Úgy tűnik, ha van is kerékpáros érdekvédelem Magyarországon, az nem tudja betölteni a szerepét: azaz valódi kerékpárosbarát intézkedésekre rávenni a döntéshozókat. Persze a feladat nem egyszerű, hiszen a kerékpárút építése a legtöbb helyen, de még sok bringás fejében is a leghasznosabb befektetésnek látszik. Ráadásul tiltakozás esetén a civil kontroll szerepe is könnyen kerül nem szakmai, hanem baráti alapon újraosztásra.
Képes lehet-e az egyén meggátolni negatív folyamatokat, ha közben a tagdíjjal támogatott szakmai szervezetektől sem kap pozitív megerősítést?
Kerékpárút neked épült
Orosháza városa ismét nagyot alkot. Adj teret magad mellett néven parkolót bővít és kerékpárutat épít egy lakótelep közepén. A kerékpárosok eltűnésével párhuzamosan, az úttest mellől lekerül a korábbi 20-as tábla. A kialakítás leginkább egy rossz ízű tréfának felel meg, mégis euró és forint milliók állnak rendelkezésre hogy a tervekből valóság váljon. Nem tiltakozik senki, egy blogbejegyzés rövid Index főoldal után eltűnik a süllyesztőben.
A budapesti Thököly úton kerékpársáv készül, majd egyszer a legproblémásabb kereszteződésben bringatilos tábla veti meg gyökerét. A bringások szabálytalanul a járdán vagy szabálytalanul az úton közlekednek tovább. Néhány blogbejegyzés felveti a problémát, változást nem okoz.
A szegedi Boldogasszony sugárúton a villamospálya felújítása zajlik. Eredménye a bringások a járdára, kollégiumok, iskolák ajtajába vezetve. A helyi bringások tiltakoznak, terveket, javaslatokat készítenek, ígéreteket kapnak, majd a kerékpárút szinte változtatás nélkül megépül.
A példák a végtelenségig sorolhatók.
Kik is képviselik a kerékpárosokat
Az orosházi kerékpárosokat az OKÉ (Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesülete) képviseli, a blogjuk alapján ha látták is a kerékpárút terveit, az különösebben nem mozgatta meg őket.
A KMSZ-KETOSZ: a Kerékpárosbarát települések fotósorozatai elég bizonyítékul szolgálnak, hogy hiába hiszik, nem a kerékpárutak hosszától lesz valami kerékpárosbarát. Ez a video is remek példa. Még problémafelvetésnek is gyenge, megoldást pedig nem is keres.
Az MK: bár szakmailag és szemléletben talán a leghaladóbb elveket képviselő szervezet, még sincs meg benne az átütő erő. A területi szervezetek elgondolás jó, de ezek szigetszerűek a fővárosra és a nagyobb városokra szorítkoznak. Vidéken nincs hivatásos alkalmazott, a területi tagok saját szabadidejükben járnak, a gyakran lehetetlen időpontra meghirdetett önkormányzati megbeszélésekre. Minimum regionális irodák kellenének két-három megyénként, ahol a fizetett alkalmazott segítené, koordinálná a munkát, figyelné az önkormányzati terveket.
Sőt kellenének az apróbb sikerek, mert egyébként sokan kiábrándulnak a szervezetből még többen, pedig nem is fognak elgondolkodni azon miért érdemes hozzá csatlakozni. A Thököly úti tábla ellen szólhat az egyén, de sokkal hatékonyabb, ha ezt egy civil szervezet teszi, aki ráadásul ismeri is a hivatali utat. A kerékpárosok szempontjából annak a táblának az eltüntetése sokkal fontosabb, mint CCCM-mel bizonyítani, hogy szekrény is szállítható kerékpáron.
A CM: ami nem egy hivatalos szervezet, így ha vannak is hibái számon nem lehet rajta kérni. Ha nem is tekernek minden nap annyian, mint egy CM-en, napról napra többen választják a kerékpározást. CM nélkül nem lenne semmi még ez a bejegyzés sem tudott volna megszületni. A CM nemcsak a kerékpározás szeretetére veszi rá az embereket, hanem egy olyan felületet is biztosít ahol lehetőség van az együtt gondolkodásra.
