társasági életet jelent. Mint egy, a tömeges biciklizéstől is függetlenül bicikliző személy, a korai CM-ről hallottam mindig, de alig foglalkoztam vele.

A fölháborító magyarországi autós kultúra volt az, ami engem ide hozott. A CM a zebrákon átkelni akaró gyalogosok helyzetét is fölkarolta.

Azóta igazságot keresve vitatom meg itt az emberi gyarlóság sok más megnyilvánulását is, ami a közlekedő társadalom minden rétegét érinti, beleértve a kerékpárosokat is.

Szerintem a Critical Mass azt üzeni, hogy ne szennyezzük a környezetünket belsőégésű motorok üzemeltetésével, és ne idegenítsük el életterünket a mindenen eluralkodó személygépjármű használattal, hanem tekerjünk inkább bicajon.

Ezen kívül szerintem azt is üzeni, hogy mindenki tekerjen amerre lát, és nem kellenek szabályok, hanem az a fő, hogy vigyázzunk. A CM filozófiája továbbá szerintem nehezen tűri el a védő sisak használatára szóló tanácsolást, mert a sisak látványa elriasztja az embereket a biciklizéstől.

Aztán szerintem a CM alkalmanként igen, de általában nem elkötelezett arra, hogy a gyalogjárdán való rendellenes biciklizést kategórikusan elítélje. Ez is azért van, mert filozófiája szerint az újoncok félnek az úton biciklizni, és nem szabad őket elriasztani, mert akkor leteszik a biciklit.

Összességében tehát azt hiszem, hogy a CM mennyiségi biciklizést akar elérni, és a minőségre még eddig nem nagyon fordított figyelmet. Ez nem meglepő amikor a fizika területéről kölcsönzött jelenséget megnézzük: legyen több hasadó anyag, meg még több, meg még több, hogy tömege kritikus szintet érjen el a célunkra.

Egy föltételezhető cél pedig az, hogy az autók, az autósok széthasadnak, szétpukkadnak a végén mérgükben! És akkor nem lesznek. :-D

10
Szter képe

Stefi, Sokan, sok mindenről

Stefi,

Sokan, sok mindenről írtak már CM kapcsán beadandót, szakdolit stb. Keresgélj szerintem itt a fórumon és vedd fel velük is a kapcsolatot, hátha szívesen megosztják az infokat, kutatási eredményeket stb.

Neki én is és az "öreg" CM-esek is sokat segítettünk az elmúlt években:
http://criticalmass.hu/tagok/puding

Másokra most nem emlékszem, rengetegen voltak.

Ahogy fent makimajomnak is jeleztem, innentől ne nagyon számíts használható hozzászólásokra. Sajnálom.

Lehet, érdemesebb inkább egy anonym kérdőívet készítened, gyors kiválasztós kérdés-feleletekkel + esetleg egy kifejtőssel, hátha az működik.

11
zenmacska képe

Egyébként emiatt nagyon

Egyébként emiatt nagyon indolkolt lenne a fórum minimál moderálása, mert lám, a nagy szabadságban a trollok elszemtelenedtek és sikerült tönkretenni a dolog lényegét.

12
Puding képe

Bezony, nem is akármilyen

Bezony, nem is akármilyen színvonalon kaptam segítséget!
Dobj egy e-mailt a kapcsolatfelvételin!

Szter, a veled készült interjút meghallgathatjuk/átküldhetem?

----------
egyenbillengészeti körduplányidomár
(by Fly)

13
Szter képe

Szia Puding, Persze,

Szia Puding,

Persze, nyugodtan! Mondjuk voltak benne "moderálandó" részek :D de ha csak 1-2 ember hallgatja / használja fel és nem kerül ki az internetre, akkor mehet. Köszi, hogy segítesz és hogy megkérdezted az interjúm felhasználhatóságát!

14
mcysh képe

Azt, hogy van remény. Hogy

Azt, hogy van remény. Hogy lehet párt- és világnézeti preferenciákat félretéve, békés eszközökkel tömegeket mozgósítani, lehet nem beleszédülni a sikerbe, nem elkurvulni. Szóval kábé azt, hogy lehet még Budapest élhető város, Magyarország élhető ország.

===
bácsi a biciklin

15
SzCiklon képe

+1 **** Szereld meg a

+1
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

16
Pec képe

Abszolút

Abszolút +1

--~-P-~-E-~-C-~--
"Never trust a smiling scout!"

17
zenmacska képe

Számomra az a fajta

Számomra az a fajta közösséi elmény, amit a cm itt Magyarországon egyedülállóként teremtett meg. Az emberek (pro)aktivizmusa, a magát odaadása egy ügynek, amiből elég gyakorlati dolgok következnek, pl szabadidőt, pénzt stb áldoz a közösségi tevékenységre. Nagyon hiánypótló ez a fajta mentalitás errefelé, és az emberek jó része láthatóan ráharapott...
A másik a mozgalom szerveződési stílusa ami összefügg a fentiekkel - , igazi grassroot mozgalom, a bázisdemokrácia nagyon szép modellje, számomra ettől hiteles és érdekes, szívesen adom hozzá a nevem.
És persze az is fontos, ami a cm célja, vagyis a városi kerékpározás népszerűsítése. Ebben a magyar cm nagyon sikeres, szerintem részben a fentiek miatt.

18
Icarus képe

Ugyanazt tudnam elmondani

Ugyanazt tudnam elmondani mint zenmacska:

Nekem egy nagyon jo kozosseget adott adott, akivel ugy latom hogy altalaban segitjuk egymas es egyutt kuzdunk egy biciklizheto varosert. Ennek mellekhajtasain keresztul (CMTura, Nightride, Bebic es sok mas) rengeteg uj ismerosre es baratra tettem szert es sok kellemes elmennyel lettem gazdagabb.

19
Hilfy képe

Hosszú leszek

Hosszú leszek :)
Különbontanám a két kérdést, ugyanis a címben először azt kérdezted, "számotokra mit jelent a CM", majd a topicban azt, hogy "Szerintetek mit képvisel és üzen a Critical Mass?" A helyzet az, hogy számomra a két dolog nem fedi egymást.
Előbb az utóbbi kérdésre:
Szerintem a CM azt üzeni, hogy a bringa nem elsősorban szabadidős tevékenység sport-eszköze, hanem közlekedési eszköz. Azt is üzeni, amit egy picit mindannyian a saját bőrünkön érzünk nap, mint nap, hogy az érdekeinket a legtöbb témában nem képviselik azok, akiket mi ezért választottunk; így hát tegyük meg mi magunk azokat a lépéseket, amelyeket az erre hivatottak idő, források, szándék hiányában elmulasztottak. Alkossunk tömeget, masszát, hogy számoljanak velünk, lehetőleg anélkül, hogy ezáltal fenyegetve éreznék magukat, hogy ők (mármint az autósok hátrányosabb helyzetbe kerülnek. Üzeni továbbá egy szemléletmód terjedését, amely szerint nem kötelező elfogadnunk, hogy mások gondolkodjanak helyettünk: közlekedni Budapesten NEM LEHET BICIgLIVEL.
Továbbá a fórum üzeni szerintem a jobbára intelligens vita lehetőségét, illetve néha a sötétzöldséget, és némi elfogultságot.
Számomra a CM:
Egy közösség, ahol szinte bármilyen problémához kaphatok hozzáértő tanácsot / segítséget. Ezenkívül nekem még mindig rengeteg újdonságot, tanulnivalót, nyelvleckét :P.
+ szórakozási lehetőséget, humort, és érdekes témákat a kerékpározáson innen és túl. És persze rengeteg program-lehetőséget!
Picit zanzásítottam, mert közben megjött a műszakváltás :)

20
Fly képe

Röviden: először kerós

Röviden: először kerós újságban olvastam a CM-ről és rájöttem, nem csak én vagyok egyedül olyan hülye, aki kerékpárral közlekedik mindenhová.
Az ott olvasott linken eljutottam erre az oldalra és észrevettem, hogy nem egyszerűen sok kerós van, de ez egy közösség. És irigykedtem -amíg meg nem tudtam, hogy városomban is mexervezik az első ilyen eseményt. Természetesen jelentkeztem és örülök, hogy részese lehetek ennek...
Azóta már más a helyzet: éppen a CM-(ek-)nek köszönhetően a kerékpáros közlekedés pár őrült extrémsportjából a mindennapi élet részévé vált; a kerékpárosok pedig pár punkból olyan tömeggé, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Elindult egy civil mozgalom, ami minden hátszél nélkül (sőt szembeszélben) is megy előre a maga útján, a kitűzött céljait egyre inkább elérve anélkül, hogy eladná magát -mindeközben mintegy mellékesen komoly kezdeményezéseket létrehozva/összefogva (MK, BK, BeBic, &c.) Ez azt hiszem, az országban egyedülálló.
Hogy számomra mit jelent? Egyszerűen: köszönöm, hogy a részese lehetek. Ennyi.