Gondolkodjunk tehát együtt mit kell egyénileg vagy szervezett formában tennünk a jövőben, hogy jól működjön a kerékpáros érdekvédelem és a kerékpárút kilométerek helyett valódi kerékpárosbarát települések jöjjenek létre.
Vagy már csak az oszlopra mászás segít?

Te, szerintem nagyfiú vagy
Te, szerintem nagyfiú vagy már, el fogod magadban dönteni, hogy neked megéri-e a dolgot avagy sem, kigazdálkodod magadnak avagy, sem.
De az, hogy itt nekiállsz azt sorolod, hogy neked mi és miért lenne fontosabb, meg bizonygatod, hogy egy évben 6500 forint az sok-e a jogsegély, balesetbiztosítás, civil ügy támogatására, akkor sztem tekints magadra úgy, hogy nem vagy célcsoport.
Bocs de az érveidet már olvasni is rossz, még szerencse, hogy nem nekem kell hallgatnom.
Gaze, amíg nem vagy MK tag,
Gaze, amíg nem vagy MK tag, és képtelen vagy a saját kerületedben található irodába besétálni és befizetni a gempát, addig ne oktasd már ki a másikat a célcsoportról, ha kérhetlek.
Belvárkodj, korzózz, szereld meg a bringád, és mindenhová csak stílusosan!
ja, bocs, nem sokat értek
ja, bocs, nem sokat értek az ilyen civil dolgokhoz, meg hogy mi milyen energiákat igényel, csak beszélek bele a levegőbe anélkül, hogy valaha is egy fillért költöttem volna olyan dolgokra amik nem térültek meg.
akkor sarkosabban fogalmazok: ha nekem jönne önkénteskedni valaki ilyen nyavalygással, akkor inkább ne jöjjön. egyszerűen azért mert ez nem segítség, hanem panaszáradat.
törölve
törölve
ez az önkéntes munka. a
ez az önkéntes munka. a fizetség pedig az volt, hogy tudott airdace arra bicikliződni.
.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!
Eltűnt 2 hozzászólásom
Eltűnt 2 hozzászólásom innen és az is amit reagáltak rá. (Ha jól emlékszem HF) Írtam Ninjának, de szóljatok ha más az illetékes!
Hű... Valami nem jó
Hű... Valami nem jó kezdődhet itt akkor. Ilyen még nem volt itt, ha jól tudom, kivéve egyetlen régebbi esetben. :-(
A telefonodban nem hallasz néha gyanús kattanást is? Olyasmit, mint amilyent valahol a drótra kapcsolt krokodilcsipeszek okozhatnak? :D
Gondolom nem direkt volt, mert nem volt benne semmi különösebb amiért törölni kellett volna.
(A mai két titkosügynököt akiket rámküldtek már elintéztem, ők nem lehettek és naponta max 2 jön.Szóval innentől csak a véletlen műve lehet.)
Hát ninja el van havazva
Hát ninja el van havazva mostanság, még levéllel is nehéz áttörni a hófalon. :)
Szerintem sem törlés volt.
--------------------------------
Kürti Gábor, Újpest
Lépj be a szakszervezetbe
Azért jó lenne ha valaki
Azért jó lenne ha valaki visszahozná, szerintem :) tök jó dolgokat írtam le.
hihihihihi Bolond!
hihihihihi Bolond! :)
--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!
Ja nem. Most botjával
Ja nem. Most botjával makett autóra förmedő idős nénike. ;)
--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Igazi nagy lapos berregő
Igazi nagy lapos berregő szar akart az lenni, béka-perspektívikusan mutatva a távolban. Jó csalóka a mélységélesség, mi? :-)
:)
Üdv!
--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Hát ez isteni!
Hát ez isteni! Ferröhökktem hangossan! FRH! :DDD
A nyegle nyehója, hogy durranna ki neki minden kereke is!
Na, ez vagyok én, csak nem szatyorral, hanem ólmos bottal. (A botban belül van egy kis nehezék, jó úttartáshoz.) :)))
--------Dova--------
elvetemült bűnöző